Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Παιδια χερεται εχω παθει εμμονη το τελευταιο διαστημα για να βρω τελικα να φτιαχνο εναν ορεο διπλο εσπρεσσο με ορεα γευση και οχι εντονοσ και πικρος
Εγω πινω μονο freddo espresso
Εχω μια μηχανη breville infuser και εναν μυλο επαγγελματικο χειροκινητο cunnil το προβλημα ειναι το εξης εχω χαλασει παρα πολλα χρηματα σε καφεδες και κανενα αποτελσεμα δεν μου αρεσει ασε που πεταω και ποσο καφε μεχρι να ριθμισω το grinder και τελικα δεν ξερω αν φτεει το grinder παντα ζυγιζω τις δοσεις μου κιμενουμαι σε ολους τους καφεδες 16gr στο κλειστρο χρονο 25-30 45-60 ml
Εγω πινω μονο freddo espresso
Εχω μια μηχανη breville infuser και εναν μυλο επαγγελματικο χειροκινητο cunnil το προβλημα ειναι το εξης εχω χαλασει παρα πολλα χρηματα σε καφεδες και κανενα αποτελσεμα δεν μου αρεσει ασε που πεταω και ποσο καφε μεχρι να ριθμισω το grinder και τελικα δεν ξερω αν φτεει το grinder παντα ζυγιζω τις δοσεις μου κιμενουμαι σε ολους τους καφεδες 16gr στο κλειστρο χρονο 25-30 45-60 ml
-
- Δημοσιεύσεις: 13
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2019 12:19 pm
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Πρώτο μου ποστ μετά από πολύ καιρό.
Τελευταία φορά για να πάρω μια καφετιέρα lelit PL41 em. κι ένα χειροκίνητο μύλο porlex (50€) εντελώς starter. Δώρο στο κουμπάρο. Μετά από τρία χρόνια αποφάσισε πως δε τα θέλει και τα πήρα εγώ, χεχεχε!
Η μηχανή έχει κάνει τρεις καφέδες στη κυριολεξία!
Δοκίμασα χτες και σήμερα μερικούς καφέδες εμπορικούς lavazza, coffee berry κομμένους. Δυστυχώς τρέχει σα νερό. Να πάω να πάρω ένα κομμένο πιο ψιλό; Κάτω από 2 στη μηχανή τους; Δε ξέρω ακόμα καν πως δουλεύει ο μύλος για να τον χρησιμοποιήσω. Μια προσπάθεια που έκανα βγήκε σα γαλλικός πολύ χοντρόκοκκος.
Η διαδικασία μου είναι: ανάβω τη μηχανή και μετά από 15' ανοίγω τη μηχανή να τρέξει. Πάντα βγαίνει σα νερό και το μανόμετρο δε περνάει το 4-5!
Βοήθεια!
Τελευταία φορά για να πάρω μια καφετιέρα lelit PL41 em. κι ένα χειροκίνητο μύλο porlex (50€) εντελώς starter. Δώρο στο κουμπάρο. Μετά από τρία χρόνια αποφάσισε πως δε τα θέλει και τα πήρα εγώ, χεχεχε!
Η μηχανή έχει κάνει τρεις καφέδες στη κυριολεξία!
Δοκίμασα χτες και σήμερα μερικούς καφέδες εμπορικούς lavazza, coffee berry κομμένους. Δυστυχώς τρέχει σα νερό. Να πάω να πάρω ένα κομμένο πιο ψιλό; Κάτω από 2 στη μηχανή τους; Δε ξέρω ακόμα καν πως δουλεύει ο μύλος για να τον χρησιμοποιήσω. Μια προσπάθεια που έκανα βγήκε σα γαλλικός πολύ χοντρόκοκκος.
Η διαδικασία μου είναι: ανάβω τη μηχανή και μετά από 15' ανοίγω τη μηχανή να τρέξει. Πάντα βγαίνει σα νερό και το μανόμετρο δε περνάει το 4-5!
Βοήθεια!
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
ο lavazza είναι προσανατολισμένος στο Moka pot, δοκίμασε με ILLY Πολλά γραμμάρια και ανάλογο πάτημα ίσως πάρει κάτι...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Να έχεις porlex και να παίρνεις κομμένους μπαγιάτικους είναι απλά ιεροσυλία!
Μηχανή με προαλεσμένο καφέ δεν θα βγάλει ποτέ καλό αποτέλεσμα.
Αγόρασε από κάποιο μαγαζί που σε βολεύει κόκκους κι ας μην είναι ολόφρεσκοι πχ coffee island, berry, lab...
