Φλυτζάνι ή γυαλί;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Re: Φλυτζάνι ή γυαλί;

Δημοσίευση από focus » Τετ Μαρ 30, 2011 10:33 am

+1 Για τη πορσελάνη.

Μου έκαναν δώρο τα παρακάτω γυάλινα της Bodum (250ml) , τα οποία είναι από φυσητό γυαλί . Παρ όλα αυτά, δεν μου αρέσουν για cappuccino καθώς δεν διατηρούν τη θερμοκρασία μιας και είναι πολύ ελαφριά. Αντίθετα η πορσελάνη και μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα έχει και κάνει αντίθεση με τα σκούρα χρώματα του εσπρέσσο συμβάλλοντας στη οπτική ευχαρίστηση. Ουσιαστικές διαφορές στη γεύση δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι γυαλί και πορσελάνη δεν αλληλεπιδρούν με το ρόφημα, απλά τίθεται το σημαντικό θέμα ποιο από τα δύο διατηρεί τη θερμοκρασία καλύτερα. :roll:
bodum.jpg

Googlis

Δημοσίευση από Googlis » Δευ Απρ 16, 2012 10:11 pm

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το άθλημα της espresso - παρασκευής, πήγα στην τοπική αγορά για να προμηθευτώ τα κατάλληλα τσιτσιμπλίκια, μεταξύ αυτών και φλιτζάνια.

Τα φλιτζάνια (πορσελάνινα) ήταν για espresso αλλά στην πορεία όταν αγόρασα φλιτζάνια από τον taf είδα αισθητές διαφορές:
1) του taf (πορσελάνινα κι αυτά) είχαν αισθητή διαφορά στο βάρος ήταν πιο βαριά
2) η αίσθηση και στην αφή και στα χείλη ήταν καλύτερη, ένιωθες μια μεγαλύτερη "αρχοντιά"
3) η κρέμα κρατούσε καλύτερα
4) η θερμοκρασία παρέμενε πιο σταθερή για περισσότερο χρόνο.

Καταλήγοντας σχημάτισα την εντύπωση πως όσο πιο βαρύ είναι το πορσελάνινο φλιτζάνι (μακρυά από Κινέζικα) τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχω στον καφέ αλλά και σε αίσθηση. Τα δε γυάλινα τα θεωρώ υπέροχα για φιγούρα, όχι όμως σαν αποτέλεσμα και σαν ποιότητα στον καφέ.

evan

Δημοσίευση από evan » Τετ Ιαν 30, 2013 11:12 pm

Έχω στο σπίτι πορσελάνινα φλυτζάνια διάφορων commercial brands (Illy, Lavazza, Segafredo, Buondi, Danesi), έχω δοκιμάσει σε γυάλινα φλυτζάνια καθώς και σε πορσελάνινα από μαγαζιά με είδη καφέ.
Ε σαν το διπλό φλυτζάνι της Illy δεν υπάρχει, τα καλύτερα μου αποτελέσματα τα έχω πάρει σ' αυτήν την κούπα. Για μένα το απόλυτο φλυτζάνι, μελετημένο σίγουρα επιστημονικά σε κάθε του λεπτομέρεια (υλικό κατασκευής, υψος, διάμετρος, πάχος χείλους, πάχος πάτου, θέση και διάμετρος λαβής) όσο περιέργο και αν ακούγεται θεωρώ πως κρατάει θερμοκρασία καλύτερα από ότι άλλο έχω δοκιμάσει και αναδυκνύει στο μέγιστο τον οποιοδήποτε καφέ. Εννοείτε πως πρέπει να είναι απόλυτα στεγνό αλλά και καλά ζεσταμένο (το ιδανικό είναι να το πάρεις απ' το πλυντήριο πιάτων 10 λεπτά αφού τελειώσει η πλύση και το στέγνωμα).
Το επόμενο που έχω ξεχωρίσει είναι της Danesi που έχει πιο παχύ χείλος και διαφορετική φιλοσοφία στο σχεδιασμό, κράταει καλά θερμοκρασία και αρώματα.
Γενικά νομίζω πρέπει να αποφεύγονται τα πορσελάνινα φλυτζάνια με γωνίες (εξάγωνα, τετράγωνα, τρίγωνα και άλλες τέτοιες βλακείες), επίσης τα πολύ στενά και ψηλά.
Τα γυάλινα θεωρώ μετά από δοκιμές πως δεν κάνουν για ζεστό καφέ άσχετα αν φαίνονται όμορφα στο μάτι.
Εντελώς ακατάλληλα για ζεστό καφέ πιστεύω είναι κάθε πλαστικό, χάρτινο κτλ.
Υ.Γ δεν τα παίρνω απ' την Illy, τον καφέ τους δεν τον αγοράζω αλλά το διπλό φλυτζάνι τους τα σπάει

