Δοκιμασε λιγο πιο ψιλο κοψιμο (ενα κλικ). Εγω με το μονο (παντα) δεν εχω προβλημα. Επισεις παιζει ρολο τα ποσα γρ. και η πιεση με το tamber.Valiefdi έγραψε:Καλησπέρα
Έχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις στους πιο έμπειρους από μένα χρήστες.
Σε naked φίλτρο με μονό καλαθάκι της IMS 6-8 γραμ. δεν μπορώ με τίποτα να πετύχω σωστή εκχύλιση. Πάντα πιτσιλάει και δεν κάνω καφέ της προκοπής. Αντίθετα με το διπλό της IMS 12-18 γραμ. η εκχύλιση είναι πάντα επιτυχημένη.
Τι κάνω λάθος με το μονό;
Μήπως στα γυμνά φίλτρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μονά καλαθάκια;
Μήπως είναι ειδικά καλαθάκια που χρησιμοποιούνται στα Bottomless filterholder ή όλα μπορούν να ταιριάξουν;
Τα φώτα σας παρακαλώ
Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
-
Aggelos70s
- Όνομα: Αγγελος
- Μηχανή:: EXPOBAR office leva
- Μύλος:: La San Marco SM90T
- Οι καφέδες μου:: Hand pickers
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Καλημερα και καλη κυριακη.
Για saeco στο ποσο να κοβω τον καφε στο μυλο? ενα κομα ποσο?
Επισης να σταματαω εκχυλιση στα 17 δευτερα απ τη στιγμη που γυριζω το διακοπτη?
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
είσαι μέλος απο το 2011, εχεις κανει 42 ποστ, και κάνεις τέτοια ερώτηση;stef4 έγραψε:Καλημερα και καλη κυριακη.
το "ενα κομα ποσο" δεν σημαίνει τίποτα εφόσον δεν μας λες ποιο μύλο έχεις. αλλα και παλι δεν υπάρχει κάποια σταθερή ΣΩΣΤΗ τιμη.
η ρύθμιση του μύλου δεν εξαρτάται απο την μηχανή σου. αλλα απο τον καφε, τα γραμμάρια και την ποιότητα της εκχείλισης που εχεις.
δηλαδη ρυθμίζεις στην τύχη. αν δεις οτι τρέχει νερουλό καφέ, ρυθμίζεις προς το ψιλότερο. αν δεις οτι δεν τρέχει, ρυθμίζεις προς το χοντρότερο. δεν υπάρχει αλλος τρόπος.
αν αλλαξεις γραμμάρια, ξαναψαχνεις απ την αρχή.
και οχι 17 δευτερόλεπτα είναι πολύ λίγο. που το διάβασες αυτό;
When life throws you curves, aim for the apex
-
Valiefdi
Θάθελα να ρωτήσω το εξής:
Γιατί όλες οι μετρήσεις για καλές εκχυλίσεις γίνονται πάντα δε διπλό καλαθάκι και διπλές δόσεις (15-20γρ); Αν κάποιος θέλει μονό εσπρεσσο, δεν μπορεί να πάρει αυτή την άριστη ποιότητα εκχυλίσεων που βλέπω στο φόρουμ αλλά και στο youtube; Προσωπικά πίνω μονό εσπρέσσο (8-10 γρ) στο μονό καλαθάκι, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να πάρω την τέλεια ποιότητα σε αντίθεση με το διπλό (16 ή 17 γρ που βάζω).
Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Γνωρίζει κανείς;
Ευχαριστώ
Γιατί όλες οι μετρήσεις για καλές εκχυλίσεις γίνονται πάντα δε διπλό καλαθάκι και διπλές δόσεις (15-20γρ); Αν κάποιος θέλει μονό εσπρεσσο, δεν μπορεί να πάρει αυτή την άριστη ποιότητα εκχυλίσεων που βλέπω στο φόρουμ αλλά και στο youtube; Προσωπικά πίνω μονό εσπρέσσο (8-10 γρ) στο μονό καλαθάκι, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να πάρω την τέλεια ποιότητα σε αντίθεση με το διπλό (16 ή 17 γρ που βάζω).
Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Γνωρίζει κανείς;
Ευχαριστώ
- Artisti
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Την ίδια απορία είχα και εγώ όταν στα καλά ιταλικά καφέ έβλεπα πάντα να κάνουν δύο μονούς espresso.
Μετά έμαθα...
Μετά έμαθα...
- Jazz
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
Καλημέρα!! Να που ήρθε η στιγμή να γράψω και εγώ σε αυτό το thread!
Μόλις έκανα την πρώτη μου προσπάθεια με το naked. Να είστε επιεικείς αγαπητοί μου συμφορουμίτες, καθώς ήταν η πρώτη μου απόπειρα να εκχυλίσω με αυτό το pf, οπότε καταλαβαίνετε...
Θετικά: Δε χρειάστηκα 'σφουγγαρίστρα', όπως με είχατε προειδοποιήσει! Τσάμπα γέμισα προκαταβολικά τον πάγκο με χαρτί, vettex και τα σχετικά.
Οπότε το θετικό είναι ότι δε λέρωσα τίποτα!