Εξοικειώσου με τον μύλο σου βλέποντας αυτό το βίντεο. Λύσε τον και ξανασυναρμολόγησέ τον για να καταλάβεις τα κομμάτια του. Πρόκειται για εξωφρενικά απλή κατασκευή. Στο κάτω μέρος της θα βρεις τη βασική ρύθμιση του μύλου, που είναι ένα περιστροφικό παξιμάδι, το οποίο φαίρνει το ένα μαχαίρι πιο κοντά στο άλλο. Όσο το βιδώνεις (βήματα με κλικ), τόσο πιο κοντά τα φέρνεις μεταξύ τους και τόσο πιο λεπτή άλεση -προς την περιοχή του εσπρέσο- έχεις. Οι πρώτες προσπάθειες θα είναι δοκιμαστικές και θα πάνε στο νεροχύτη, οπότε να είσαι προετοιμασμένος.
Σφίξε τέρμα τα μαχαίρια (βίδωσε δεξιόστροφα) μέχρι το σημείο 0. Εκεί είναι η αρχή σου, άρα για να απομακρυθνείς από αυτό το σημείο ξεσφίγγεις πχ 2 κλικ, ζυγίζεις 18g και γεμίζεις τον μύλο.
Αλέθεις, γεμίζεις καλάθι, πατάς καλά με μεταλλικό τάμπερ και εκχυλίζεις 36g σε 25~30sec. Αν το πετύχεις με την πρώτη, την Κυριακή παίζεις οπωσδηποτε τζόκερ! Αν όχι (που είναι και το πιο πιθανό) η μηχανή σου θα έχει μπουκώσει και δεν θα βγαίνει σταγόνα. Τότε σταματάς την εκχύλιση και ξεσφίγγεις άλλα 2 κλικ τον μύλο.Τι κάνεις δηλαδή;... Απομακρύνεις τα μαχαίρια και αλέθεις πιο χοντρά. Γεμίζεις άλλα 18g και φτου απ' την αρχή. Μέχρι να έχεις την ποσότητα στον χρόνο που θες θα σου πάρει λίγο χρόνο και λίγα πεταμένα γραμμάρια.
Τη μηχανή θα την αφήνεις ένα μισάωρο να ζεσταθεί καλά με το portafilter κουμπωμένο για να είναι και αυτό ζεστό.
Μηχανή με προαλεσμένο καφέ δεν θα βγάλει ποτέ καλό αποτέλεσμα.
Αγόρασε από κάποιο μαγαζί που σε βολεύει κόκκους κι ας μην είναι ολόφρεσκοι πχ coffee island, berry, lab...
Εξοικειώσου με τον μύλο σου βλέποντας αυτό το βίντεο. Λύσε τον και ξανασυναρμολόγησέ τον για να καταλάβεις τα κομμάτια του. Πρόκειται για εξωφρενικά απλή κατασκευή. Στο κάτω μέρος της θα βρεις τη βασική ρύθμιση του μύλου, που είναι ένα περιστροφικό παξιμάδι, το οποίο φαίρνει το ένα μαχαίρι πιο κοντά στο άλλο. Όσο το βιδώνεις (βήματα με κλικ), τόσο πιο κοντά τα φέρνεις μεταξύ τους και τόσο πιο λεπτή άλεση -προς την περιοχή του εσπρέσο- έχεις. Οι πρώτες προσπάθειες θα είναι δοκιμαστικές και θα πάνε στο νεροχύτη, οπότε να είσαι προετοιμασμένος.
Σφίξε τέρμα τα μαχαίρια (βίδωσε δεξιόστροφα) μέχρι το σημείο 0. Εκεί είναι η αρχή σου, άρα για να απομακρυθνείς από αυτό το σημείο ξεσφίγγεις πχ 2 κλικ, ζυγίζεις 18g και γεμίζεις τον μύλο.
Αλέθεις, γεμίζεις καλάθι, πατάς καλά με μεταλλικό τάμπερ και εκχυλίζεις 36g σε 25~30sec. Αν το πετύχεις με την πρώτη, την Κυριακή παίζεις οπωσδηποτε τζόκερ! Αν όχι (που είναι και το πιο πιθανό) η μηχανή σου θα έχει μπουκώσει και δεν θα βγαίνει σταγόνα. Τότε σταματάς την εκχύλιση και ξεσφίγγεις άλλα 2 κλικ τον μύλο.Τι κάνεις δηλαδή;... Απομακρύνεις τα μαχαίρια και αλέθεις πιο χοντρά. Γεμίζεις άλλα 18g και φτου απ' την αρχή. Μέχρι να έχεις την ποσότητα στον χρόνο που θες θα σου πάρει λίγο χρόνο και λίγα πεταμένα γραμμάρια.
Τη μηχανή θα την αφήνεις ένα μισάωρο να ζεσταθεί καλά με το portafilter κουμπωμένο για να είναι και αυτό ζεστό.
