Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Hatori » Σάβ Ιαν 16, 2021 5:54 pm

Συνήθως οι speciality θελουν λεπτότερη άλεση και όχι τα blends. 13 sec είναι αρκετά γρήγορα κι αν είσαι τέρμα fine στο μύλο είναι λίγο παράξενο να συμβαίνει. Ας μας απαντήσει κάποιος που έχει τον μύλο κι έβαλε τα έξτρα εξαρτήματα

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από manos0013 » Σάβ Ιαν 16, 2021 6:04 pm

Μiλησα με τον Μιχαλη (ιδιοκτητη του Cup10) ο οποιος προτεινε να τον αφησω στο βαζο αποθηκευσης χωρις καπακι για
2-3 ωρες μετα να το κλεισω και να ξαναδοκιμασω αυριο.+ οτι προθυμοποιήθηκε να μου στειλει καινουργιο σακουλακι καφε free.
Περιεργα πραγματα παντως ! :a014:

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από agpol07 » Σάβ Ιαν 16, 2021 6:40 pm

Πόσα γραμμάρια βάζεις;;
Γιατί να μην βάλεις τις ροδελες, αφού δεν μπορείς να κόψεις πιο λεπτά; γι αυτό τις έχει μέσα φαντάζομαι..

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Hatori » Σάβ Ιαν 16, 2021 7:54 pm

manos0013 έγραψε:
Σάβ Ιαν 16, 2021 6:04 pm
Μiλησα με τον Μιχαλη (ιδιοκτητη του Cup10) ο οποιος προτεινε να τον αφησω στο βαζο αποθηκευσης χωρις καπακι για
2-3 ωρες μετα να το κλεισω και να ξαναδοκιμασω αυριο.+ οτι προθυμοποιήθηκε να μου στειλει καινουργιο σακουλακι καφε free.
Περιεργα πραγματα παντως ! :a014:
Πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Μιχάλη.

Jousis
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: nespresso
2η Μηχανή:: lelit mara x
Μύλος:: niche zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Jousis » Κυρ Ιαν 17, 2021 4:06 am

manos0013 έγραψε:
Σάβ Ιαν 16, 2021 5:48 pm
Επισης ο μυλος ειχε στην συσκευασια 2 ροδελες οι οποιες με καποιο τροπο αν τις χρησιμοποιήσεις
φερνουν πιο κοντα τα μαχαιρια για πιο λεπτη αλεση ,αλλα το θεωρω κουλο να χρειαζονται απο τοσο νωρις.
Απο την πρώτη μέρα τις είχα βάλει εγώ.
Δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεσαι.

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Ιαν 17, 2021 9:39 am

Jousis έγραψε:
Κυρ Ιαν 17, 2021 4:06 am
manos0013 έγραψε:
Σάβ Ιαν 16, 2021 5:48 pm
Απο την πρώτη μέρα τις είχα βάλει εγώ.
Δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεσαι.
Το θέμα είναι ότι ο Brazil αλεστηκε κανονικά και είχα και περιθώριο για λίγο πιο λεπτή αλεση και ο Μιχάλης μου είπε ότι κανονικά το άλλο blend θέλει λίγο πιο χοντρή αλεση . Πάλι δεν βγάζει νόημα!

nkout
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από nkout » Κυρ Ιαν 17, 2021 12:01 pm

Επειδη πηρα κ εγω Brasil κ blend με την προσφορά του Μιχαλη, η Βραζιλία ηθελε λιγο πιο χοντρή αλεση, αλλα οχι μεγαλη διαφορά

Jousis
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: nespresso
2η Μηχανή:: lelit mara x
Μύλος:: niche zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Jousis » Κυρ Ιαν 17, 2021 2:14 pm

manos0013 έγραψε:
Κυρ Ιαν 17, 2021 9:39 am
Το θέμα είναι ότι ο Brazil αλεστηκε κανονικά και είχα και περιθώριο για λίγο πιο λεπτή αλεση και ο Μιχάλης μου είπε ότι κανονικά το άλλο blend θέλει λίγο πιο χοντρή αλεση . Πάλι δεν βγάζει νόημα!
Ναι, δεν ξέρω τον καφέ, σε πιστεύω.
Απλά μην φοβάσαι τις ροδέλες.

Το ποτάμι βέβαια μπορεί να γίνεται λόγω channeling.
Έχεις γυμνό να δεις τί γίνεται ;

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Ιαν 17, 2021 2:20 pm

Δεν εχω γυμνο αλλα και παλι δεν νομιζω να ειναι λογω channeling.
Κοβω , στρωνω με τον κατανομεα, παταω και γεμιζει το ποτηρακι σε 15 δευτερολεπτα :D
Υπομονη, αν παρω τον ιδιο καφε θα σας πω αποτελεσματα !

Jousis
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: nespresso
2η Μηχανή:: lelit mara x
Μύλος:: niche zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Jousis » Κυρ Ιαν 17, 2021 2:29 pm

Ο κατανομέας δεν θα σου λύσει το channeling, επιδρά μόνο στην επιφάνεια.
Κάνε μια δοκιμή, πάρε μια οδοντογλυφίδα και μόλις βγει ο καφές απο τον 270, ανακάτεψε καλά καλά.
Μετά, τα υπόλοιπα.

Και πάρε ένα γυμνό, δεν είναι για coffee porn videos στο youtube (μόνο :D ), βολεύει πολύ στην διάγνωση.

Απάντηση