Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
dio

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από dio » Σάβ Σεπ 15, 2012 10:56 am

Καλημερα Γιωργο.
Ti περιμενες και τι ειδες!Δε μας δινεις καποιο στοιχειο να καταλαβουμε.Ναι το puck κανονικα πρεπει να ειναι στεγνο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:03 am

Το puck στις μηχανές με επαγγελματικά pf πρέπει να βγαίνει στεγνό. Επιπρόσθετα οι μηχανές από Gaggia Baby και πάνω έχουν και μια βαλβίδα (3-way valve) που εκτονώνοντας την πίεση στo τέλος της εκχύλισης απομακρύνει και την ποσότητα του νερού που υπάρχει πάνω από το puck και έτσι αυτό βγαίνει ακόμα πιο στεγνό. Γενικά νερουλό puck υποδηλώνει ψιλό κόψιμο και ίσως χαμηλή δοσολογία.
Δεν μας έχεις πει ακόμα εάν έκανες το pf σου μη presssurized, δεν δίνεις κανένα στοιχείο για την εκχύλιση και δεν έχεις μύλο οπότε προς το παρόν το θέμα μην σ΄απασχολεί.
Τώρα στην ερώτηση σου για το τι κάνεις λάθος μπορώ να σου απαντήσω εύκολα: Τα πάντα. :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Giwrgos » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:05 am

Το βασικο ειναι οτι αν τον αφηνα 25-30 sec θα εβγαζα νερο οχι καφε..απο τα 12sec και μετα αρχιζε να ασπριζει το χρωμα του καφε που σημαινει νερο..
το εκλεισα βεβαια δεν το αφησα για 25sec..
Το puck που δεν ειναι στεγνο τι μπορει να φταιει??

nikp81

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:07 am

Espresso στα 12 δευτερολεπτα δεν γινεται..κοιταξε το κοψιμο σου η την ποσοτητα που βαζεις στο καλαθακι...τι ποσοτητα πηρες στα 12 δευτερολεπτα;;ποσα ml?

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Giwrgos » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:08 am

Χρηστο το pf ειναι presssurized αλλα δοκιμασα και με αυτον το τροπο να το κανω μη pressurized http://protofusion.org/wordpress/2010/0 ... rtafilter/
αλλα δεν ειναι ειδα διαφορα..

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Giwrgos » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:13 am

nikp81 έγραψε:Espresso στα 12 δευτερολεπτα δεν γινεται..κοιταξε το κοψιμο σου η την ποσοτητα που βαζεις στο καλαθακι...τι ποσοτητα πηρες στα 12 δευτερολεπτα;;ποσα ml?
Σκονη πηρα απο καφετερια,να εχει δηλαδη λαθος κοψιμο? :a014:
Για ποσοτητα δεν ξερω μιας και πηγε στο νεροχυτη με τη μια :D
Χρηστο δωσε βοηθεια απο τι να ξεκινησω γιατι θελω καφε τις προκοπης!

nikp81

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:20 am

Το κοψιμο του εσπρεσσο εξαρταται απο πολλους παραγοντες και διαφερει απο μηχανη σε μηχανή..οτι ηταν απο καφετερια δεν λεει τιποτα..προφανως και δεν ειναι το κοψιμο για τη μηχανη σου..
Πρεπει να προμηθευτεις οπωσδηποτε ζυγαρια ακριβειας και δοσετρικο ποτηρακι..η εκχυλιση σου πρεπει να ειναι 50-60ml σε 25-30 δ/τα!!

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Giwrgos » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:22 am

Ζυγαρια εχω,λυπει το δοσομετρικο..μολις ερθει ο μυλος θα αρχισω τα πειραματα και θα ανεβασω βιντεο να δουμε τι γινεται.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:25 am

Giwrgos έγραψε:...
Το puck που δεν ειναι στεγνο τι μπορει να φταιει??
Εάν είναι ακόμα pressurized και για τόσο γρήγορο χρόνο για το νερουλό puck φταίνε πολλά πράγματα αλλά στην περίπτωση σου εστιάζω σε αυτά τα δύο:
α) Ότι είναι pressurized β) ότι βάζεις λίγο καφέ

Τεσπά, μέχρι να πάρεις τον μύλο, φρεσκοψημένο καφέ με RD και βρεις τρόπο να κάνεις την μηχανή μη-pressurized δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση. Όλα είναι λάθος. Το μόνο που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να γεμίσεις το διπλό καλαθάκι στο μέγιστο της χωρητικότητας του. Για καφέ της προκοπής, υπό τις παρούσες συνθήκες ξέχνα το.

ΥΓ Ειλικρινά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο κουραστικό είναι να απαντάς με υποθέσεις και πόσο βοηθάνε οι καλές περιγραφές.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Σεπ 15, 2012 11:28 am

Γιώργο κάνε μια ανάγνωση σε αυτό το νήμα το πρώτο πόστ του Χρήστου.
Νομίζεις οτι οι παράμετροι που χρησιμοποίησες εσύ ήταν αυτοί που προτείνει ο Χρήστος;
Αυτό είναι το "μυστικό".
Με έτοιμο κομμένο καφέ,άγνωστης ρύθμισης κοπής,άγνωστη ποσότητα γραμμαρίων που βάζεις στο καλαθάκι,άγνωστα ml στο τέλος...δεν πρόκειται να πιείς σωστό καφέ έτσι.
1.Ζυγαριά ακριβείας (έχεις)
2.Δοσομετρικό ποτηράκι
3.Φρεσκο ψημένο-κομμένο καφέ για την μηχανή σου ώστε να πετύχεις για έναν διπλό εσπρέσο 50-60ml σε 25-30sec με τουλάχιστον 17-18gr καφέ. (αγόρασε καφέ απο τους προτεινόμενους και περίμενε να έρθει ο μύλος)
Και όλα τα παραπάνω αναλόγως τον καφέ.
Μην βιάζεσαι και ο καλύτερος τρόπος να πετύχεις καφέ είναι να διαβάσεις το forum και να κάνεις πολλά search πάνω δεξιά.
Αυτά είναι τα "μυστικά" για αρχή.

Απάντηση