Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Δημοσιεύσεις: 821
Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
Τοποθεσία: www.e-spresso.gr

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από PublicDomain » Παρ Μάιος 29, 2020 11:57 pm

Alexandros έγραψε:
Παρ Μάιος 29, 2020 11:18 pm
nkout έγραψε:
Παρ Μάιος 29, 2020 11:25 am
σε θερμοκρασιες 93-96 κατα το pid της Unica. Κατι παει λαθος σε εμενα.
Έχεις διαβάσει αν έχει κάποιο offset; Αν είναι ανάλογο πχ της Lelit που υπολογίζεται γύρω στους 8°C τότε δεν αποκλείεται να χρειάζεται να ανεβάσεις. Δε δοκιμάζεις ένα φλυτζάνι στους 101°C;
στους 101 θα βγάλει ατμό, όταν λέμε πχ 96 εννοούμε 96....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

Alexandros
Δημοσιεύσεις: 178
Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Lelit Glenda
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Alexandros » Σάβ Μάιος 30, 2020 12:00 pm

PublicDomain έγραψε:
Παρ Μάιος 29, 2020 11:57 pm
Alexandros έγραψε:
Παρ Μάιος 29, 2020 11:18 pm
nkout έγραψε:
Παρ Μάιος 29, 2020 11:25 am
σε θερμοκρασιες 93-96 κατα το pid της Unica. Κατι παει λαθος σε εμενα.
Έχεις διαβάσει αν έχει κάποιο offset; Αν είναι ανάλογο πχ της Lelit που υπολογίζεται γύρω στους 8°C τότε δεν αποκλείεται να χρειάζεται να ανεβάσεις. Δε δοκιμάζεις ένα φλυτζάνι στους 101°C;
στους 101 θα βγάλει ατμό, όταν λέμε πχ 96 εννοούμε 96....
Στη συνταγή μπορεί να λέμε 96 και να εννοούμε 96, αλλά το pid μπορεί να γράφει 96 και να βγάζει 88. Δεν έχει μπέσα σαν κι εμάς...

Άβαταρ μέλους
panos0121
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από panos0121 » Σάβ Μάιος 30, 2020 1:27 pm

Αυτό θέλει να πει ο φίλος.. Στην bezzera δεν υπάρχει offset.. Η θερμοκρασία που δειχνει το pid είναι και η πραγματική..

Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Δημοσιεύσεις: 821
Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
Τοποθεσία: www.e-spresso.gr

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από PublicDomain » Σάβ Μάιος 30, 2020 1:28 pm

επίσης ανεξάρτητα τι λένε τα PID προσπάθησε για 96!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

Alexandros
Δημοσιεύσεις: 178
Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Lelit Glenda
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Alexandros » Σάβ Μάιος 30, 2020 3:16 pm

panos0121 έγραψε:
Σάβ Μάιος 30, 2020 1:27 pm
Αυτό θέλει να πει ο φίλος.. Στην bezzera δεν υπάρχει offset.. Η θερμοκρασία που δειχνει το pid είναι και η πραγματική..
Α μάλιστα! Τώρα βγαίνει νόημα...

Άβαταρ μέλους
agpol07
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Niche Zero

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από agpol07 » Πέμ Ιουν 25, 2020 1:03 am

Τον τελευταίο καιρό βγάζω σταθερά πολύ καλές εκχυλίσεις, επιτέλους. Χωρίς να έχω αλλάξει κάτι στη διαδικασία. Άρα καταλήγω ότι παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο ο μύλος. Και βασικά υπομονή να στρώσουν τα μαχαίρια, που προσωπικά θεωρούσα ήταν μύθος.
Εν τω μεταξύ είναι τόσο σταθερά τα αποτελέσματα, που έχω σταματήσει να χρονομετράω πλέον. Μόνο όταν αλλάζω καφέ βάζω χρονόμετρο..

ΥΓ φαντάζομαι ισχύει για τους περισσότερους αλλά, άλλη η ψυχολογία όταν έχεις μία τέλεια εκχύλιση. :a013: :a013:

ΥΓ2 Niche zero ftw :oneup:

Άβαταρ μέλους
todoornot
Δημοσιεύσεις: 337
Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Flair Pro 2
Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
2ος Μύλος:: Aergrind
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από todoornot » Παρ Ιουν 26, 2020 9:44 am

agpol07 έγραψε:
Πέμ Ιουν 25, 2020 1:03 am
...
ΥΓ φαντάζομαι ισχύει για τους περισσότερους αλλά, άλλη η ψυχολογία όταν έχεις μία τέλεια εκχύλιση. :a013: :a013:
Έτσι!

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Ιαν 11, 2021 11:02 am

Το πρώτο μου βίντεο ever με Kudu good cup 18gr στους 91c. Αξιολογήστε please! Δυστυχώς δεν βρήκα πως να κάνω embed το video.

http://youtu.be/YzTmoXiR2WU

nkout
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από nkout » Δευ Ιαν 11, 2021 11:51 am

Γευστικα πως ηταν? Σαν να εφυγε λιγο αριστερα στην αρχη που ισως δειχνει ανιση κατανομη. Επισης στο τελειως ξεκινημα, αρχισε να φαινεται ο καφες απο αριστερα προς τα δεξια, εμενα μου μοιαζει με ανιση κατανομη ή στραβο πατημα

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Ιαν 11, 2021 12:23 pm

Ωραίος ήταν στη γεύση, ισορροπημένος θα έλεγα. Ναι μου φεύγει το πάτημα προς τα αριστερά πάντα ρε γμτ. Φταίει μάλλον η θέση που παίρνω στον πάγκο γιατί είναι συνηθισμένο φαινόμενο!

Απάντηση