Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Γιάννης
Μηχανή:: Ascaso Dream
Μύλος:: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Ascaso i-2

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Γιάννης » Πέμ Ιουν 23, 2011 10:28 pm

Ανέβασα δύο βίντεο για να μου πείτε τη γνώμη σας για την εκχύλιση

ένα με 15,3 γρ καφές μέτριος
http://www.youtube.com/watch?v=ZXHDFSM_T8U

και ένα με 14,4γρ καφές αρκετά καλός
http://www.youtube.com/watch?v=DMhnGPd1aw8

θέλω να μου πείτε αν διακρίνετε κάποια υποεκχύλιση παρά τους 'σωστούς' χρόνους και επίσης το blonding point γιατί μου φαίνεται οτι ξεκινάει κατευθείαν??? :a030:

spyros
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Πέμ Ιουν 23, 2011 11:39 pm

Βλέποντας και τις δύο εκχυλίσεις η πρώτη (15.3 γρ) φαίνεται με διαφορά καλύτερη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατά κανόνα καλό αποτέλεσμα. Θεωρώ πως έπρεπε να τελειώσει στο 1.19. Στην δεύτερη που όπως γράφεις έχεις καλό καφέ παρατηρείται έντονα τρεμούλιασμα στην ροή από την αρχή.
Μια συμβουλή δοκίμασε να συγχρονίζεσαι με τον θερμοστάτη για να ελέγχεις όσο γίνεται και την θερμοκρασία. Κάνε δηλαδή ένα flush και σταμάτα το όταν πάψει να ακούγεται το φςςς του ατμού έπειτα κούμπωσε το pf και ξεκίνα.
Στο πρώτο βίντεο δυσκολεύτηκες να κουμπώσεις το pf; Δεν φάνηκε κάτι τέτοιο. Να καταλήξουμε πως δεν πρέπει να ζορίζεται το καλαθάκι στο κούμπωμα. Αν το κουμπώνεις και χωρίς να κάνεις τίποτα σου χαλάει την επιφάνεια απλά δεν κάνει. Δοκίμασε 15 γραμμάρια με ελαφρύτερο πάτημα και ένα κλικ λεπτότερο κόψιμο στον μύλο.

Γιάννης
Μηχανή:: Ascaso Dream
Μύλος:: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Ascaso i-2

Δημοσίευση από Γιάννης » Παρ Ιουν 24, 2011 12:24 am

Γιάννης έγραψε:Στο πρώτο βίντεο δυσκολεύτηκες να κουμπώσεις το pf;
όχι δεν δυσκολεύτηκα καθόλου...έχω φτιάξει καφέδες και με 17γρ (εκέι δυσκολεύτηκα) αλλά στα 15 κουμπώνει άνετα.
νομίζω οτι έχεις δίκιο όσων αφορά το πάτημα...πριν λίγο έφτιαξα καφέ με ελαφρύ πάτημα και 15γρ και βγήκε πολύ καλύτερος.Γιατί πιστεύεις οτι έπρεπε να σταματήσω στο 1.19 λόγω τρεμουλιάσματος?

spyros
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Παρ Ιουν 24, 2011 12:40 am

Ακριβώς, αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και απότομη αλλαγή χρώματος ( blonding point).

basilis5

Δημοσίευση από basilis5 » Τρί Ιουν 28, 2011 12:30 pm

Παιδια καλησπέρα, είμαι καινούργιος στο φόρουμ και διάβασα αρκετά τις τελευταίες μέρες, διότι ψαχνόμουν κι εγώ για αγορά μιας νέας εσπρεσσομηχανής, καθώς η παλιά μου krups τα είχε ψιλοφτύσει. Τελικά πήρα μια gaggia baby dose.
Το πρόβλημα μου είναι το εξής.
Ακολουθώ τις συμβουλές σας, για να φτιάξω διπλό εσπρέσσο.όταν παω να βαλω ας που,ε 28 gr στο φιλτρο, τότε αυτό (εχω το εξτρα cream της gaggia γιατι ο καφες μου απο οτι καταλαβα πρεπει να ειναι χοντροκομμενος) γεμίζει υπερβολικά, με αποτέλεσμα οσο κι αν το πιεσω με το tamper η επιφανεια του καφε να βρισκει στο shower screen (αν το λεω σωστα) της μηχανης.
Αν παω στο εν λογω φιλτρο (που η εταιρια λεει πως ειναι και για μονους εσπρεσσο) να βαώ 14-15 γρ τοτε μενει πολυ αδειο, και (δεν ξερω αν φταιει αυτο) ο καφες κατεβαινει πολυ γρήγορα (5-7 δευτερολεπτα).
Ο καφες που χρησιμοποιω ειναι απο τα costa cafe αλλεσμενος, και τον προτιμω σε γευση απο διαφορους (του σουπερ μαρκετ) που εχω δοκιμασει.
Εχετε υποψην τι μπορει να φταιει ΄η τι κανω λαθος εγώ;
Έχω ψηφιακή ζυγαριά για το μέτριμα του καφέ, και το πλαστικο (....) tamper (προς το παρον) που ειχε η καφετιερα απο την μαμα της.

