Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ειχα γραψει κ πιο παλια κ ελεγα πως εχω θεμα οξυτητας ακομη κ σε μακρες εκχυλισεις. Εχει μειωθει καπως επειδη βελτιωσα την κατανομη μου, αλλα παραμενει σε γενικες γραμμες. Μεχρι χθες πιστευα πως η οξυτητα οφειλεται στο τελειωμα της εκχυλισης που η ροη ειναι αυξημενη. Ειχα αρχισει να κανω postinfusion κ ειχα πεισει τον εαυτο μου πως βοηθουσε. Σημερα εκανα το εξης πειραμα: πηρα 3 ποτηρακια κ τα αλλαξα κατα τη διαρκεια της εκχυλισης. Κ ειδα πως ολη η οξυτητα ειναι στην αρχη, στο πρωτο 1/3. Τα αλλα 2 ειναι λιγο αδιαφορα αλλα δεν εχουν καθολου οξυτητα. Δεν ξερω αν σας λεει κατι αυτο ή αν σας δινει καποια ιδεα. Συνηθως βαζω 18-20 γρ σε 1:2. Μηπως να το παω παραπανω?
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
στο τέλος βγαίνει η πίκρα!
όταν λες παραπάνω; αν το πας πχ σε 1:3 στο ίδιο χρόνο θα έχεις περισσότερη οξύτητα
όταν λες παραπάνω; αν το πας πχ σε 1:3 στο ίδιο χρόνο θα έχεις περισσότερη οξύτητα
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
-
- Δημοσιεύσεις: 178
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Lelit Glenda
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Με τι καφέδες και σε τι θερμοκρασία;nkout έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 28, 2020 11:15 pmΕιχα γραψει κ πιο παλια κ ελεγα πως εχω θεμα οξυτητας ακομη κ σε μακρες εκχυλισεις. Εχει μειωθει καπως επειδη βελτιωσα την κατανομη μου, αλλα παραμενει σε γενικες γραμμες. Μεχρι χθες πιστευα πως η οξυτητα οφειλεται στο τελειωμα της εκχυλισης που η ροη ειναι αυξημενη. Ειχα αρχισει να κανω postinfusion κ ειχα πεισει τον εαυτο μου πως βοηθουσε. Σημερα εκανα το εξης πειραμα: πηρα 3 ποτηρακια κ τα αλλαξα κατα τη διαρκεια της εκχυλισης. Κ ειδα πως ολη η οξυτητα ειναι στην αρχη, στο πρωτο 1/3. Τα αλλα 2 ειναι λιγο αδιαφορα αλλα δεν εχουν καθολου οξυτητα. Δεν ξερω αν σας λεει κατι αυτο ή αν σας δινει καποια ιδεα. Συνηθως βαζω 18-20 γρ σε 1:2. Μηπως να το παω παραπανω?
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Με πολλους καφεδες εχω αρκετη οξυτητα (σχεδον ολοι οσοι δοκιμασα απο roundcup k cup10, kudu, exos κτλ) κ σε θερμοκρασιες 93-96 κατα το pid της Unica. Κατι παει λαθος σε εμενα. Η τελευταια μου σκεψη ειναι μηπως κανω λαθος που δεν τραβαω νερο πρωτα πριν ξεκινησω την εκχυλιση. Ισως το πρωτο νερο που βγαινει να ειναι κρυο. Νομιζα πως αυτο χρειαζοταν μονο σε HX μηχανες για να ριξεις τη θερμοκρασια. Θα το δοκιμασω σημερα ή αυριο.
Δεν εχω τρελη οξυτητα, αλλα παραπανω του κανονικου νομιζω.
Δεν εχω τρελη οξυτητα, αλλα παραπανω του κανονικου νομιζω.
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
είδα σε βίντεο με θερμόμετρο στην Unica ότι χοντρικά θέλει μια κυκλοφορία των 10'' περίπου ώστε να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία στο Ε61
ο φρέσκος καφές έχει αυτό που λέμε brightness, αν θες κάτι ψώφιο πας σε μπαγιάτικο πχ δοκίμασε ένα cortese, danesi, illy στους 90-88 βαθμούς με πιο σύντομες εκχυλίσεις και αναλογία περίπου 1:1,5 μήπως και είναι αυτό που θες
πάντως στη unica έχω παρατηρήσει ότι πρέπει να πετύχεις τη χρυσή τομή η οποία κάνει τρελή διαφορά, αφού δικιά σου είναι η μηχανή γιατί δε δοκιμάζεις τα απόλυτα άκρα, κάθεσαι ένα πρωί απόγευμα και κάνε τα πειράματα με την ησυχία σου καφέ ναχεις να κόβεις
και ένα τελευταίο με το channeling θέλει προσοχή = μύλος + distribution + normal tamping + τεχνική + γεμάτο καλαθάκι + πολλά και διάφορα γιατί και αυτό μπορεί κάλλιστα να σου χαλάσει τη γεύση γιαυτό και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω για καλό μύλο...
