Πιτσίλισμα με naked portafilter

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
ichalos
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby
Μύλος:: Ascaso i2
Οι καφέδες μου:: Sweet Blue @ taf

Gaggia Baby με naked portafilter και διπλό basket

Δημοσίευση από ichalos » Σάβ Ιαν 08, 2011 2:43 pm

Το βιντεάκι που σας έλεγα...
Διπλό basket πάνω στο naked portafilter. Ξεκινάω με preinfusion και κανονικά συνεχίζω με extraction. Να τονίσω ότι ο καφές είναι περίπου 10 - 11 gr, δηλαδή δεν είναι διπλός, γι' αυτό και αλλάζει χρώμα και πυκνότητα σχετικά γρήγορα. Ήθελα μονό καφέ στο διπλό basket. Ε, έκανα μια πατέντα μπας και εξισσοροπήσω την κατάσταση. Δυστυχώς μετά την εξαγωγή υπήρχε νερό στο basket, που απ' όσο έχω διαβάσει δεν είναι καλό... Σε κάθε περίπτωση έφυγα για TAF και το απόγευμα δοκιμάζω ξανά!

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ichalos την Σάβ Ιαν 08, 2011 3:03 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Drinking the java beans...

Dimitris_P

Re: Πιτσίλισμα με naked portafilter

Δημοσίευση από Dimitris_P » Σάβ Ιαν 08, 2011 2:44 pm

o illy είναι πολύ ιδιότροπος καφές δεν έχω καταφέρει να κάνω μια σωστή εκχύλιση. βέβαια, δεν μπορείς να τον βρεις και φρεσκοψημένο για να ξέρεις το roast date, πράγμα που έχεις μια παράμετρο εντελώς άγνωστη.

Άβαταρ μέλους
ichalos

Προσπάεια με φρεσκοκομμένο καφέ

Δημοσίευση από ichalos » Σάβ Ιαν 08, 2011 8:03 pm

Μόλις γύρισα από TAF και πήρα τον Sweet Blue.
Τον έβαλα πάνω και... ωωωωωω! :a080:
Τι κρέμα! Τι όγκος! Τι γεύση! Καταπληκτική ροή...
Ιδού...

Δυστυχώς όπως βλέπετε το πιστσίλισμα παραμένει... :down:
Δείτε το δάχτυλό μου πως λερώνεται καφέ κατά την εξαγωγή.
Κουράστηκα να το πολεμάω. Μάλλον δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο... Απλά θα αποδεχθώ τη μοίρα μου. Δεν γίνεται χρήση naked χωρίς πιτσίλισμα. Τελεία και παύλα. :a026:

Αμέσως μετά χρησιμοποίησα τον Illy που αγόρασα χθες από Coffeeway. Ίδια διαδικασία, ίδια ποσότητα καφέ, ίδιο πάτημα, ίδιος εγώ (!), λίγο πολύ όλα ίδια... Δείτε τη σύγκριση.
DSCF7610.JPG
TAF Sweet Blue
DSCF7613.JPG
Illy

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Ιαν 08, 2011 11:26 pm

Τουλάχιστον ευφράνθηκε ο ουρανίκος και οι οφθαλμοί σου λιγουλάκι. :lol:
Ο καφές σου πάλι τρέχει γρήγορα και σίγουρα κάνεις κάτι λάθος στην διανομή. Οπότε ξαναδοκίμασε τις συμβουλές των παιδιών. Μπορείς να κάνεις και το εξής:

Γέμισε το μισό καλαθάκι (το διπλό) και πάτα τον καφέ ελαφρά σαν να είναι ρολόι στις θέσεις 12, 6, 3, 9. Κάνε ένα πιο δυνατό πάτημα στο κέντρο. Εάν το tamper σου είναι μεγάλο χρησιμοποίησε το πλαστικό της μηχανής. Γέμισε το υπόλοιπο καλαθάκι, κάνε το ίδιο πάτημα (το σταυρωτό) πάλι απαλά και στο τέλος πάνω σε μία ζυγαριά μπάνιου κάνε το δυνατό πάτημα (20 kg) στο κέντρο. Σε όλα τα στάδια μας ενδιαφέρει η επιφάνεια του καφέ να είναι τελείως επίπεδη και παράλληλη και να απέχει (μετά το πάτημα) 2 χιλιοστά μόνο από τα χείλη του καλαθιού.

Επίσης τσέκαρε με την μηχανή ζεστή να δεις πώς είναι η ροή από την ντουζιέρα ή καλύτερα ξεβίδωσε την και πέτα την για δύο ώρες σε ξύδι, ξέπλυνε την καλά, επανατοποθέτησε την και μετά ξεκίνα τα πειράματα.

Τέλος μην τραβάς την εκχύλιση πάνω από 60 ml (υπολογίζουμε και την κρέμα).

Have fun.

YΓ Άμα δεις στις περισσότερες φωτογραφίες μου που χρησιμοποιώ το naked η μηχανή είναι καλυμμένη με χαρτί κουζίνας. Τυχαίο; δεν νομίζω. :lol: Στην περίπτωση σου βέβαια, είναι υπερβολικό το πιτσίλισμα και πρέπει να ελλατωθεί.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Σάβ Ιαν 08, 2011 11:46 pm

Και την ποσότητα. Δεν μας λες πόσα γραμμάρια έχεις βάλει. Ή έχεις βάλει πάλι λίγα γραμμάρια ή είναι χοντροκομμένος ο καφές για τη μηχανή σου. Κάνε αυτά που σου λέει ο Χρήστος τώρα που έχεις και σωστό καφέ.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
ichalos

Δημοσίευση από ichalos » Κυρ Ιαν 09, 2011 12:33 am

dalas έγραψε:Και την ποσότητα. Δεν μας λες πόσα γραμμάρια έχεις βάλει. Ή έχεις βάλει πάλι λίγα γραμμάρια ή είναι χοντροκομμένος ο καφές για τη μηχανή σου. Κάνε αυτά που σου λέει ο Χρήστος τώρα που έχεις και σωστό καφέ.
Τα γραμμάρια είναι περίπου 16. Δύο spoon και κάτι. Δυστυχώς δεν έχει έρθει ακόμη η ηλεκτρονική ζυγαριά που περιμένω...
Για το κόψιμο, πηγα TAF και ζήτησα για Gaggia Baby. Μου είπαν στο 3,3 να δοκιμάσω, αλλά επειδή έπεμεινα λίγο πιο λεπτό μου το έκοψε τελικά στο 3,2. Θα ζητήσω πιο λεπτοκομμένο την άλλη φορά...

