Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Christos » Τετ Οκτ 19, 2011 9:37 pm

Στέριο γρήγορα να σου έρθει ο μύλος. Αυτός είναι ο σωστός ο τρόπος για espresso. Άμα ακολουθήσεις τον τυφλοσούρτη του forum γρήγορα θα έχεις καλά αποτελέσματα. (καφές Sweet Blue, δοσομετρικό ποτηράκι, ψηφιακή ζυγαριά).

YΓ Την ώρα που έγραφες έκανα κάποιες προσθήκες στην αρχική μου δημοσίευση. Ένα παράδειγμα από μικρή ποσότητα προαλεσμένου καφέ στο καλαθάκι της Gaggia.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

coffee lover

Δημοσίευση από coffee lover » Τετ Ιαν 11, 2012 6:54 pm

Τον τελευταιο μηνα εχω πιει καλυτερους καφεδες με τη μηχανη μου ο λογος.... ειναι οτι διαβασα ( εριξα μια ματια ) στο εγχειριδιο χρησης της μηχανης μου οτι πρεπει να γεμιζω το καλαθακι να παταω να ξαναγεμιζω και να ξαναπαταω πριν κουμπωσω το κλειστρο στη μηχανη.... ο καφες φτανει στα 3/4 δηλαδη μενει αλλο 1/3 μεχρι να μπιμπαρει το καλαθακι.... το ιδιο εχω κανει με gaggia και kenwood χωρις ιδιαιτερα καλα αποτελεσματα στο παρελθον.... δε νομιζω να γυρισω στη παλια τεχνικη γιατι τα αποτελεσματα δικαιωνουν τη νεα :inlove:

Υ.Γ. μπιμπα= γεματο , λιγο πριν ξεχιλησει κατι .... το λεμε στο Βολο (για αποφυγη παρερμηνειων) :lol:

stav

Δημοσίευση από stav » Τετ Ιαν 11, 2012 9:59 pm

coffee lover έγραψε:... ο καφες φτανει στα 3/4 δηλαδη μενει αλλο 1/3 μεχρι να μπιμπαρει το καλαθακι....

Υ.Γ. μπιμπα= γεματο , λιγο πριν ξεχιλησει κατι .... το λεμε στο Βολο (για αποφυγη παρερμηνειων) :lol:
Με τα μαθηματικά όμως δεν τα πάτε καλά στον Βόλο ε; :coffee:
:a016:

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τετ Ιαν 11, 2012 10:08 pm

:lol: :lol:
Απίθανο ποστ!

coffee lover

Δημοσίευση από coffee lover » Τετ Ιαν 11, 2012 10:59 pm

1/4 ηθελα να γραψω....
Συμφωνω ωραιο σχολιο ελιωσα με τη παρτη μου :lol:

peter

Δημοσίευση από peter » Τρί Σεπ 18, 2012 11:24 am

Οταν παιρνουμε ενα καινουργιο καφε πως βρισκουμε ποσα γραμμαρια πρεπει να βαζουμε , γιατι φανταζομαι αυτο ειναι το σημειο αναφορας και μετα ο χρονος εκχυλισης ή τα ml στο φλυτζανι,

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Σεπ 18, 2012 11:48 am

Δεν το ξέρεις και ούτε μπορείς να έχεις μια ποσότητα αναφοράς. Με γευστικές δοκιμές βρίσκεις την ποσότητα, η οποία εξαρτάται από τον καφέ σου, την χωρητικότητα του basket και την γενική γεωμετρία του group head της μηχανής σου. Σαν αρχικά σημεία, μπορείς ή γεμίσεις το διπλό καλαθάκι βασισμένο στον όγκο του (τέρμα γεμάτο και με επίπεδη επιφάνεια πριν το πάτημα) ή να διαβάζεις στο forum για κάποιο συγκεκριμένο καφέ τις προτάσεις από άλλα μέλη που τον παρασκεύασαν.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

peter

Δημοσίευση από peter » Τρί Σεπ 18, 2012 12:40 pm

την ωρα που το γεμιζεις απο τον μυλο το ανακινεις ελαφρα ή το χεις ακινητο ,για τι νομιζω αν το χεις ακινητο και κανει βουναλακι οταν πας να το στρωσεις πετας πιο πολυ καφε

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Σεπ 18, 2012 12:42 pm

Εγώ προσωπικά ζυγίζω αποκλειστικά.

Άβαταρ μέλους
Sandman
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend

Δημοσίευση από Sandman » Τρί Σεπ 18, 2012 12:59 pm

Νομιζω πως σα μια γενικη οδηγια θα μπορουσαμε να πουμε πως οι specialty καφεδες θελουν αρκετα γραμμαρια, ενω οι dark roasted λιγοτερα.

Ξεκιναω με εναν μπουσουλα 18 γραμμαριων σε specialty και φτανω ως τα 19.

Απάντηση