Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Γιατί δεν έχεις ταυτόχρονη έξοδο του εκχυλισμένου καφέ από κάθε τρύπα του καλαθιού κ γιατί έχεις λίγο οξύτητα (ξυνίλα) όπως λες.
Εγώ θα άλεθα ένα τσικ που λέει κ η Σταυριάνα πιο ψιλά κ θα σταμάταγα την εκχύλιση 4-5 τσικ πιο νωρίς.
Τελικός οδηγός βέβαια πάντα η γεύση σου.
edit...Χρήστο γράφαμε ταυτόχρονα
Εγώ θα άλεθα ένα τσικ που λέει κ η Σταυριάνα πιο ψιλά κ θα σταμάταγα την εκχύλιση 4-5 τσικ πιο νωρίς.
Τελικός οδηγός βέβαια πάντα η γεύση σου.
edit...Χρήστο γράφαμε ταυτόχρονα
-
- Δημοσιεύσεις: 31
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 14, 2015 8:44 pm
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: GAGGIA BABY CLASS
- Μύλος:: ASCASSO i2 MINI
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλημερα και χρονια πολλα!
Μηπως εχει κανενας το κειμενο του αρχικου ποστ μεταφρασμενο να μου το στειλει με ενα προσψπικο μηνυμα;
Μηπως εχει κανενας το κειμενο του αρχικου ποστ μεταφρασμενο να μου το στειλει με ενα προσψπικο μηνυμα;
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
- Μηχανή:: Ascaso Dream
- Μύλος:: OE Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso i-2
- Τοποθεσία: London
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλησπέρα σας συμφορουμίτες,
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα πρόβλημα το οποίο με έχει τρελάνει, κυρίως γιατί δεν μπορώ να το εξηγήσω με τίποτα. Κατ' αρχάς, το συγκεκριμένο θέμα μου έχει προκύψει μόνο με αυτόν τον καφέ (https://www.origincoffee.co.uk/collecti ... 3353312583). Έχω χρησιμοποιήσει το naked portafilter με 3-4 διαφορετικούς καφέδες αλλά πιτσίλισμα σε τέτοιο βαθμό δεν έχω ξαναδεί.
Να ξεκινήσω πρώτα με το βιντεάκι που δείχνει το πρόβλημα - 15,2γ in
Αλλάζοντας μόνο τα γραμμάρια απο 15,2 σε 15,7
15,7γ/29γ/34s
Απο γεύση δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Έχω πάρει πολύ καλύτερα shots απο αυτόν τον καφέ (το καλύτερο το είχα πάρει με 15,2γ in)
Να αναφέρω οτι έχω καταλήξει (2cents coin method) οτι 15,4γ είναι το μαξ για αυτόν τον καφέ (χρησιμοποιώντας το 14γ καλαθάκι της Ascaso).
O Pharos γεμίζει το καλαθάκι στην περιφέρεια και αφήνει μια μεγάλη λακούβα στην μέση. Επομένως WDT με ένα αυτοσχέδιο εργαλείο το οποίο έχει 5 προεκτάσεις και κατενέμω τον καφέ ομοιόμορφα παντού.
Χτυπάω το καλαθάκι καλά πάνω στον πάγκο για να κάτσει ο καφές και μετά tamping με flat tamper βοράς νότος ανατολή δύση ταυτόχρονα (πιέζω την βάση του τάμπερ και όχι το χερούλι με τον κλασσικό τρόπο).
Παρατήρησα επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορά στην εκχύλιση, όταν τον καφέ από το μύλο τον βάλω πρώτα σε ένα φλιτζάνι και μετά με το κουταλάκι γεμίσω το basket και στη συνέχεια WDT.
Clumping με τον Pharos δεν υπάρχει. Δεν θεωρώ οτι το πρόβλημα προέρχεται απο το άλεσμα του μύλου.
Η λογική λέει οτι κάτι κάνω λάθος στο distribution του καφέ, αλλά ακόμα και αυτό μου φαίνεται δύσκολο γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα είτε αλέσω κατευθείαν στο καλαθάκι είτε αλέσω στο φλυτζάνι και μετά μεταφέρω τον καφέ στο καλαθάκι.
Καμία ιδέα τι μπορεί να πηγαίνει στραβά ..?
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα πρόβλημα το οποίο με έχει τρελάνει, κυρίως γιατί δεν μπορώ να το εξηγήσω με τίποτα. Κατ' αρχάς, το συγκεκριμένο θέμα μου έχει προκύψει μόνο με αυτόν τον καφέ (https://www.origincoffee.co.uk/collecti ... 3353312583). Έχω χρησιμοποιήσει το naked portafilter με 3-4 διαφορετικούς καφέδες αλλά πιτσίλισμα σε τέτοιο βαθμό δεν έχω ξαναδεί.
