Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
- Batman
- Δημοσιεύσεις: 246
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 04, 2016 6:03 pm
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: Cimbali M21 Junior
- 2η Μηχανή:: Aeropress κ V60
- Μύλος:: tAlΩs by Woodsman
- 2ος Μύλος:: Mazzer Major κ sj
- Τοποθεσία: Άγιος Νικόλαος,Κρήτη
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μην το φοβασαι το καλο το σπυρι σε δευτερολεπτα....εχω παει και σε πολυ ακραιους χρονους...
Φαντασου πως πολλοι καφεδες «δινουν» μετα τα 25 δευτερολεπτα....
Η θεωρια του καλου light roast σπυριου ειναι πως οτι δεν του πηρε ο ψηστης ,πρεπει να «εκβιασεις» να το βγαλεις εσυ στην εκχυλιση...
Φαντασου πως πολλοι καφεδες «δινουν» μετα τα 25 δευτερολεπτα....
Η θεωρια του καλου light roast σπυριου ειναι πως οτι δεν του πηρε ο ψηστης ,πρεπει να «εκβιασεις» να το βγαλεις εσυ στην εκχυλιση...
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Οι χρόνοι που γράφουμε είναι μόνο μπούσουλας για να ξεκινήσει κάποιος που εισέρχεται στον οικιακό εσπρέσο, που δεν έχει ιδέα από τεχνικές λεπτομέρειες και η γευσιγνωσία του περιορίζεται ανάμεσα σε νεσπρέσο και σταρμπακς.
Όταν θα μάθει τον εξοπλισμό του και θα πάρει ποιοτικό καφέ με τον καιρό η γεύση θα εκπαιδευτεί, οπότε οι θεωρητικοί χρόνοι θα πάνε στο συρτάρι. Βλέποντας το γυμνό θα καταλαβαίνεις πριν καν δοκιμάσεις αν πάει κάτι λάθος (κακό tamping, μπαγιάτικος καφές, channeling), θα ξέρεις οπτικά που να σταματήσεις την εκχύλιση και στο τέλος κάνοντας γευσιγνωσία θα μπορείς να διαγνώσεις πιθανές βελτιώσεις για την επόμενη φορά.
Οπότε το γεγονός ότι καταλαβαίνεις πλέον ότι καφές σου δίνει το μέγιστο στα 50sec σημαίνει οτι έχεις μάθει αρκετά πράγματα, αλλά για να φτάσεις μέχρι εκεί χρειάστηκε να ξεκινήσεις από κάποιες θεωρητικές σταθερές.
Επίσης ο κάθε καφές έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά και χρειάζεται αντίστοιχη αντιμετώπιση. Και επειδή εδώ μέσα ο κόσμος πίνει από μπαγιάτικους super market έως ιδιαίτερους specialty είναι αδύνατο να υπάρχει μόνο μία συνταγή που να καλύπτει τα πάντα.
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλα τα λες Αποστόλη κ μας εχει βοηθησει με τις συμβουλες σου.
Απλα εγω με τον εξοπλισμο μου, ελαχιστες φορες καταφερα να παρω αποτελεσματα πατωντας στις γνωστες σταθερες: 93oC, 1:2, 25-28sec. Χωρις να εχω εμπειρια, φοβομουν να απομακρυνθω απο αυτα κ αποτελεσμα δεν επαιρνα για πολυ καιρο. Τωρα εχω καταλαβει πως ολα ειναι σχετικα κ πρεπει να προσαρμοζεσαι, αλλα θελει καποιο χρονο κ πειραματισμους για να βρεις τα πατηματα σου.
