Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
-
- Δημοσιεύσεις: 120
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 02, 2013 3:54 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Lelit PL41 Tem
- Μύλος:: Eureka Mignon Inst.
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Καλησπέρα στο team. Μετά απο 5 ημέρες χρήσης της lelit pl41 tem (γύρω στους 10 καφέδες) μόλις έκανα το καλύτερό μου σοτ (΄μην φανταστείτε) με λιγότερη ξινίλα απο τις προηγούμενες προσπάθειες αλλα να παραμένει λίγο. Το θέμα είναι οτι έχω μεγάλη πτώση θεμοκρασίας.. μπορείτε να μου την εξηγήσετε κάπως.?Απο 101οC στους 86οC με 30'' εκχύλισης. Χρησιμοποιώ DRB απο round cup . Έβαλα 18,8gr στο portafilter και έβγαλα 48,7gr ρόφημα στα 30''. Ενημερώστε με για τα λάθη που έκανα καθώς επίσης για την τοση μεγάλη πτώση θερμοκρασίας.
Σας ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ
-
- Δημοσιεύσεις: 120
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 02, 2013 3:54 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Lelit PL41 Tem
- Μύλος:: Eureka Mignon Inst.
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Επισυνάπτω και ένα βίντεο να τσεκάρετε
https://www.youtube.com/watch?v=jYdsLxvpj6E
Αυριο λέω να δοκιμάσω τις παραμέτρους του Παύλου στο PID
P=o,4
I=0,05
D=13,8
F04=5
F05=100
https://www.youtube.com/watch?v=jYdsLxvpj6E
Αυριο λέω να δοκιμάσω τις παραμέτρους του Παύλου στο PID
P=o,4
I=0,05
D=13,8
F04=5
F05=100
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 256
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Βγάλε πιο λίγο ρόφημα.tziminhio έγραψε: ↑Πέμ Δεκ 24, 2020 3:54 pmΚαλησπέρα στο team. Μετά απο 5 ημέρες χρήσης της lelit pl41 tem (γύρω στους 10 καφέδες) μόλις έκανα το καλύτερό μου σοτ (΄μην φανταστείτε) με λιγότερη ξινίλα απο τις προηγούμενες προσπάθειες αλλα να παραμένει λίγο. Το θέμα είναι οτι έχω μεγάλη πτώση θεμοκρασίας.. μπορείτε να μου την εξηγήσετε κάπως.?Απο 101οC στους 86οC με 30'' εκχύλισης. Χρησιμοποιώ DRB απο round cup . Έβαλα 18,8gr στο portafilter και έβγαλα 48,7gr ρόφημα στα 30''. Ενημερώστε με για τα λάθη που έκανα καθώς επίσης για την τοση μεγάλη πτώση θερμοκρασίας.
Σας ευχαριστώ
-
- Δημοσιεύσεις: 120
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 02, 2013 3:54 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Lelit PL41 Tem
- Μύλος:: Eureka Mignon Inst.
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ok να βγάλω πιο λίγο, αλλά και πάλι η πτώση θερμοκρασίας παραμένει μεγάλη..Δεν θα είναι πτώση 15οC , θα είναι 10οC σίγουρα όμως..
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 256
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Κι εμένα κάπου τόσο πέφτει..
Λογικά αν βγάλεις πιο λίγο ρόφημα, θα πέσει και πιο λίγο η θερμοκρασία
Λογικά αν βγάλεις πιο λίγο ρόφημα, θα πέσει και πιο λίγο η θερμοκρασία
-
- Δημοσιεύσεις: 16
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 20, 2020 1:19 am
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2019
- Μύλος:: Υπό διερεύνηση
- Οι καφέδες μου:: Ακόμη παλεύω να φτιάξω έναν να πίνεται
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Καλησπέρα σε όλους και Καλά Χριστούγεννα.
Κάποιος κάτοχος Gaggia classic η όποιος γνωρίζει, μπορεί να μου πει αν τα μεγαλύτερα καλαθάκια που κυκλοφορούν για >18 γρ. καφέ χωράνε στο πορταφίλτερ που έρχεται με την καφετιέρα αν δεν είναι γυμνό?
Παρατηρώ ότι στα 17 γρ. βλέπω αποτύπωμα της βίδας της ντουζιέρας, βέβαια δεν έχω ακόμη σωστό τάμπερ αλλά μάλλον ένα μεγαλύτερο καλάθι θα το πάρω για φρέντο έται και αλλιώς.
Τέλος. γενικό ερώτημα, όταν μένει λίγο νεράκι στο γκρουπ μετά την εκχύλιση και δεν είναι εντελώς στεγνό το κεκάκι τι σημαίνει; μεγάλη διάρκεια εκχύλισης για τα δεδομένα γραμμάρια? Τράβηξα το γκρουπ βιαστικά? κάτι άλλο?
Κάποιος κάτοχος Gaggia classic η όποιος γνωρίζει, μπορεί να μου πει αν τα μεγαλύτερα καλαθάκια που κυκλοφορούν για >18 γρ. καφέ χωράνε στο πορταφίλτερ που έρχεται με την καφετιέρα αν δεν είναι γυμνό?
Παρατηρώ ότι στα 17 γρ. βλέπω αποτύπωμα της βίδας της ντουζιέρας, βέβαια δεν έχω ακόμη σωστό τάμπερ αλλά μάλλον ένα μεγαλύτερο καλάθι θα το πάρω για φρέντο έται και αλλιώς.
