Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
vinok
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 11, 2017 9:08 am
Όνομα: Stelios
Μηχανή:: Lelit PL41 tem pid
Μύλος:: Graef 702

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από vinok » Τρί Φεβ 23, 2021 12:50 am

Πουλάει κ χωριστα το μεγαλο καλαθακι στο barista ,εκτος απο το σετακι με τα 7 καλαθακια!

spoke79
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 07, 2021 5:13 pm
Όνομα: konstantinos
Μηχανή:: Lelit Anna
Τοποθεσία: athens
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από spoke79 » Δευ Ιουν 07, 2021 7:08 am

Γεια χαρά.Μια παρατήρηση,νομίζω την παραθέτω στο σωστό θέμα.
Εχω την εντύπωση οτι οσο κρυώνει ο καφές (πινω ζεστό εσπρέσο σκέτο) τόσο περισσότερο διακρίνω και τις ατέλειες του.μιλάω για το πρώτο τέταρτο εικοσάλεπτο το πολύ μισάωρο.(δεν λεω να μείνει μια ώρα και δύο με 10ml και το κατακαθακι)

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από johnsin » Δευ Ιουν 07, 2021 8:31 am

Να ανακατεύεις με ένα κουταλάκι τον καφέ για να μην αλλάζει η γεύση. Αλλιώς πίνεις το καϊμάκι που είναι γλυκό στην αρχή και μετά σου έρχονται οι υπόλοιπες γεύσεις .

Jousis
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: nespresso
2η Μηχανή:: lelit mara x
Μύλος:: niche zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Jousis » Δευ Ιουν 07, 2021 11:30 am

spoke79 έγραψε:
Δευ Ιουν 07, 2021 7:08 am
μιλάω για το πρώτο τέταρτο εικοσάλεπτο το πολύ μισάωρο
Εννοείς να τον έχεις φτιάξει και να μείνει στον πάγκο/τραπέζι 20-30 λεπτά;
Δεν διακρίνεις ατέλειες, απλά πίνεις χαλασμένο καφέ, όχι εσπρέσσο.

Βγαίνει, ανακατέβεις με κουταλάκι, πίνεις και μετά φτιάχνεις τον επόμενο :D
2-3 άντε 4 λεπτά είσαι οκ. Πάλι όμως κουταλάκι πριν πιείς.

Για long term απόλαυση/παρέα: καπουτσίνο (ίσως), φρέντο, τσάι, χαμομήλι, γάλα με κουλουράκια.

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από johnsin » Δευ Ιουν 07, 2021 2:08 pm

Για long term απόλαυση/παρέα: καπουτσίνο (ίσως), φρέντο, τσάι, χαμομήλι, γάλα με κουλουράκια.
Κορυφή
Τον κάνεις φρεντο και σου κρατεί αρκετά

spoke79
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 07, 2021 5:13 pm
Όνομα: konstantinos
Μηχανή:: Lelit Anna
Τοποθεσία: athens
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από spoke79 » Τετ Ιουν 09, 2021 9:57 am

johnsin έγραψε:
Δευ Ιουν 07, 2021 8:31 am
Να ανακατεύεις με ένα κουταλάκι τον καφέ για να μην αλλάζει η γεύση. Αλλιώς πίνεις το καϊμάκι που είναι γλυκό στην αρχή και μετά σου έρχονται οι υπόλοιπες γεύσεις .
Τον ανακατεύω στην αρχη.θέλει ξανά μετα ?

spoke79
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 07, 2021 5:13 pm
Όνομα: konstantinos
Μηχανή:: Lelit Anna
Τοποθεσία: athens
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από spoke79 » Τετ Ιουν 09, 2021 10:00 am

Jousis έγραψε:
Δευ Ιουν 07, 2021 11:30 am
spoke79 έγραψε:
Δευ Ιουν 07, 2021 7:08 am
μιλάω για το πρώτο τέταρτο εικοσάλεπτο το πολύ μισάωρο
Εννοείς να τον έχεις φτιάξει και να μείνει στον πάγκο/τραπέζι 20-30 λεπτά;
Δεν διακρίνεις ατέλειες, απλά πίνεις χαλασμένο καφέ, όχι εσπρέσσο.

Ναι.τον φτιάχνω,τον ανακατεύω και μεχρι να τον πιω περνάει κανα μισάωρο μπορει και 40αλεπτο.....κακό?
χαλάει μετά το τέταρτο περίπου δλδ ?

Jousis
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
Μηχανή:: nespresso
2η Μηχανή:: lelit mara x
Μύλος:: niche zero

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Jousis » Τετ Ιουν 09, 2021 2:57 pm

spoke79 έγραψε:
Τετ Ιουν 09, 2021 10:00 am
Ναι.τον φτιάχνω,τον ανακατεύω και μεχρι να τον πιω περνάει κανα μισάωρο μπορει και 40αλεπτο.....κακό?
χαλάει μετά το τέταρτο περίπου δλδ ?
Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα :)

Εγώ ψηφίζω μαξ 3 λεπτά και μετά νεροχύτης.
Αν θέλω καφέ για παρέα, φτιάχνω φρέντο.

spoke79
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 07, 2021 5:13 pm
Όνομα: konstantinos
Μηχανή:: Lelit Anna
Τοποθεσία: athens
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από spoke79 » Πέμ Ιουν 10, 2021 3:13 pm

:shock:

Ειναι ένα θέμα.... :D
Αυτοι που κανουν coffe tasting έχουν καποιο golden rule στα πόσα λεπτά δοκιμάζουν?
Πάντως νομίζω οτι πρέπει να κρατήσω το τιπ για φρέντο .. :D
Η αληθεια είναι οτι στα πρώτα λεπτά είναι κόλαση ο καφες .

Stavrosa
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 02, 2021 3:43 am

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Stavrosa » Τετ Αύγ 11, 2021 10:40 pm

Καλησπέρα και από εμένα. Σε μια άλλη συζήτηση είχα θέμα με το σχεδόν ανύπαρκτο καϊμακι και γενικά με το καφέ κατέληξα ότι είναι μπαγιάτικος. Τώρα πήρα φρεσκότατο προ λίγο ημερών ψήσιμο. Αντιμετωπίζω το ακριβώς ανάποδο μου βγάζει πάρα πολύ καϊμακι και σιγά σιγά μετα απο 1 λεπτό περίπου αν τον αφήσω το καϊμακι μειώνετε αλλά και πάλι πολύ καϊμακι κατά την εκχύλιση. Την θερμοκρασία την εχω 92 γιατί 95 που την είχα μου έβγαζε μια πιο πικρίλα και τωρα κάπως ήρθε στα γούστα μου

Απάντηση