Αρνητικά:: Αυτά θα μου τα πείτε εσείς, γιατί εγώ είμαι άσχετη! Το μόνο που κατάλαβα εγώ είναι ότι έπρεπε να κόψω πιο ψιλά. Επίσης παρατήρησα ότι δε βγήκε ο καφές ταυτόχρονα από όλες τις τρύπες, αλλά από την περιφέρεια του καλαθιού προς τα μέσα. Δε μου κάθεται καλά το ότι ο κώνος σχηματίστηκε τόσο γρήγορα και το ότι είδα μία ρωγμή σε ένα σημείο. Οπότε τώρα είμαι στη φάση που χρειάζομαι 'διάγνωση' και συμβουλές για να διορθώσω τα λάθη μου.
Καφές: Portioli Il top l - 16.4 gr - 25sec (βάρος δε ξέρω... βιάστηκα να βάλω τη κούπα χωρίς τη ζυγαριά...)
https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... TJ3YjFpY1U
Μόλις έκανα την πρώτη μου προσπάθεια με το naked. Να είστε επιεικείς αγαπητοί μου συμφορουμίτες, καθώς ήταν η πρώτη μου απόπειρα να εκχυλίσω με αυτό το pf, οπότε καταλαβαίνετε...
Θετικά: Δε χρειάστηκα 'σφουγγαρίστρα', όπως με είχατε προειδοποιήσει! Τσάμπα γέμισα προκαταβολικά τον πάγκο με χαρτί, vettex και τα σχετικά.
Αρνητικά:: Αυτά θα μου τα πείτε εσείς, γιατί εγώ είμαι άσχετη! Το μόνο που κατάλαβα εγώ είναι ότι έπρεπε να κόψω πιο ψιλά. Επίσης παρατήρησα ότι δε βγήκε ο καφές ταυτόχρονα από όλες τις τρύπες, αλλά από την περιφέρεια του καλαθιού προς τα μέσα. Δε μου κάθεται καλά το ότι ο κώνος σχηματίστηκε τόσο γρήγορα και το ότι είδα μία ρωγμή σε ένα σημείο. Οπότε τώρα είμαι στη φάση που χρειάζομαι 'διάγνωση' και συμβουλές για να διορθώσω τα λάθη μου.
Καφές: Portioli Il top l - 16.4 gr - 25sec (βάρος δε ξέρω... βιάστηκα να βάλω τη κούπα χωρίς τη ζυγαριά...)
https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... TJ3YjFpY1U
-
buddy
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
Ναι μεν 25 sec, αλλα παρα πολυ γρηγορη φαινεται η εκχυλιση, λες και εχεις βαλει το βιντεο να παιζει στο γρηγορο
Μου φαινεται πολυ παραξενο που κραταει 25 sec, μοιαζει με εκχυλιση των 10 sec
Προφανως εχεις στο κεντρο περισσοτερο καφε απο την περιφερεια, κανε καλυτερη κατανομη.
Μου φαινεται πολυ παραξενο που κραταει 25 sec, μοιαζει με εκχυλιση των 10 sec
Προφανως εχεις στο κεντρο περισσοτερο καφε απο την περιφερεια, κανε καλυτερη κατανομη.
- Jazz
"Μιλάς με γρίφους γέροντα"xristospet21 έγραψε: Μου φαινεται πολυ παραξενο που κραταει 25 sec, μοιαζει με εκχυλιση των 10 sec
Τι να σου πω και εγώ; 25 δευτερόλεπτα διήρκεσε, δεν έχω δοκιμάσει ξανά με naked για να ξέρω πως έπρεπε να μοιάζει στα 25 sec...
Το απόγευμα που θα φτιάξω ξανά καφέ θα προσπαθήσω καλύτερη κατανομή.
Πάντως Χρήστο, χωρίς να είμαι σίγουρη γι αυτό που λέω, θεωρώ ότι ίσως σου μοιάζει πολύ γρήγορη γιατί έχεις συνηθίσει στα 35sec των specialty. Τώρα σε portioli δε ξέρω κατά πόσο είναι σωστό να ξεπεράσω τα 30 sec.
-
buddy
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
Ναι μπορει, μπορει και λογω βιντεο να φαινεται ετσι.
Παντως ο καφες πρεπει να τρεχει ταυτοχρονα απο ολες τις τρυπες και οχι πρωτα απο την περιφερεια ή το αντιθετο.
Για πρωτη αποπειρα εισαι καλα...εγω χαλασα ενα t-shirt την πρωτη μερα, ουτε στο πλυντηριο δεν βγηκαν οι λεκεδες
Παντως ο καφες πρεπει να τρεχει ταυτοχρονα απο ολες τις τρυπες και οχι πρωτα απο την περιφερεια ή το αντιθετο.
Για πρωτη αποπειρα εισαι καλα...εγω χαλασα ενα t-shirt την πρωτη μερα, ουτε στο πλυντηριο δεν βγηκαν οι λεκεδες
- Jazz
Ναι? Και εγώ νόμιζα ότι τα έκανα όλα λάθος σήμερα. Λέω, τι θα μου πούνε τώρα για αυτό που θα δούνε? Αν για 1η προσπάθεια είμαι καλά, τότε δε χρειάζεται να αγχώνομαι με το αποτέλεσμα. Θέλω να πιστεύω ότι με το καιρό θα έρθει και η βελτίωση.xristospet21 έγραψε: Για πρωτη αποπειρα εισαι καλα...εγω χαλασα ενα t-shirt την πρωτη μερα, ουτε στο πλυντηριο δεν βγηκαν οι λεκεδες
Τόσο πολύ πιτσίλαγε και λερώθηκε το μπλουζάκι;; Πάντως καλού κακού, εγώ σήμερα φόραγα πιτζάμες!