Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
-
- Δημοσιεύσεις: 296
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Φιλε Gespresso αυτο που αναφερεις σαν υψος ,υπαρχει στα τεχνικα χαρακτηριστικα των αντλιων σαν μανομετρικο.Μετριέται σε μέτρα και εξαρτάται απο την διάμετρο της σωληνας λογο του όγκου και βάρους του νερού που πρέπει να ανεβει στο ύψος που λέει ο κατασκευαστής.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Θα προσπαθησω να το περιγραψω πιο αναλυτικα αυτο το σημείο για να γινω ισως περισσοτερο κατανοητος από ολους.Gespresso έγραψε:Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω σχετικά με την αλλαγή στη συμπεριφορά του puck, την "αντιστροφή " που είπε ο Y. V.. Είναι μια παράμετρος που περιπλεκει τα πράγματα και αν συμβεί η opv δεν σώζει την κατάσταση.
Ειναι δεδομενο ότι το puck λειτουργει ως υδραυλική αντισταση. Λεπτοκομμενο puck προσφερει μεγαλύτερη αντισταση από ενα χονδροκομμένο που κανει ακριβως το αντιστροφο.
Ταυτοχρονως όμως αυξανομενη η πιεση του νερου πάνω στο puck, το συμπιέζει αυξανοντας με αυτον τον τροπο τη υδραυλική του αντισταση, δρωντας έτσι προσθετικα στο λεπτοτερο κοψιμο που χρειαζεται να κανουμε για να αυξησουμε την υδραυλική αντισταση οσο αυξανεται η πίεση. (για να διατηρησουμε την ιδια ροή)
Καποια στιγμη η συμπίεση του puck λόγω της πίεσης ειναι τοση που δεν χρειαζεται πλεον να μειωθει και άλλο το μεγεθος των κόκκων, ενω αν συνεχισουμε να αυξανουμε την πίεση, η συμπιεση του puck ειναι τοσο εντονη που θα χρειαστει να αρχισουμε να αυξανουμε το μεγεθος των κόκκων (διότι η υδραυλικη αντισταση που παραγει πλέον το συμπιεσμενο puck, αρχισε να ειναι μεγαλύτερη από αυτη που χρειαζόμαστε για την σωστη ροή)
Αυτή η αντιστροφή στην αναγκη να κοβουμε όλο και λεπτοτερα όσο αυξανεται η πίεση, συμβαινει κατα τον Petracco, (ο οποίος εχει κανει τις περισσότερες και τις σοβαρότερες μελέτες για τον εσπρεσσο), από τα 8 έως τα 10bar δυναμικής πίεσης, με τους πιο συνηθεις συνδιασμούς εξοπλισμου και καφέ, τα 9. Σε ποια τιμη θα παρουσιαζεται όμως ακριβώς, εχει σχεση με τον εξοπλισμο και τον καφε. Αυτη δε, θεωρει, ότι ειναι η ιδανική πίεση για τον εσπρεσσο.
Μεταξύ αυτών των τιμων δινει ότι πρεπει να ειναι ρυθμισμενη μια μηχανή, το πρότυπο για τον εσπρεσσο, που ορίζει το Istituto Nazionale Espresso Italiano.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Y.V την Πέμ Δεκ 15, 2016 6:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Η αντλία έχει μια καμπύλη λειτουργίας. Σε ποιο σημείο ακριβώς θα λειτουργήσει εξαρτάται και από τη διάμετρο των σωληνωσεων. Το ύψος σε μέτρα μετατρέπεται σε οποιαδήποτε μονάδα θέλουμε.coolmind έγραψε:Φιλε Gespresso αυτο που αναφερεις σαν υψος ,υπαρχει στα τεχνικα χαρακτηριστικα των αντλιων σαν μανομετρικο.Μετριέται σε μέτρα και εξαρτάται απο την διάμετρο της σωληνας λογο του όγκου και βάρους του νερού που πρέπει να ανεβει στο ύψος που λέει ο κατασκευαστής.
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Γιάννη, καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο ψιλής αλεσης πέραν του οποίου αυξάνεται υπερβολικά η αντίσταση του καφέ. Η αντίσταση του πακ αυξάνει ανάλογ με την ψιλή αλεση;
Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς συμβαίνει να λειτουργεί το πακ ως αποθήκη ενέργειας ενώ διαβρεχεται (και θα έπρεπε να μειώνεται η αντίσταση του) αλλά να μην μπούμε σε θεωρητικες συζητήσεις. Το δέχομαι ως έχει.
Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς συμβαίνει να λειτουργεί το πακ ως αποθήκη ενέργειας ενώ διαβρεχεται (και θα έπρεπε να μειώνεται η αντίσταση του) αλλά να μην μπούμε σε θεωρητικες συζητήσεις. Το δέχομαι ως έχει.
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Καλησπέρα σε ολη την παρέα! Θα ήθελα να εκφράσω μια σχετική απορία που έχω. Προ 3 μηνών ήμουν στην έκθεση στην Αθήνα HORECA και δοκιμασα ενα καφεδάκι σε μια εταιρία ( όνομα δεν αναφερω για να μην θεωρηθεί διαφημιση). Η αληθεια ειναι οτι ήπια καφεδαρα και μου παρακίνησε να τον κανω καποιες ερωτησεις σχετικα με τα γραμμάρια του καφε θερμοκρασιες πιεση και τα λοιπά ενδιαφέροντας να ανοιξω ενα μαγαζι. Πολυ φιλικος ο υπεύθυνος εκεί μου απάντησε σε ολα και μου ειπε οτι παίζει στα 14-16 γραμμαρια ο συγκεκριμενος καφες 93 βαθμους θερμοκρασια και πιεση 4 BAR. Είναι δυνατόν να ειναι με 4 bar?? Ηξερα οτι καποιοι απο 11 το πανε εως 9, αλλα 4;; Υπάρχουν τετοιες μηχανές που μπορούν να ριξουν εκει υην πιεση; κι αν ναι ποιες ειναι αυτες; μπορουν και οικιακες στυλ lelit να το κανουν αυτο;
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
ξέχασες να καταγράψεις και σε πόσο χρόνο το έκανε αυτό.Tasos.p έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 5:59 pmΚαλησπέρα σε ολη την παρέα! Θα ήθελα να εκφράσω μια σχετική απορία που έχω. Προ 3 μηνών ήμουν στην έκθεση στην Αθήνα HORECA και δοκιμασα ενα καφεδάκι σε μια εταιρία ( όνομα δεν αναφερω για να μην θεωρηθεί διαφημιση). Η αληθεια ειναι οτι ήπια καφεδαρα και μου παρακίνησε να τον κανω καποιες ερωτησεις σχετικα με τα γραμμάρια του καφε θερμοκρασιες πιεση και τα λοιπά ενδιαφέροντας να ανοιξω ενα μαγαζι. Πολυ φιλικος ο υπεύθυνος εκεί μου απάντησε σε ολα και μου ειπε οτι παίζει στα 14-16 γραμμαρια ο συγκεκριμενος καφες 93 βαθμους θερμοκρασια και πιεση 4 BAR. Είναι δυνατόν να ειναι με 4 bar?? Ηξερα οτι καποιοι απο 11 το πανε εως 9, αλλα 4;; Υπάρχουν τετοιες μηχανές που μπορούν να ριξουν εκει υην πιεση; κι αν ναι ποιες ειναι αυτες; μπορουν και οικιακες στυλ lelit να το κανουν αυτο;
δεν θα εκπλαγώ αν ήταν γύρω στα 50''!
ναι η Lelit Bianca το κάνει....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Η αληθεια ειναι οτι αυτο δεν το ρωτησα αλλα εκει ειναι ολα επαγγελματικά, δε νομιζω να εκανε τετοιους χρόνους. Και τέτοιους να εκανε ομως δεν θα με πειραζε αν έβγαζε τετοιον καφέ.PublicDomain έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 6:33 pmξέχασες να καταγράψεις και σε πόσο χρόνο το έκανε αυτό.Tasos.p έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 5:59 pmΚαλησπέρα σε ολη την παρέα! Θα ήθελα να εκφράσω μια σχετική απορία που έχω. Προ 3 μηνών ήμουν στην έκθεση στην Αθήνα HORECA και δοκιμασα ενα καφεδάκι σε μια εταιρία ( όνομα δεν αναφερω για να μην θεωρηθεί διαφημιση). Η αληθεια ειναι οτι ήπια καφεδαρα και μου παρακίνησε να τον κανω καποιες ερωτησεις σχετικα με τα γραμμάρια του καφε θερμοκρασιες πιεση και τα λοιπά ενδιαφέροντας να ανοιξω ενα μαγαζι. Πολυ φιλικος ο υπεύθυνος εκεί μου απάντησε σε ολα και μου ειπε οτι παίζει στα 14-16 γραμμαρια ο συγκεκριμενος καφες 93 βαθμους θερμοκρασια και πιεση 4 BAR. Είναι δυνατόν να ειναι με 4 bar?? Ηξερα οτι καποιοι απο 11 το πανε εως 9, αλλα 4;; Υπάρχουν τετοιες μηχανές που μπορούν να ριξουν εκει υην πιεση; κι αν ναι ποιες ειναι αυτες; μπορουν και οικιακες στυλ lelit να το κανουν αυτο;
δεν θα εκπλαγώ αν ήταν γύρω στα 50''!
