Gaggia Baby Extraction.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Dimitris_P

Re: Gaggia Baby Extraction.

Δημοσίευση από Dimitris_P » Δευ Νοέμ 29, 2010 11:30 pm

το μπαγιάτικο είναι το πιο πιθανό σενάριο, γιατί το πιο wet puck το παρατήρησα σ'έναν illy που έκοψα ο οποίος ήταν κ γευστικά χάλια (ακόμα και ο κόκκος μύριζε μπαγιατίλα) αφού ο ταφ μου τέλειωσε. πρέπει να πάω για προμήθειες :) η πρώτη δοκιμή πάντως ήταν με τον προηγούμενο daterra του οποίου το Puck βγήκε με μια μικρή κηλίδα κ γευστικά καλός (αλλά όχι όπως οι πρώτοι) αφού πέρασαν οι μέρες κ είχα κ μερικούς κόκκους στον μύλο.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Πέμ Δεκ 02, 2010 6:15 pm

με το καλαθάκι που χρησιμοποιώ στο naked pf που χωράει περί τα 20-21 g, οι χρόνοι θα πρέπει να είναι ίδιοι? δλδ 60ml σε 60 sec ή πάει αναλογικά ?

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Πέμ Δεκ 02, 2010 6:36 pm

Christos έγραψε:Wet puck σημαίνει ότι κάτι είναι λάθος στην εκχύλιση σου. Πρέπει να παίξεις με την ποσότητα καφέ -κόψιμο μέχρι να μην το παρατηρείς. Επίσης ίσως να έχει αρχίσει να μπαγιατεύει και ο καφές.

Eπειτα απο πολλα κιλα καφε σε δοκιμες, κατεληξα οτι για να μην εχεις wet pack θα πρεπει το pack, οταν το κλειστρο ειναι στην θεση του, να ακουμπαει την βιδα του shower
Προσοχη την βιδα, οχι το shower

Aυτο ισχυει ανεξαρτητως καλαθιου, ειτε μονου ειτε διπλου
Στο μονο ημουν οκ με τα 8gr καφε
Στο διπλο ημουν στα 15 αλλα πλεον δοκιμαζω μεταξυ 16 και 17 για να μην εχω wet pack

Εννοειται οτι δεν το κανω μονο για το wet pack, αλλα γενικα το extraction ετσι ειναι πιο σωστο
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Δεκ 02, 2010 7:47 pm

Dimitris_P έγραψε:με το καλαθάκι που χρησιμοποιώ στο naked pf που χωράει περί τα 20-21 g, οι χρόνοι θα πρέπει να είναι ίδιοι? δλδ 60ml σε 60 sec ή πάει αναλογικά ?
Οι χρόνοι θα παραμείνουν πάλι οι ίδιοι. 60ml σε 23-28s.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Πέμ Δεκ 02, 2010 8:29 pm

After έγραψε:Eπειτα απο πολλα κιλα καφε σε δοκιμες, κατεληξα οτι για να μην εχεις wet pack θα πρεπει το pack, οταν το κλειστρο ειναι στην θεση του, να ακουμπαει την βιδα του shower
Προσοχη την βιδα, οχι το shower
Sorry, αλλά το συμπέρασμα, έτσι όπως το αναφέρεις, είναι τελείως αυθαίρετο. Πιθανόν να "δουλεύει" σαν δικός σου τρόπος για να πετυχαίνεις την σωστή ποσότητα, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να γενικευτεί ή να χρησιμοποιηθεί σαν κανόνας.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
After

Δημοσίευση από After » Παρ Δεκ 03, 2010 12:51 am

Kαι ομως το εχω διαβασει σε pro guides ως ''ιδανικο'' γεμισμα και εγω απλα το επαληθευσα, σε 2 μηχανες μαλιστα
Αυτο βεβαια δεν εγγυαται οτι η γευση του καφε θα ειναι οπως την θες, με βαση ομως την θεωρια, μαλλον θα ειναι
Δηλαδη εννοω οτι αν δεν ειναι dry το pack, δεν παει να πει οτι δεν θα ειναι σωστος ο καφες

