Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
-
buddy
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Ωραια
Αφου σου αρεσε και σε κρυο και σε ζεστο, οταν ερθει ο καιρος να παρω commercial θα παρω αυτον και εναν illy.
-
Rallakias
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
Χρησιμοποιώντας την bezzera με το πολύ καλα ρυθμισμένο pid που δεν χανει ούτε βαθμο κατα την εκχύλιση, βλέπω οτι πχ με σταθερά 15γρ σκόνης καφέ είτε πάρω 30γρ ροφήματος ,είτε 45γρ είτε 15γρ ροφήματος δεν αλλάζει η γεύση απλά ''αδυνατίζει'' το σώμα του καφέ-νερουλιάζει ή συμπυκνώνεται ανάλογα πώς θα το δεί κανείς.Αυτά με ενα κοινό καλάθι που χωράει το μέγιστο 16γρ.
Μετά για να δοκιμάσω να βάλω πχ 19γρ καφέ πρέπει να χρησιμοποιήσω άλλο καλάθι (το εργοστασιακό διπλό) το οποίο μου δίνει άλλο αποτέλεσμα αλλα δεν ξέρω κατα πόσο οφείλεται στο καλύτερο καλάθι ή στη μεγαλύτερη ποσότητα.Το αποτέλεσμα ειναι οτι κρατώντας την ιδια αναλογία εκχύλισης πχ 1:2 να παίρνω το ίδιο προφίλ στη γεύση αλλά με μεγαλύτερη ανάλυση και διακριτότητα στα επιμέρους στοιχεία της γεύσης.Κάτι σαν μια βεντάλια που όσο πιο πάνω πάει τόσο περισσότερο ανοίγει.
Δεν ξέρω αν είναι θέμα όγκου/καλαθιού/βάρους καφέ αλλα είναι πολλές οι μεταβλητές και για εναν ιδιώτη χρήστη που αλλάζει καφέδες δεν είναι εύκολο να κάνει τις δοκιμές που απαιτούνται.
Πάντως αυτό για τη συνταγη μπορεί να υπάρχει για τα καταστήματα με τις συγκεκριμένες μηχανές και τον δεδομενο καφέ που όλα ειναι σταθερά και επαναλλάμβανόμενα .Για εμας που εχει ο καθενας μας άλλη μηχανή και επιπλέον δεν είναι εύκολο να μάθουμε την ποσότητα του καφέ που απαιτείται είτε γιατι ειναι commercial καφές ,είτε γιατι αν το ρωτήσεις στο coffeelab/island/way/berry ο υπάλληλος θα σε κοιτάζει με απορεία , τι ''συνταγή'' να ακολουθήσουμε ?
Μετά για να δοκιμάσω να βάλω πχ 19γρ καφέ πρέπει να χρησιμοποιήσω άλλο καλάθι (το εργοστασιακό διπλό) το οποίο μου δίνει άλλο αποτέλεσμα αλλα δεν ξέρω κατα πόσο οφείλεται στο καλύτερο καλάθι ή στη μεγαλύτερη ποσότητα.Το αποτέλεσμα ειναι οτι κρατώντας την ιδια αναλογία εκχύλισης πχ 1:2 να παίρνω το ίδιο προφίλ στη γεύση αλλά με μεγαλύτερη ανάλυση και διακριτότητα στα επιμέρους στοιχεία της γεύσης.Κάτι σαν μια βεντάλια που όσο πιο πάνω πάει τόσο περισσότερο ανοίγει.
Δεν ξέρω αν είναι θέμα όγκου/καλαθιού/βάρους καφέ αλλα είναι πολλές οι μεταβλητές και για εναν ιδιώτη χρήστη που αλλάζει καφέδες δεν είναι εύκολο να κάνει τις δοκιμές που απαιτούνται.
Πάντως αυτό για τη συνταγη μπορεί να υπάρχει για τα καταστήματα με τις συγκεκριμένες μηχανές και τον δεδομενο καφέ που όλα ειναι σταθερά και επαναλλάμβανόμενα .Για εμας που εχει ο καθενας μας άλλη μηχανή και επιπλέον δεν είναι εύκολο να μάθουμε την ποσότητα του καφέ που απαιτείται είτε γιατι ειναι commercial καφές ,είτε γιατι αν το ρωτήσεις στο coffeelab/island/way/berry ο υπάλληλος θα σε κοιτάζει με απορεία , τι ''συνταγή'' να ακολουθήσουμε ?
- Gespresso
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Εκτός θέματος : με τον graef οι δοκιμές;
-
coolmind
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Για το θεμα της συνταγης αν ειναι το ιδιο δυο μονοι η ενας διπλος καφες γευστικα, τοτε δεν τιθεται θεμα.
- Jazz
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
Good evening my friends!
Καιρό είχα να 'βιντεοσκοπήσω' κάποια εκχύλιση, οπότε το έκανα σήμερα, πριν λίγο για τον απογευματινό cappuccino του brother. Coffee Island ο καφές (αργεί η ACS, πολύ αργεί...), 17 gr στο 12άρι καλαθάκι, 102 pid, προθέρμανση μηχανής...3 ώρες και βάλε! (όλοι ήθελαν καφέ σήμερα), 30gr ροφήματος, 32 second.