Απλα εγω με τον εξοπλισμο μου, ελαχιστες φορες καταφερα να παρω αποτελεσματα πατωντας στις γνωστες σταθερες: 93oC, 1:2, 25-28sec. Χωρις να εχω εμπειρια, φοβομουν να απομακρυνθω απο αυτα κ αποτελεσμα δεν επαιρνα για πολυ καιρο. Τωρα εχω καταλαβει πως ολα ειναι σχετικα κ πρεπει να προσαρμοζεσαι, αλλα θελει καποιο χρονο κ πειραματισμους για να βρεις τα πατηματα σου.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Φίλε μόλις μου ήρθε το ταμπεράκι! Λοιπόν, είναι πάρα πολύ καλό για τα λεφτά, πολύ τίμιο. Δεν ξέρω για το βάθος αν εξυπηρετεί σε όλα τα καλαθάκια γιατί εγώ με LM17αρί το έχω βάλει στο τέρμα. Ίσως θα μπορούσα και μια γραμμή κάτω από το τέρμα αλλά δεν ένιωθα να έχει αντίσταση μεγάλη. Παρόλα αυτά η πρώτη εκχύλιση έχει τρομερή διαφορά από το προηγούμενο απλό ταμπερ που είχα κυρίως γιατί είναι ολόισιο το πάτημα και φαίνεται αυτό. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με μόνη επιφύλαξη το μέγιστο βάθος του!master1992g έγραψε: ↑Δευ Ιαν 11, 2021 2:05 pmΕδώ είσαι.... Από Πολωνία στα 18.5€ μετα μεταφορικά, το χρησιμοποιώ σε gaggia classic (58mm) εδώ και 1 βδομαδα... κουμπώνει τέλεια και η διαφορά στους καφέδες είναι τεράστια σε σχεση με πριν... απο τις πιο τίμιες αγορες που μπορείς να κάνεις.
https://www.aliexpress.com/item/1005001729116579.html
H ρύθμιση γίνεται πανεύκολα, δες το παρακάτω βίντεο...
https://www.youtube.com/watch?v=LZBbDMYPDGI
P.S. Παίζει και ζυγαριά ακριβείας με χρονόμετρο σε τούμπανη τιμή, την έχω και αυτήν(από τον ίδιο πωλητή).
https://www.aliexpress.com/item/1005001990282033.html
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 13, 2020 5:38 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Eureka Mignon
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ξεβίδωσε την μεριά του leveler τερμα και ρύθμισε αρχικά την μερια για το tamping, στο τέλος βιδώνεις και το leveler, μετά παίρνεις ένα portafilter δαχτυλιδι πχ το παρακάτω ώστε να κάνεις ευκολότερα το wdt και θα δεις τρομερή διαφορά στην κούπα. Τρομερό vfm είναι και η ζυγαριά που σου εστειλα..DgSensei έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 28, 2021 3:30 pmΦίλε μόλις μου ήρθε το ταμπεράκι! Λοιπόν, είναι πάρα πολύ καλό για τα λεφτά, πολύ τίμιο. Δεν ξέρω για το βάθος αν εξυπηρετεί σε όλα τα καλαθάκια γιατί εγώ με LM17αρί το έχω βάλει στο τέρμα. Ίσως θα μπορούσα και μια γραμμή κάτω από το τέρμα αλλά δεν ένιωθα να έχει αντίσταση μεγάλη. Παρόλα αυτά η πρώτη εκχύλιση έχει τρομερή διαφορά από το προηγούμενο απλό ταμπερ που είχα κυρίως γιατί είναι ολόισιο το πάτημα και φαίνεται αυτό. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με μόνη επιφύλαξη το μέγιστο βάθος του!master1992g έγραψε: ↑Δευ Ιαν 11, 2021 2:05 pmΕδώ είσαι.... Από Πολωνία στα 18.5€ μετα μεταφορικά, το χρησιμοποιώ σε gaggia classic (58mm) εδώ και 1 βδομαδα... κουμπώνει τέλεια και η διαφορά στους καφέδες είναι τεράστια σε σχεση με πριν... απο τις πιο τίμιες αγορες που μπορείς να κάνεις.
https://www.aliexpress.com/item/1005001729116579.html
H ρύθμιση γίνεται πανεύκολα, δες το παρακάτω βίντεο...
https://www.youtube.com/watch?v=LZBbDMYPDGI
P.S. Παίζει και ζυγαριά ακριβείας με χρονόμετρο σε τούμπανη τιμή, την έχω και αυτήν(από τον ίδιο πωλητή).
https://www.aliexpress.com/item/1005001990282033.html
www.aliexpress.com/item/4000066630106.html
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 261
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Εν τω μεταξύ είχα ξεμείνει από καφέ και είπα να πάρω από το "νησί" κάνα καφέ. Πήρα αυτόν
https://www.coffeeisland.gr/catalog/vie ... imiro-200g
και έχω κάνει από τα καλύτερα shots ever όλες αυτές τις μέρες. Αφού το φλυτζάνι ήταν πεντακάθαρο μόλις τελείωνε η εκχύλιση. Λέω ντάξει έτυχε, δεν έχει να κάνει με τον καφέ, απλά εγώ το βρήκα επιτέλους..
