Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από buddy » Τετ Δεκ 07, 2016 2:30 pm

Εγω ξεκινησα κατ' ευθειαν με το naked, τελειως απειρος και εγινε ό χαμος... :lol:
Σπρωξε καφε απο το κεντρο στην περιφερεια..με λιγες προσπαθειες θα εισαι αστερι.
Λιγο την κατανομη προσεξε και θα εισαι μια χαρα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος buddy την Τετ Δεκ 07, 2016 2:38 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Δεκ 07, 2016 2:38 pm

Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου Χρήστο! Τις εκτιμώ δεόντως! :)
Το απόγευμα θα αναβάσω τη 2η μου προσπάθεια.

coolmind
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Δημοσίευση από coolmind » Τετ Δεκ 07, 2016 5:15 pm

Καλο ειναι το ανοιχτο αλλα περισσοτερο για το μάτι ,το σωμα, και επίσης ,για να δεις αν συμβαινει κατι κακο στις διαδικασίες σου κατα την παρασκευή του καφέ.
Τα κλειστα ειναι αυτα που δινουν ολες τις γεύσεις και τα αρωματα ετσι οπως πρεπει.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Δεκ 07, 2016 5:37 pm

coolmind έγραψε:...Τα κλειστα ειναι αυτα που δινουν ολες τις γεύσεις και τα αρωματα ετσι οπως πρεπει.
Πως ακριβώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα όταν πρόκειται για τις ίδιες παραμέτρους με μόνη διαφορά την επαφή του εκχυλισμενου καφέ με μερικα εκατοστά μετάλλου παραπάνω για 1-2 δευτερολεπτα?

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Δεκ 07, 2016 7:32 pm

Παιδιά μη μου λέτε τώρα τέτοια και γυρίσω πάλι στα spouts! Μόλις αγόρασα το γυμνό, και είχα την εντύπωση ότι δε χάνεις κάτι γευστικά από αυτό...

Λοιπόν, η 2η μου προσπάθεια παρακάτω. Έσπρωξα καφέ προς τη περιφέρεια αλλά πραγματικά το παράκανα με το fine grind... Commercial καφές και βίωσε εκχύλιση 49 sec... :f010: Ούτε specialty να ήταν.
Πάντως αρχίζω και εγώ να αισθάνομαι ότι είμαι σε καλό δρόμο και ότι τα λάθη μου σιγά σιγά θα διορθωθούν!
https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... Xh3dncyYW8

buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Δημοσίευση από buddy » Τετ Δεκ 07, 2016 7:41 pm

Δεν χανεις κατι γευστικα αυτα ειναι χαζομαρες.
Καλυτερα απο πριν, παλι ξεκιναει απο την περιφερεια πρωτα αλλα εντος δευτερολεπτου το καλυπτει ολο, βελτιωνεσαι.Πρεπει ταυτοχρονα απο παντου.
Να ξερεις οταν ειναι πολυ αργη η εκχυλιση μοιαζει να ειναι καλυτερη ενω οταν ειναι πολυ γρηγορη μοιαζει χειροτερη γι' αυτο κοιτα να εχεις παντα ιδιο χρονο εκχυλισης για να βγαζεις σωστα συμπερασματα.
Αυτο που με παραξενευει ειναι οτι ενω ξεκιναει γρηγορα μετα παει αργα...σαν να σταματαει ενα πραγμα και να ξαναρχιζει...γιατι γινεται αυτο? Απο εμφανιση σκιζει η κρεμα full tiger αλλα απο γευση πως ηταν ο commercial στα 50'' ? :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Τετ Δεκ 07, 2016 7:51 pm

Βλεπω το στρωσες το μυλαρακι και καλη κατανομη :oneup:

Στα 35'' επρεπε ομως να σταματησεις οτι ειχε το δωσε ο καφες, γιατι τις τραβας τοσο πολυ σε ποσοτητα??

