Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
http://www.home-barista.com/naked-extraction.html
Admin: Η ελληνική μετάφραση διαγράφηκε κατόπιν επιθυμίας των υπευθύνων του home-barista.com
Admin: Η ελληνική μετάφραση διαγράφηκε κατόπιν επιθυμίας των υπευθύνων του home-barista.com
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ευχαριστούμε πάρα πολύ Απόστολε για τον κόπο σου να κάνεις την απόδοση στα Ελληνικά ενός πολύ χρήσιμου κειμένου για όλους μας. Πολύ καλή δουλειά, συγχαρητήρια.
ΥΓ Φυσικά και θα γίνει sticky.
ΥΓ Φυσικά και θα γίνει sticky.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ευχαριστώ Χρήστο,
Πιστεύω ότι το κείμενο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για νέους και όχι μόνο του forum καθώς διαπραγματεύεται αρκετούς όρους.
Αφορμή της μετάφρασης στάθηκε το γεγονός ότι το τελευταιό διάστημα διαβάζω από διάφορες πηγές θέματα σχετικά με την ''εκχύλιση'' και των ''παραγόντων'' που την επηρεάζουν, με στόχο ασφαλώς την καλύτερη κατάρτιση μου και κατ' επέκταση τη βελτίωση της τεχνικής μου. Σήμερα μάλιστα που δημοσίευσα το post έκανα την πρώτη μου επιτυχημένη εκχύλιση με naked pf και σαν πρώτη διαπίστωση θα ήθελα να συμβουλέυσω τα μέλη που διαθέτουν γυμνό pf να το χρησιμοποιούν αποκλειστικά στα shot τους. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πληροφορίες που δίνει για την τεχνική παρασκευής και τα αποτελέσματα του shot είναι πραγματικά αξεπέραστες.
Πιστεύω ότι το κείμενο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για νέους και όχι μόνο του forum καθώς διαπραγματεύεται αρκετούς όρους.
Αφορμή της μετάφρασης στάθηκε το γεγονός ότι το τελευταιό διάστημα διαβάζω από διάφορες πηγές θέματα σχετικά με την ''εκχύλιση'' και των ''παραγόντων'' που την επηρεάζουν, με στόχο ασφαλώς την καλύτερη κατάρτιση μου και κατ' επέκταση τη βελτίωση της τεχνικής μου. Σήμερα μάλιστα που δημοσίευσα το post έκανα την πρώτη μου επιτυχημένη εκχύλιση με naked pf και σαν πρώτη διαπίστωση θα ήθελα να συμβουλέυσω τα μέλη που διαθέτουν γυμνό pf να το χρησιμοποιούν αποκλειστικά στα shot τους. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πληροφορίες που δίνει για την τεχνική παρασκευής και τα αποτελέσματα του shot είναι πραγματικά αξεπέραστες.
- boltsis
- Δημοσιεύσεις: 516
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 14, 2010 2:13 pm
- Όνομα: Ηλίας
- Μηχανή:: La San Marco 95E
- 2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- Μύλος:: La San Marco SM 90/T
- 2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
- Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro
- Τοποθεσία: Λάρισα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μπράβο ρε φίλε και συγχαρητήρια!Πολύ καλό και κατατοπιστικό το κείμενο!!
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..
- dimach
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
- Όνομα: Αχιλλέας
- Μηχανή:: ECM Classika
- Μύλος:: Timemore Sculptor78s
- 2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
- Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
- Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μπραβο πολυ καλο το κειμενο και ευχαριστουμε για τον χρονο που διεθεσες για την μεταφραση
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Πολύ καλό topic, μπράβο Απόστολε!
Μιας και υπάρχει ολη η θεωρία στο 1ο post, προτείνω στη συνέχεια να ποστάρουμε videos (ή photos) από εκχυλίσεις με naked portafilter σχολιάζοντας κάθε παράμετρο της εκχύλισης:
Έτσι, θα μπορούσαμε συγκεντρωτικά και με κάποιο σταθερό πρότυπο να διακρίνουμε τυχόν σφάλματα από προβληματικές εκχυλίσεις. Προσωπικά απολαμβάνω να βλέπω τέλειες εκχυλίσεις με δοσομετρικά ποτήρια κτλ , αλλά νομίζω ότι για να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να μάθει από τα λάθη του(&από τα λάθη άλλων ο σοφότερος όλων )
Κάνω την αρχή με το παρακάτω :
Coffee and Roasting Date: Sweet Blue , 27/4
Quantity: 17gr
Channeling: Ναι, εμφανές ειδικά στην αρχή. Οφείλεται κυρίως σε κακό tamping και στη μέτρια κατανομή
Tiger striping and mottling: Ελάχιστο, αν και ο συγκεκριμένος καφές μπορεί να δώσει πολύ πιο έντονο.
Blonding: Γύρω στα 20" , αν και τμηματικά εμφανίστηκε νωρίτερα.
Over-extraction: Όχι
Under-extraction: Ναι.
Crema: Πολύ που υποχώρησε όμως γρήγορα.
Γεύση: Μέτρια κυρίως όξινη, ο συγκεκριμένος καφές μπορεί πολύ καλύτερα.
Puck:Αρκετά υγρό- Υποδείκνυε underdosing.
Υ.Γ Χρήστο αν διαφωνείς με τα παραπάνω, εννοείται κανένα πρόβλημα να το μεταφέρεις.
