Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
-
dio
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλημερα Γιωργο.
Ti περιμενες και τι ειδες!Δε μας δινεις καποιο στοιχειο να καταλαβουμε.Ναι το puck κανονικα πρεπει να ειναι στεγνο.
Ti περιμενες και τι ειδες!Δε μας δινεις καποιο στοιχειο να καταλαβουμε.Ναι το puck κανονικα πρεπει να ειναι στεγνο.
- Christos
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Το puck στις μηχανές με επαγγελματικά pf πρέπει να βγαίνει στεγνό. Επιπρόσθετα οι μηχανές από Gaggia Baby και πάνω έχουν και μια βαλβίδα (3-way valve) που εκτονώνοντας την πίεση στo τέλος της εκχύλισης απομακρύνει και την ποσότητα του νερού που υπάρχει πάνω από το puck και έτσι αυτό βγαίνει ακόμα πιο στεγνό. Γενικά νερουλό puck υποδηλώνει ψιλό κόψιμο και ίσως χαμηλή δοσολογία.
Δεν μας έχεις πει ακόμα εάν έκανες το pf σου μη presssurized, δεν δίνεις κανένα στοιχείο για την εκχύλιση και δεν έχεις μύλο οπότε προς το παρόν το θέμα μην σ΄απασχολεί.
Τώρα στην ερώτηση σου για το τι κάνεις λάθος μπορώ να σου απαντήσω εύκολα: Τα πάντα.
Δεν μας έχεις πει ακόμα εάν έκανες το pf σου μη presssurized, δεν δίνεις κανένα στοιχείο για την εκχύλιση και δεν έχεις μύλο οπότε προς το παρόν το θέμα μην σ΄απασχολεί.
Τώρα στην ερώτηση σου για το τι κάνεις λάθος μπορώ να σου απαντήσω εύκολα: Τα πάντα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 450
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Το βασικο ειναι οτι αν τον αφηνα 25-30 sec θα εβγαζα νερο οχι καφε..απο τα 12sec και μετα αρχιζε να ασπριζει το χρωμα του καφε που σημαινει νερο..
το εκλεισα βεβαια δεν το αφησα για 25sec..
Το puck που δεν ειναι στεγνο τι μπορει να φταιει??
το εκλεισα βεβαια δεν το αφησα για 25sec..
Το puck που δεν ειναι στεγνο τι μπορει να φταιει??
-
nikp81
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Espresso στα 12 δευτερολεπτα δεν γινεται..κοιταξε το κοψιμο σου η την ποσοτητα που βαζεις στο καλαθακι...τι ποσοτητα πηρες στα 12 δευτερολεπτα;;ποσα ml?
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 450
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Χρηστο το pf ειναι presssurized αλλα δοκιμασα και με αυτον το τροπο να το κανω μη pressurized http://protofusion.org/wordpress/2010/0 ... rtafilter/
αλλα δεν ειναι ειδα διαφορα..
αλλα δεν ειναι ειδα διαφορα..
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 450
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Σκονη πηρα απο καφετερια,να εχει δηλαδη λαθος κοψιμο?nikp81 έγραψε:Espresso στα 12 δευτερολεπτα δεν γινεται..κοιταξε το κοψιμο σου η την ποσοτητα που βαζεις στο καλαθακι...τι ποσοτητα πηρες στα 12 δευτερολεπτα;;ποσα ml?
Για ποσοτητα δεν ξερω μιας και πηγε στο νεροχυτη με τη μια
Χρηστο δωσε βοηθεια απο τι να ξεκινησω γιατι θελω καφε τις προκοπης!
-
nikp81
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Το κοψιμο του εσπρεσσο εξαρταται απο πολλους παραγοντες και διαφερει απο μηχανη σε μηχανή..οτι ηταν απο καφετερια δεν λεει τιποτα..προφανως και δεν ειναι το κοψιμο για τη μηχανη σου..
Πρεπει να προμηθευτεις οπωσδηποτε ζυγαρια ακριβειας και δοσετρικο ποτηρακι..η εκχυλιση σου πρεπει να ειναι 50-60ml σε 25-30 δ/τα!!