ο φρέσκος καφές έχει αυτό που λέμε brightness, αν θες κάτι ψώφιο πας σε μπαγιάτικο πχ δοκίμασε ένα cortese, danesi, illy στους 90-88 βαθμούς με πιο σύντομες εκχυλίσεις και αναλογία περίπου 1:1,5 μήπως και είναι αυτό που θες
πάντως στη unica έχω παρατηρήσει ότι πρέπει να πετύχεις τη χρυσή τομή η οποία κάνει τρελή διαφορά, αφού δικιά σου είναι η μηχανή γιατί δε δοκιμάζεις τα απόλυτα άκρα, κάθεσαι ένα πρωί απόγευμα και κάνε τα πειράματα με την ησυχία σου καφέ ναχεις να κόβεις
και ένα τελευταίο με το channeling θέλει προσοχή = μύλος + distribution + normal tamping + τεχνική + γεμάτο καλαθάκι + πολλά και διάφορα γιατί και αυτό μπορεί κάλλιστα να σου χαλάσει τη γεύση γιαυτό και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω για καλό μύλο...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Φοβερο μυλο δεν εχω, αλλα αποδεκτος ειναι ο specialita νομιζω. Ετοιμαζεται αναβαθμιση, απλα δεν εχω καταληξει σε τι (θα επανελθω σε αυτο μετα το καλοκαιρι ).
Χθες το απογευμα επαιζα λιγο με αλλαγες στις παραμετρους θερμοκρασιας. Πεταξα σχεδον ενα σακουλακι κ κυριως πινοντας μια γουλια απο 7-8 καφεδες, κατεληξα να μη με παιρνει ο υπνος το βραδυ
Θα δοκιμασω σημερα να τραβηξω 7-8 sec νερο κ μετα να κουμπωσω το portafilter να δω αν υπαρχει διαφορα
Χθες το απογευμα επαιζα λιγο με αλλαγες στις παραμετρους θερμοκρασιας. Πεταξα σχεδον ενα σακουλακι κ κυριως πινοντας μια γουλια απο 7-8 καφεδες, κατεληξα να μη με παιρνει ο υπνος το βραδυ
Θα δοκιμασω σημερα να τραβηξω 7-8 sec νερο κ μετα να κουμπωσω το portafilter να δω αν υπαρχει διαφορα
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
διαφορά δεν θα δεις ιδιαίτερα απλά αν έχεις αποφασίσεις ότι συγκεκριμένος καφές παίζει πχ στους 96 βαθμούς και δε θα ήθελες πχ το group να είναι στους 90 τραβας λίγο νερό να κυκλοφορήσει αυτό είναι όλο...
κράτα κάποιες παραμέτρους σταθερές αλλιώς δεν θα βγάλεις άκρη κατέληξε στα γραμμάρια που παίρνει το καλαθάκι τουλάχιστον βρες πόσους βαθμούς σηκώνει ο καφές χωρίς να καεί αλλά δίνοντας το ότι έχει και ρύθμισε το χρόνο εκχύλισης, τουλάχιστον αυτά κάνω εγώ και μετά μιρκορυθμίσεις ανάλογα με το πόσο έχει μπαγιατέψει, σε νέα παρτίδα κλπ.
κράτα κάποιες παραμέτρους σταθερές αλλιώς δεν θα βγάλεις άκρη κατέληξε στα γραμμάρια που παίρνει το καλαθάκι τουλάχιστον βρες πόσους βαθμούς σηκώνει ο καφές χωρίς να καεί αλλά δίνοντας το ότι έχει και ρύθμισε το χρόνο εκχύλισης, τουλάχιστον αυτά κάνω εγώ και μετά μιρκορυθμίσεις ανάλογα με το πόσο έχει μπαγιατέψει, σε νέα παρτίδα κλπ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Τέτοια να ακούει ο μύλος και να μη συνεργάζεται μετά
Είναι φυσιολογικό στην αρχή να υπάρχουν οξύτητες και αρώματα. Αυτά βγαίνουν στην αρχή της εκχυλισης (για αυτό και η ροή μοιάζει με σταγόνες μελιού, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ελαίων).
Μήπως πρέπει να εκπαιδεύσεις λίγο ακόμα την γεύση σου;
-
- Δημοσιεύσεις: 178
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Lelit Glenda
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Έχεις διαβάσει αν έχει κάποιο offset; Αν είναι ανάλογο πχ της Lelit που υπολογίζεται γύρω στους 8°C τότε δεν αποκλείεται να χρειάζεται να ανεβάσεις. Δε δοκιμάζεις ένα φλυτζάνι στους 101°C;