Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
- stelios
- Δημοσιεύσεις: 295
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλημέρα στο forum
Έχω θέμα με τη κατανομή του καφέ στο pf.
Κατέληξα ότι η μέθοδος που μου δίνει σταθερά καλύτερα αποτελέσματα είναι η Weiss Distribution Technique αλλά ακόμα και μ' αυτή υπάρχουν φορές που έχω channeling.
Παρατήρησα επίσης ότι η καλύτερη εκχύλιση γίνεται, όταν τον καφέ από το μύλο τον βάλω πρώτα σε ένα φλιτζάνι και μετά με το κουταλάκι γεμίσω το pf και στη συνέχεια εφαρμογή της WDT. Έτσι έχω πιο ομοιόμορφη κατανομή αλλά δυστυχώς απαιτείται παραπάνω χρόνος και κάτι χάνω στην ποιότητα / ποσότητα της κρέμας.
Το tamper μου είναι ελάχιστα κυρτό (το απλό που πουλάνε στο taf).
Κάποια συμβουλή ?
Έχω θέμα με τη κατανομή του καφέ στο pf.
Κατέληξα ότι η μέθοδος που μου δίνει σταθερά καλύτερα αποτελέσματα είναι η Weiss Distribution Technique αλλά ακόμα και μ' αυτή υπάρχουν φορές που έχω channeling.
Παρατήρησα επίσης ότι η καλύτερη εκχύλιση γίνεται, όταν τον καφέ από το μύλο τον βάλω πρώτα σε ένα φλιτζάνι και μετά με το κουταλάκι γεμίσω το pf και στη συνέχεια εφαρμογή της WDT. Έτσι έχω πιο ομοιόμορφη κατανομή αλλά δυστυχώς απαιτείται παραπάνω χρόνος και κάτι χάνω στην ποιότητα / ποσότητα της κρέμας.
Το tamper μου είναι ελάχιστα κυρτό (το απλό που πουλάνε στο taf).
Κάποια συμβουλή ?
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Βασικά τι προβλήματα έχεις κυρίως και πως τα αντιλαμβάνεσαι;
Ο μύλος σου γενικά γεμίζει πολύ καλά το PF δημιουργώντας ένα βουναλάκι.Έχεις δοκιμάσει με μικρά χτυπηματάκια δεξιά και αριστερά στο PF να ισοπεδώσεις αυτό το βουναλάκι (ένα απλό leveling δλδ) και μετά να πατήσεις;
Αλλιώς με μία οδοντογλυφίδα να κατανείμεις τον καφέ απο το κέντρο του κώνου προς το εξωτερικό,ομοιόμορφα βέβαια.
Μήπως βάζεις πολύ καφέ και καταστρέφεται η επιφάνεια του κατα την είσοδο του PF;
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και η χειροκίνητη πίεση..
Ο μύλος σου γενικά γεμίζει πολύ καλά το PF δημιουργώντας ένα βουναλάκι.Έχεις δοκιμάσει με μικρά χτυπηματάκια δεξιά και αριστερά στο PF να ισοπεδώσεις αυτό το βουναλάκι (ένα απλό leveling δλδ) και μετά να πατήσεις;
Αλλιώς με μία οδοντογλυφίδα να κατανείμεις τον καφέ απο το κέντρο του κώνου προς το εξωτερικό,ομοιόμορφα βέβαια.
Μήπως βάζεις πολύ καφέ και καταστρέφεται η επιφάνεια του κατα την είσοδο του PF;
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και η χειροκίνητη πίεση..
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μηπως χτυπας με το ταμπερ το portafilter αφου το γεμισεις?
Μηπως το τοποθετεις αγαρμπα το portafilter στο grouphead και κατα την βιαιη επαφη δημιουργουνται ρηγματα στο puck?
Μηπως το τοποθετεις αγαρμπα το portafilter στο grouphead και κατα την βιαιη επαφη δημιουργουνται ρηγματα στο puck?
- stelios
- Δημοσιεύσεις: 295
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Λοιπόν, έφτιαξα video. Μη με πληγώσετε με τις παρατηρήσεις ούτε με σχόλια για την ποιότητα του video. Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό.
Καφέs Taf La Margarita, RD 7-Σεπτ, 17.6 gr, κανονικό tamping. WDT. Δεν κτυπάω το pf με το tamper. Το puck δεν έχει ρωγμές μετά την εκχύλιση. Βγαίνει στεγνό και όλο μαζί. Ο καφές δεν έρχεται σε επαφή με το group. H επιφάνεια του puck παραμένει απόλυτα λεία και επίπεδη μετά την εκχύλιση.
Όπως βλέπετε και στο video, έντονο channelling.
Ακολουθώ 3 κινήσεις :
1. Pre Infusion 10 sec.
2. 1o pull. 2 με 3 κανάλια ροής. "Νεκρές" περιοχές στο pf.
3. 2o pull. Καλύτερη ροή. Έντονο blooding. Μάλλον έπρεπε να το σταματήσω νωρίτερα.
Φαίνεται και από τη ροή του καφέ. Περιμένω συμβουλές.