Μιας και υπάρχει ολη η θεωρία στο 1ο post, προτείνω στη συνέχεια να ποστάρουμε videos (ή photos) από εκχυλίσεις με naked portafilter σχολιάζοντας κάθε παράμετρο της εκχύλισης:
Κώδικας: Επιλογή όλων
Blonding:
Coffee and Roasting Date:
Quantity:
Channeling:
Tiger striping and mottling
Blonding:
Over-extraction:
Under-extraction:
Tiger striping and mottling:
Crema:
Γεύση:
Puck:
Κάνω την αρχή με το παρακάτω :
Coffee and Roasting Date: Sweet Blue , 27/4
Quantity: 17gr
Channeling: Ναι, εμφανές ειδικά στην αρχή. Οφείλεται κυρίως σε κακό tamping και στη μέτρια κατανομή
Tiger striping and mottling: Ελάχιστο, αν και ο συγκεκριμένος καφές μπορεί να δώσει πολύ πιο έντονο.
Blonding: Γύρω στα 20" , αν και τμηματικά εμφανίστηκε νωρίτερα.
Over-extraction: Όχι
Under-extraction: Ναι.
Crema: Πολύ που υποχώρησε όμως γρήγορα.
Γεύση: Μέτρια κυρίως όξινη, ο συγκεκριμένος καφές μπορεί πολύ καλύτερα.
Puck:Αρκετά υγρό- Υποδείκνυε underdosing.
Υ.Γ Χρήστο αν διαφωνείς με τα παραπάνω, εννοείται κανένα πρόβλημα να το μεταφέρεις.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μια χαρά ιδέα μου φαίνεται Γιώργο και κυρίως όταν θα παρουσιάζονται προβληματικές περιπτώσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ευχαριστούμε Απόστολε για το κείμενο και τον κόπο σου να το μεταφράσεις ,αξιόλογη εργασία που αναμένετε συνέχεια αν και εσύ το θέλεις!!!
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μπράβο Γιώργο πολύ καλή η ιδέα σου.
Έτσι θα συνδυάσουμε στο topic τη θεωρία με την πράξη, θα οπτικοποιήσουμε τη θεωρία κάνοντας την πραγματική γνώση.Θα δούμε και θα σχολιάζουμε τα τυχών λάθη μας καθώς και τις επιτυχημένες εκχυλίσεις μας.
Συμφωνώ με την ιδέα διότι θεωρητική γνώση + πρακτική εφαρμογή φέρνουν τελικά εμπειρία και
Όλοι μαζί συμπληρώνωντας τις ιδέες μας θα πάμε σίγουρα το site ένα βήμα παρακάτω.
Θα επανέλθω σύντομα και με δικό μου video
Έτσι θα συνδυάσουμε στο topic τη θεωρία με την πράξη, θα οπτικοποιήσουμε τη θεωρία κάνοντας την πραγματική γνώση.Θα δούμε και θα σχολιάζουμε τα τυχών λάθη μας καθώς και τις επιτυχημένες εκχυλίσεις μας.
Συμφωνώ με την ιδέα διότι θεωρητική γνώση + πρακτική εφαρμογή φέρνουν τελικά εμπειρία και
Όλοι μαζί συμπληρώνωντας τις ιδέες μας θα πάμε σίγουρα το site ένα βήμα παρακάτω.
Θα επανέλθω σύντομα και με δικό μου video
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Παρακάτω ένα video που το πρόβλημα IMHO δεν εντοπίζεται στη τεχνική:
Coffee and Roasting Date: Bolivia Machaccamarca (hasbean), RD 6/4
Quantity: 18gr
Channeling: Μάλλον..
Tiger striping and mottling: Ελάχιστο
Blonding: Πολύ νωρίς, σχεδόν από τα 20ml
Over-extraction: Όχι
Under-extraction: Ναι, τμηματικά
Crema: Αρκετή
Γεύση: Μέτρια. Όξινη και ζωηρή.
Puck: Στεγνό και σφικτό.
Στη παραπάνω εκχύλιση όλα έγιναν πολύ προσεκτικά: Δοσολογία-ρύθμιση μύλου, Leveling, tamping. Χρειάστηκε να κοπεί ιδιαίτερα ψιλός για να πλησιάσει η εκχύλιση στα 30"-50ml. Παρ'όλα αυτά η γεύση ήταν μετριότατη. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές ήταν προς το τέλος της ζωής του καθώς και το γεγονός ότι ήταν πολύ ελαφρά καβουρδισμένος για εσπρέσσο.
Coffee and Roasting Date: Bolivia Machaccamarca (hasbean), RD 6/4
Quantity: 18gr
Channeling: Μάλλον..
Tiger striping and mottling: Ελάχιστο
Blonding: Πολύ νωρίς, σχεδόν από τα 20ml
Over-extraction: Όχι
Under-extraction: Ναι, τμηματικά
Crema: Αρκετή
Γεύση: Μέτρια. Όξινη και ζωηρή.
Puck: Στεγνό και σφικτό.
Στη παραπάνω εκχύλιση όλα έγιναν πολύ προσεκτικά: Δοσολογία-ρύθμιση μύλου, Leveling, tamping. Χρειάστηκε να κοπεί ιδιαίτερα ψιλός για να πλησιάσει η εκχύλιση στα 30"-50ml. Παρ'όλα αυτά η γεύση ήταν μετριότατη. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές ήταν προς το τέλος της ζωής του καθώς και το γεγονός ότι ήταν πολύ ελαφρά καβουρδισμένος για εσπρέσσο.