Να αφήνεις τη μηχανή ένα μισάωρο να ζεσταθεί καλά (με το pf κουμπωμένο). Το λαμπάκι δείχνει τη συμπεριφορά της αντίστασης μέσα στο boiler. Σε όλες τις μηχανές μετά από κάποια λεπτά σβήνει, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι η μηχανή είναι έτοιμη παρά μόνο οτι το νερό ζεστάθηκε. Τα υπόλοιπα μέρη είναι ακόμα κρύα ή χλιαρά. Στόχος σου είναι να έχεις ελάχιστες απώλειες κατά την εκχύλιση, οπότε περιμένεις.
Το boiler σου είναι μόλις 250ml, είναι λογικό με την είσοδο φρέσκων 50ml να υπάρξει αισθητή πτώση θερμοκρασίας.
Τι θα δοκίμαζα χωρίς να ξέρω καθόλου τη Lelit: Αφήνεις τη μηχανή για μισή ώρα να ζεσταθεί. Το λαμπάκι θα δεις οτι ανά κάποια λεπτά κάνει κύκλους ανάβει-σβήνει. Το αναμμένο λαμπάκι σημαίνει οτι αντίσταση ζεσταίνει το νερό μέχρι να φτάσει στο ανώτερο άκρο που έχει ορίσει ο κατασκευαστής, μόλις σβήσει έπιασε τη μέγιστη θερμοκρασία άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτήν δεν μπορείς να έχεις. Έχεις φροντίσει λοιπόν ένα λεπτό πριν να έχεις αλέσει, γεμίσει, πατήσει, κουμπώσει και περιμένεις το λαμπάκι να σβήσει. Με το που σβήσει, κάνεις εκχύλιση. Το πιθανότερο είναι να πάρεις πίκρα γιατί το νερό θα είναι πολύ ζεστό. Αλλά θα αποτελέσει τον μπούσουλά σου για τις επόμενες δοκιμές. Στην επόμενη δοκιμή, μετά το σβήσιμο του λαμπακίου θα αφήσεις να περάσουν κάποια δευτερόλεπτα και μετά θα εκχυλίσεις. Αν συνεχίζει η πίκρα αφήνεις κι άλλα δευτερόλεπτα να περάσουν κ.ο.κ. Αν δεις οτι όσο χρόνο και αν αφήσεις (ή η αντίσταση ξαναπαίρνει μπρος) ο καφές βγαίνει πικρός, ξεκινάς χειρονακτικό temp surf και κρυώνεις μόνος σου το boiler με φλασαρίσματα. 1sec, 2sec... Δοκιμάζεις-καταγράφεις.
Χρησιμοποίησε ένα φρέσκο blend χωρίς πολλά φρούτα γιατί μέσα στον χαμό μπορεί να μπερδέψεις το ξινό (εξαιτίας κακής εκχύλισης) με τις οξύτητες (των φρούτων).
Πες στη σύζυγο οτι σε λίγο καιρό θα πίνετε καλύτερο καφέ από το σύνολο των μαγαζιών.