Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
stelios
Δημοσιεύσεις: 295
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από stelios » Τετ Σεπ 21, 2011 12:33 pm

Καλημέρα στο forum
Έχω θέμα με τη κατανομή του καφέ στο pf.
Κατέληξα ότι η μέθοδος που μου δίνει σταθερά καλύτερα αποτελέσματα είναι η Weiss Distribution Technique αλλά ακόμα και μ' αυτή υπάρχουν φορές που έχω channeling.
Παρατήρησα επίσης ότι η καλύτερη εκχύλιση γίνεται, όταν τον καφέ από το μύλο τον βάλω πρώτα σε ένα φλιτζάνι και μετά με το κουταλάκι γεμίσω το pf και στη συνέχεια εφαρμογή της WDT. Έτσι έχω πιο ομοιόμορφη κατανομή αλλά δυστυχώς απαιτείται παραπάνω χρόνος και κάτι χάνω στην ποιότητα / ποσότητα της κρέμας.
Το tamper μου είναι ελάχιστα κυρτό (το απλό που πουλάνε στο taf).
Κάποια συμβουλή ?

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τετ Σεπ 21, 2011 1:35 pm

Βασικά τι προβλήματα έχεις κυρίως και πως τα αντιλαμβάνεσαι;
Ο μύλος σου γενικά γεμίζει πολύ καλά το PF δημιουργώντας ένα βουναλάκι.Έχεις δοκιμάσει με μικρά χτυπηματάκια δεξιά και αριστερά στο PF να ισοπεδώσεις αυτό το βουναλάκι (ένα απλό leveling δλδ) και μετά να πατήσεις;
Αλλιώς με μία οδοντογλυφίδα να κατανείμεις τον καφέ απο το κέντρο του κώνου προς το εξωτερικό,ομοιόμορφα βέβαια.
Μήπως βάζεις πολύ καφέ και καταστρέφεται η επιφάνεια του κατα την είσοδο του PF;
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και η χειροκίνητη πίεση..

Άβαταρ μέλους
Sandman
Δημοσιεύσεις: 445
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Sandman » Τετ Σεπ 21, 2011 1:40 pm

Μηπως χτυπας με το ταμπερ το portafilter αφου το γεμισεις?

Μηπως το τοποθετεις αγαρμπα το portafilter στο grouphead και κατα την βιαιη επαφη δημιουργουνται ρηγματα στο puck?

Άβαταρ μέλους
stelios
Δημοσιεύσεις: 295
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από stelios » Τετ Σεπ 21, 2011 6:36 pm

Λοιπόν, έφτιαξα video. Μη με πληγώσετε με τις παρατηρήσεις ούτε με σχόλια για την ποιότητα του video. Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό.
Καφέs Taf La Margarita, RD 7-Σεπτ, 17.6 gr, κανονικό tamping. WDT. Δεν κτυπάω το pf με το tamper. Το puck δεν έχει ρωγμές μετά την εκχύλιση. Βγαίνει στεγνό και όλο μαζί. Ο καφές δεν έρχεται σε επαφή με το group. H επιφάνεια του puck παραμένει απόλυτα λεία και επίπεδη μετά την εκχύλιση.

Όπως βλέπετε και στο video, έντονο channelling.
Ακολουθώ 3 κινήσεις :
1. Pre Infusion 10 sec.
2. 1o pull. 2 με 3 κανάλια ροής. "Νεκρές" περιοχές στο pf.
3. 2o pull. Καλύτερη ροή. Έντονο blooding. Μάλλον έπρεπε να το σταματήσω νωρίτερα.
Φαίνεται και από τη ροή του καφέ. Περιμένω συμβουλές.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Christos » Τετ Σεπ 21, 2011 6:49 pm

Στέλιο μείωσε και άλλο τα γραμμάρια, κάνε ψιλότερο κόψιμο, και πάτησε ελάχιστα ίσα-ίσα να κάνεις την επιφάνεια του καφέ στο καλαθάκι επίπεδη.

http://www.home-barista.com/levers/la-p ... t4975.html
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
stelios
Δημοσιεύσεις: 295
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από stelios » Τετ Σεπ 21, 2011 9:17 pm

Δεύτερη προσπάθεια. Τέλειωσε ο Margarita.
Tailor Made Tanzania, RD 8-Σεπτ, 15 γραμ, κόψιμο στο 4. Levelling με το χέρι. Ελάχιστο tamping.
Μείωσα τα γραμμάρια, όχι το κόψιμο. Αύριο θα τον κόψω πιο ψιλό.
Νομίζω ότι είναι κάπως καλύτερα από το προηγούμενο βίντεο.
Τι λέτε ?

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τετ Σεπ 21, 2011 9:51 pm

Καλύτερη,αλλά μου φάνηκε γρήγορη.Έπρεπε να κόψεις πιο λεπτά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Christos » Τετ Σεπ 21, 2011 10:14 pm

Και εμένα μου φαίνεται καλύτερη αλλά έχεις αλλάξει και καφέ οπότε αυξάνεται πολύ η αβεβαιότητα των "κριτικών" σχολίων.
Δοκίμασε να κάνεις και tamping βοράς νότος ανατολή δύση. Πάλι φαίνεται ότι έχεις γρηγορότερη ροή από τον καφέ κοντα στα τοιχωμάτα.
Δεν ξέρω εάν ένα κυρτό tamper θα βοηθούσε στην περίπτωση σου περισσότερο. :a014:

Πάντως ότι και να λέει το naked βαρύτητα δίνεις στην γεύση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
focus
Δημοσιεύσεις: 594
Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από focus » Πέμ Σεπ 22, 2011 12:11 am

Μπορεί να γίνει η εκχύλιση με ένα και μόνο pull? Έχω την εντύπωση ότι μόλις τελειώνει το 1ο pull, το νερό έχει έρθει σε επαφή κυρίως με τις περιοχές κοντά στα τοιχώματα του puck και κατά την έναρξη του 2ου pull "προτιμά" αυτές τις περιοχές που έχουν ήδη βραχεί/φουσκώσει, αρα και έχουν "αδυνατίσει" από άποψη αντίστασης. Αν μπορούσε να γίνει η εκχύλιση με σταθερή πίεση/ροή το puck θα εκχυλιζόταν πιο ομοιόμορφα.

Επίσης θεωρώ τα 10'' του preinfusion υπερβολικά. :| Αλήθεια, από θερμοκρασία νερού έχεις κάνει κάποια μέτρηση?

Άβαταρ μέλους
stelios
Δημοσιεύσεις: 295
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από stelios » Πέμ Σεπ 22, 2011 8:21 pm

Μείωσα τη διάρκεια του preinfusion.
Tailor Made Tanzania, RD 8-Σεπτ-2011, 14.6 gr,
Κόψιμο στο Anfim Best στο 3.5
Πολύ ελαφρύ tamping. Finger Levelling.
Κάπως καλύτερα ?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stelios την Πέμ Σεπ 22, 2011 8:49 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Απάντηση