Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
- Μηχανή:: Ascaso Dream
- Μύλος:: OE Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso i-2
- Τοποθεσία: London
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Με καινούργιο καφέ λοιπόν, Roast Date=08/05
13.5g/27g/32s στο καλαθάκι 14g της Ascaso.
Άλεσα στο ποτηράκι του Pharos και απο εκεί με κουταλάκι στο basket tou pf χωρίς WDT.
Γεύση ήταν ok, προς bitter θα έλεγα. Ο συγκεκριμένος καφές είναι medium προς dark roast και μάλλον θέλει να τον αφήσω 2-3 ημέρες ακόμα.
Επίσης, πως καταλαβαίνεται αν ο καφές είναι πολύ φρέσκος απο την εκχύλιση?
Υπάρχει ένα νεκρό σημείο το οποίο δεν καταλαβαίνω πως δημιουργείται..
Έχω παρατηρήσει δύο πράγματα για τους dark roast καφέδες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Πρώτον, χρειάζονται περισσότερες ημέρες ξεκούρασης απο τους light/medium και δεύτερον, οτι μπορώ να βάλω πιο λίγα γραμμάρια dose στο καλαθάκι σε σχέση με light/medium. Δηλαδή το καλαθάι με τον συγκεκριμένο καφέ χωράει μαξ 14g ενώ με light βάζω 15,5g και έχει ακόμα περιθρώριο.
13.5g/27g/32s στο καλαθάκι 14g της Ascaso.
Άλεσα στο ποτηράκι του Pharos και απο εκεί με κουταλάκι στο basket tou pf χωρίς WDT.
Γεύση ήταν ok, προς bitter θα έλεγα. Ο συγκεκριμένος καφές είναι medium προς dark roast και μάλλον θέλει να τον αφήσω 2-3 ημέρες ακόμα.
Επίσης, πως καταλαβαίνεται αν ο καφές είναι πολύ φρέσκος απο την εκχύλιση?
Υπάρχει ένα νεκρό σημείο το οποίο δεν καταλαβαίνω πως δημιουργείται..
Έχω παρατηρήσει δύο πράγματα για τους dark roast καφέδες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Πρώτον, χρειάζονται περισσότερες ημέρες ξεκούρασης απο τους light/medium και δεύτερον, οτι μπορώ να βάλω πιο λίγα γραμμάρια dose στο καλαθάκι σε σχέση με light/medium. Δηλαδή το καλαθάι με τον συγκεκριμένο καφέ χωράει μαξ 14g ενώ με light βάζω 15,5g και έχει ακόμα περιθρώριο.
- christos.k
- Δημοσιεύσεις: 231
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
- Όνομα: Χρηστος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Compak K3
- Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
- Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Όσον αφορά το νεκρό σημείο κοίταξε ξανά τη διανομή σου και καλού κακού μούλιασε το καλάθι σε cafiza μήπως είναι κάποια τρύπα βουλωμένη.
Οι όχι επαρκώς degassed καφέδες εμένα μου βγάζουν μία αίσθηση υφάλμυρη. Ισχύει συνήθως ότι οι πιο σκούροι θέλουν περισσότερες ημέρες.
Επίσης οι σκουροι έχουν μικρότερη περιεκτικότητα νερού άρα και είναι πιο ελαφρείς για τον ίδιο όγκο. Η κατ' ουσίαν μεγαλυτερος όγκος για την ίδια μάζα.
Οι όχι επαρκώς degassed καφέδες εμένα μου βγάζουν μία αίσθηση υφάλμυρη. Ισχύει συνήθως ότι οι πιο σκούροι θέλουν περισσότερες ημέρες.
Επίσης οι σκουροι έχουν μικρότερη περιεκτικότητα νερού άρα και είναι πιο ελαφρείς για τον ίδιο όγκο. Η κατ' ουσίαν μεγαλυτερος όγκος για την ίδια μάζα.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ο καφές είναι 20 ημερών.Luckees έγραψε:Πολύ φρέσκος καφές άφησέ τον να degass-αρει μερικές μέρες. Από γεύση πως είναι;
Επίσης έχεις γρήγορη ροή (έβγαλες 42g από πόσα στο καλάθι;) κ κάποιο ψιλο-channeling στο τέλος, οπότε πειραματίσου με ψιλότερο κόψιμο και πρόσεχε την κατανομή με ένα επιμελές wdt.
