Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Φεβ 27, 2014 9:09 pm

Σπύρο, η κρέμα εξαρτάται κυρίως από το καφέ και κατά δεύτερο λόγο την θερμοκρασία του νερού.
Να επισπεύσεις την αγορά μύλου. Δεν έχει espresso χωρίς αυτόν. Τόσο απόλυτα. Μπορείς να ξεκινήσεις με χειροκίνητο μύλο όπως αυτόν:
viewtopic.php?f=6&t=1583#p24888
Σχετικά με την επιλογή καφέ, αφού αγοράσεις μύλο, αγοράζεις αυτόν/ούς που οι εκχυλίσεις που αναφέρεις ότι είδες εδώ σου άρεσαν.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

turbakias!!!
Δημοσιεύσεις: 328
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
Μύλος:: LaSanMarco sm90t
2ος Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από turbakias!!! » Σάβ Μαρ 15, 2014 4:30 am

προσπικα πιστευω οτι τα 20γρ καφε που βαζεις ειναι παρα πολλα. Δκιμασε αρχικα με το ιδιο κοψιμο να κατεβεις στα γρ και βαλε 18.5 γρ σιγουρα θα κατεβεις σε χρονο. Πριν αλλαξεις κοψιμο κατεβασε τα γρ αν και παλι αργει η εκχυλιση τοτε πηγαινε σε λιγο πιο χοντρο κοψιμο. Επισης επειδη απο καφε σε καφε εχουμε διαφορετικο καιμακι μετρα τον εσπρεσο σε γραμμαρια και οχι σε μλ δλδ ζυγισε το ροφημα.

Γενικοτερα οσο καφε βαζεις το διπλασιο σε ροφημα να βγαλεις πχ αν βαλεις 19γρ καφε τοτε να βγαλεις 35γρ ροφημα περιπου!

Μολις δοκιμασεις γραψε μας ξανα

Κωστας
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 13, 2013 9:13 am
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Ascaso I-2 Mini

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Κωστας » Πέμ Μαρ 20, 2014 6:49 pm

Παιδια καλησπέρα,
εχω και γω να ρωτησω κατι όσον αφορα το καιμάκι. Ενώ οι χρόνοι μου ειναι καλοι, ο καφες φρεσκος, και εχω και μύλο, το καιμάκι κανει πολλες φυσαλλιδες. Αυτο σε τι πιστευετε οτι οφείλεται;
έχω στο γραφειο μια ακφετιέρα των 50 ευρω και κανει καλυτερο καιμακι απο την Gaggia. και τρελάινομαι.
Κατα την εκχύλιση παρατηρώ οτι ο καφες δεν τρεχει παντα με σταθερη ροή. Κανει κατι ξεμπουκώματα στο ενδιαμεσο.
Βαζω 17,5γρ καφε για να επέχει λίγο ο καφες απο το shower screen.
Να προσθέσω και το γεγονος οτι χρησιμοποιω pressurized καλαθακι

gianniskl

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από gianniskl » Πέμ Μαρ 20, 2014 7:02 pm

Πάρε non pressurized καλαθάκι και δεν θα υπάρχει καμία σύγκριση με τη φθηνή μηχανή του γραφείου. Με τα pressurized καλαθάκια βγαίνει αφρός και όχι καϊμάκι...

spaka
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 06, 2014 6:08 pm
Όνομα: Σπυρος
Μηχανή:: Delonghi Icona
Μύλος:: Porlex Tall
Οι καφέδες μου:: Ψαχνομαι...
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από spaka » Πέμ Μαρ 20, 2014 8:02 pm

Λοιπον επιστρεφω μετα απο αγορα μυλου και σωστου καφε.
Πρωτη δοκιμη σημερα (με πολλα λαθη σιγουρα) και κανω αναφορα να μου πειτε γνωμες:
Καφες Alta Mogianna Brazil
18γρ (αλλα χωρουσε κιαλλο τελικα στο καλαθακι)
Κοψιμο στα 4 κλικ του Porlex.
Στα 40"(το παρατραβηξα ξερω) εβγαλα 57ml καφε.
Πρωτη φορα ειδα τοση κρεμα αλλα νομιζω δε κρατησε πολυ. Βασικα την ψιλορουφηξα :coffee:
Απο γευση δε το συζηταω. Με χαλουσε η ξινιλα του Illy και αυτος μου αρεσε.

