Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
Αν ομως ηδη πριν την εκχυλιση βρισκεται σε επαφη με τη ντουζιερα, οπως δειχνει στη φωτο, τοτε δεν θα εχει προβλημα οταν κατα τη διογκωση πιθανοτατα το Puck θα σπασει υπο την αυξανομενη πιεση?
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
Υπάρχει σχετικό νήμα Ερμή και μάλιστα καυτό. Άλλες αυθεντίες (δεν το αναφέρω ειρωνικά και ούτε για μέλη εδώ) λένε ναι και άλλες όχι. Αλλά άμα είχες καταστροφή (σπασίματα και ραγίσματα) θα έπρεπε να δεις και προβλήματα στην γεύση, στην ροή του καφέ, στο πως είναι το puck στο τέλος κά, δηλαδή στην γενικότερη συμπεριφορά της εκχύλισης.
Τεσπά, όποιος έχει άγχος ας δοκιμάζει με τα κέρματα ή άμα το καλαθάκι έχει εσoχή ας γεμίζει μέχρι εκεί (μετά το πάτημα).
Εγώ προσωπικά, άμα κουμπώνει το pf κανονικά χωρίς κάποια ιδιαίτερη δύναμη Ι am good.
YΓ Με 17 γραμμάρια που αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευση, για να έχει υπερδοσολογία με το gaggia το καλαθάκι θα έπρεπε να έχει κόψει πολύ χοντρά για να έχει πρόβλημα.
ΥΓ2 Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι, πριν ακόμα να έχω μηχανή στα χέρια μου, επέλεξα να γεμίζω με ζυγαριά.
Τεσπά, όποιος έχει άγχος ας δοκιμάζει με τα κέρματα ή άμα το καλαθάκι έχει εσoχή ας γεμίζει μέχρι εκεί (μετά το πάτημα).
Εγώ προσωπικά, άμα κουμπώνει το pf κανονικά χωρίς κάποια ιδιαίτερη δύναμη Ι am good.
YΓ Με 17 γραμμάρια που αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευση, για να έχει υπερδοσολογία με το gaggia το καλαθάκι θα έπρεπε να έχει κόψει πολύ χοντρά για να έχει πρόβλημα.
ΥΓ2 Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι, πριν ακόμα να έχω μηχανή στα χέρια μου, επέλεξα να γεμίζω με ζυγαριά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- dimitris1
- Δημοσιεύσεις: 14
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 01, 2014 10:07 am
- Όνομα: dimitris
- Μηχανή:: gaggia classic
- Μύλος:: Ascaso Steel i-2
- Τοποθεσία: peristeri
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
καλημερα παιδια...εχω μια gaggia clasic μηχανη και απο τοτε που την πηρα(εδω και κανα δημηνο) προσπαθω να φτιαξω ενα καλο καπουτσινο...το προβλημα μου...βαζω 17 γραμ. καφε στο no pressurized καλαθακι που εχω αγορασει και με πατημα 15-20 κιλα βγαζω καφε που μυριζει καμμενο και πικριζει.εχω δε παρατηρησει οτι οτι οταν βγαζω το φιλτρο το κεικ της μαζας του καφε ειναι κολλημενο πανω στην μηχανη.με τα ιδια γραμμαρια και το ιδιο πατημα στο pressurized καλαθακι της gaggia ο καφες δεν κολλαει στο πανω μερος της μηχανης και ο καφες δεν εχει τοσο αυτη την μυρωδια.δεν εχω μυλο και ο καφες που παιρνω ειναι κομενος...μπορει να κανω και 10 ημερες να τον τελειωσω.δεν ξερω αν για την πικριλα του καφε φταιει που ο καφες εχει μεινει τοσες ημερες κομενος...σας ευχαριστω
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
Καλησπέρα φίλε, σίγουρα ο καφές των 10 ημερών και μάλιστα κομμένος απο πριν είναι το κυριότερο θέμα όσον αφορά τη γεύση, αυτό όμως το αντιλαμβάνεσαι και εσύ σταδιακά. Δηλαδή ο πρώτος καφές σου θα έχει την καλύτερη γεύση και σταδιακά μέρα με τη μέρα που περνάει θα παίρνεις και χειρότερη γεύση. Το έχεις παρατηρήσει αυτό ή απο την αρχή (λίγα λεπτά μετά το κάψιμο) έχεις καμένη γεύση.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση προσπάθησε να αλλάξεις καφέ για να δεις αν σου το κάνει σε όλους τους καφέδες. μπορει να φταίει το καβούρδισμα του συγκεκριμένου καφέ και να σου δίνει γεύση καμένου.