ναι η Lelit Bianca το κάνει....
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
τόσο περίπου το κάνει αν θυμάμαι καλά ένας συγκεκριμένος barista σε διαγωνισμό...Tasos.p έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 9:08 pmΗ αληθεια ειναι οτι αυτο δεν το ρωτησα αλλα εκει ειναι ολα επαγγελματικά, δε νομιζω να εκανε τετοιους χρόνους. Και τέτοιους να εκανε ομως δεν θα με πειραζε αν έβγαζε τετοιον καφέ.PublicDomain έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 6:33 pmξέχασες να καταγράψεις και σε πόσο χρόνο το έκανε αυτό.Tasos.p έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 5:59 pmΚαλησπέρα σε ολη την παρέα! Θα ήθελα να εκφράσω μια σχετική απορία που έχω. Προ 3 μηνών ήμουν στην έκθεση στην Αθήνα HORECA και δοκιμασα ενα καφεδάκι σε μια εταιρία ( όνομα δεν αναφερω για να μην θεωρηθεί διαφημιση). Η αληθεια ειναι οτι ήπια καφεδαρα και μου παρακίνησε να τον κανω καποιες ερωτησεις σχετικα με τα γραμμάρια του καφε θερμοκρασιες πιεση και τα λοιπά ενδιαφέροντας να ανοιξω ενα μαγαζι. Πολυ φιλικος ο υπεύθυνος εκεί μου απάντησε σε ολα και μου ειπε οτι παίζει στα 14-16 γραμμαρια ο συγκεκριμενος καφες 93 βαθμους θερμοκρασια και πιεση 4 BAR. Είναι δυνατόν να ειναι με 4 bar?? Ηξερα οτι καποιοι απο 11 το πανε εως 9, αλλα 4;; Υπάρχουν τετοιες μηχανές που μπορούν να ριξουν εκει υην πιεση; κι αν ναι ποιες ειναι αυτες; μπορουν και οικιακες στυλ lelit να το κανουν αυτο;
δεν θα εκπλαγώ αν ήταν γύρω στα 50''!
ναι η Lelit Bianca το κάνει....
τελικά ήταν το διπλάσιο....
https://www.youtube.com/watch?v=nXRR-mZWv8M
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Tasos.p, 4bar σε όλη τη διάρκεια της εκχύλισης ή με αυξομειώσεις;
Οποιαδήποτε μηχανή με E61 group, που μπορεί να δεχθεί flow kit control και με σύνδεση στο δίκτυο, μπορεί να παίξει άνετα με την πίεση.
Από την άλλη τελείως θεωρητικά δεν ξέρω αν μια απλή opv θα μπορούσε να ρυθμιστεί τόσο χαμηλά...why not?
Οποιαδήποτε μηχανή με E61 group, που μπορεί να δεχθεί flow kit control και με σύνδεση στο δίκτυο, μπορεί να παίξει άνετα με την πίεση.
Από την άλλη τελείως θεωρητικά δεν ξέρω αν μια απλή opv θα μπορούσε να ρυθμιστεί τόσο χαμηλά...why not?
Re: Σχέση ρύθμισης άλεσης και πίεσης εκχύλισης του espresso.
Τέλεια μηχανή. Απίστευτος!PublicDomain έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 9:26 pmτόσο περίπου το κάνει αν θυμάμαι καλά ένας συγκεκριμένος barista σε διαγωνισμό...Tasos.p έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 9:08 pmΗ αληθεια ειναι οτι αυτο δεν το ρωτησα αλλα εκει ειναι ολα επαγγελματικά, δε νομιζω να εκανε τετοιους χρόνους. Και τέτοιους να εκανε ομως δεν θα με πειραζε αν έβγαζε τετοιον καφέ.PublicDomain έγραψε: ↑Τρί Μάιος 05, 2020 6:33 pm
ξέχασες να καταγράψεις και σε πόσο χρόνο το έκανε αυτό.
δεν θα εκπλαγώ αν ήταν γύρω στα 50''!
ναι η Lelit Bianca το κάνει....
τελικά ήταν το διπλάσιο....
https://www.youtube.com/watch?v=nXRR-mZWv8M