Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
νικολας

Re: Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Δημοσίευση από νικολας » Τετ Απρ 06, 2011 12:03 pm

αν και δεν εχω silvia να κοψεις το καφε πιο ψιλο ενα κλικ και ολα θα φτιαξουν :oneup:
ισως χρειαστει αφου κοψεις ενα κλικ πιο ψιλο το καφε να βαλεις λιγο λιγοτερη δυναμη στο ταμπερ αλλα οπως και να εχει ενα κλικ πιο ψιλο κοψιμο σιγουρα χρειαζεσαι

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 06, 2011 12:14 pm

Όλα δεν θα φτιάξουν αλλά σωστά προτείνει ο Νικόλας το λεπτότερο κόψιμο. 15s είναι πολύ γρήγορη εκχύλιση και άρα δεν τηρούνται οι βασικές προδιαγραφές.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Τετ Απρ 06, 2011 12:21 pm

δικιο εχεις, μαλλον θα χρειαστει και πιο δυνατο πατημα στο ταμπερ για να βελτιωθει η ροη.
ισως να μην χρειαστει καν πιο λεπτο κοψιμο αν βαλει 15 κιλα δυναμη στο ταμπερ
εμενα μου κανει τρεμουλιστη ροη οταν δεν ειναι πατημενος καλα ο καφες. μαλλον ανοιγει "τρυπες" το νερο μεσα στο σωμα του πουκ καθως περνα απο μη συνεκτικο σωμα.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τετ Απρ 06, 2011 12:24 pm

Κι εγώ έτσι την είχα πατήσει στην αρχή Απόστολε. Λίγη εξάσκηση θέλει μέχρι να μάθεις τα "χούγια" της Silvia. Το αποτέλεσμα όμως θα σε ανταμείψει.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 06, 2011 12:28 pm

Και να το βελτιώσει Νικόλα από θέμα χρόνων (δεν λένε πάντα την αλήθεια) το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο από αυτό που θα πάρει εάν αγοράσει το διπλό βαθύ και μπει σε μεγαλύτερες δόσεις.
Επίσης είναι στο τελείωμα του πακέτου και απ΄οτι θυμάμαι
viewtopic.php?f=7&t=347&start=20#p4049
Πιο καλά συμπεράσματα θα βγούν όταν θα ανοίξει άλλο πακέτο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

little-prince

Δημοσίευση από little-prince » Τετ Απρ 06, 2011 12:39 pm

Έχεις δίκιο Χρήστο το παρατήρησα με τον καφέ και με την προηγούμενη μου μηχανή. Είναι αρκετά ευαίσθητος και χάνει μέρα με τη μέρα πολλά από τα στοιχεία του. Περιμένω την επόμενη εβδομάδα που θα βρεθώ Αθήνα να κάνω αγορά από Taf. Είναι και το διπλό basket τελικά must αν το βρώ από Taf θα το πάρω (στο site πάντως γράφει μη διαθέσιμο).
Πάντως με ζητήματα θερμοκρασίας και πίεσης πιστεύετε ότι υπάρχει θέμα;;; Εχώ διαβάσει σχετικό post για χρόνο που πρέπει να ξεκινήσεις εκχύλιση μετά από το σβήσιμο του λαμπτήρα αλλά τελικά οι απόψεις ήταν τελικά διφορούμενες δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος κανόνας.
Τέλος πάντων μην κάνουμε υποθέσεις.....πάμε για basket και φρέσκο καφέ και βλέπουμε......

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Απρ 06, 2011 1:07 pm

Σίγουρα πρέπει να προμηθευτείς το διπλό βαθύ καλαθάκι της rancilio και να κατεβάσεις ένα κλικ πιο λεπτό το κόψιμο του μύλου.Μπορεί να χρειαστεί και δυό σκάλες πιο λεπτό..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Τετ Απρ 06, 2011 2:03 pm

Το διπλό καλαθάκι που έχεις, τι κωδικό έχει "χτυπημένο" πάνω του; Το χτυπάς καθώς το γεμίζεις με καφέ, να δεις μήπως παίρνει παραπάνω γραμμάρια; Αν κι εγώ πιστεύω ότι φταίει το κόψιμο. Ο καφές 15 μέρες μετά την roast date δεν είναι κάτι τραγικό. Σόρυ τώρα το διάβασα καλύτερα, έχει roast date 1/3, άνοιξες το σακουλάκι 15/3 και την εκχύλιση που μας λες την έκανες σήμερα έτσι; Τότε μ' αυτά τα δεδομένα σίγουρα έχει μερίδιο ευθύνης και ο καφές γιατί είναι ανοιγμένος γύρω στις 20 μέρες. Ο χρόνος της εκχύλισης όμως δείχνει ότι είναι λάθος και το κόψιμο. Επίσης δοκίμασε να ξεκινήσεις την εκχύλιση 2 λεπτά μετά το σβήσιμο του θερμοστάτη ( μέχρι να μας πει κανέναν άλλο χρόνο ο Άλεξ :lick: ). Το basket να υποθέσω ότι το σκουπίζεις-στεγνώνεις πριν βάλεις καφέ μέσα, έτσι;
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

little-prince

Δημοσίευση από little-prince » Τετ Απρ 06, 2011 2:37 pm

dalas έγραψε:Το basket να υποθέσω ότι το σκουπίζεις-στεγνώνεις πριν βάλεις καφέ μέσα, έτσι;
Με το σεσουάρ της :waf: το στεγνώνω :D :D :D

marionik

Δημοσίευση από marionik » Κυρ Ιούλ 24, 2011 6:03 pm

λοιπον επειδη απο τοτε που ηρθε η σιλβια καφε δεν εχουμε πιει θέλω την βοηθεία σας.

ο καφες που χρησιμοποιειται είνα απο το ταφ ο halacienda la minita (με αρωμα σοκολάτας..)

χρησιμοποιούμε το διπλό καλαθάκι που είχε το κουτί της σίλβια (χωράει max 6 γρ καφέ στα παραπάνω γραμμάρια δεν κουμπώνει με τίποτα ή αν κουμπώσει μπουκώνει)..λοιπόν οι ρυθμίσεις του vario είναι από την δεξιά μεριά 1 πάυλα κάτω από την ένδειξη espresso και από την αριστερή που έχει την ενδειξη fin είναι 7 πάυλες κάτω..κόβω καφέ σε 11δευτερολεπτα είναι 6 γρ, πατάω δυνατά, και παίρνω 25 ml se 25sec ο καφές ήτανε πολύ πικρός..

αλλάζοντας την ρύθμιση του vario μονο από την αριστερή πλευρά σε 6 πάυλες κάτω (δηλαδή μια πάυλα πάνω ο καφές είναι ξυνός..τι πάει λάθος?????

Απάντηση