Τέλος. γενικό ερώτημα, όταν μένει λίγο νεράκι στο γκρουπ μετά την εκχύλιση και δεν είναι εντελώς στεγνό το κεκάκι τι σημαίνει; μεγάλη διάρκεια εκχύλισης για τα δεδομένα γραμμάρια? Τράβηξα το γκρουπ βιαστικά? κάτι άλλο?
- Victor
- Δημοσιεύσεις: 130
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 30, 2013 12:44 pm
- Όνομα: Διονύσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- 2η Μηχανή:: AEG 120
- Μύλος:: Ascaso i-Mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Επικοινωνία:
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Στο διπλο της Gaggia χωράνε άνετα 17γρ χωρίς να ακουμπάει στην shower screen. Επίσης εαν βλέπεις το αποτύπωμα μονο μετα την εκχύλιση σημαίνει οτι ακούμπησε μετα την διόγκωση κατα την εκχύλιση.
Και εμενα πολλες φορές εχει ελάχιστο νερο η πανω επιφάνεια του puck, ενα ο καφες ειναι καλος δεν ασχολούμαι, αλλιως κόψε λιγο πιο χοντρά.
Και εμενα πολλες φορές εχει ελάχιστο νερο η πανω επιφάνεια του puck, ενα ο καφες ειναι καλος δεν ασχολούμαι, αλλιως κόψε λιγο πιο χοντρά.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Καλησπερα. Να κανω μια ερωτηση καθως σημερα αρχισα να πειραματιζομαι με τον καφε. (εχω γραψει κα σε αλλο θεμα αλλα μπορει αυτο να το παρακολουθουν λιγο περισσοτερο)
Πως μετρατε τον καφε με ml η με γραμμαρια;
Γιατι στο δοσομετρικο ποτηρακι βγαζω 60 ml αλλα τα γραμμαρια ειναι πολλα περισσοτερα δηλαδη με 17 γρ περιπου περνω 55-56 γραμμαρια καφε. Ποιο να ακολουθησω για να βρω ενα πατημα να προχωρησω σε κοψιμο και γραμμαρια; o καφες που πηρα απο taf ειναι single origin columbia huila και δεν ξερω τι ποσοτητες να βαζω και να βγάζω ευχαριστω πολυ
Πως μετρατε τον καφε με ml η με γραμμαρια;
Γιατι στο δοσομετρικο ποτηρακι βγαζω 60 ml αλλα τα γραμμαρια ειναι πολλα περισσοτερα δηλαδη με 17 γρ περιπου περνω 55-56 γραμμαρια καφε. Ποιο να ακολουθησω για να βρω ενα πατημα να προχωρησω σε κοψιμο και γραμμαρια; o καφες που πηρα απο taf ειναι single origin columbia huila και δεν ξερω τι ποσοτητες να βαζω και να βγάζω ευχαριστω πολυ
- Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά η πλειονότητα συντείνει στο να πηγαίνεις με γραμμάρια. Αυτό κυρίως γιατί η κρέμα παίζει σημαντικό ρόλο στη μέτρηση των ml και είναι παραπλανητική.
Πιο φρέσκος καφές βγάζει περισσότερη κρέμα, ενώ ένας λιγότερος φρέσκος βγάζει λιγότερη.
Επομένως καλύτερα να ζυγίζεις το cup σου μετά την εκχύλιση. Στόχος είναι το 1:2 (πάνω κάτω) δηλαδή, 18 γραμμάρια αλεσμένου καφέ να βγάζει 36 γρ. ροφήματος σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν παίζεις με speciality coffee πας στα 16γρ / 32γρ.
Καλές δοκιμές!
Πιο φρέσκος καφές βγάζει περισσότερη κρέμα, ενώ ένας λιγότερος φρέσκος βγάζει λιγότερη.
Επομένως καλύτερα να ζυγίζεις το cup σου μετά την εκχύλιση. Στόχος είναι το 1:2 (πάνω κάτω) δηλαδή, 18 γραμμάρια αλεσμένου καφέ να βγάζει 36 γρ. ροφήματος σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν παίζεις με speciality coffee πας στα 16γρ / 32γρ.
Καλές δοκιμές!
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση αλλα αν σταματησω τον καφε στα 32 ας πουμε θα εχω πολυ λιγο ροφημα. Μπορω να κανω κατι για αυτην την περιπτωση;Earendil έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 09, 2021 7:06 pmΥπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά η πλειονότητα συντείνει στο να πηγαίνεις με γραμμάρια. Αυτό κυρίως γιατί η κρέμα παίζει σημαντικό ρόλο στη μέτρηση των ml και είναι παραπλανητική.
Πιο φρέσκος καφές βγάζει περισσότερη κρέμα, ενώ ένας λιγότερος φρέσκος βγάζει λιγότερη.
Επομένως καλύτερα να ζυγίζεις το cup σου μετά την εκχύλιση. Στόχος είναι το 1:2 (πάνω κάτω) δηλαδή, 18 γραμμάρια αλεσμένου καφέ να βγάζει 36 γρ. ροφήματος σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν παίζεις με speciality coffee πας στα 16γρ / 32γρ.
Καλές δοκιμές!