Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Earendil
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: ECM Classika PID II
Μύλος:: Eureka M. Specialita
Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Earendil » Σάβ Ιαν 09, 2021 7:32 pm

Μα ο διπλός εσπρέσσο τόσο βγαίνει. Ναι είναι λίγος σε σχέση με άλλους καφέδες, αλλά αν το αφήσεις και τρέξει παραπάνω.:
α) θα βγει πολύ νερουλός
β) θα βγει ξινός γιατί θα έχει εκχυλιστεί σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από όσο πρέπει. Δεν ξέρω αν χρονομέτρησες την εκχύλιση σου. Αν εισαι πάνω από 30" κράτησε αυτό: Όσο περισσότερο κρατάει η εκχύλιση, τόσο περισσότερο κρύο νερό περνάει από το group και τόσο πέφτει η θερμοκρασία. Ειδικά στη δική σου μηχανή, το θέμα της θερμοκρασίας θα το έχεις ούτως ή άλλως και θα ενταθεί
Αν η εκχύλιση σου ήταν 25-30, τότε πρέπει να κόψεις πιο λεπτό τον καφέ για να πλησιάσεις στα 36 γρ.
Μπορείς να το πας μερικά γρ. παραπάνω ώστε να έχεις lungo

Άβαταρ μέλους
Earendil
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: ECM Classika PID II
Μύλος:: Eureka M. Specialita
Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Earendil » Σάβ Ιαν 09, 2021 7:40 pm

Μπορείς επίσης να τσεκαρεις το eshop του Taf, στο οποίο γράφει συνταγή για κάθε καφέ.

Δε βρήκα το συγκεκριμένο που αναφέρεις. Πάτησα στα γρήγορα έναν άλλο από Κολομβία. Ίσως είναι διαφορετική ποικιλία και να θέλει λίγο διαφορετική αντιμετωπίση, ωστόσο γράφει:

Espresso recipe

In: 18gr

Out: 36gr

Time: 25sec

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από agpol07 » Σάβ Ιαν 09, 2021 8:07 pm

Nikolas έγραψε:
Σάβ Ιαν 09, 2021 7:21 pm
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση αλλα αν σταματησω τον καφε στα 32 ας πουμε θα εχω πολυ λιγο ροφημα. Μπορω να κανω κατι για αυτην την περιπτωση;
Ναι.
Βάλε περισσότερα γρ στο καλαθάκι. Εγώ για τον ίδιο λόγο που λες δεν έχω βάλει ποτέ κάτω από 18..
Οπότε με 18 ιν μπορείς να φτάσεις μέχρι 40 out. Αν δεις ότι ξυνιζει πας πιο λίγα στο out κοκ..

ΥΓ μιλάμε πάντα για γραμμάρια

Nikolas
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 03, 2021 1:51 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Nikolas » Σάβ Ιαν 09, 2021 8:27 pm

Μαλιστα καταλαβα. Αρα το δοσομετρικο ποτηρακι δεν έχει και πολυ μεγάλη χρησιμοτητα γιατι περνω τελειως διαφορετικα νουμερα (αναλογικα με τα γραμμαρια εννοω) . Επισης δυστηχως δεν εχω ταμπερ σωστο οποτε το πάτημα ειναι λιγο οτι να ναι.
Αν και η εκχυλιση φαινεται ωραια στην εμφανιση ο καφες δεν βγαινει με ωραια γευση. Μου φαινεται πολυ εντονος δυνατος και με περιεργη γευση. Αλλα μπορει να ειναι και η ποικιλία που να μην ειναι στα γουστα μου.

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από agpol07 » Σάβ Ιαν 09, 2021 8:36 pm

Μην πειραματιζεσαι άδικα με ιδιαίτερες ποικιλίες από taf. Οι taf θέλουν καλό εξοπλισμό και έμπειρο χέρι για να πάρεις το αποτέλεσμα που πρέπει. Με τον εξοπλισμό που έχεις μην περιμένεις θαύματα..

Nikolas
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 03, 2021 1:51 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Nikolas » Σάβ Ιαν 09, 2021 8:39 pm

agpol07 έγραψε:
Σάβ Ιαν 09, 2021 8:36 pm
Μην πειραματιζεσαι άδικα με ιδιαίτερες ποικιλίες από taf. Οι taf θέλουν καλό εξοπλισμό και έμπειρο χέρι για να πάρεις το αποτέλεσμα που πρέπει. Με τον εξοπλισμό που έχεις μην περιμένεις θαύματα..
Με τι καφε να ξεκινησω λες;

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από agpol07 » Σάβ Ιαν 09, 2021 8:47 pm

Sweet blue από taf
Και από τους διαφημιζομενους roasters (round cup, Cup10) τα blends τους..

Nikolas
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 03, 2021 1:51 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Nikolas » Σάβ Ιαν 09, 2021 8:56 pm

agpol07 έγραψε:
Σάβ Ιαν 09, 2021 8:47 pm
Sweet blue από taf
Και από τους διαφημιζομενους roasters (round cup, Cup10) τα blends τους..
Για blue ξεκινησα και δεν τον ειχε το καταστημα. Θα δοκιμάσω απο round cup. Σε ευχαριστώ πολύ παντως.

Nikolas
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 03, 2021 1:51 pm

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Nikolas » Κυρ Ιαν 10, 2021 2:08 pm

Μετα απο αρκετους καφεδες εβγαλα ενα πολυ ικανοποιητικο αποτελεσμα πολυ κοντα με παρομοιους καφεδες που εχω πιει σε speciality cafe εξω. Απλα ειμαι λιγο πιο εξω απο τους χρονους μου καθως δεν εχω και τον καταλληλο εξοπλισμο. Η μηχανη μου οταν πατάω οτ κουμπι βγαζει πρώτα λιγο νερο και μετα απο 2-3 δευτερολεπτα ξεκιναει κανονικα η παροχη νερου. Και δεν ξερω απο που να μετρησω οποτε μου βγαζει
Με 19 γρ καφε 45 γρ out αλλα οι χρονοι ειναι περιεργοι
Απο 22 μεχρι 30 δευτερολεπτα. Αλλα το αποτέλεσμα ειναι ικανοποιητικο.
Δεν εχω βεβαια σωστο tamper οποτε το πατημα μου καθε φορα μπορει να ειναι αρκετα διαφορετικο.
Ταλαιπωρια λιγο ο graef 702 με την κατακρατηση καφε αλλα δεν ασχολούμαι παρα πολυ σε καθε κοψιμο να τον αδειασω τελειως απο τον καφε.
Καμια αλλη συμβουλη;;; ευχαριστω πολυ και παλι

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από agpol07 » Κυρ Ιαν 10, 2021 2:57 pm

Η δικιά μου άποψη είναι ότι, με τον εξοπλισμό που έχεις, ειδικά τη μηχανή αλλά και τον μύλο, μην περιμένεις σταθερά αποτελέσματα..

Απάντηση