Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Marvellous_Cain

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Marvellous_Cain » Τετ Ιούλ 24, 2013 10:39 pm

Μπορεί να μου πει κάποιος για ένα 3πλό ristretto (με το 3πλο καλαθάκι της Silvia) χρόνους, γραμμάρια καφέ και ml στο φλιτζάνι ?

Άβαταρ μέλους
tsambu
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Arielli KM-150BS
Μύλος:: -
Οι καφέδες μου:: -

Δημοσίευση από tsambu » Σάβ Αύγ 03, 2013 12:27 pm

Λοιπον κυριοι
ο ερασιτεχνης χτυπησε.Πηρα ενσυνειδητα μια μηχανη του αψε σβησε,ισα ισα απλα να πειραματιστω, μια Arielli 150 που εχει pf pressurised και παρ οτι φυσικα δεν περιμενα να γινω καλλιτεχνης με τη μια, προσπαθησα απλα να πιω κατι σε καφε.
Διαβασα αρκετα απο τα πολυ ενδιαφεροντα ενδιαφεροντα που λετε για τις εκχυλισεις, το CO2 και τη σχεση του με το καϊμακι τους χρονους την ποσοτητα την φρεσκαδα του καφε, τα γνωστα στους εμπειρους φιλους τελος παντων, εχω προβλημα ομως με την πικραδα του καφε.
Πηρα για αρχη εναν Dimello απο Coffeways,τον ειδα αιωνια παλιο μεσα στο πλαστικο του (αλλα τι να κανω εφευγα για ΣΚ και ηθελα ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ espresso διπλα στο κυματακι :D ), μου τον αλεσε εκεινη την στιγμη, αλλα μου εκανε εντυπωση που φρεσκοψημενος δεν μυριζε καθολου!
Τεσπα, εκανα 2-3 καφεδες, δηλητηριο.Αλλους 2-3, καλυτερο καϊμακι, ο καφες δηλητηριο. :a060:
Πηρα και εναν Lavazza, ιδια δοσολογια, αρκετα καλυτερος αλλα πικρος.Αρχισε να θυμιζει απλα καφε ο κοκκινος Lavazza, σε μικρη δοση και καθολου πατημα.
Λοιπον, πρωτη προσπαθεια κατω της βασης.
Δοση καφε με δοσομετρητη της μηχανης, 25 δευτερα εκχ. και περιπου 50 cc καφε.
Ως βασικο λαθος του πικρου,τι λετε?
Εχω παραγγειλει απο TAF δυο καφεδες αλλα μεχρι ναρθουν ΚΑΤΙ πρεπει να πινω.Τουλαχιστον o Lavazza να θυμιζει καφε....

(Πρεπει να την πω και στην κυρα που κανει (οντως) καλο ελληνικο, και γελεαει με την ασχετοσυνη μου,αλλα εγω εκεινο το τελειωμα με το κατακαθι στο τελος δεν το γουσταρω.Μεχρι Σεπτεμβρη που θα παω σε σοβαροτερη μηχανη και αλεστη πρεπει να μην χανω με γκολ απο τ αποδυτηρια.Οποτε, μονοδρομος)

Tkin73
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!

Δημοσίευση από Tkin73 » Τετ Αύγ 21, 2013 11:10 am

Βελτιώθηκε θεαματικά το αποτέλεσμα μου σε χρονο 25 sec 60ml με πλούσια φουντουκενια κρεμα και δυνατή γεύση, μετα την αγορα του tamper επιτέλους αλλα κυρίως με βελτίωση της κατανομής του καφε.
Είδα ένα βιντεακι που η αλήθεια ειναι δεν μπορω να το βρω ξανά οπου κάποιος για να βελτιώσει την κατανομή του καφε έκανε ελαφρές περιστροφικες κινήσεις την μάζα του καφε πατώντας με το πλαστικό ταμπερ τις παριες του γκρουπ ωστε να πετυχαίνει την ίσο κατανομή του καφε και τελειώνοντας το τελικο πάτημα έκανε και ένα επιπλέον πάτημα στο κεντρο με το στενό του ταμπερ της gaggia προφανώς για την δημιουργία του κοιλου.

Έκανα τα ίδια με το πλαστικο πλην του κοιλου και έκανα το τελικο πάτημα με τα σιδερένιο ταμπερ και πραγματικα το αποτέλεσμα απογειώθηκε!