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα της, η μηχανή καθαρίστηκε με υγρό καθαρισμού μηχανών καφέ και κατόπιν και για άλατα με σκόνη Melita πριν τέσσερις μέρες.
Το shower screen καθαρό, όπως πάντα με καλή ροή όταν δεν είναι κουμπωμένο το group.
Καθαρίστηκε επιμελώς με το ειδικό βουρτσάκι που πήρα από taf ενώ χρησιμοποίησα προηγούμενα και τυφλό.

Αύριο θα δοκιμάσω την τεχνική με το μισό basket πρώτα, πίεση, άλλο μισό, πίεση που περιέγραψε ο Χρήστος παραπάνω. Θα επανέλθω με εντυπώσεις...

ps. Υπάρχει περίπτωση το κοίλο tamper που έχω να επηρρεάζει αρνητικά τη διαδικασία; Δείτε και τη φώτο του σε προηγούμενο post (διαδικασία με μονό basket).
ps2. Υπάρχει περίπτωση η χρήση τυφλού να μην συνίσταται στη συγκεκριμένη μηχανή; (Θυμίζω Gaggia Baby Nero)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιαν 09, 2011 1:10 am

ichalos έγραψε:...
ps. Υπάρχει περίπτωση το κοίλο tamper που έχω να επηρρεάζει αρνητικά τη διαδικασία; Δείτε και τη φώτο του σε προηγούμενο post (διαδικασία με μονό basket).
ps2. Υπάρχει περίπτωση η χρήση τυφλού να μην συνίσταται στη συγκεκριμένη μηχανή; (Θυμίζω Gaggia Baby Nero)
ps1 Δεν νομίζω. Αλλά επειδή έχεις κοίλο tamper κάνε όλα τα σταυρωτά πατήματα με το πλαστικό της Gaggia.
ps2 Επίσημα η Gaggia δεν το συνιστά, ανεπίσημα όλοι με την Baby το κάνουν. :offtopic:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Ιαν 09, 2011 1:30 am

ichalos έγραψε: Τα γραμμάρια είναι περίπου 16. Δύο spoon και κάτι. Δυστυχώς δεν έχει έρθει ακόμη η ηλεκτρονική ζυγαριά που περιμένω...
Για το κόψιμο, πηγα TAF και ζήτησα για Gaggia Baby. Μου είπαν στο 3,3 να δοκιμάσω, αλλά επειδή έπεμεινα λίγο πιο λεπτό μου το έκοψε τελικά στο 3,2. Θα ζητήσω πιο λεπτοκομμένο την άλλη φορά...
Επειδή τώρα δεν μπορείς να επηρεάσεις το κόψιμο, δοκίμασε αρχικά να βάλεις περισσότερα γραμμάρια. Γέμισε το μέχρι πάνω. Δες και τα videakia με το Stockfleth's Move από τα link που σου έδωσα στο πρώτο ποστ.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Κυρ Ιαν 09, 2011 1:55 pm

Βασικά στο 3,1 να κόβεις (είναι ανάλογα τον καφέ). Έχεις και θέματα channeling στο pack σου. Όταν βάλεις την πρώτη κουταλια, χτύπα το pf στον πάγκο ωστε να "κατσει" ο καφές και ξανακάντο στην δευτερη. Θα δείς οτι δεν γεμίζει το pf. Βάλε λίγο καφέ ακόμα.

Βέβαια αν δεν πάρεις μύλο δεν θα δείς αποτέλεσμα καλό. Ακόμα και με έναν αρκετά φτηνό θα μπορέσεις να έχεις καλύτερα αποτελέσματα (π.χ. gaggia MM).

Άβαταρ μέλους
ichalos

Δημοσίευση από ichalos » Κυρ Ιαν 09, 2011 3:07 pm

Έκανα την μέθοδο του Χρήστου και πράγματι είχα πιο καλή ροή. Ο καφές έβγαινε πιο αργά και είχα 60 ml σε 25 δεύτερα. Εξαιρετική κρέμα, δυνατή γεύση, φοβερό σώμα, αλλά δυστυχώς μου φάνηκε μάλλον πικρός. Αλλά το βασικό... είχα και πάλι πιτσιλίσματα!!! :down:
psycho έγραψε:Βασικά στο 3,1 να κόβεις (είναι ανάλογα τον καφέ).
Στο 3,2 μου πρότειναν στο taf. Την επόμενη φορά θα πάω για 3,1.
psycho έγραψε:Βέβαια αν δεν πάρεις μύλο δεν θα δείς αποτέλεσμα καλό. Ακόμα και με έναν αρκετά φτηνό θα μπορέσεις να έχεις καλύτερα αποτελέσματα (π.χ. gaggia MM).
Εννοείς ότι ακόμα και με τον Gaggia MM θα έχω καλύτερα αποτελέσματα από το να αγοράζω φρέσκο καφέ κάθε εβδομάδα;

Απάντηση