Έβαλα και background νιφάδες... Είναι για να συνοδέψω τον καιρό!
https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... XBHZzFLeUU
Υ.Γ: Έχω βγάλει το μαύρο 'δοχείο' από τη μηχανή την ώρα της εκχύλισης. Κάτω από το σωληνάκι έχω βάλει ένα μικρό βαζάκι -κάποτε περιείχε σαφράν- για το νερό. Το έκανα για να χωράει άνετα η ζυγαριά ζαχαροπλαστικής (ακρίβειας 1gr) και πάνω της η κούπα. Σε κάποια στιγμή του βίντεο ακούγεται να μιλάει ο αδερφός μου για λίγο... Αγνοείστε τον!
Καιρό είχα να 'βιντεοσκοπήσω' κάποια εκχύλιση, οπότε το έκανα σήμερα, πριν λίγο για τον απογευματινό cappuccino του brother. Coffee Island ο καφές (αργεί η ACS, πολύ αργεί...), 17 gr στο 12άρι καλαθάκι, 102 pid, προθέρμανση μηχανής...3 ώρες και βάλε! (όλοι ήθελαν καφέ σήμερα), 30gr ροφήματος, 32 second.
Έβαλα και background νιφάδες... Είναι για να συνοδέψω τον καιρό!
https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... XBHZzFLeUU
Υ.Γ: Έχω βγάλει το μαύρο 'δοχείο' από τη μηχανή την ώρα της εκχύλισης. Κάτω από το σωληνάκι έχω βάλει ένα μικρό βαζάκι -κάποτε περιείχε σαφράν- για το νερό. Το έκανα για να χωράει άνετα η ζυγαριά ζαχαροπλαστικής (ακρίβειας 1gr) και πάνω της η κούπα. Σε κάποια στιγμή του βίντεο ακούγεται να μιλάει ο αδερφός μου για λίγο... Αγνοείστε τον!
- georgevag
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Oscar 2
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec221
- Μύλος:: DF83
Δεν θα σχολιάσω την εκχύλιση.....
"Αll the money" στο 0.15 που μιλάει ο αδερφός σου και γυρνάς "instant" κάνοντάς του νόημα να σταματήσει ...και στο 0.39 που κοιτάει όλο απορία "μα τι κάνει? βιντεοσκοπεί καφέ να βγαίνει από τη μηχανή"?
.....έκλαψα!!
"Αll the money" στο 0.15 που μιλάει ο αδερφός σου και γυρνάς "instant" κάνοντάς του νόημα να σταματήσει ...και στο 0.39 που κοιτάει όλο απορία "μα τι κάνει? βιντεοσκοπεί καφέ να βγαίνει από τη μηχανή"?
.....έκλαψα!!
- Jazz
Ακριβώς Γιώργο! Ακριβώς!! Όπως τα λες.
Χαχα. Μα του είπα, μη μιλάς σε ιερές στιγμές!
Το έπιασε πάντως το νόημα. Αυτό που δεν έπιασε ΠΟΤΕ είναι για πιο λόγο να βιντεοσκοπεί κανείς "καφέ να βγαίνει από τη μηχανή". Στο τέλος, μετά το βίντεο, με κοίταγε με περιέργεια και μου λέει: "καφέ θα πιούμε ή θα γυρίσουμε ταινία?"
...Τς τς τς! Δεν καταλαβαίνει τη μαγεία ενός extraction.
Χαχα. Μα του είπα, μη μιλάς σε ιερές στιγμές!
Το έπιασε πάντως το νόημα. Αυτό που δεν έπιασε ΠΟΤΕ είναι για πιο λόγο να βιντεοσκοπεί κανείς "καφέ να βγαίνει από τη μηχανή". Στο τέλος, μετά το βίντεο, με κοίταγε με περιέργεια και μου λέει: "καφέ θα πιούμε ή θα γυρίσουμε ταινία?"
...Τς τς τς! Δεν καταλαβαίνει τη μαγεία ενός extraction.
-
buddy
H μουτζα ειναι ολα τα λεφτα που καθρεφτιζεται στην lelit 
Ρε τι τραβαει ο bro...
Ρε τι τραβαει ο bro...
- Jazz
Ε, μα συγγνώμη, έχω άδικο;; Του λέω στην αρχή: Μη μιλήσεις σε παρακαλώ, για το επόμενο λεπτό για να βιντεοσκοπήσω την εκχύλιση.xristospet21 έγραψε:H μουτζα ειναι ολα τα λεφτα που καθρεφτιζεται στην lelit
Και μου λέει οκ.
(by the way μετά το σκηνικό, ο αδερφός μου μειδίασε. Έχω την εντύπωση ότι το έκανε επίτηδες...
Το θέμα είναι όμως, ότι όλοι ασχολείστε με τα περιμετρικά. Τα λάθη μου στη εκχύλιση θέλω να μου πείτε. χαχα)
-
buddy
Μια μικρη βελτιωση στην κατανομη σου πρεπει να κανεις, ξεκιναει πρωτα οπως κοιτας εσυ φατσα την μηχανη και μετα απλωνεται προς τα πισω (δεν ξερω αν το εξηγω καλα
), σε γενικες γραμμες καλα εισαι παντως, εχεις λιγο channeling βεβαια, αλλα εχεις και καινουργιο μυλαρακι.