Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Σπύρο, η κρέμα εξαρτάται κυρίως από το καφέ και κατά δεύτερο λόγο την θερμοκρασία του νερού.
Να επισπεύσεις την αγορά μύλου. Δεν έχει espresso χωρίς αυτόν. Τόσο απόλυτα. Μπορείς να ξεκινήσεις με χειροκίνητο μύλο όπως αυτόν:
viewtopic.php?f=6&t=1583#p24888
Σχετικά με την επιλογή καφέ, αφού αγοράσεις μύλο, αγοράζεις αυτόν/ούς που οι εκχυλίσεις που αναφέρεις ότι είδες εδώ σου άρεσαν.
Να επισπεύσεις την αγορά μύλου. Δεν έχει espresso χωρίς αυτόν. Τόσο απόλυτα. Μπορείς να ξεκινήσεις με χειροκίνητο μύλο όπως αυτόν:
viewtopic.php?f=6&t=1583#p24888
Σχετικά με την επιλογή καφέ, αφού αγοράσεις μύλο, αγοράζεις αυτόν/ούς που οι εκχυλίσεις που αναφέρεις ότι είδες εδώ σου άρεσαν.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 328
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 5:37 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: LaSanMarco 95 single
- Μύλος:: LaSanMarco sm90t
- 2ος Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: φρεσκαδουρες
- Τοποθεσία: Νεα Αρτακη, Manchester
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
προσπικα πιστευω οτι τα 20γρ καφε που βαζεις ειναι παρα πολλα. Δκιμασε αρχικα με το ιδιο κοψιμο να κατεβεις στα γρ και βαλε 18.5 γρ σιγουρα θα κατεβεις σε χρονο. Πριν αλλαξεις κοψιμο κατεβασε τα γρ αν και παλι αργει η εκχυλιση τοτε πηγαινε σε λιγο πιο χοντρο κοψιμο. Επισης επειδη απο καφε σε καφε εχουμε διαφορετικο καιμακι μετρα τον εσπρεσο σε γραμμαρια και οχι σε μλ δλδ ζυγισε το ροφημα.
Γενικοτερα οσο καφε βαζεις το διπλασιο σε ροφημα να βγαλεις πχ αν βαλεις 19γρ καφε τοτε να βγαλεις 35γρ ροφημα περιπου!
Μολις δοκιμασεις γραψε μας ξανα
Γενικοτερα οσο καφε βαζεις το διπλασιο σε ροφημα να βγαλεις πχ αν βαλεις 19γρ καφε τοτε να βγαλεις 35γρ ροφημα περιπου!
Μολις δοκιμασεις γραψε μας ξανα
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 13, 2013 9:13 am
- Μηχανή:: Gaggia Baby Class
- Μύλος:: Ascaso I-2 Mini
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Παιδια καλησπέρα,
εχω και γω να ρωτησω κατι όσον αφορα το καιμάκι. Ενώ οι χρόνοι μου ειναι καλοι, ο καφες φρεσκος, και εχω και μύλο, το καιμάκι κανει πολλες φυσαλλιδες. Αυτο σε τι πιστευετε οτι οφείλεται;
έχω στο γραφειο μια ακφετιέρα των 50 ευρω και κανει καλυτερο καιμακι απο την Gaggia. και τρελάινομαι.
Κατα την εκχύλιση παρατηρώ οτι ο καφες δεν τρεχει παντα με σταθερη ροή. Κανει κατι ξεμπουκώματα στο ενδιαμεσο.
Βαζω 17,5γρ καφε για να επέχει λίγο ο καφες απο το shower screen.
Να προσθέσω και το γεγονος οτι χρησιμοποιω pressurized καλαθακι
εχω και γω να ρωτησω κατι όσον αφορα το καιμάκι. Ενώ οι χρόνοι μου ειναι καλοι, ο καφες φρεσκος, και εχω και μύλο, το καιμάκι κανει πολλες φυσαλλιδες. Αυτο σε τι πιστευετε οτι οφείλεται;
έχω στο γραφειο μια ακφετιέρα των 50 ευρω και κανει καλυτερο καιμακι απο την Gaggia. και τρελάινομαι.
Κατα την εκχύλιση παρατηρώ οτι ο καφες δεν τρεχει παντα με σταθερη ροή. Κανει κατι ξεμπουκώματα στο ενδιαμεσο.
Βαζω 17,5γρ καφε για να επέχει λίγο ο καφες απο το shower screen.
Να προσθέσω και το γεγονος οτι χρησιμοποιω pressurized καλαθακι
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Πάρε non pressurized καλαθάκι και δεν θα υπάρχει καμία σύγκριση με τη φθηνή μηχανή του γραφείου. Με τα pressurized καλαθάκια βγαίνει αφρός και όχι καϊμάκι...
-
- Δημοσιεύσεις: 30
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 06, 2014 6:08 pm
- Όνομα: Σπυρος
- Μηχανή:: Delonghi Icona
- Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Ψαχνομαι...
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Λοιπον επιστρεφω μετα απο αγορα μυλου και σωστου καφε.
