Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Giwrgos » Κυρ Σεπ 16, 2012 12:34 pm

Σημερα ηθελα να πειραματιστω για την πλακα μου αφου ακομα δεν εχει ερθει ο μυλος μου.
Ετριψα για αρκετη ωρα στο μυλο που δεν κανει για εσπρεσο αλλα παρολαυτα εγινε σκονη.
μετρησα με ζυγαρια ακριβειας 18γρ σκονης και το πιεσα.
Εβαλα το πφ μεχρι την θεση 5 του ρολογιου και πατησα το κουμπι να ξεκινησει και παραλληλα μετραγα με χρονομετρο.
Επισης να πω οτι εβγαλα το pressurized συστημα,οποτε ηταν non pressurized καλαθακι. http://protofusion.org/wordpress/2010/0 ... rtafilter/
Αλλα δεν εβγαλε καθολου καφε!!καπου στα 3 λεπτα ειχαν πεσει 10 σταγονες..
Σε τι οφειλεται αυτο το πραγμα?
Παρατηρησα οτι η σιτα ειχε παρει μια κλιση προς τα εξω..μαλλον απο την πιεση..

dio

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από dio » Κυρ Σεπ 16, 2012 12:46 pm

Το καλαθακι σου χωραει αυτα τα γρ?Και μαλλον εκανες τον καφε πουδρα!

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Σεπ 16, 2012 12:50 pm

Γιώργο μην δουλεύεις την αντλία πάνω από 35-40 δευτ.
Θα ζεσταθεί και θα καεί.
Το άλεσμα ήταν πολύ λεπτό και γι'αυτό μπούκωσε η μηχανή και δεν μπορούσε να τρέξει το νερό.
Περίμενε να έρθει ο μύλος.
Μέχρι τότε κανε ένα διάβασμα για το πως ρυθμίζεται ο μύλος σου και πως θα βρεις την κατάλληλη
ρύθμιση.

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Giwrgos » Κυρ Σεπ 16, 2012 1:57 pm

dio έγραψε:Το καλαθακι σου χωραει αυτα τα γρ?Και μαλλον εκανες τον καφε πουδρα!
Εκανα 2 ξεχωριστα πατηματα για να τα χωρεσει..

dio

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από dio » Κυρ Σεπ 16, 2012 2:01 pm

Να λοιπον ενας απο τους λογους!
Κανε αυτο που σου ειπε ο Βαγγελης και μη βιαζεσαι. :oneup:

nikoskaz

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nikoskaz » Παρ Σεπ 21, 2012 7:47 pm

Να ρωτησω , στη silvia , κλεινοντας το pf που πρεπει να σταματαει κανονικα για να πουμε οτι εχουμε καλη ποσοτητα καφε και καλο πατημα? εμενα μου σταματαει στην 7η η 6η ωρα? περεπει να ναι στην 5η κανονικα ???

dio

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από dio » Παρ Σεπ 21, 2012 7:54 pm

Αν πας στις 5 εχεις προβλημα με την φλατζα, στις 6 καλα εισαι.

nikoskaz

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nikoskaz » Παρ Σεπ 21, 2012 8:03 pm

Μιας και εχουμε την ιδια μηχανη , εσυ ποσα γραμ. βαζεις στο μονο και ποσα στο διπλο καλαθακι?

Gtsog

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Gtsog » Δευ Σεπ 24, 2012 11:27 am

Το μονό γενικά να ξέρεις το αποφεύγουμε οι περισσότεροι γιατί είναι ψιλοαπίθανο να κάνεις σωστό καφέ. Ουσιαστικά είναι μια πατέντα για να μπορείς να κάνεις μόνο έναν espresso. Το σύστημα των espressoμηχανών και ο τρόπος εκχύλισης είναι σχεδιασμένα με βάση το διπλό καλαθάκι με πολλές τρύπες ώστε ο καφές να εκχυλίζεται ομοιόμορφα ολόκληρο το μπισκότο του καφέ. Το μονό καλαθάκι έχει λίγες τρύπες και αυτές συγκεντωμένες στη μέση οπότε και δεν εκχυλίζεται ομοιόμορφα όλος ο καφές που έχεις μέσα στο καλαθάκι και είναι πολύ έυκολο να σπάσει το μπισκότο του καφέ και να σου κάνει channeling. Οπότε ή διπλό καφέ ή 2 μονούς να προτιμάς.

Εγώ με το διπλό καλαθάκι συνήθως κινούμαι κοντά στα 19 γραμμάρια.

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Giwrgos » Δευ Οκτ 01, 2012 6:48 pm

Kαλησπερα,
Σημερα παρελαβα τον μυλο μου και ετοιμαζομαι για δοκιμες μολις βρω χρονο.
Αγορασα και non pressurized διπλο καλαθακι και εχω και ζυγαρια.Οποτε τα εχω ολα..
Ξεκιναω με ποσοτητα σταθερη γυρω στα 19γρ και αλλαζω το κοψιμο του καφε?
Με τι κοψιμο να ξεκινησω?Τι μεγεθος??Ο καφες ειναι portioli il top.

Απάντηση