Εχω Non presurized καλαθακι αλλα δε ξεβιδωσα το καπακι απο κατω για να μπορω να βλεπω την εκχυλιση. Αυριο θα το κανω.

Τωρα ξερω οτι πρεπει να ριξω τον χρονο εκχυλισης. Τι προτεινετε?
Πιο χοντρο κοψιμο?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Μαρ 20, 2014 8:14 pm

Προφανώς το βασικό είναι να κόψεις πιο χοντρά άμα θέλεις την εκχύλιση πιο γρήγορη και να δεις τι αποτέλεσμα παίρνεις κυρίως από γεύση. Όλοι οι χρόνοι και οι ποσότητες που αναφέρονται είναι απλά οδηγίες και όχι κανόνες. Αν σ΄αρέσει γευστικά ο καφές με εκχύλιση στα 40s σε σχέση με αυτήν των 30s δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σ΄αυτό.
Ποιο καλαθάκι έχεις και χωράει τόσα γραμμάρια και μπαίνει χωρίς κανένα πρόβλημα στο portafilter της Delonghi σου;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

spaka
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 06, 2014 6:08 pm
Όνομα: Σπυρος
Μηχανή:: Delonghi Icona
Μύλος:: Porlex Tall
Οι καφέδες μου:: Ψαχνομαι...
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από spaka » Πέμ Μαρ 20, 2014 10:00 pm

Το καλαθακι μου ειναι αυτο http://www.buyspares.co.uk/filter/produ ... ghi+Filter. Αρχικα δε χωραει στο portafilter αλλα με dremel και υπομονη το εκανα να χωραει χωρις να καταργησω τη μπροστα βιδα του pf(ειναι σημαντικη)

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Δημοσιεύσεις: 404
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Τοποθεσία: Tirana
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Angeldust » Πέμ Μαρ 20, 2014 10:25 pm

Κωστας έγραψε:Παιδια καλησπέρα,
εχω και γω να ρωτησω κατι όσον αφορα το καιμάκι. Ενώ οι χρόνοι μου ειναι καλοι, ο καφες φρεσκος, και εχω και μύλο, το καιμάκι κανει πολλες φυσαλλιδες. Αυτο σε τι πιστευετε οτι οφείλεται;
έχω στο γραφειο μια ακφετιέρα των 50 ευρω και κανει καλυτερο καιμακι απο την Gaggia. και τρελάινομαι.
Κατα την εκχύλιση παρατηρώ οτι ο καφες δεν τρεχει παντα με σταθερη ροή. Κανει κατι ξεμπουκώματα στο ενδιαμεσο.
Βαζω 17,5γρ καφε για να επέχει λίγο ο καφες απο το shower screen.
Να προσθέσω και το γεγονος οτι χρησιμοποιω pressurized καλαθακι
Δείχνει υψηλή θερμοκρασία νερού.Όταν αρχίζει ο καφές να μπαγιατέψει(τι καφέ βάζεις?) θα σταθεροποιθει αλλα μέχρι τότε βγάλε νερό από το group πριν φτιάχνεις το καφέ.Επίσης είναι απαράδεκτο με το εξοπλισμό που έχεις να μην έχεις πάρει non pressurized καλάθι akoma.

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 448
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Giwrgos » Σάβ Μαρ 22, 2014 2:08 pm

Ξερει κανεις ποσα γραμμαρια βγαζει ενας επαγγελματικος μυλος σε καθε τραβηγμα της λαβης?
Ειδα οτι σε καφετερια φτιαχνοτας εναν εσπρεσσο η δοση που εβαλε ενα τραβηγμα της λαβης.

dio

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από dio » Σάβ Μαρ 22, 2014 3:28 pm

Eχω την εντυπωση οτι βγαζει 7-9 gr

Απάντηση