Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από johnsin » Σάβ Ιουν 20, 2020 10:28 am

Χωράει παραπάνω άλλα για να πας 19 -20 σε φρέσκο καφέ έχει ο barista ένα set καλαθάκια (δεν πουλάει μεμονωμένα το υπέρδυπλο)
https://www.barista.gr/el/57mm-kalathakia-syllogi δεν ξέρω ποιο άλλο κάνει σε άλλη μάρκα για να μην παίρνεις όλο το σετ .

ababapanos
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Τρί Φεβ 19, 2019 8:23 am
Όνομα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μηχανή:: Lelit PL42 TEMD PID
2η Μηχανή:: NESSPRESSO

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από ababapanos » Σάβ Ιουν 20, 2020 12:55 pm

ευχαριστω για την απαντηση, αρα αφου δεν μπορω να παρω μονο το ενα και για να αποφυγω να δοσω 30 ευρω για ολα τα καλαθακια , να περιμενω να παραλαβω την μηχανη να δω αν στην πραξη στο μεγαλο καλαθακι που θα εχει μεσα αν θα μπορει να χωρεσει 18-20gr ? υπάρχει κάποιος που κατάφερε να χωρέσει με το υπαρχον καλαθακι?

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από johnsin » Σάβ Ιουν 20, 2020 1:15 pm

περίμενε μπορεί να απαντήσει κάποιος που μπορείς να βρεις καλαθάκι εκτός το σετ.
το διπλό μαμά χωράει τα 18 γραμμάρια οριακά, με ενδιαφέρει και μένα για τους spesialty

QS-Plan
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Παρ Αύγ 21, 2020 12:34 am
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
2η Μηχανή:: Gaggia Gran Deluxe
Μύλος:: Lelit Fred PL044MMT
2ος Μύλος:: Graef CM 702
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από QS-Plan » Τετ Οκτ 28, 2020 11:09 pm

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά.

Έχω την Lelit PL41TEM PID και σήμερα δοκίμασα τον Taf Pianeta Blue (RD 14/09/20).
Έκοψα στο 12 και στο 13 του Graef.
Για το 12, με 18 γραμμάρια πήρα σε 30sec, 40ml ή 30gr,
ενώ για το 13 πήρα με 18 γραμμάρια, 60ml ή 48gr σε 25sec.
Και στις 2 εκχυλισεις η θερμοκρασία ήταν 95 βαθμοί.

Από γεύση δεν ξέρω ποιο από τα 2 προτιμώ. Ίσως, την άλεση στο 12, μιας και μου φαίνεται ελαφρώς πιο δυνατός.

Το ξέρω πως το γούστο του καθενός είναι ξεχωριστό και υποκειμενικό, αλλά ποιον βαθμό άλεσης θα προτιμούσατε?

Άβαταρ μέλους
panos0121
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από panos0121 » Πέμ Οκτ 29, 2020 4:20 pm

Ξεκάθαρα το 12 για εμένα.. Το 13 θα μου έφερνε ξυνιλα..αλλα..περι ορέξεως...

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από dkstopo » Δευ Νοέμ 02, 2020 11:06 am

για όσους έχετε σαν και μενα μια απλή μηχανή δοκιμάστε το παρακάτω
πρίν πατήσετε το κουμπί για εσπρέσο βάλτε το παρανέλλο μεσα σε ένα ποτήρι και ανοίξτε το τέρμα ώστε να τρέχει νερό από εκεί όταν πατήσετε το κουμπί. Αφήστε για 4-5 δεύτερα και σφίξτε την βάνα του ατμού ώστε να ξεκινήσει η παρασκευή του καφέ.
Παρακαλώ αναφέρετε αποτελέσματα.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

stasta
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 18, 2017 11:50 am
Όνομα: Σταύρος
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από stasta » Τρί Νοέμ 03, 2020 10:17 pm

Καταλαβαίνεις ότι αυτό που λες είναι λάθος;
Δηλαδή θα είναι η μηχανή περίπου στους 90 βαθμούς,θα ανοίξεις να τρέξει νερό που θα σου ρίξει 3-4 βαθμούς τη θερμοκρασία και αμέσως θα ξεκινήσεις να κάνεις καφέ που θα σου φτάσει η θερμοκρασία στους 100 βαθμούς με αυτή την τεχνική.Δηλαδή μιλάμε για τον ορισμό της θερμοκρασιακής αστάθειας.Αν δεν υπάρχει pid στην μηχανή ,τουλάχιστον κάνε σωστό temperature surfing που για μένα και πάλι θέμα τύχης είναι να το πετύχεις σωστά

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από johnsin » Τρί Νοέμ 03, 2020 10:21 pm

κάτι τέτοιο σου λέει να κάνεις https://www.youtube.com/watch?v=TJbJh84tIjw

stasta
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 18, 2017 11:50 am
Όνομα: Σταύρος
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από stasta » Τρί Νοέμ 03, 2020 10:34 pm

Αν είναι να ακολουθούμε τέτοιες τεχνικές,τσάμπα το διάβασμα στο φόρουμ

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από dkstopo » Τρί Νοέμ 03, 2020 11:02 pm

είναι σύνηθες το φαινόμενο να δείχνουν τα άστρα σε κάποιον και εκείνος να κοιτάει το δάκτυλο
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Απάντηση