Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Γιώργο, δεν νομίζω ότι φταίει ο καφές!Η εκχύλιση δεν είναι καλή.
Εχεις υποεκχύλιση από την περίμετρο (γι αυτό και δεν φαίνεται tiger striping και έχεις blonding γυρω γύρω πολύ νωρίς) και υπερκχύλιση στο κέντρο. (σε μερικά σημεία μάλιστα δεν φαίνεται να βγαίνει καθόλου καφές)
Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετες με κυριότερη την αυξημένη ποσότητα καφέ στο κέντρο από όχι καλή κατανομή.
Δοκίμασε να τραντάζεις δεξιά αριστερά, στην διχάλα του μύλου το πορταφίλτερ την ώρα που πέφτει ο καφές, κάθε τρία δευτερόλεπτα περίπου ώστε να απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το φίλτρο.
Επίσης νομίζω ότι θα χρειαστείς χονδρύτερο κόψιμο για να έχεις τον ίδιο χρόνο αν κάνεις καλή κατανομή.
Εχεις υποεκχύλιση από την περίμετρο (γι αυτό και δεν φαίνεται tiger striping και έχεις blonding γυρω γύρω πολύ νωρίς) και υπερκχύλιση στο κέντρο. (σε μερικά σημεία μάλιστα δεν φαίνεται να βγαίνει καθόλου καφές)
Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετες με κυριότερη την αυξημένη ποσότητα καφέ στο κέντρο από όχι καλή κατανομή.
Δοκίμασε να τραντάζεις δεξιά αριστερά, στην διχάλα του μύλου το πορταφίλτερ την ώρα που πέφτει ο καφές, κάθε τρία δευτερόλεπτα περίπου ώστε να απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το φίλτρο.
Επίσης νομίζω ότι θα χρειαστείς χονδρύτερο κόψιμο για να έχεις τον ίδιο χρόνο αν κάνεις καλή κατανομή.
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα απάντηση Γιάννη. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως, πριν το tamping, έχω περισσότερη ποσότητα στο κέντρο του καλαθιού που υποθέτω ότι απλά κατανέμεται ομοιόμορφα μετά τη πίεση του tamper.
Θα δοκιμάσω με τον ίδιο καφέ και επανέρχομαι.
Θα δοκιμάσω με τον ίδιο καφέ και επανέρχομαι.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Δοκιμασε χοντροτερο κοψιμο και καλυτερο/δυνατοτερο πατημα
Ο κωνος αργησε 18'' να σχηματιστει και γενικα αργησε πολυ να βγει η πρωτη σταγονα του καφε, το οποιο σημαινειunderOVER extraction και ''καμενη'' γευση
Κανονικα ο κωνος πρεπει να σχηματιστει σε 3'' και γενικα η εκχυλιση να δινει την εντυπωση(αλλα δεν ειναι ετσι) υποεκχυλισης
Αν λοιπον το κανεις αυτο και εχεις χρονο 25-30'' για 60ml, τοτε εισαι οκ
Στην θεωρια βεβαια....
Ο κωνος αργησε 18'' να σχηματιστει και γενικα αργησε πολυ να βγει η πρωτη σταγονα του καφε, το οποιο σημαινει
Κανονικα ο κωνος πρεπει να σχηματιστει σε 3'' και γενικα η εκχυλιση να δινει την εντυπωση(αλλα δεν ειναι ετσι) υποεκχυλισης
Αν λοιπον το κανεις αυτο και εχεις χρονο 25-30'' για 60ml, τοτε εισαι οκ
Στην θεωρια βεβαια....
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος After την Δευ Μάιος 09, 2011 1:54 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Πάμε λοιπόν και για μια δική μου ''αποτυχημένη'' εκχύλιση:
Coffee and Roasting Date: Fazenda Daterra Sweet Blue , 27/4 (αποσφραγίσθηκε 09/05/2011 ημ.εκχύλισης 15/05/2011)
Quantity: 17gr
Channeling: Ναι, εμφανές και στην αρχή αλλά και καθόλη τη διάρκεια ειδικά στο αριστερό μέρος του pf. Kακό tamping και κατανομή μη ισομερής. Μάλιστα στην αρχή έχουμε και ένα μικρό ''πιτσίλισμα''.
Tiger striping and mottling: Σχεδόν καθόλου.
Blonding: Γύρω στα 30".
Over-extraction: Οριακά Ναι (Συνολική διάρκεια εκχύλισης 28'' για 50ml).