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Η εμπειρια μου με τον porlex για εσπρεσσο ειναι πως εχεις λιγες διαβαθμισεις. Το αποδεκτο range ειναι χοντρικα 1-3 κλικς χαλαρωση απο το πληρες σφυξιμο (εγω θα ξεκιναγα με 2 κλικς) κ παζεις με τη δοση για μικρορυθμισεις, ωστε να εχεις μια εκχυλιση στα 25 sec περιπου. Παντως το αποτελεσμα ειναι μακραν καλυτερο απο προαλεσμενο καφε.
-
- Δημοσιεύσεις: 13
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2019 12:19 pm
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις σας!
Θα προσπαθήσω με το μύλο λοιπόν!
Αν και τελευταία φορά που προσπάθησα στο τέρμα βγήκε καφές πολύ χοντρός. Παίζει κάποιο θέμα με το μύλο ίσως;
Μια λεπτομέρεια: όταν ζεσταίνω τη μηχανή κάνα μισάωρο, ο καφές θα είναι κι αυτός έτοιμος μέσα να ζεσταίνεται;
Θα προσπαθήσω με το μύλο λοιπόν!
Αν και τελευταία φορά που προσπάθησα στο τέρμα βγήκε καφές πολύ χοντρός. Παίζει κάποιο θέμα με το μύλο ίσως;
Μια λεπτομέρεια: όταν ζεσταίνω τη μηχανή κάνα μισάωρο, ο καφές θα είναι κι αυτός έτοιμος μέσα να ζεσταίνεται;
-
- Δημοσιεύσεις: 13
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2019 12:19 pm
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Πήγα και πήρα κόκκους από coffee Island και άλεσα 18γρ για 1 μισή λεπτό στα δύο κλικ πριν το τέρμα. Η εκχύλιση ήταν λίγο προς το dripping και διήρκεσε περίπου 1 λεπτό.
Το αποτέλεσμα στη γεύση ήταν πολύ ικανοποιητικό!
Αύριο, θα είμαι πιο ακριβής στη προθέρμανση και στη ποσότητα στο καλαθάκι. Αν είμαι πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα, θα το φέρω ένα κλικ στο πιο χοντρό να τρέξει λίγο πιο ελεύθερα. Αν και γευστικά είμαι ικανοποιημένος. Έχει σώμα ο καφές μου, καλή οξύτητα, λάδι. Μόνο λίγο παραπάνω και ποιοτικό καϊμάκι θα ήθελα.
Άξιζε το κόπο και το διάβασμα. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες.
Το αποτέλεσμα στη γεύση ήταν πολύ ικανοποιητικό!
Αύριο, θα είμαι πιο ακριβής στη προθέρμανση και στη ποσότητα στο καλαθάκι. Αν είμαι πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα, θα το φέρω ένα κλικ στο πιο χοντρό να τρέξει λίγο πιο ελεύθερα. Αν και γευστικά είμαι ικανοποιημένος. Έχει σώμα ο καφές μου, καλή οξύτητα, λάδι. Μόνο λίγο παραπάνω και ποιοτικό καϊμάκι θα ήθελα.
Άξιζε το κόπο και το διάβασμα. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες.
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μπραβο, τελευταια την εχω πεσει κ εγω στα coffee island γιατι ειναι η πιο ευκολη λυση αν δεν θες να μπλεξεις με κοουριερ (παω για 2 βδομαδες που περιμενω 2 σακουλακια καφε απο τα ελτα....).
Αν το καλαθι ειναι πολυ γεματο μπορεις να βαλεις μικροτερη ποσοτητα για να μικρυνεις το χρονο. Αν ειναι αδειο σχετικα, κατεβα ενα κλικ κ μαλλον θα χρειαστει να βαλεις παραπανω ποσοτητα, αλλα το βλεπεις.
Αν το καλαθι ειναι πολυ γεματο μπορεις να βαλεις μικροτερη ποσοτητα για να μικρυνεις το χρονο. Αν ειναι αδειο σχετικα, κατεβα ενα κλικ κ μαλλον θα χρειαστει να βαλεις παραπανω ποσοτητα, αλλα το βλεπεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 13
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2019 12:19 pm
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Στη προσπάθεια για καλύτερο καϊμάκι και γεύση ίσως, θα συνεχίσω τη προσπάθεια για το καλύτερο!
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Όχι, ο καφές αλέθεται δευτερόλεπτα πριν εκχυλιστεί.okourkoulos έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 02, 2020 8:25 pmΜια λεπτομέρεια: όταν ζεσταίνω τη μηχανή κάνα μισάωρο, ο καφές θα είναι κι αυτός έτοιμος μέσα να ζεσταίνεται;