Coffee Puck
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: Ascaso i-mini i-1
Οι καφέδες μου:: Sidamo-2 Hariti Ethiopia

Δημοσίευση από Coffee Puck » Τετ Ιαν 30, 2013 11:35 pm

focus έγραψε:+1 Για τη πορσελάνη.

Μου έκαναν δώρο τα παρακάτω γυάλινα της Bodum (250ml) , τα οποία είναι από φυσητό γυαλί . Παρ όλα αυτά, δεν μου αρέσουν για cappuccino καθώς δεν διατηρούν τη θερμοκρασία μιας και είναι πολύ ελαφριά. Αντίθετα η πορσελάνη και μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα έχει και κάνει αντίθεση με τα σκούρα χρώματα του εσπρέσσο συμβάλλοντας στη οπτική ευχαρίστηση. Ουσιαστικές διαφορές στη γεύση δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι γυαλί και πορσελάνη δεν αλληλεπιδρούν με το ρόφημα, απλά τίθεται το σημαντικό θέμα ποιο από τα δύο διατηρεί τη θερμοκρασία καλύτερα. :roll:
bodum.jpg

Αυτά http://www.bodum.com/int/en-us/shop/det ... e&navid=48 δεν παίζονται όσον αφορά τη διατήρηση της θερμοκρασίας. Είναι διπλότοιχα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν θερμός. Χρησιμοποιώ τα 0,08lt για espresso και τα 0,35lt για cappuccino.
Εχω και ενα ζευγάρι πορσελάνινα Buondi collection τα οποία είναι μικρά για διπλό espresso. Τα χρησιμοποιώ για διπλό ristretto (45ml)

Πάνω στο θέμα που συζητάμε, νομίζω οτι ο περιέκτης δε βελτιώνει το περιεχόμενο.

evan

Δημοσίευση από evan » Πέμ Ιαν 31, 2013 2:35 am

Coffee Puck έγραψε: Πάνω στο θέμα που συζητάμε, νομίζω οτι ο περιέκτης δε βελτιώνει το περιεχόμενο.
Να αλλάξει δραματικά το αποτέλεσμα δεν υπάρχει περίπτωση, αλλά σίγουρα κάποια φλυτζάνια-κούπες-ποτήρια λειτουργούν αρμονικότερα με συγκεκριμμένα ροφήματα. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα ευχαριστηθείς μια μοναστηριακή μπύρα αν την πιεις από ποτήρι για lager ή κρασί σε ποτήρι σωλήνα, έτσι και ο espresso θέλει την πορσελάνη του.
Η ένσταση μου με τα γυάλινα δεν έχει να κάνει με την διατήρηση της θερμοκρασίας που ίσως να είναι ανώτερα της πορσελάνης αλλά με την απαίσια για μένα αίσθηση που αφήνουν στην επαφή με τα χείλη μου.

Άβαταρ μέλους
tristanos
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Baby
Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Taf και ότι φρέσκο πέσει στα χέρια μου!

