Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
xenos
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Delonghi ec685
Μύλος:: Graef cm702

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από xenos » Δευ Απρ 22, 2019 11:35 am

xenos έγραψε:
Πέμ Απρ 18, 2019 7:13 pm
xenos έγραψε:
Πέμ Απρ 11, 2019 6:25 pm
Σήμερα, μιας και το καλαθάκι μου έχει 2πλό πάτο (πάνω πολλές, κάτω 1 τρύπα), εκ των οποίων το πάνω αφαιρείται, πήρα το τρυπάνι και το έκανα σχεδόν non pressurized!
Έβαλα νερό ζεστό και όχι από βρύση κατευθείαν.
Στη συνέχεια έκοψα 15γρ καφέ από CI, o οποίος δεν χώρεσε όλος (γεμίζω, ισιώνω, πατάω), μέτριο πάτημα και η εκχύλιση έβγαλε 41γρ. καφέ σε 27". Το σημαντικότερο; Ούτε ξινός, ούτε πικρός, ούτε καμμένος!
Δυστυχώς βλέπω ότι δεν έχω συνέπεια στο αποτέλεσμα. :down:
Κόβω 14γρ. καφέ ώστε να έχω αποτέλεσμα ~34-40 γρ., αλλά δεν μπορώ να αποφύγω την ξυνίλα (λιγότερη ή περισσότερη).
Έχω δοκιμάσει με καφέ από CI και με kudu good cup. Έχω ανέβει/κατέβει σε άλεση, χωρίς αποτέλεσμα.
Από πάτημα νομίζω ότι είναι οκ (αν και με το πλαστικό ακόμα τάμπερ).
Στο μόνο που μπορώ να το ρίξω είναι στη θερμοκρασία, αλλά κάνω ότι γίνεται (αρκετή ώρα, χλιαρό νερό, μικρά φλασαρίσματα). Υπάρχει τρόπος μέτρησης; πχ το νερό που βγαίνει στο φλυτζάνι ή μπα; :a116:
Να αναφέρω ότι με μεταλλικό τάμπερ (και εμφιαλωμένο νερό) έχω ελάχιστη οξύτητα πλέον. Σε κάποιες περιπτώσεις έχω τρομερή οξύτητα (δεν πίνεται με τπτ) στην τελευταία γουλιά.
[14γρ αλεσμένο, 30-35", ~40-45γρ καφέ]

gzsb
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 17, 2018 4:30 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: AEG EA 150
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από gzsb » Σάβ Απρ 27, 2019 8:32 pm


Απάντηση