Άβαταρ μέλους
leotzian
Όνομα: Λεωνίδας
Μηχανή:: Gaggia Classic (Pid)
Μύλος:: Ascaso i2 Mini Alum
2ος Μύλος:: Porlex Grinder
Οι καφέδες μου:: Single Origin Valcafe,Taf

Δημοσίευση από leotzian » Σάβ Αύγ 24, 2013 5:17 pm

Γειά σε ολους και καλό καλοκαίρι
Εχοντας την μηχανή δυό μήνες εχω βελτιωθεί αρκετά και παίρνω πολύ καλές εκχυλήσεις.
Επειδη ολο ψάχνομαι βρήκα αυτό
http://www.home-barista.com/tips/does-e ... t3609.html
εχει καμμιά λογική?
Κάνοντας πολλές δοκιμές στο γούστο μου, βάζω 14 γραμμάρια καφέ ( στην αρχή για ενα μήνα δοκίμαζα με 18 γρ.), και παίρνω στα 15 δευτερόλεπτα 55-60 ml περίπου
Στο παραπάνω site υποστηρίζουν το βάρος καφέ υγρού εκχύλησης σε διάφορα ποσοστά.
Δηλαδή για τα 14 γραμμάρια τα δικά μου για regular espresso (50%) πρέπει να βγάλω 28ml

"You start the extraction on your machine and watch the scale. I find that for lot of coffees, I like about 70%-90% brew ratio. If you are shooting for 70% brew ratio that means that for 14 grams of coffee you extract 20 grams of espresso by weight in 25 seconds from the moment first drop of espresso hits the cup."

Εχει λογική?

Marvellous_Cain

Δημοσίευση από Marvellous_Cain » Σάβ Αύγ 24, 2013 6:28 pm

Χωρίς να μπορώ να επιχειρηματολογήσω μου φαίνεται ότι έχει λογική...

Αν δεις και στο πάνω που λέει για μονό/διπλό/τριπλό βγάζει κάποιο νόημα πιο εύκολα

http://www.home-barista.com/forums/user ... s_sm_1.png
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Marvellous_Cain την Σάβ Αύγ 24, 2013 6:31 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Αύγ 24, 2013 6:30 pm

leotzian έγραψε: http://www.home-barista.com/tips/does-e ... t3609.html
εχει καμμιά λογική?
Έχει
leotzian έγραψε: ...βάζω 14 γραμμάρια καφέ και παίρνω στα 15 δευτερόλεπτα 55-60 ml περίπου
Αυτό δεν έχει.
leotzian έγραψε:Δηλαδή για τα 14 γραμμάρια τα δικά μου για regular espresso (50%) πρέπει να βγάλω 28ml
Λάθος, πρέπει να βγάλεις 28g τελικό ρόφημα.

Σχετικές συζητήσεις:
viewtopic.php?f=4&t=996#p12598
viewtopic.php?f=4&t=2736#p43201
viewtopic.php?f=4&t=972&start=20#p23648
viewtopic.php?f=29&t=74&start=10#p1909
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
leotzian

Δημοσίευση από leotzian » Κυρ Αύγ 25, 2013 11:16 am

Συγνώμη και πάλι αλλά μπερδεύτικα περισότερο.
Εκανα και εγώ λάθος στον χρόνο εγραψα στα 15 sec 55-60ml, το σωστό ειναι 25 sec 55-60
Δηλαδή επειδή ρωτήθηκε απο εμένα και πήρα απαντήσεις για να καταλάβω...

Δοκίμαζα 18 γραμμάρια για 1 μήνα και επαιρνα ρυθμίζοντας τον μύλλο 55-60ml στα 25 δευτερόλεπτα.
Μετά δοκίμασα και αυτό κάνω μέχρι και σήμερα 14 γραμμάρια ρυθμίζοντας τον μύλλο για πιό ψιλό κόψιμο και παίρνω πάλι στα 25 sec 55-60 ml

Ειναι λάθος αυτό?
Ο καφές που πίνω για τα γούστα μου ( Υπ'οψιν πίνουμε οικογενειακώς Καπουτσίνο η Fredo )
ειναι εξαιρετικός ωραια σκούρα κρέμα με tiger stripes.
Κάνω κάτι λάθος?

Marvellous_Cain

Δημοσίευση από Marvellous_Cain » Κυρ Αύγ 25, 2013 11:33 am

Επειδή και εγώ μπερδεύτηκα :) Υπάρχει κάτι σε video ? :)

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Αύγ 25, 2013 12:09 pm

leotzian έγραψε:

Ειναι λάθος αυτό?
Ο καφές που πίνω για τα γούστα μου ( Υπ'οψιν πίνουμε οικογενειακώς Καπουτσίνο η Fredo )
ειναι εξαιρετικός ωραια σκούρα κρέμα με tiger stripes.
Κάνω κάτι λάθος?
Απο την στιγμη που αυτό σου αρέσει δεν υπάρχει κανένα λάθος!
Η αίσθηση της γεύσης είναι ο κριτής σου,όχι εμείς ουτε οι γενικοί παράμετροι.
Οι τελευταίοι είναι προτάσεις και όχι κανόνες-νόμοι για σωστο εσπρέσο.
Εξάλλου κάθε καφές θέλει και αλλαγές στην εκχύλιση.
Επίσης τα τελευταια που εχεις γράψει είναι εντός των προτάσεων.Οποτε γιατί αναρωτιεσαι αν κανεις κάπου λάθος;

Άβαταρ μέλους
leotzian

Δημοσίευση από leotzian » Κυρ Αύγ 25, 2013 1:02 pm

Επειδή διάβασα για την μέθοδο με τα γραμμάρια και βάση αυτής πρέπει να βγάλω την μισή ποσότητα, γι αυτό ρώτησα αν στέκει

Απάντηση