Καλησπέρα,giannos έγραψε: ↑Παρ Σεπ 10, 2021 10:12 pmΚαλησπέρα,
Απορία..Πειραματίζομαι τελευταία βδομάδα με συγκεκριμένο σπεσιαλτυ όπου η εκχύλιση μπορεί να είναι από 35-45 δευτερόλεπτα αναλόγως και του εξοπλισμού του μπαρίστα(με βάση πάντα τα όσα μου είπε roaster).
θα πρέπει όμως να μειώνω τη θερμοκρασία όσο τραβάω την εκχύλιση σε χρόνους ?
Γνωρίζω οι σπεσιαλτυ χρειάζονται μεγαλύτερες θερμοκρασίες αλλά μιας και η εκχύλιση διαρκεί περισσότερη ώρα από τα συνήθη πρότυπα του εσπρέσσο (20-30 δευτερόλεπτα) θα πρέπει η θερμοκρασία να μεταβάλλεται ανάλογα?
Πχ 96° για εκχύλιση διάρκειας 35s και 95° για 40s?
Επίσης όταν η προτεινόμενη δοσολογία είναι 18g αλλά για το δικό μου καλαθάκι χρειάζομαι 21.5g , θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα αν αυξήσω το ρόφημα ή αναγκαστικά πρέπει να βρω καλαθάκι για 18g? Αν τηρηθούν οι αναλογίες το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο?
Σας ευχαριστώ
Υποψήφιος χομπίστας-μπαρίστας
Πρώτα πρώτα,γενικός κανόνας: μην πειράζεις πολλές μεταβλητές ταυτόχρονα. Μια άλλαγη τη φορά. πχ: Θες να δοκιμάσεις άλλη θερμοκρασία; ξεκινάς από την αρχή τη διαδικασία εύρεσης χρόνου εκχύλισης. Μην προσπαθείς να αλλάζεις ταυτόχρονα το χρόνο εκχύλισης (δηλαδή κόψιμο) και θερμοκρασία.
Όσον αφορά τη θερμοκρασία τώρα, αυτό έχει να κάνει κυρίως με το roast που χρησιμοποιείς και όχι με το χρόνο εκχύλισης. Θεωρητικά, όσο πιο σκούρο το ψήσιμο του καφέ τόσο χαμηλότερη θερμοκρασία θες και αντιστρόφως. Οι specialty σε ΠΟΛΥ γενικές γραμμές παίζουν συνήθως σε medium ή light ψησίματα και για αυτό θεωρητικά θέλουν υψηλότερη θερμοκρασία για να εξισορροπηθεί η οξύτητα τους. Αν δε ξέρεις τι βαθμό ψησίματος έχει ο καφές που χρησιμοποιείς ρώτα εκεί που τον πήρες και ρώτα και σε τι θερμοκρασία προτείνουν αυτοί να τον φτιάχνεις. Κράτα αυτή τη θερμοκρασία σταθερή μέχρι να βρεις τους χρόνους και μετά αν έχεις εξαντλήσει το παιχνίδι με τους χρόνους τότε πας σε αλλαγή θερμοκρασίας για να δεις αν τυχόν παίρνεις μια γεύση που να σου αρέσει περισσότερο.
Σχετικά με τη δοσολογία: Η προτεινόμενη δοσολογία έχει πάλι να κάνει με το είδος του καφέ και με το ψήσιμο του. Το πόσο θα βάλεις εσύ εξαρτάται καθαρά από το καλαθάκι σου. Τι χωρητικότητας είναι; Στα vst καλαθάκια ας πούμε προτείνεται να παίζεις στο +-1 γραμμάριο από τη χωρητικότητα του καλαθιού. Συνεπώς, αν θες να βάλεις 18γρ ιδανικά χρείαζεσαι ένα καλαθάκι είτε 17αρι, είτε 18αρι, είτε 19αρι (δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο μέγεθος ). Στους περισσότερους specialty θεωρώ πως μπορείς να βάλεις άφοβα και 20 γρ αν έχεις 20αρι καλαθάκι. Τα 21.5 που λες γενικώς μου φαίνονται πάρα πολλά. Πες μας τι μέγεθος είναι το καλαθάκι σου και θα μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε καλύτερα.