Να ξεκινήσω πρώτα με το βιντεάκι που δείχνει το πρόβλημα - 15,2γ in
Αλλάζοντας μόνο τα γραμμάρια απο 15,2 σε 15,7
15,7γ/29γ/34s
Απο γεύση δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Έχω πάρει πολύ καλύτερα shots απο αυτόν τον καφέ (το καλύτερο το είχα πάρει με 15,2γ in)
Να αναφέρω οτι έχω καταλήξει (2cents coin method) οτι 15,4γ είναι το μαξ για αυτόν τον καφέ (χρησιμοποιώντας το 14γ καλαθάκι της Ascaso).
O Pharos γεμίζει το καλαθάκι στην περιφέρεια και αφήνει μια μεγάλη λακούβα στην μέση. Επομένως WDT με ένα αυτοσχέδιο εργαλείο το οποίο έχει 5 προεκτάσεις και κατενέμω τον καφέ ομοιόμορφα παντού.
Χτυπάω το καλαθάκι καλά πάνω στον πάγκο για να κάτσει ο καφές και μετά tamping με flat tamper βοράς νότος ανατολή δύση ταυτόχρονα (πιέζω την βάση του τάμπερ και όχι το χερούλι με τον κλασσικό τρόπο).
Παρατήρησα επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορά στην εκχύλιση, όταν τον καφέ από το μύλο τον βάλω πρώτα σε ένα φλιτζάνι και μετά με το κουταλάκι γεμίσω το basket και στη συνέχεια WDT.
Clumping με τον Pharos δεν υπάρχει. Δεν θεωρώ οτι το πρόβλημα προέρχεται απο το άλεσμα του μύλου.
Η λογική λέει οτι κάτι κάνω λάθος στο distribution του καφέ, αλλά ακόμα και αυτό μου φαίνεται δύσκολο γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα είτε αλέσω κατευθείαν στο καλαθάκι είτε αλέσω στο φλυτζάνι και μετά μεταφέρω τον καφέ στο καλαθάκι.
Καμία ιδέα τι μπορεί να πηγαίνει στραβά ..?
- christos.k
- Δημοσιεύσεις: 231
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
- Όνομα: Χρηστος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Compak K3
- Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
- Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Νομίζω ειναι μπαγιατιλα....
Σίγουρα θέλεις ψηλότερη αλεση ή περισσότερα γραμμάρια. Το ψήσιμο του καφέ υποδεικνύει ποια οδο θα ακολουθήσεις. Οι εμπορικοί συνήθως θέλουν 14-16γρ. Οι light ψημένοι θέλουν 18-20. Οι πολύ light μπορεί και 22.
Επίσης αν κάνεις καλό WDT θεωρώ δε χρειάζεται nutation tamp. Απλά επίπεδο tamp.
Ελπίζω να βρεις άκρη.
Σίγουρα θέλεις ψηλότερη αλεση ή περισσότερα γραμμάρια. Το ψήσιμο του καφέ υποδεικνύει ποια οδο θα ακολουθήσεις. Οι εμπορικοί συνήθως θέλουν 14-16γρ. Οι light ψημένοι θέλουν 18-20. Οι πολύ light μπορεί και 22.
Επίσης αν κάνεις καλό WDT θεωρώ δε χρειάζεται nutation tamp. Απλά επίπεδο tamp.
Ελπίζω να βρεις άκρη.
- gsisr
- Δημοσιεύσεις: 491
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μπαγιατίλα φουλ!
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
- Μηχανή:: Ascaso Dream
- Μύλος:: OE Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso i-2
- Τοποθεσία: London
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Μπαγιατίλα σίγουρα δεν είναι. Roast Date 01/05
Το πρόβλημα ακόμα δεν το έχω εντοπίσει αλλά πιστεύω οτι ισως να υπάρχει κάποιο θέμα στην shower screen.
κάπου είχα διαβάσει post από τον Christos για παρόμοιο πιτσίλισμα στην Gaggia Classic εξαιτίας βουλωμένων οπών στην shower screen. Την ξεβίδωσα, την έβαλα σε ξίδι... τίποτα. Την έβαλα σε μπολ με Dezcal και καυτό νερό...τίποτα.
Ακόμα πιτσιλάει ακανόνιστα.
Σαν προσωρινή λύση, αφήνω νερό να τρέξει και μετά απο λίγο εξαφανίζονται οι ρυπές.
Το πρόβλημα ακόμα δεν το έχω εντοπίσει αλλά πιστεύω οτι ισως να υπάρχει κάποιο θέμα στην shower screen.
κάπου είχα διαβάσει post από τον Christos για παρόμοιο πιτσίλισμα στην Gaggia Classic εξαιτίας βουλωμένων οπών στην shower screen. Την ξεβίδωσα, την έβαλα σε ξίδι... τίποτα. Την έβαλα σε μπολ με Dezcal και καυτό νερό...τίποτα.