υγ: οσο και να γεμισω το φιλτρο με καφε (μονο-διπλο) όταν πλεον εχει κατεβει ο καφες το υπολοιπα στον φιλτρο ειναι αρκετα μουσκεμενο ενω λερωνεται και το shower screen. Ειναι φυσιολογικη συμπεριφορα αυτη;

ευχαριστω και συγνωμη αν κουρασα.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Ιουν 28, 2011 12:32 pm

28 γραμμάρια δεν χωράει κανένα καλαθάκι της Gaggia Βασίλη και μάλλον αυτό που νομίζεις για μονό είναι το κλασικό διπλό που χωράει max 20 g για αυτό και τα 14g είναι λίγα.

Δες και εδώ για να βρεις ποιο χρησιμοποιείς απ΄όλα
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

basilis5

Δημοσίευση από basilis5 » Τρί Ιουν 28, 2011 1:04 pm

Christos έγραψε:28 γραμμάρια δεν χωράει κανένα καλαθάκι της Gaggia Βασίλη και μάλλον αυτό που νομίζεις για μονό είναι το κλασικό διπλό που χωράει max 20 g για αυτό και τα 14g είναι λίγα.

Δες και εδώ για να βρεις ποιο χρησιμοποιείς απ΄όλα
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Αυτά τα 4 έχω κι εγώ, αλλά γενικά χρησιμοποιώ το 4ο, το pressurized (crema), καθώς είναι το μόνο που δίνει καιμάκι στον καφέ (που χρησιμοποιώ).
Γενικά όμως μπερδεύτηκα, πρέπει να αλλάξω καλαθάκια, ή να βάζω 20 γρ καφέ; Από τα όσα γράφονται εδώ είχα καταλάβει πως επρεπε να βάζω 14 ή 28 γρ. στο περίπου για έναν 'σωστό' καφε.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Ιουν 28, 2011 1:17 pm

Η μηχανη σου εχει πολλες παραπανω δυνατοτητες για τον τροπο που την χρησιμοποιεις...
Για να παρεις ενα καλο αποτελεσμα πρεπει να παρεις μυλο και να προμηθευτεις φρεσκο καφε!
Αν παρολαυτα θελεις να περιμενεις για μυλο , πηγαινε στον ΤΑΦ και παρε φρεσκοψημενο καφε και πες να στον κοψουν για Gaggia και παλι θα δεις μεγαλη διαφορα!Να χρησιμοποιεις το διπλο καλαθακι και να παιζεις απο 16γρ-20γρ!
Αν δεν εχεις ζυγαρια ακριβειας να παρεις μια!Ειναι πολυ σημαντικο!

Υγ-Το Perfect Crema δεν σου δινει καιμακι αλλα αφρο...

basilis5

Δημοσίευση από basilis5 » Τρί Ιουν 28, 2011 2:30 pm

ετχαριστώ πολυ για την απαντηση!
Γνωριζω για τις δυνατότητες της μηχανης, και γι αυτο την πήρα, με την βλέψη αργότερα όταν δυναμαι οικονομικά να παρω και ένα μυλο.
Η ερωτηση ειναι, τι είναι ο ΤΑΦ;
Αν παω και παρω καφε αρκει να ζητησω για gaggia ή ειναι καλύτερο να δινω και κάποιο νούμερο-μεγεθος κοπής που θέλω; Και πλεον τότε δεν θα χρησιμοποιώ το καλαθακι crema σωστα; Ευχαριστω για τις απαντησεις και συγνωμη αν κουράζω

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τρί Ιουν 28, 2011 4:52 pm

Taf είναι το κατάστημα με τους καφέδες (μπορείς να κάνεις κλίκ στη διαφήμιση στο πάνω μέρος της σελίδας, αριστερά) στο οποίο (αν είσαι από Αθήνα) μπορείς να πάρεις φρέσκο καφέ και συμβουλές από τα παιδιά που ξέρουν. Ενημέρωσε αν θέλεις το προφίλ σου.

Απάντηση