Πρεπει να προμηθευτεις οπωσδηποτε ζυγαρια ακριβειας και δοσετρικο ποτηρακι..η εκχυλιση σου πρεπει να ειναι 50-60ml σε 25-30 δ/τα!!
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 450
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ζυγαρια εχω,λυπει το δοσομετρικο..μολις ερθει ο μυλος θα αρχισω τα πειραματα και θα ανεβασω βιντεο να δουμε τι γινεται.
- Christos
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Εάν είναι ακόμα pressurized και για τόσο γρήγορο χρόνο για το νερουλό puck φταίνε πολλά πράγματα αλλά στην περίπτωση σου εστιάζω σε αυτά τα δύο:Giwrgos έγραψε:...
Το puck που δεν ειναι στεγνο τι μπορει να φταιει??
α) Ότι είναι pressurized β) ότι βάζεις λίγο καφέ
Τεσπά, μέχρι να πάρεις τον μύλο, φρεσκοψημένο καφέ με RD και βρεις τρόπο να κάνεις την μηχανή μη-pressurized δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση. Όλα είναι λάθος. Το μόνο που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να γεμίσεις το διπλό καλαθάκι στο μέγιστο της χωρητικότητας του. Για καφέ της προκοπής, υπό τις παρούσες συνθήκες ξέχνα το.
ΥΓ Ειλικρινά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο κουραστικό είναι να απαντάς με υποθέσεις και πόσο βοηθάνε οι καλές περιγραφές.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Γιώργο κάνε μια ανάγνωση σε αυτό το νήμα το πρώτο πόστ του Χρήστου.
Νομίζεις οτι οι παράμετροι που χρησιμοποίησες εσύ ήταν αυτοί που προτείνει ο Χρήστος;
Αυτό είναι το "μυστικό".
Με έτοιμο κομμένο καφέ,άγνωστης ρύθμισης κοπής,άγνωστη ποσότητα γραμμαρίων που βάζεις στο καλαθάκι,άγνωστα ml στο τέλος...δεν πρόκειται να πιείς σωστό καφέ έτσι.
1.Ζυγαριά ακριβείας (έχεις)
2.Δοσομετρικό ποτηράκι
3.Φρεσκο ψημένο-κομμένο καφέ για την μηχανή σου ώστε να πετύχεις για έναν διπλό εσπρέσο 50-60ml σε 25-30sec με τουλάχιστον 17-18gr καφέ. (αγόρασε καφέ απο τους προτεινόμενους και περίμενε να έρθει ο μύλος)
Και όλα τα παραπάνω αναλόγως τον καφέ.
Μην βιάζεσαι και ο καλύτερος τρόπος να πετύχεις καφέ είναι να διαβάσεις το forum και να κάνεις πολλά search πάνω δεξιά.
Αυτά είναι τα "μυστικά" για αρχή.
Νομίζεις οτι οι παράμετροι που χρησιμοποίησες εσύ ήταν αυτοί που προτείνει ο Χρήστος;
Αυτό είναι το "μυστικό".
Με έτοιμο κομμένο καφέ,άγνωστης ρύθμισης κοπής,άγνωστη ποσότητα γραμμαρίων που βάζεις στο καλαθάκι,άγνωστα ml στο τέλος...δεν πρόκειται να πιείς σωστό καφέ έτσι.
1.Ζυγαριά ακριβείας (έχεις)
2.Δοσομετρικό ποτηράκι
3.Φρεσκο ψημένο-κομμένο καφέ για την μηχανή σου ώστε να πετύχεις για έναν διπλό εσπρέσο 50-60ml σε 25-30sec με τουλάχιστον 17-18gr καφέ. (αγόρασε καφέ απο τους προτεινόμενους και περίμενε να έρθει ο μύλος)
Και όλα τα παραπάνω αναλόγως τον καφέ.
Μην βιάζεσαι και ο καλύτερος τρόπος να πετύχεις καφέ είναι να διαβάσεις το forum και να κάνεις πολλά search πάνω δεξιά.
Αυτά είναι τα "μυστικά" για αρχή.