Καφέs Taf La Margarita, RD 7-Σεπτ, 17.6 gr, κανονικό tamping. WDT. Δεν κτυπάω το pf με το tamper. Το puck δεν έχει ρωγμές μετά την εκχύλιση. Βγαίνει στεγνό και όλο μαζί. Ο καφές δεν έρχεται σε επαφή με το group. H επιφάνεια του puck παραμένει απόλυτα λεία και επίπεδη μετά την εκχύλιση.
Όπως βλέπετε και στο video, έντονο channelling.
Ακολουθώ 3 κινήσεις :
1. Pre Infusion 10 sec.
2. 1o pull. 2 με 3 κανάλια ροής. "Νεκρές" περιοχές στο pf.
3. 2o pull. Καλύτερη ροή. Έντονο blooding. Μάλλον έπρεπε να το σταματήσω νωρίτερα.
Φαίνεται και από τη ροή του καφέ. Περιμένω συμβουλές.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Στέλιο μείωσε και άλλο τα γραμμάρια, κάνε ψιλότερο κόψιμο, και πάτησε ελάχιστα ίσα-ίσα να κάνεις την επιφάνεια του καφέ στο καλαθάκι επίπεδη.
http://www.home-barista.com/levers/la-p ... t4975.html
http://www.home-barista.com/levers/la-p ... t4975.html
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- stelios
- Δημοσιεύσεις: 295
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Δεύτερη προσπάθεια. Τέλειωσε ο Margarita.
Tailor Made Tanzania, RD 8-Σεπτ, 15 γραμ, κόψιμο στο 4. Levelling με το χέρι. Ελάχιστο tamping.
Μείωσα τα γραμμάρια, όχι το κόψιμο. Αύριο θα τον κόψω πιο ψιλό.
Νομίζω ότι είναι κάπως καλύτερα από το προηγούμενο βίντεο.
Τι λέτε ?
Tailor Made Tanzania, RD 8-Σεπτ, 15 γραμ, κόψιμο στο 4. Levelling με το χέρι. Ελάχιστο tamping.
Μείωσα τα γραμμάρια, όχι το κόψιμο. Αύριο θα τον κόψω πιο ψιλό.
Νομίζω ότι είναι κάπως καλύτερα από το προηγούμενο βίντεο.
Τι λέτε ?
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλύτερη,αλλά μου φάνηκε γρήγορη.Έπρεπε να κόψεις πιο λεπτά.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Και εμένα μου φαίνεται καλύτερη αλλά έχεις αλλάξει και καφέ οπότε αυξάνεται πολύ η αβεβαιότητα των "κριτικών" σχολίων.
Δοκίμασε να κάνεις και tamping βοράς νότος ανατολή δύση. Πάλι φαίνεται ότι έχεις γρηγορότερη ροή από τον καφέ κοντα στα τοιχωμάτα.
Δεν ξέρω εάν ένα κυρτό tamper θα βοηθούσε στην περίπτωση σου περισσότερο.
Πάντως ότι και να λέει το naked βαρύτητα δίνεις στην γεύση.
Δοκίμασε να κάνεις και tamping βοράς νότος ανατολή δύση. Πάλι φαίνεται ότι έχεις γρηγορότερη ροή από τον καφέ κοντα στα τοιχωμάτα.
Δεν ξέρω εάν ένα κυρτό tamper θα βοηθούσε στην περίπτωση σου περισσότερο.
Πάντως ότι και να λέει το naked βαρύτητα δίνεις στην γεύση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μπορεί να γίνει η εκχύλιση με ένα και μόνο pull? Έχω την εντύπωση ότι μόλις τελειώνει το 1ο pull, το νερό έχει έρθει σε επαφή κυρίως με τις περιοχές κοντά στα τοιχώματα του puck και κατά την έναρξη του 2ου pull "προτιμά" αυτές τις περιοχές που έχουν ήδη βραχεί/φουσκώσει, αρα και έχουν "αδυνατίσει" από άποψη αντίστασης. Αν μπορούσε να γίνει η εκχύλιση με σταθερή πίεση/ροή το puck θα εκχυλιζόταν πιο ομοιόμορφα.
Επίσης θεωρώ τα 10'' του preinfusion υπερβολικά. Αλήθεια, από θερμοκρασία νερού έχεις κάνει κάποια μέτρηση?
Επίσης θεωρώ τα 10'' του preinfusion υπερβολικά. Αλήθεια, από θερμοκρασία νερού έχεις κάνει κάποια μέτρηση?
- stelios
- Δημοσιεύσεις: 295
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μείωσα τη διάρκεια του preinfusion.
Tailor Made Tanzania, RD 8-Σεπτ-2011, 14.6 gr,
Κόψιμο στο Anfim Best στο 3.5
Πολύ ελαφρύ tamping. Finger Levelling.
Κάπως καλύτερα ?
Tailor Made Tanzania, RD 8-Σεπτ-2011, 14.6 gr,
Κόψιμο στο Anfim Best στο 3.5
Πολύ ελαφρύ tamping. Finger Levelling.
Κάπως καλύτερα ?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stelios την Πέμ Σεπ 22, 2011 8:49 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.