Τα δευτερόλεπτα 25.
Tα γραμμάρια in 19
όποτε μιλάμε για 2.2 ratio.
Το καλαθάκι του naked μήπως έχει πιο πολλές τρύπες ή πιο μεγάλες?
Γιατί με ίδια άλεση και 18 γραμμάρια του ίδιου καφέ στο διπλό θα πήγαινα πάνω από 35 δευτερόλεπτα.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Γιάννη θα σε στεναχωρήσω, αλλά δεν είναι μια πετυχημένη εκχύλιση.
Μια απ΄τις οπτικές ενδείξεις ότι η διαδικασία πάει καλά είναι όταν στην αρχή της εκχύλισης ο καφές βγαίνει ταυτόχρονα απ' όλες τις τρύπες. Εδώ βλέπεις ότι το νερό βρίσκει σε κάποια σημεία διαδρομές πιο γρήγορές απ ότι στο υπόλοιπο σώμα του puck και αυτό συνεχίζεται μέχρι σχεδόν το τέλος της εκχύλισης. Επίσης ο κώνος κόβει βόλτες πέρα δώθε, το σύνηθες είναι να παραμένει στο κέντρο καθ' όλη τη διάρκεια.
Κάνε το εξής: ρίξε απ' το ποτηράκι του μύλου μέσα στο καλάθι (χωρίς κουταλάκι, δεν χρειάζεται) και κάνε με μια οδοντογλυφίδα ένα προσεκτικό ανακάτεμα/κατανομή. Εγώ συνήθως κάνω μια σπειροειδή κίνηση απ' έξω προς τα μέσα. Μετά ένα-δύο κατακόρυφα χτυπήματα, αν έχεις leveling tool κάνεις το επιφανειακό αλφάδιασμα ειδάλλως περνάς σε ένα ισορροπημένο πάτημα προσέχοντας να μη γέρνει η επιφάνεια του puck.
Shower screen έχεις βγάλει για καθαρισμό προσφάτως;
Μια απ΄τις οπτικές ενδείξεις ότι η διαδικασία πάει καλά είναι όταν στην αρχή της εκχύλισης ο καφές βγαίνει ταυτόχρονα απ' όλες τις τρύπες. Εδώ βλέπεις ότι το νερό βρίσκει σε κάποια σημεία διαδρομές πιο γρήγορές απ ότι στο υπόλοιπο σώμα του puck και αυτό συνεχίζεται μέχρι σχεδόν το τέλος της εκχύλισης. Επίσης ο κώνος κόβει βόλτες πέρα δώθε, το σύνηθες είναι να παραμένει στο κέντρο καθ' όλη τη διάρκεια.
Κάνε το εξής: ρίξε απ' το ποτηράκι του μύλου μέσα στο καλάθι (χωρίς κουταλάκι, δεν χρειάζεται) και κάνε με μια οδοντογλυφίδα ένα προσεκτικό ανακάτεμα/κατανομή. Εγώ συνήθως κάνω μια σπειροειδή κίνηση απ' έξω προς τα μέσα. Μετά ένα-δύο κατακόρυφα χτυπήματα, αν έχεις leveling tool κάνεις το επιφανειακό αλφάδιασμα ειδάλλως περνάς σε ένα ισορροπημένο πάτημα προσέχοντας να μη γέρνει η επιφάνεια του puck.
Shower screen έχεις βγάλει για καθαρισμό προσφάτως;
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
civeng το κλείστρο (portafilter) μπορεί να είναι είτε κομμένο (naked), είτε με εκροείς (spouts). Το ίδιο καλαθάκι μπορεί να μπει και στο ένα και στο άλλο pf. Μήπως εσύ έχεις φορεμένο άλλο καλάθι στο naked και άλλο στο κλείστρο με τα spouts;
Τέτοιο κώνο σε καφέ 20 ημερών δεν έχω ξανα-ματα-δεί.
Τέτοιο κώνο σε καφέ 20 ημερών δεν έχω ξανα-ματα-δεί.
