Γευση και μυρωδια μεταλλου στον καφε.
- Sandman
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Γευση και μυρωδια μεταλλου στον καφε.
Καλησπερα
Τον τελευταιο καιρο κατι πηγαινει στραβα στο οικοσυστημα εσπρεσσιερας / μυλου.
Συγκεκριμενα, ο καφες που παιρνω εχει παρα παρα πολυ ψηλους τονους, μια διαπεραστικη -σχεδον μεταλλικη- εκρηξη στον ουρανισκο.
Εχω πειραματιστει με πρακτικα τα παντα: διαφορετικα κοψιματα, διαφορετικες τεχνικες dosing, διαφορετικους χρονους cooling flush και επαναφορας, περασα dezcal και cafriza μηχανη και εξαρτηματα αντιστοιχα, κι ομως η γευση ειναι ιδια.
σημερα δοκιμασα λιγο απο το νερο καθως αυτο βγαινει απο το γκρουπ, οσο κι απο την εξοδο ζεστου νερου. Και στις δυο περιπτωσεις υπηρχε μια μεταλλικη επιγευση, στο νερο απο την παροχη του ζεστου πιο εντονο.
επισης, ακομα κι ο ατμος που βγαινει απο το αντιστοιχο ακροφυσιο εχει μυρωδια, μια μυρωδια σαν απολυμαντικου ενα πραμα, φανταζομαι πως δεν θα επρεπε να μυριζει.
Εχω ξεμεινει απο σεναρια να πω την αληθεια..
Τον τελευταιο καιρο κατι πηγαινει στραβα στο οικοσυστημα εσπρεσσιερας / μυλου.
Συγκεκριμενα, ο καφες που παιρνω εχει παρα παρα πολυ ψηλους τονους, μια διαπεραστικη -σχεδον μεταλλικη- εκρηξη στον ουρανισκο.
Εχω πειραματιστει με πρακτικα τα παντα: διαφορετικα κοψιματα, διαφορετικες τεχνικες dosing, διαφορετικους χρονους cooling flush και επαναφορας, περασα dezcal και cafriza μηχανη και εξαρτηματα αντιστοιχα, κι ομως η γευση ειναι ιδια.
σημερα δοκιμασα λιγο απο το νερο καθως αυτο βγαινει απο το γκρουπ, οσο κι απο την εξοδο ζεστου νερου. Και στις δυο περιπτωσεις υπηρχε μια μεταλλικη επιγευση, στο νερο απο την παροχη του ζεστου πιο εντονο.
επισης, ακομα κι ο ατμος που βγαινει απο το αντιστοιχο ακροφυσιο εχει μυρωδια, μια μυρωδια σαν απολυμαντικου ενα πραμα, φανταζομαι πως δεν θα επρεπε να μυριζει.
Εχω ξεμεινει απο σεναρια να πω την αληθεια..
- Sandman
Re: Γευση και μυρωδια μεταλλου στον καφε.
Πανω στη βρυση εχω φιλτρο Instapure και στην εσπρεσσιερα φιλτρο ριτηνης.
-
dio
Δοκιμασες το νερο κατευθειαν απο την βρυση?Το φιλτρο ριτινης καθε ποτε το αλλαζεις?
- Sandman
το νερο απο τη βρυση ειναι καθ'ολα φυσιολογικο Διονυση, τη ρητινη την αλλαζω καθε εναμιση μηνα περιπου.
τις τελευταιες δοκιμες δε τις εκανα χωρις αυτην, μηπως και ηταν κατι σχετικο, αλλα δεν αλλαξε τιποτα.
τις τελευταιες δοκιμες δε τις εκανα χωρις αυτην, μηπως και ηταν κατι σχετικο, αλλα δεν αλλαξε τιποτα.
- Alex D.
