Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
giorgos.b
Δημοσιεύσεις: 172
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Bianca
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Πειραιάς

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από giorgos.b » Σάβ Νοέμ 13, 2021 9:16 pm

Tkin73 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 13, 2021 7:44 pm
Είναι δεδομένο ότι μπαίνει η ελαστική τάπα και βάζω το σωστό καλαθάκι το είδα σε βίντεο. Το θέμα είναι ότι με όποιο τρόπο και να βάλω την τάπα αυτή φράσει την ροή με αποτέλεσμα μένει σχεδόν όλος ο καφές μεταξύ καλαθιού και γκρουπ.
Τι κάνω λάθος;
Αν εννοείς ese pods, ναι αυτό που έχει τις λιγότερες τρύπες από τα 2 μικρά (το άλλο είναι για μονό), τουλάχιστον έτσι ήταν στην baby που είχα παλιά
Καμία τάπα δεν χρειάζεται, τι τάπα είναι αυτή που λες; Ελπίζω να μην είναι η λαστιχένια που προσωμοιώνει το τυφλό καλαθάκι και είναι για backflush, αν λες αυτή δεν είναι για να κάνεις καφέ, αλλά για καθαρισμό

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Σάβ Νοέμ 13, 2021 9:39 pm

Αυτή την ελαστικη τάπα εννοώ την μαύρη .
Επίσης ποιο από τα δύο καλάθια για ese pod ?
Την ταπα όπως την βάζω στο γκρουπ στην δεύτερη φωτογραφία
https://ibb.co/Gp8216s
https://ibb.co/CbJVQ5t

giorgos.b
Δημοσιεύσεις: 172
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Bianca
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Πειραιάς

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από giorgos.b » Σάβ Νοέμ 13, 2021 10:41 pm

Tkin73 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 13, 2021 9:39 pm
Αυτή την ελαστικη τάπα εννοώ την μαύρη .
Επίσης ποιο από τα δύο καλάθια για ese pod ?
Την ταπα όπως την βάζω στο γκρουπ στην δεύτερη φωτογραφία
https://ibb.co/Gp8216s
https://ibb.co/CbJVQ5t
a ok μιλάς για pressurized filters, και τα 2 που φαινονται στις φωτο εχουν μόνο μια μικρη τρυπούλα, το μεγάλο είναι για αγορασμένο αλεσμένο καφέ (χωρις να εχεις μυλο) και το άλλο για pods - και στα δυο χρειαζεσαι αυτο το πλαστικο
Για να λες ότι εχεις και 3ο σημαινει ότι το άλλο θα είναι το κανονικό φιλτρο (με τρυπες) το οποίο οποίο όμως για να κανεις δουλειά χρειαζεται μυλος
εδω πρεπει να εισαι : https://www.youtube.com/watch?v=jCn9NjTuGLM

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Σάβ Νοέμ 13, 2021 11:08 pm

Ναι το τρίτο είναι το διπλό με επίπεδη βάση και φουλ τρύπες όπου το δουλεύω με μύλο που έχω.
Το θέμα είναι ότι το μικρό που βάζω μα το λάστιχο για τα φακελάκια δεν τρέχει καφές το λάστιχο μπλοκάρει την ροή.
Σωστά βλέπω βάζω το λάστιχο αλλά ο καφές εγκλωβίζεται κάτω από το καλάθι .

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Κυρ Νοέμ 14, 2021 9:44 am

Πέρα από το θέμα που περιμένω κάποια συμβουλή για το παραπάνω θα ήθελα και κάποια συμβουλή για το unpressed.
Ο μύλος μου ο διαβαθμισμενος της graef τον βάζω στο τέρμα ψιλό τοποθετώ 14-15 γρ καφέ ,νομίζω όταν φεύγω παραπάνω δεν κουμπώνει το pf δεν έχω φτάσει ακόμα στα 25 με 60ml βγάζω δλδ παραπάνω ml , αλλά για αυτό αφού έχω φτάσει στο τέρμα ψιλό μόνο την κατανομή και στο πάτημα μπορώ να παίξω.
Έχω όμως και γενικά καυτό καφέ.
Ως προς αυτό μπορώ να κάνω κάτι;
Ακολουθώ την τακτική ανοίγω τον ατμό για 20 δευτερόλεπτα χωρίς εκτόνωση και μετά κάνω εκχύλισμα.
Μήπως να πέσω στα 15 ή πιο κάτω ; Μήπως ανεβάζει πολύ θερμοκρασία;

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Κυρ Νοέμ 14, 2021 6:54 pm

Ανέβηκα σε γραμμάρια 18 τέρμα ψιλό κόψιμο στον graef 80 ισιωμα με το δάκτυλο και πάτημα με τα 15 κιλά περίπου.
Πάντα 20 δευτερόλεπτα πριν ανοίγω ατμό χωρίς εκτόνωση σε προθερμασμενη μηχανή με το pf της gaggia classic.
Κρέμα παίρνω καλή σε χρώμα εννοείται είμαι μακριά από τα "μέλια" σε ρευστότητα αλλά κυρίως είμαι μακριά από τα 30γρ σε 25-30 δευτερόλεπτα πολύ μακριά....
Με τα δεδομένα του μύλου που έχω και που δεν μπορώ να πέσω σε κόψιμο πιο ψιλό τι άλλο μπορώ να κάνω για μειωθεί η ποσότητα ;
https://ibb.co/HgjKh2d

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Δευ Νοέμ 15, 2021 11:26 am

Κάποια σκέψη με τα δεδομένα του μύλου που έχω; Πρέπει να μεγαλώσει η αντίσταση του puck . Ποσότητα δύσκολα να ανεβάσω από τα 18γρ δεν χωράει να πατήσω περισσότερο; Το puck είναι σχετικά στεγνό τώρα που πήγα στα 18 γρ και συνήθως φαίνεται το ίχνος της βίδας.
Όμως στα 24 δευτερόλεπτα παίρνω...100 γραμμάρια....υπερλουγκο...
Καφές bella crema espresso melitta από Μαρτ. Να φταίει και ο καφές;

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 415
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Νοέμ 15, 2021 1:21 pm

Tkin73 έγραψε:
Δευ Νοέμ 15, 2021 11:26 am
Κάποια σκέψη με τα δεδομένα του μύλου που έχω; Πρέπει να μεγαλώσει η αντίσταση του puck . Ποσότητα δύσκολα να ανεβάσω από τα 18γρ δεν χωράει να πατήσω περισσότερο; Το puck είναι σχετικά στεγνό τώρα που πήγα στα 18 γρ και συνήθως φαίνεται το ίχνος της βίδας.
Όμως στα 24 δευτερόλεπτα παίρνω...100 γραμμάρια....υπερλουγκο...
Καφές bella crema espresso melitta από Μαρτ. Να φταίει και ο καφές;
Ημερομηνία γράφει πάνω ο καφές αυτός?

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Δευ Νοέμ 15, 2021 1:32 pm

Θα δω όταν επιστρέψω σπίτι και θα σου πω. Εντάξει φαντάζομαι ότι και λόγω Μαρτ δεν θα είναι φρεσκαδουρα...πάντα διαλέγω τους κρυμμένους που έχουν πίσω πίσω κερδίζεις κάνα μήνα αλλά μέχρι εκεί...
Από τις υπόλοιπες παραμέτρους;

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 151
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Δευ Νοέμ 15, 2021 6:19 pm

8/10/22 λήγει ο καφές λογικά δλδ 8/10/21 συσκευαστηκε

Απάντηση