Under-extraction: Όχι.
Crema: Αρκετή σε ποσότητα που υποχώρησε γρήγορα, και με εμφάνιση φυσαλίδων κατά τη διάρκεια της εκχύλισης.
Γεύση: Μέτρια λίγο πικρόπιοτος, με χαμένα αρκετά γευστικά στοιχεία του συγκεκριμένου καφέ.
Puck: Στεγνό, ξηρό με έντονο το σημάδι της shower screen- Υποδείκνυε μάλλον μια καλή εκχύλιση.
Τελικά το συγκεκριμένο cup ήταν σε σχέση με άλλες εκχυλίσεις που πήρα με το συγκεκριμένο καφέ.
Θα ήθελα τα για τα κάτωθι:
- Που μπορεί να οφείλετε το μικρό αρχικό ''πιτσίλισμα'' από τη στιγμή που έχω κάνει δυνατό tamping; Μήπως στο leveling ή στο κούμπωμα του pf;
- Που μπορεί να οφείλονται οι μικρές φυσαλίδες στην κρέμα κατά τη διάρκεια της εκχύλισης; (Μάλιστα το συγκεκριμένο φαινόμενο επαναλήφθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις εκχυλίσεις μου με το συγκεκριμένο καφέ, ιδιαίτερα μετά την 4 μέρα από το άνοιγμα του).
- Τέλος ποιό μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το βασικότερο σφάλμα της συγκεκριμένης εκχύλισης;
ΥΓ: Πιστεύω ότι το video είναι αρκετά βελτιωμένο ποιοτικά σε σχέση με την πρώτη μου προσπάθεια. Υπάρχει συνέχεια....
Coffee and Roasting Date: Fazenda Daterra Sweet Blue , 27/4 (αποσφραγίσθηκε 09/05/2011 ημ.εκχύλισης 15/05/2011)
Quantity: 17gr
Channeling: Ναι, εμφανές και στην αρχή αλλά και καθόλη τη διάρκεια ειδικά στο αριστερό μέρος του pf. Kακό tamping και κατανομή μη ισομερής. Μάλιστα στην αρχή έχουμε και ένα μικρό ''πιτσίλισμα''.
Tiger striping and mottling: Σχεδόν καθόλου.
Blonding: Γύρω στα 30".
Over-extraction: Οριακά Ναι (Συνολική διάρκεια εκχύλισης 28'' για 50ml).
Under-extraction: Όχι.
Crema: Αρκετή σε ποσότητα που υποχώρησε γρήγορα, και με εμφάνιση φυσαλίδων κατά τη διάρκεια της εκχύλισης.
Γεύση: Μέτρια λίγο πικρόπιοτος, με χαμένα αρκετά γευστικά στοιχεία του συγκεκριμένου καφέ.
Puck: Στεγνό, ξηρό με έντονο το σημάδι της shower screen- Υποδείκνυε μάλλον μια καλή εκχύλιση.
Τελικά το συγκεκριμένο cup ήταν σε σχέση με άλλες εκχυλίσεις που πήρα με το συγκεκριμένο καφέ.
Θα ήθελα τα για τα κάτωθι:
- Που μπορεί να οφείλετε το μικρό αρχικό ''πιτσίλισμα'' από τη στιγμή που έχω κάνει δυνατό tamping; Μήπως στο leveling ή στο κούμπωμα του pf;
- Που μπορεί να οφείλονται οι μικρές φυσαλίδες στην κρέμα κατά τη διάρκεια της εκχύλισης; (Μάλιστα το συγκεκριμένο φαινόμενο επαναλήφθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις εκχυλίσεις μου με το συγκεκριμένο καφέ, ιδιαίτερα μετά την 4 μέρα από το άνοιγμα του).
- Τέλος ποιό μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το βασικότερο σφάλμα της συγκεκριμένης εκχύλισης;
ΥΓ: Πιστεύω ότι το video είναι αρκετά βελτιωμένο ποιοτικά σε σχέση με την πρώτη μου προσπάθεια. Υπάρχει συνέχεια....
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Στα περισσότερα έχεις ήδη απαντήσει μόνος σου. Προβλήματα διανομής πατήματος.
viewtopic.php?f=4&t=831&p=11927#p11927
Για τις μεγαλύτερες φυσαλίδες κάνε μία εκχύλιση με ίδιες συνθήκες αλλά πλησίασε το ποτηράκι κοντά στο pf. Εάν πάλι τις παίρνεις στον ίδιο βαθμό τότε είναι σημάδι φρεσκάδας του καφέ.