Ακόμα πιτσιλάει ακανόνιστα.
Σαν προσωρινή λύση, αφήνω νερό να τρέξει και μετά απο λίγο εξαφανίζονται οι ρυπές.
- christos.k
- Δημοσιεύσεις: 231
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
- Όνομα: Χρηστος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Compak K3
- Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
- Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Όταν με τους άλλους καφέδες δεν έχεις ιδιαίτερο θέμα, είναι απλό να συμπεράνεις ότι ο καφές μάλλον ευθύνεται.
Στο λέω διότι εδώ και μερικά χρόνια με ελάχιστους καφέδες έχω τέτοια συμπτώματα. Ενώ με τους περισσότερους όχι. Τώρα ένας mythos θα βοηθούσε αλλά δεν είναι λογική λύση για εμένα λόγω κόστους.
Βλέπεις ποιοι καφέδες σου βγαίνουν με τον εξοπλισμό σου και δουλεύεις εκεί
Στο λέω διότι εδώ και μερικά χρόνια με ελάχιστους καφέδες έχω τέτοια συμπτώματα. Ενώ με τους περισσότερους όχι. Τώρα ένας mythos θα βοηθούσε αλλά δεν είναι λογική λύση για εμένα λόγω κόστους.
Βλέπεις ποιοι καφέδες σου βγαίνουν με τον εξοπλισμό σου και δουλεύεις εκεί
-
- Δημοσιεύσεις: 55
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
- Μηχανή:: Ascaso Dream
- Μύλος:: OE Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso i-2
- Τοποθεσία: London
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Σε ευχαριστώ Χρήστο για την βοήθεια. Καλά τα λές, ίσως να είναι όντως ο καφές.
Αλλά αυτό που με κάνει να έχω ακόμα κάποιες αμφιβολίες όσων αφορά την αιτία, είναι οτι μου είχε δώσει πολύ καλά αποτελέσματα... μέχρι που ξαφνικά ξεκίνησαν οι μάπα εκχυλίσεις σαν το πρώτο βιντεάκι και δεν μου πέρασε απο το μυαλό οτι ήταν εξαιτίας του καφέ.
Το υπόλοιπο μισό πακέτο πετάχτηκε στον νεροχύτη καθώς άλλαζα παραμέτρους για να εντοπίσω το πρόβλημα. Πάλι βγήκαν 2-3 καφέδες αρκετά καλοί και πάνω που χαιρόμουν οτι ό,τι και αν ήταν πέρασε, το επόμενο shot ήταν χάλια, νερουλό και overextracted.
Θα ανεβάσω αύριο βιντεάκι απο την εκχύλιση με άλλον καινούργιο καφέ να μου πείτε γνώμες.
Αλλά αυτό που με κάνει να έχω ακόμα κάποιες αμφιβολίες όσων αφορά την αιτία, είναι οτι μου είχε δώσει πολύ καλά αποτελέσματα... μέχρι που ξαφνικά ξεκίνησαν οι μάπα εκχυλίσεις σαν το πρώτο βιντεάκι και δεν μου πέρασε απο το μυαλό οτι ήταν εξαιτίας του καφέ.
Το υπόλοιπο μισό πακέτο πετάχτηκε στον νεροχύτη καθώς άλλαζα παραμέτρους για να εντοπίσω το πρόβλημα. Πάλι βγήκαν 2-3 καφέδες αρκετά καλοί και πάνω που χαιρόμουν οτι ό,τι και αν ήταν πέρασε, το επόμενο shot ήταν χάλια, νερουλό και overextracted.
Θα ανεβάσω αύριο βιντεάκι απο την εκχύλιση με άλλον καινούργιο καφέ να μου πείτε γνώμες.
-
- Δημοσιεύσεις: 45
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 1:02 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Demoka
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλημέρα. Μόλις έλαβα το naked και είπα να ανεβάσω ένα βιντεάκι, αν υπάρχει καμιά συμβουλή καλοδεχούμενη.
https://www.dropbox.com/s/7ywy01t9zti98 ... 3.mp4?dl=0
https://www.dropbox.com/s/7ywy01t9zti98 ... 3.mp4?dl=0
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Πολύ φρέσκος καφές άφησέ τον να degass-αρει μερικές μέρες. Από γεύση πως είναι;
Επίσης έχεις γρήγορη ροή (έβγαλες 42g από πόσα στο καλάθι;) κ κάποιο ψιλο-channeling στο τέλος, οπότε πειραματίσου με ψιλότερο κόψιμο και πρόσεχε την κατανομή με ένα επιμελές wdt.
Επίσης έχεις γρήγορη ροή (έβγαλες 42g από πόσα στο καλάθι;) κ κάποιο ψιλο-channeling στο τέλος, οπότε πειραματίσου με ψιλότερο κόψιμο και πρόσεχε την κατανομή με ένα επιμελές wdt.