Πρωτη δοκιμη σημερα (με πολλα λαθη σιγουρα) και κανω αναφορα να μου πειτε γνωμες:
Καφες Alta Mogianna Brazil
18γρ (αλλα χωρουσε κιαλλο τελικα στο καλαθακι)
Κοψιμο στα 4 κλικ του Porlex.
Στα 40"(το παρατραβηξα ξερω) εβγαλα 57ml καφε.
Πρωτη φορα ειδα τοση κρεμα αλλα νομιζω δε κρατησε πολυ. Βασικα την ψιλορουφηξα
Απο γευση δε το συζηταω. Με χαλουσε η ξινιλα του Illy και αυτος μου αρεσε.
Εχω Non presurized καλαθακι αλλα δε ξεβιδωσα το καπακι απο κατω για να μπορω να βλεπω την εκχυλιση. Αυριο θα το κανω.
Τωρα ξερω οτι πρεπει να ριξω τον χρονο εκχυλισης. Τι προτεινετε?
Πιο χοντρο κοψιμο?
Πρωτη δοκιμη σημερα (με πολλα λαθη σιγουρα) και κανω αναφορα να μου πειτε γνωμες:
Καφες Alta Mogianna Brazil
18γρ (αλλα χωρουσε κιαλλο τελικα στο καλαθακι)
Κοψιμο στα 4 κλικ του Porlex.
Στα 40"(το παρατραβηξα ξερω) εβγαλα 57ml καφε.
Πρωτη φορα ειδα τοση κρεμα αλλα νομιζω δε κρατησε πολυ. Βασικα την ψιλορουφηξα
Απο γευση δε το συζηταω. Με χαλουσε η ξινιλα του Illy και αυτος μου αρεσε.
Εχω Non presurized καλαθακι αλλα δε ξεβιδωσα το καπακι απο κατω για να μπορω να βλεπω την εκχυλιση. Αυριο θα το κανω.
Τωρα ξερω οτι πρεπει να ριξω τον χρονο εκχυλισης. Τι προτεινετε?
Πιο χοντρο κοψιμο?
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Προφανώς το βασικό είναι να κόψεις πιο χοντρά άμα θέλεις την εκχύλιση πιο γρήγορη και να δεις τι αποτέλεσμα παίρνεις κυρίως από γεύση. Όλοι οι χρόνοι και οι ποσότητες που αναφέρονται είναι απλά οδηγίες και όχι κανόνες. Αν σ΄αρέσει γευστικά ο καφές με εκχύλιση στα 40s σε σχέση με αυτήν των 30s δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σ΄αυτό.
Ποιο καλαθάκι έχεις και χωράει τόσα γραμμάρια και μπαίνει χωρίς κανένα πρόβλημα στο portafilter της Delonghi σου;
Ποιο καλαθάκι έχεις και χωράει τόσα γραμμάρια και μπαίνει χωρίς κανένα πρόβλημα στο portafilter της Delonghi σου;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 30
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 06, 2014 6:08 pm
- Όνομα: Σπυρος
- Μηχανή:: Delonghi Icona
- Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Ψαχνομαι...
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Το καλαθακι μου ειναι αυτο http://www.buyspares.co.uk/filter/produ ... ghi+Filter. Αρχικα δε χωραει στο portafilter αλλα με dremel και υπομονη το εκανα να χωραει χωρις να καταργησω τη μπροστα βιδα του pf(ειναι σημαντικη)
- Angeldust
- Δημοσιεύσεις: 404
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 2:58 am
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Τοποθεσία: Tirana
- Επικοινωνία:
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Δείχνει υψηλή θερμοκρασία νερού.Όταν αρχίζει ο καφές να μπαγιατέψει(τι καφέ βάζεις?) θα σταθεροποιθει αλλα μέχρι τότε βγάλε νερό από το group πριν φτιάχνεις το καφέ.Επίσης είναι απαράδεκτο με το εξοπλισμό που έχεις να μην έχεις πάρει non pressurized καλάθι akoma.Κωστας έγραψε:Παιδια καλησπέρα,
εχω και γω να ρωτησω κατι όσον αφορα το καιμάκι. Ενώ οι χρόνοι μου ειναι καλοι, ο καφες φρεσκος, και εχω και μύλο, το καιμάκι κανει πολλες φυσαλλιδες. Αυτο σε τι πιστευετε οτι οφείλεται;
έχω στο γραφειο μια ακφετιέρα των 50 ευρω και κανει καλυτερο καιμακι απο την Gaggia. και τρελάινομαι.
Κατα την εκχύλιση παρατηρώ οτι ο καφες δεν τρεχει παντα με σταθερη ροή. Κανει κατι ξεμπουκώματα στο ενδιαμεσο.
Βαζω 17,5γρ καφε για να επέχει λίγο ο καφες απο το shower screen.
Να προσθέσω και το γεγονος οτι χρησιμοποιω pressurized καλαθακι
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 448
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ξερει κανεις ποσα γραμμαρια βγαζει ενας επαγγελματικος μυλος σε καθε τραβηγμα της λαβης?
Ειδα οτι σε καφετερια φτιαχνοτας εναν εσπρεσσο η δοση που εβαλε ενα τραβηγμα της λαβης.
Ειδα οτι σε καφετερια φτιαχνοτας εναν εσπρεσσο η δοση που εβαλε ενα τραβηγμα της λαβης.