Τρίτο οι εκχυλίσεις σου είναι κοντά στο χρόνο των 30 δευτερολέπτων ή πολύ περισσότερο γιατι αυτό καίει τον καφέ.
όσο αφορά τον καφέ που μετά κολάει στο shower screen δεν το έχω ξαναακούσει. κανονικά ο βρεγμένος καφες μετά την εκχύλιση έχει τέτοιο βάρος που δεν εξηγείται αυτό. μήπως αφήνεις μετά την εκχύλιση το κλείστρο για ώρα κουμπωμένο στο γκρούπ και όταν πας να το ανοίξεις τον βλέπεις κολημένο? κάτι τέτοιο ίσως εξηγείται.
Αυτά. Με εκτίμηση
Δημήτρης.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση προσπάθησε να αλλάξεις καφέ για να δεις αν σου το κάνει σε όλους τους καφέδες. μπορει να φταίει το καβούρδισμα του συγκεκριμένου καφέ και να σου δίνει γεύση καμένου.
Τρίτο οι εκχυλίσεις σου είναι κοντά στο χρόνο των 30 δευτερολέπτων ή πολύ περισσότερο γιατι αυτό καίει τον καφέ.
όσο αφορά τον καφέ που μετά κολάει στο shower screen δεν το έχω ξαναακούσει. κανονικά ο βρεγμένος καφες μετά την εκχύλιση έχει τέτοιο βάρος που δεν εξηγείται αυτό. μήπως αφήνεις μετά την εκχύλιση το κλείστρο για ώρα κουμπωμένο στο γκρούπ και όταν πας να το ανοίξεις τον βλέπεις κολημένο? κάτι τέτοιο ίσως εξηγείται.
Αυτά. Με εκτίμηση
Δημήτρης.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
Σε εμένα προσωπικά ο καφές έχει τύχει να κολλήσει στην shower screen όταν το είχα παρακάνει με την ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι. Σίγουρα έχεις την κατάλληλη ζυγαριά ή δεν κάνεις κάποιο λάθος στην ζύγιση του καφέ; 17g καφέ (με το σωστό κόψιμο, όχι πολύ χοντροκομμένος) χωράνε άνετα στο original διπλό καλαθάκι της Gaggia.
Επίσης όσο πιο μπαγιάτικος ο καφές τόσο λιγότερο συνεκτικοί είναι οι κόκοι μεταξύ τους αλλά και με τα μεταλλικά τοιχώματα του καλαθιού.
Τέλος ως δευτερεύων λόγος θα μπορούσε να είναι ότι έχεις πολύ κακή διανομή πάτημα με αποτέλεσμα να μην έχει καλή πρόσφυση ο καφές στα πλαϊνά τοιχώματα του καλαθιού. Μήπως χρησιμοποιείς το πλαστικό tamper που ήρθε με την μηχανή;
YΓ Πρέπει να αγοράσεις μύλο. Με αλεσμένο καφέ 10 ημερών δεν γίνεται espresso.
Επίσης όσο πιο μπαγιάτικος ο καφές τόσο λιγότερο συνεκτικοί είναι οι κόκοι μεταξύ τους αλλά και με τα μεταλλικά τοιχώματα του καλαθιού.
Τέλος ως δευτερεύων λόγος θα μπορούσε να είναι ότι έχεις πολύ κακή διανομή πάτημα με αποτέλεσμα να μην έχει καλή πρόσφυση ο καφές στα πλαϊνά τοιχώματα του καλαθιού. Μήπως χρησιμοποιείς το πλαστικό tamper που ήρθε με την μηχανή;
YΓ Πρέπει να αγοράσεις μύλο. Με αλεσμένο καφέ 10 ημερών δεν γίνεται espresso.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- dimitris1
- Δημοσιεύσεις: 14
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 01, 2014 10:07 am
- Όνομα: dimitris
- Μηχανή:: gaggia classic
- Μύλος:: Ascaso Steel i-2
- Τοποθεσία: peristeri
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
Καταρχην σας ευχαριστω ολους για τις απαντηση σας...εχω αλουμινενιο ταμπερ...μυλος ακομα δεν παιζει λογω μπατζετ...πιστευω σε κανα 2μηνο...οντως και η εκχυση του καφε εχει μεγαλη ροη...εχω δοκιμασει κοψιμο απο 1,1,5,2,μεχρι 2,5 αλλα δεν μου βγαινει..κατι δεν κανω καλα..