Σε γενικές γραμμές πάντως, τα naked δίνουν τέτοιες φυσαλίδες.
ΥΓ Εγώ κρατώντας όλα ίδια θα έβαζα 18-19g και θα έκανα το pull 3min μετά το κλείσιμο του θερμοστοιχείου.
viewtopic.php?f=4&t=831&p=11927#p11927
Για τις μεγαλύτερες φυσαλίδες κάνε μία εκχύλιση με ίδιες συνθήκες αλλά πλησίασε το ποτηράκι κοντά στο pf. Εάν πάλι τις παίρνεις στον ίδιο βαθμό τότε είναι σημάδι φρεσκάδας του καφέ.
Σε γενικές γραμμές πάντως, τα naked δίνουν τέτοιες φυσαλίδες.
ΥΓ Εγώ κρατώντας όλα ίδια θα έβαζα 18-19g και θα έκανα το pull 3min μετά το κλείσιμο του θερμοστοιχείου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλημέρα Χρήστο,
Σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο. Τα καλύτερα ''shot'' με τον Sweet Blue τα πήρα με 18,5 gr στο μεγάλο διπλό της Silvia.(θα αναφερθώ στο σχετικό topic με το τέλος της συσκευασίας).
Aπλά ήθελα να πειραματιστώ και με 17 (καλά πατημένα) gr στο ''μαμίσιο'' διπλό basket της Silvia.
Σχετικά με το χρόνο αναμονής μετά από το κλείσιμο του θερμοστοιχείου έχω καθιερώσει τα 2 λέπτα καθώς εκεί πέρνω καλά αποτελέσματα αλλά θα δοκιμάσω και τα 3 λεπτά (δεν έχω φτάσει μέχρι στιγμής σε τέτοιο χρόνο αναμονής).
Σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο. Τα καλύτερα ''shot'' με τον Sweet Blue τα πήρα με 18,5 gr στο μεγάλο διπλό της Silvia.(θα αναφερθώ στο σχετικό topic με το τέλος της συσκευασίας).
Aπλά ήθελα να πειραματιστώ και με 17 (καλά πατημένα) gr στο ''μαμίσιο'' διπλό basket της Silvia.
Σχετικά με το χρόνο αναμονής μετά από το κλείσιμο του θερμοστοιχείου έχω καθιερώσει τα 2 λέπτα καθώς εκεί πέρνω καλά αποτελέσματα αλλά θα δοκιμάσω και τα 3 λεπτά (δεν έχω φτάσει μέχρι στιγμής σε τέτοιο χρόνο αναμονής).
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
δεν ξερω αν ειμαι στο σωστο σημειο αν οχι ας με συγχωρεσει ο υπευθηνος
θελω τις γνωμες σας ομως για μια απο τις πρωτες μου εκχυλισεις μα naked
Hacienda La Minita El Conquistador - Costa Rica 15gr 25 secs 50ml
θελω τις γνωμες σας ομως για μια απο τις πρωτες μου εκχυλισεις μα naked
Hacienda La Minita El Conquistador - Costa Rica 15gr 25 secs 50ml
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Φιγουρατζηηηηή
Δεν βλέπω κάποιο ψεγάδι εγώ προσωπικά. Από γεύση τι λέει; πίνεται;
Σοβαρά πάντως, πολύ χαίρομαι που τόσο γρήγορα έφτασες σε τέτοιο επίπεδο. Τώρα η γεύση κυρίως θα σε κατευθύνει στο fine tuning.
Δεν βλέπω κάποιο ψεγάδι εγώ προσωπικά. Από γεύση τι λέει; πίνεται;
Σοβαρά πάντως, πολύ χαίρομαι που τόσο γρήγορα έφτασες σε τέτοιο επίπεδο. Τώρα η γεύση κυρίως θα σε κατευθύνει στο fine tuning.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
ακομα και στα 15gr εχει δυνατο σωμα smooth και after taste coffee chocolate
ναι μαρεσει...
by the way αυτον τον Fazenda Cachoeira γιατι δεν τον βλεπω στραβος ειμαι?
ναι μαρεσει...
by the way αυτον τον Fazenda Cachoeira γιατι δεν τον βλεπω στραβος ειμαι?