:offtopic:
Spouts και ξερο ψωμι!!! Τι αλλο θα διαβασουμε εδω μεσα...
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Δεκ 07, 2016 8:22 pm

Ευχαριστώ πολύ Βασίλη και Χρήστο για τις συμβουλές σας!
Εμένα πάντως εμφανισιακά μου άρεσε περισσότερο στα 25 sec (η 1η εκχύλιση). Και αυτό γιατί στη 2η μου προσπάθεια (49 sec) τράβηξα τη κατάσταση από τα μαλλιά!! :down: Είχα πει ότι ήθελα λίγο πιο λεπτό κόψιμο, και εγώ το πήγα στην άλλη άκρη!

Το "ενώ ξεκινάει γρήγορα μετά πάει αργά", το είχα σχολιάσει αν θυμάσαι και με τα spouts: Για 1-2 sec φαίνεται να 'πέφτει' η ροή και μετά επανέρχεται στο σταθερό ρυθμό της. Δε ξέρω ακόμα που μπορεί να οφείλεται αυτό...

Βασίλη κάνω το λάθος και τις τραβάω πολύ σε ποσότητα για 2 λόγους:
α) Έχω συνηθίσει από το μαγαζί και θέλοντας και μη (μεγάλη υπόθεση η συνήθεια) παρασύρομαι και ακολουθώ τις συνιστώμενες ποσότητες του freddo και των διπλών cap...
β) Δε πίνω όλους αυτούς τους καφέδες εγώ, αλλά 'συμμετέχει' όλη η οικογένεια στην κατανάλωση. Όταν λοιπόν ο αδερφός μου θέλει freddo espresso και η mother cappuccino για ...χόρταση, και μου κάνουν παράπονα ότι είναι 'λίγος' ο καφές, δε μπορώ να τους ποτίζω 40 ml! Νομίζουν ότι τους κοροϊδεύω... :roll:

Από γεύση παιδιά ο portioli στα 49 sec ήταν λίγο πιο πικρός από ότι θα έπρεπε. Νομίζω ότι αν σταμάταγα στα 35 sec, όλα θα ήταν καλύτερα. Δε πειράζει όμως. Δεύτερη προσπάθεια ήταν, έχω δρόμο ακόμα. :)

coolmind
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Δημοσίευση από coolmind » Τετ Δεκ 07, 2016 9:26 pm

Αν τα ανοιχτα ειχαν το καλυτερο αποτελεσμα θα τα χρησιμοποιουσαν οι παντες σαν βασικα για τους διπλους,οπως επισης και στους διαγωνισμους.Ναι η λιγοτερη επαφη με μεταλλικα σωματα δινει καλυτερο σωμα αλλα η ομαλοτερη μεταβαση του καφε ειναι αυτη που δεν χαλαει τα αρωματα.
Επισης πως μπορει να εχει καλυτερη και ποιο σταθερη θερμοκρασια κατι που ειναι τελειως ανοιχτο απο κατω με ενα που δεν ειναι.Αλλαξα το portafilter της δικης μου με αυτο της marzocco γιατι εχει απιστευτα ομαλη ροη χωρις να διαλυει την συσταση του καφε μεχρι να κατεβει στο φλυτζανι.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Δεκ 07, 2016 9:54 pm

Δε νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος που δεν χρησιμοποιούν naked στους διαγωνισμούς αλλά τελοσπάντων...αν μπορείς να διακρίνεις διαφορά από spouts σε naked τότε πραγματικά έχεις πολύ εκπαιδευμένο ουρανίσκο και δεν το λέω ειρωνικά.
Ένα επίσης μεγάλο,πλεονέκτημα για μένα είναι ότι μπορώ να ξεπλένω κ να στεγνώνω εύκολα από την κάτω πλευρά του καλαθιού σε κάθε shot, όπως κ να το αφήνω καθαρό στο τέλος της ρουτίνας. Ποιος κάθεται να βγάζει το καλαθάκι,σε κάθε καφέ, για να καθαρίσει το κάτω μέρος και το εσωτερικό των spouts που πιάνουν μπιχλα;

Απάντηση