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
Διαβασα το νημα απο την αρχη και εχω 2 θεματακια.
1.Μπορω να κανω μονό καφε με 2πλο καλαθακι?
2.Νομιζω οτι φαινεται και η βιδα με 18γρ στο διπλο καλαθακι της gaggia .Το κοψιμο ειναι ψιλο,αφου σε 30'' ειμαι στα 60 ml με μετριο πατημα.Θα επανελθω αυριο με φωτο.
και κατι τελευταιο λιγο Υπαρχει 3πλο καλαθακι για gaggia?Θα ηταν σωστο να το χρησιμοποιησω για 2πλο καφε?
1.Μπορω να κανω μονό καφε με 2πλο καλαθακι?
2.Νομιζω οτι φαινεται και η βιδα με 18γρ στο διπλο καλαθακι της gaggia .Το κοψιμο ειναι ψιλο,αφου σε 30'' ειμαι στα 60 ml με μετριο πατημα.Θα επανελθω αυριο με φωτο.
και κατι τελευταιο λιγο Υπαρχει 3πλο καλαθακι για gaggia?Θα ηταν σωστο να το χρησιμοποιησω για 2πλο καφε?
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
10 euro και λεει οτι εφαρμοζει και στο μαμα pf της gaggia.Δεν αξιζει περισοτερο το γυμνο pf μαζι με το 3πλο καλαθακι στα 37.5?Οπως και να'χει θα βαλω αυριο φωτο με 18γρ,μηπως και τα γλιτωσουμε οολα
http://www.antonisloumidis.gr/eshop/pro ... &item=3348
http://www.antonisloumidis.gr/eshop/pro ... &item=3348
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;
1) Ανάλογα τι εννοείς μονό espresso. Με την συμβατική έννοια του όρου, να βάλεις δηλαδή 7 γρ καφέ σε διπλό καλαθάκι η απάντηση είναι όχι. Αλλά το να γεμίσεις το διπλό σου καλαθάκι με πχ 18 γρ καφέ και να πιεις έναν εσπρέσο 30ml φυσικά και μπορείς.
2) Μην μπερδεύεσαι, άμα το παραγεμίσεις το καλαθάκι θα δεις ότι δεν θα κουμπώνει το pf στο group head. Ή άμα κουμπώσει δύσκολα και σου σκάψει την επιφάνεια του καφέ καταστρέφοντας την πάλι έχεις βάλει πολύ. Εάν η βίδα της ντουζιέρας απλά αφήνει κάποιο αχνό αποτύπωμα αυτό δεν είναι πρόβλημα κατά την προσωπική μου άποψη. Μια ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας 0,1γ είναι απαραίτητη και βοηθάει πάρα πολύ στο να προσδιορίσει κάποιος την χωρητικότητα του εκάστοτε καλαθιού για δεδομένο κόψιμο του καφέ.
Στο νήμα για τα καλαθάκια της Gaggia γίνεται αναφορά σε τριπλό καλαθάκι που χωράει κανονικά στο pf χωρίς αυτό να είναι κομμένο αλλά το τριπλό καλαθάκι είναι για συγκεκριμένες περιπτώσεις και επ΄ουδενί δεν αντικαθιστά το πιο χρήσιμο καλαθάκι που είναι το διπλό χωρητικότητας 17-20g.
2) Μην μπερδεύεσαι, άμα το παραγεμίσεις το καλαθάκι θα δεις ότι δεν θα κουμπώνει το pf στο group head. Ή άμα κουμπώσει δύσκολα και σου σκάψει την επιφάνεια του καφέ καταστρέφοντας την πάλι έχεις βάλει πολύ. Εάν η βίδα της ντουζιέρας απλά αφήνει κάποιο αχνό αποτύπωμα αυτό δεν είναι πρόβλημα κατά την προσωπική μου άποψη. Μια ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας 0,1γ είναι απαραίτητη και βοηθάει πάρα πολύ στο να προσδιορίσει κάποιος την χωρητικότητα του εκάστοτε καλαθιού για δεδομένο κόψιμο του καφέ.
Στο νήμα για τα καλαθάκια της Gaggia γίνεται αναφορά σε τριπλό καλαθάκι που χωράει κανονικά στο pf χωρίς αυτό να είναι κομμένο αλλά το τριπλό καλαθάκι είναι για συγκεκριμένες περιπτώσεις και επ΄ουδενί δεν αντικαθιστά το πιο χρήσιμο καλαθάκι που είναι το διπλό χωρητικότητας 17-20g.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.