Βάζω σήμερα ένα φρέσκο μιας βδομάδας από γνωστό καφεκοπτείο του φόρουμ και τι να δω.. Συντριβάνι, τάνα ο πάγκος.
Οπότε τείνω στο συμπέρασμα ότι ό,τι και να κάνεις, άμα ο καφές δεν θέλει, δεν το γλυτώνεις το πιτσιλισμα και το
https://www.coffeeisland.gr/catalog/vie ... imiro-200g
και έχω κάνει από τα καλύτερα shots ever όλες αυτές τις μέρες. Αφού το φλυτζάνι ήταν πεντακάθαρο μόλις τελείωνε η εκχύλιση. Λέω ντάξει έτυχε, δεν έχει να κάνει με τον καφέ, απλά εγώ το βρήκα επιτέλους..
Βάζω σήμερα ένα φρέσκο μιας βδομάδας από γνωστό καφεκοπτείο του φόρουμ και τι να δω.. Συντριβάνι, τάνα ο πάγκος.
Οπότε τείνω στο συμπέρασμα ότι ό,τι και να κάνεις, άμα ο καφές δεν θέλει, δεν το γλυτώνεις το πιτσιλισμα και το
-
- Δημοσιεύσεις: 21
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 21, 2021 1:14 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλησπερα κι απο εμενα, νεος κατοχος Lelit PLUST PID kai Baratza sette 270.
Περιμενω τα σχολια σας
https://youtu.be/Y9ORVHnW5xM
https://youtu.be/WpjhQbiavvU
Συμπληρωσα οσες πληροφοριες γνωριζα απο τα παρακατω, θα ηθελα τα σχολια σας για να καταλαβω περισσοτερα και να βελτιωσω τις εκχυλισεις μου.
Coffee and Roasting Date: Ethiopia Yirgacheffe Grade 2, RD 05/03/2021
Quantity: 20 γρ
Channeling: Μαλλον
Tiger striping and mottling: ισως λιγο
Blonding: γυρω στα 20''
Over-extraction: δεν ξερω
Under-extraction: δεν ξερω
Crema: Αρκετη θεωρω
Γεύση: Λιγο πιρκος
Puck: Λιγο υγρο μαλλον, που ισως οφειλεται στο κενο μεταξυ ντουζιερας και καφε; Το καλαθακι ειναι VST 20 γρ.
Περιμενω τα σχολια σας
https://youtu.be/Y9ORVHnW5xM
https://youtu.be/WpjhQbiavvU
Συμπληρωσα οσες πληροφοριες γνωριζα απο τα παρακατω, θα ηθελα τα σχολια σας για να καταλαβω περισσοτερα και να βελτιωσω τις εκχυλισεις μου.
Coffee and Roasting Date: Ethiopia Yirgacheffe Grade 2, RD 05/03/2021
Quantity: 20 γρ
Channeling: Μαλλον
Tiger striping and mottling: ισως λιγο
Blonding: γυρω στα 20''
Over-extraction: δεν ξερω
Under-extraction: δεν ξερω
Crema: Αρκετη θεωρω
Γεύση: Λιγο πιρκος
Puck: Λιγο υγρο μαλλον, που ισως οφειλεται στο κενο μεταξυ ντουζιερας και καφε; Το καλαθακι ειναι VST 20 γρ.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μια χαρά φαίνεται. Απλά δε μας είπες ratio και θερμοκρασία pid. Έβαλες 20gr και πόσα out?
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
99 θερμοκρασία (offset 0) και πήρες πίκρα?