Δημοσίευση από tristanos » Πέμ Ιαν 31, 2013 6:05 pm

evan έγραψε:Ε σαν το διπλό φλυτζάνι της Illy δεν υπάρχει, τα καλύτερα μου αποτελέσματα τα έχω πάρει σ' αυτήν την κούπα. Για μένα το απόλυτο φλυτζάνι, μελετημένο σίγουρα επιστημονικά σε κάθε του λεπτομέρεια (υλικό κατασκευής, υψος, διάμετρος, πάχος χείλους, πάχος πάτου, θέση και διάμετρος λαβής) όσο περιέργο και αν ακούγεται θεωρώ πως κρατάει θερμοκρασία καλύτερα από ότι άλλο έχω δοκιμάσει και αναδυκνύει στο μέγιστο τον οποιοδήποτε καφέ.
Ακριβώς την ίδια γνώμη έχω και εγώ! Μου έδωσε ένας φίλος φλυτζάνια της Illy και πραγματικά είναι απίθανα,ότι πρέπει για cappuccino αλλά και για 2πλο espresso! Η συγγεκριμένη εταιρία τα "σπάει" στο θέμα φλυτζάνι.

Άβαταρ μέλους
Faunos
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef CM 81
Οι καφέδες μου:: Στο ψάξιμο...

Δημοσίευση από Faunos » Σάβ Φεβ 02, 2013 1:54 am

Που μπορούμε να τα προμηθευτούμε τα φλυτζάνια της illy;
Υπάρχει κάποιο link διαθέσιμο;

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Σάβ Φεβ 02, 2013 11:14 pm

Όντως τα φλυτζάνια της Illy απλά δε παίζονται , έχω ένα μονο , ένα διπλό (είχα και άλλο διπλό αλλά μου έσπασε :f010: ) και δυο για καπουτσίνο , έχουνε δίκιο για αυτά που λένε οι πιο πάνω!

Τελευταία όμως προμηθεύτηκα τα bialetti colorati τα οποία είναι πολυ χοντρά και βαριά και έχουνε ωραία έντονα χρώματα απ'έξω και ολόασπρο μέσα!Επίσης απο το cookshop πήρα και μερικά απο αυτά τα οποία μοιάζουν πολύ με αυτά του Tailor made , είναι πιο λεπτά απο bialeτti αλλά είναι πανέμροφα εξίσου!

edit:Βρήκα και αυτά του Tailormade που μπορείτε να τα αγοράσετε απο το site τους, είναι αυτά εδώ απλά στο site τους είναι ασπρόμαυρα και δε φαίνονται καθόλου καλά!Είναι χοντρά , βαριά και μου είχανε κάνει εντύπωση όταν τα είχα δει.
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

evan

Δημοσίευση από evan » Τρί Φεβ 05, 2013 12:22 am

Faunos έγραψε:Που μπορούμε να τα προμηθευτούμε τα φλυτζάνια της illy;
Υπάρχει κάποιο link διαθέσιμο;
Εδώ φαίνεται να έχει
http://www.coffee-world.gr/index.php?pa ... &Itemid=62

Άβαταρ μέλους
Faunos
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef CM 81
Οι καφέδες μου:: Στο ψάξιμο...

Δημοσίευση από Faunos » Τρί Φεβ 05, 2013 1:36 am

Οκ, σ' ευχαριστώ!
Βλέπω ότι το απλό φλυτζάνι της illy για καπουτσίνο έχει 8,99 ευρώ ενώ το σετ δώρου (δύο φλυτζάνια) είναι απλησίαστο (55,30 ευρώ). Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια διαφορά στην τιμή...
Ή μάλλον, μπορώ να καταλάβω (είναι σετ δώρου υποτίθεται, με χρωματάκια στα φλυτζάνια και τέτοια), αλλά και πάλι, δικαιολογείται τέτοια διαφορά για το ίδιο φλυτζάνι;
Εκτός κι αν δεν είναι ακριβώς το ίδιο φλυτζάνι...

Απάντηση