Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
7-10 για μονό και 14-19 για διπλό.
Υπάρχει σχετική ενότητα.
Υπάρχει σχετική ενότητα.
-
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
σωστος!
Γιατι ομως θες τοσο πολυ να κανεις μονο εσπρεσσο και δεν βγαζεις κανονικα διπλο απλα βαλε δυο ποτηρακια ενα κατω απο καθε spout.
το αποτελεσμα θα ειναι εξισου καλο και δεν θα τρεχεις να αλλαζεις κοψιμο αν θες μονο η διπλο..
Γιατι ομως θες τοσο πολυ να κανεις μονο εσπρεσσο και δεν βγαζεις κανονικα διπλο απλα βαλε δυο ποτηρακια ενα κατω απο καθε spout.
το αποτελεσμα θα ειναι εξισου καλο και δεν θα τρεχεις να αλλαζεις κοψιμο αν θες μονο η διπλο..
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Το παραπάνω αποτέλεσμα είναι με 18γρ καφέ, μέτριο tamping και το κόψιμο στο μύλο είναι μια σκάλα πριν μπουκώσει η μηχανή. Ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν περίπου 28" + 3" για το pre-brew που κάνει η μηχανή.
Ο καφές είναι Taresso Tigrato με roast date 20/03 και φυλάσσεται στο σακουλάκι του. Εννοείται ότι κόβεται πριν την παρασκευή του καφέ.
To pf είναι "πειραγμένο", δηλαδή non pressurized (έχει βγει ενα λαστιχάκι που δημιουργεί την επιπλέον πίεση).
Θεωρείτε ότι θα μπορούσα να πάρω κάτι καλύτερο από τη συγκεκριμένη μηχανή?
*Συγγνώμη για το προηγούμενο post, μπορεί να διαγραφεί. Ευχαριστώ.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
To αν η μηχανη σου μπορει να κανει κάτι καλύτερο, δεν μπορώ να το γνωριζω!
Ομως αυτο που βλέπω δεν μου μοιαζει κανονικός εσπρέσσο, αλλα καφές που έχει φτιαχτεί με pressurized καλαθάκι ή πορταφίλτερ.
Δεν είναι έτσι η κρεμα σε εναν κανονικό καλοπαρασκευασμένο εσπρέσσο. Δεν είναι αφρώδης. Είναι πυκνή και βελούδινη στην υφή. Εχει δε (για καφε 10-12 ημερών) πιο σκούρο καφεκόκκινο χρώμα και μάλιστα όχι ομοιόμορφο.
Ομως αυτο που βλέπω δεν μου μοιαζει κανονικός εσπρέσσο, αλλα καφές που έχει φτιαχτεί με pressurized καλαθάκι ή πορταφίλτερ.
Δεν είναι έτσι η κρεμα σε εναν κανονικό καλοπαρασκευασμένο εσπρέσσο. Δεν είναι αφρώδης. Είναι πυκνή και βελούδινη στην υφή. Εχει δε (για καφε 10-12 ημερών) πιο σκούρο καφεκόκκινο χρώμα και μάλιστα όχι ομοιόμορφο.
-
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Συμφωνω με το Γιαννη..
Η μηχανη που εχει δεν εχει το πορταφιλτερ με τα δυο στομια απο κατω και αν θυμαμαι καλα ειναι αυτη που σφραγιζει λιγο περιεργα το κλειστρο με τη μηχανη?
Κοιτα στο αναλογο τοπικ που αφορα το καφε που αναφερεις και συνεκρινε εκχυλισεις. Θα δεις οτι η κρεμα εινα τελειως διαφορετικη και οταν γινεται σωστη εκχυλιση οπως αναφερεται και απο πολλους χρηστες η υφη της κρεμας εχει γραμμες μαυρες (tiger) .
αυτο ειναι το pf σου?
Η μηχανη που εχει δεν εχει το πορταφιλτερ με τα δυο στομια απο κατω και αν θυμαμαι καλα ειναι αυτη που σφραγιζει λιγο περιεργα το κλειστρο με τη μηχανη?
Κοιτα στο αναλογο τοπικ που αφορα το καφε που αναφερεις και συνεκρινε εκχυλισεις. Θα δεις οτι η κρεμα εινα τελειως διαφορετικη και οταν γινεται σωστη εκχυλιση οπως αναφερεται και απο πολλους χρηστες η υφη της κρεμας εχει γραμμες μαυρες (tiger) .
αυτο ειναι το pf σου?
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ναι, αυτό είναι και έχω βγάλει το λαστιχάκι που κάνει την έξτρα πίεση, με βάση αυτά που διάβασα στο σχετικό τοπικ.
Η ερώτησή μου έχει να κάνει με τον αν η κρέμα είναι αφρός λόγω pf ή μπορώ να κάνω κάτι που δεν κάνω πιθανόν.
Η ερώτησή μου έχει να κάνει με τον αν η κρέμα είναι αφρός λόγω pf ή μπορώ να κάνω κάτι που δεν κάνω πιθανόν.
-
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Αν κοβεις φρεσκο καφε βαζεις τα σωστα γραμμαρια πατας καλα και βγαζεις καφε σε 25-28 δευτερολεπτα τοτε δεν βρισκω κατι αλλο.
Μπορει η μηχανη σου βεβαια να μην εχει τις δυνατοτητες να υποστηριξει και να βγαλει το καφε οπως πρεπει...
Μπορει η μηχανη σου βεβαια να μην εχει τις δυνατοτητες να υποστηριξει και να βγαλει το καφε οπως πρεπει...
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Οκ, αυτό ήθελα να ξέρω.
Έχω δοκιμάσει με διάφορα κοψίματα, ποσότητες και πατήματα με διάφορα αποτελέσματα, από μπούκωμα της μηχανής μέχρι 60ml σε 15". Βλέπω διαφορά στο σώμα και τη γεύση του καφέ, αλλά στην κρέμα όχι.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε αφρώδη κρέμα?
Έχω δοκιμάσει με διάφορα κοψίματα, ποσότητες και πατήματα με διάφορα αποτελέσματα, από μπούκωμα της μηχανής μέχρι 60ml σε 15". Βλέπω διαφορά στο σώμα και τη γεύση του καφέ, αλλά στην κρέμα όχι.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε αφρώδη κρέμα?
- alexgrc
- Δημοσιεύσεις: 261
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 27, 2013 1:17 am
- Όνομα: Αλεξανδρος
- Μηχανή:: Expobar Office Leva
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: Ethiopia Sidamo, Hausbrandt Academia
- Τοποθεσία: Ρόδος
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Η κρέμα είναι αφρος αποκλειστικά και μόνο επειδή εχεις αυτο το pf. Αν μπορεις να το κανεις non-pressurized θα εχεις μεγαλη διαφορα και στη γεύση και στην εικόνα. Θα αλέθεις και διαφορετικά πλεον.netblaster έγραψε:Η ερώτησή μου έχει να κάνει με τον αν η κρέμα είναι αφρός λόγω pf ή μπορώ να κάνω κάτι που δεν κάνω πιθανόν.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Άρα από τη στιγμή που έχω κάνει το mod στο pf, ακολουθώντας τις οδηγίες από το ανάλογο τοπικ, για να θεωρηθεί non ppf, και κόβω ήδη αρκετά ψιλοτερα σε σχέση με πριν, μάλλον φταίει όλη η σχεδίαση του pf. Το καλαθάκι ειναι ενσωματωμένο.
Αποταμίευση κοινώς...
Αποταμίευση κοινώς...