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Gaggia Evolution
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Ascaso i1 mini
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Home roasted
Νομίζω πάντως ότι για να αποκλείσεις τελείως τον παράγοντα νερό, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις εμφιαλωμένο, να ξεπλύνεις καλά και μετά να δοκιμάσεις όπως βγαίνει απ'το γκρουπ.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Μπορείς να θυμηθείς εάν άλλαξες κάτι στην ρουτίνα σου για τον espresso ή είχες εσύ κάποιο θέμα υγείας, πχ κρυολόγημα, όταν πρωτοεμφανίστηκε το θέμα;
Υπάρχει και κάποιος άλλος στο σπίτι για να δοκιμάσει το νερό/καφέ;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που άδειασες το πλαστικό ρεζερβουάρ νερού και το έπλυνες με σαπουνάδα;
Κόβεις με τον Vario ή τον Rancilio;
Δοκίμασε και άλλα καλαθάκια. Kάνε καλό seasoning (μην το καθαρίσεις με νερό, απλά σκούπισε το) σε αυτό που χρησιμοποιείς και στο pf.
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση, πρέπει να ψάχνεις και να αποκλείεις πιθανές αιτίες.
Υπάρχει και κάποιος άλλος στο σπίτι για να δοκιμάσει το νερό/καφέ;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που άδειασες το πλαστικό ρεζερβουάρ νερού και το έπλυνες με σαπουνάδα;
Κόβεις με τον Vario ή τον Rancilio;
Δοκίμασε και άλλα καλαθάκια. Kάνε καλό seasoning (μην το καθαρίσεις με νερό, απλά σκούπισε το) σε αυτό που χρησιμοποιείς και στο pf.
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση, πρέπει να ψάχνεις και να αποκλείεις πιθανές αιτίες.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
Coffee Puck
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
- Μύλος:: Ascaso i-mini i-1
- Οι καφέδες μου:: Sidamo-2 Hariti Ethiopia
Μήπως φταίει ο καφές? Δοκίμασε με κάποιον άλλον.
- Sandman
Προβληματιστικα πανω στις απαντησεις σας και ουσιαστικα εκανα λιστα με πραγματα "προς επιθεωρηση".
Αυτο που με προβληματισε περισσοτερο ηταν η γευση του νερου καθως αυτο εβγαινε απο την μηχανη και αρχισαν να μου μπαινουν ιδεες μηπως μεσα στο boiler ειχανε μεινει υπολλειματα της καθαριστικης ουσιας (ειτε αυτο, ειτε που θα ειχα διαβρωση και θα επερνα μεταλλα στο νερο μεσα).
Τελικα αυτο που εκανα ηταν να αδειασω πληρως το boiler με το να γυρισω στο πλαι την μηχανη ωστε να τρεξει ολο το νερο μεσα του απο την εξοδο του ζεστου νερου. Αυτο το εκανα συνολικα τρεις φορες.
Εχω την εντυπωση πως η κατασταση βελτιωθηκε, χωρις να εξαλειφθει εντελως. Επειδη ομως ισως και να ειμαι προκατειλλημενος, επιφυλασσομαι να απαντησω με σιγουρια ακομα. Θα κανω καφεδες παλι αυτες τις μερες και θα δω πως πανε τα πραγματα.
Αυτο που με προβληματισε περισσοτερο ηταν η γευση του νερου καθως αυτο εβγαινε απο την μηχανη και αρχισαν να μου μπαινουν ιδεες μηπως μεσα στο boiler ειχανε μεινει υπολλειματα της καθαριστικης ουσιας (ειτε αυτο, ειτε που θα ειχα διαβρωση και θα επερνα μεταλλα στο νερο μεσα).
Τελικα αυτο που εκανα ηταν να αδειασω πληρως το boiler με το να γυρισω στο πλαι την μηχανη ωστε να τρεξει ολο το νερο μεσα του απο την εξοδο του ζεστου νερου. Αυτο το εκανα συνολικα τρεις φορες.
Εχω την εντυπωση πως η κατασταση βελτιωθηκε, χωρις να εξαλειφθει εντελως. Επειδη ομως ισως και να ειμαι προκατειλλημενος, επιφυλασσομαι να απαντησω με σιγουρια ακομα. Θα κανω καφεδες παλι αυτες τις μερες και θα δω πως πανε τα πραγματα.
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Μήπως έμειναν υπολοίματα από Dezcal?
Πέρνα 2-3 τεπόζιτα σκέτο νερό από το group για να σιγουρευτεις.
Πέρνα 2-3 τεπόζιτα σκέτο νερό από το group για να σιγουρευτεις.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!