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
- Μηχανή:: Ascaso Dream
- Μύλος:: OE Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso i-2
- Τοποθεσία: London
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Σε ευχαριστώ Αποστόλη.Luckees έγραψε:Μια απ΄τις οπτικές ενδείξεις ότι η διαδικασία πάει καλά είναι όταν στην αρχή της εκχύλισης ο καφές βγαίνει ταυτόχρονα απ' όλες τις τρύπες. Εδώ βλέπεις ότι το νερό βρίσκει σε κάποια σημεία διαδρομές πιο γρήγορές απ ότι στο υπόλοιπο σώμα του puck και αυτό συνεχίζεται μέχρι σχεδόν το τέλος της εκχύλισης.
Παρατηρώντας καλύτερα το βίντεο, η εκχύλιση ξεκινάει στα σημεία που έρχεται το νερό απο τις τρεις τρύπες του group head. Το shower screen υποτίθεται πρέπει να κάνει σωστή κατανομή του νερού παντού στο puck αλλά αυτό γίνεται με μια καθυστέρηση στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Την shower screen την είχα βάλει μέσα σε ξίδι για μια ώρα. Την επόμενη ημέρα την άφησα σε μπολ με Dezcal και καυτό νερό για μια ώρα. Επίσης την έχω καθαρίσει με οδονοτγλυφίδα και μετά με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα
Ο λόγος που έκανα όλα τα παραπάνω είναι οτι είχα ακανόνιστα πιτσιλίσματα και νόμιζα οτι έφταιγαν κάποιες βουλωμένες οπές στην shower screen (αν έχεις χρόνο να δεις τα προηγούμενα βιντεάκια που είχα ανεβάσει θα καταλάβεις τι εννοώ).
Έχω παρατηρήσει πάντως οτι μετά απο αφαλάτωση, η κατανομή του νερού απο το shower screen είναι πολύ καλύτερη. Αν και έκανα αφαλάτωση πριν απο 1 μήνα, αναρωτιέμαι μήπως δεν έγινε σωστά...
Στην επόμενη απόπειρα θα κάνω grind κατευθείαν στο basket χρησιμοποιώντας το funnel που έχω. Μέχρι τώρα απέφευγα αυτή την μέθοδο, γιατί ο συγκεκριμένος καφές "κολλάει"... είτε κολλάει στον μύλο είτε στο funnel. Για να καταλάβεις τι εννοώ, με τον Pharos έχω κατακράτηση 1,5γ (!). Επομένως πρέπει να χτυπάω τον μύλο πάνω στον πάγκο για να πέσουν τα υπολείμματα.
Αν και αυτό δεν πετύχει, τότε θα αλέσω στο ποτηράκι του Pharos και θα ρίξω απ' το ποτηράκι του μύλου μέσα στο καλάθι χωρίς κουταλάκι και μετά WDT με ένα αυτοσχέδιο tool που έχω.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ευχάριστω για το ενδιαφερον. Φυσικά έχω άλλο καλάθι στα δύο pf. στο γυμνό έχω τριπλό κ στο κανονικό διπλό. Αναρωτιέμαι αν οι οπές είναι διαφορετικές. 20 μέρες ακριβώς από roast date. Ίσως η γωνιά λήψης παραμορφώνει τον κώνο. Θα κάνω καλύτερα βίντεο στο μέλλον.... Αυτό ζαλίστηκα που το είδα.Luckees έγραψε:civeng το κλείστρο (portafilter) μπορεί να είναι είτε κομμένο (naked), είτε με εκροείς (spouts). Το ίδιο καλαθάκι μπορεί να μπει και στο ένα και στο άλλο pf. Μήπως εσύ έχεις φορεμένο άλλο καλάθι στο naked και άλλο στο κλείστρο με τα spouts;
Τέτοιο κώνο σε καφέ 20 ημερών δεν έχω ξανα-ματα-δεί.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Απαντώ μόνος. ναι το τριπλό έχει πιο πολλές τρύπες.!
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Γιατί χρησιμοποιείς 19g σε τριπλό καλάθι και όχι σε διπλό;
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μέχρι 18 χωράει στο διπλό αφράτο. Είναι λάθος να βάλω 19 στο τριπλό?Luckees έγραψε:Γιατί χρησιμοποιείς 19g σε τριπλό καλάθι και όχι σε διπλό;
Το τριπλό το φορούσε το naked pf μόλις το πήρα.
Τώρα έβαλα το διπλό στο naked k βλέπουμε.