Εκανα και σημερα μερικες δοκιμες με το διπλο καλαθι, μιας και αποφασισα να μην ξαναχρησιμοποιησω το μονο, και ειδα οτι ο καφες εχει την ''σωστη'' γευση
Δοκιμασα και με pre-infusion και χωρις, και ειχα το ιδιο αποτελεσμα στο pack, δηλαδη dry και στις 2 περιπτωσεις

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Δεκ 03, 2010 2:02 am

Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lancias
Όνομα: Christos
Μηχανή:: Gaggia Baby black

Δημοσίευση από lancias » Τρί Απρ 19, 2011 3:46 pm

Καλησπερα παιδια :cfstd: ,

ειμαι νεος στο club :a013:
Πριν μια εβδομαδα ξεκινησα να διαβαζω το forum σας,Σημερα βρεθηκα με μια gaggia baby black στα χερια μου :a014: .

Λοιπον ξεκινησα με νερο εμφιαλωμενο κ καφε illy αλεσμενο (συσκευασια 125 gr),δεν επιθυμουσα την τρελη ποιοτητα απλα να μου βγαλει ενα καφε που να πινεται.Κατ'αρχιν εβαλα να τρεξει νερο σε μια κουπα ,οπως λεγανε οι οδηγιες,μετα εβγαλα το πρωτο καφε κ το πεταξα,το δευτερο καφε το δοκιμασα.
Συμπερασματα:

1.Παρατηρησα οτι ο καφες μετα τη χρηση της μηχανης γινεται αρκετα σκληρος-στεγνος.
2.Η εκχυληση κραταει παραπανω απο 30 δευτερα με αποτελεσμα να σταματαω εγω την εκχυληση απο το κουμπι.
3.Ο καφες ηταν πικρος.

Όσον αφορα τη gaggia φαινεται καθαρα οτι κατασκευαζεται στυην Ιταλια απο την φτηνη ποιοτητα στα πλαστικα .
Επισης μετα τη πρωτη χρηση βρηκα νερο κατω απο τη μηχανη......ελπιζω να μην χανει απο πουθενα..... :a026:

Οποιαδηποτε συμβουλη σας θα με βοηθαγε σημαντικα μιας κ ειμαι λιγο ψιλοξενερομενος....
Κάποτε θα φτιαξω κ εγω καλο espresso....

Άβαταρ μέλους
After

Δημοσίευση από After » Τρί Απρ 19, 2011 3:54 pm

Καλως ηλθες
Η μηχανη δεν εχει προβλημα, ισα ισα ειναι απο τις καλυτερες σε αυτα τα χρηματα αν οχι η καλυτερη

Για αρχη διαβασε εδω, και μετα οτι απορια εχεις την ρωτας
viewtopic.php?f=4&t=972

Άβαταρ μέλους
Sandman
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend

Δημοσίευση από Sandman » Τρί Απρ 19, 2011 3:56 pm

Καλως ηρθες, κι αν θες περνα και απο το welcome thread του φορουμ για τα τυπικα και τη γνωριμια.

Σε οσες εσπρεσσιερες ειχα, ποτε δεν αρκουσε ενας καφες (σαν του κουτιου) για να μαλακωσει η αθλια γευση του καμμενου πλαστικου τους.

Απο εκει και περα. Λυπαμαι που στο λεω, αλλα ολες αυτες οι ενα-δυο-σκαλοπατια-πανω-απο-τις-αλλες εσπρεσσιερες δεν φτιαχτηκαν με καφε σουπερμαρκετ στο μυαλο. Θυμαμαι τη Evolution που με τιποτε δεν δεχοταν για παραδειγμα αλεσμενο απο ραφι s/m Lavazza και τον εφτυνε, απλως το κοψιμο τους δεν ειναι για αυτες (συνηθως ειναι χοντρο, ειδικα οι Gaggia εκτιμουν ψιλοκομμενους καφεδες, απο την εμπειρια μου τουλαχιστο).

Ο καφες σου κοντεψε να μπουκωσει τη μηχανη και η εκχυλιση ηταν κακη, ο καφες "ζοριστικε" (να το πω χωρις ορολογια) και εβγαλε πικριλα.
Χωρις καφε πραγματικα φρεσκο και κομμενο σωστα δε θα παρεις ουτε το 60% της μηχανης σου.

Αυτα, σε πολυ γενικες γραμμες γιατι ειναι αρκετα γενικα και "χοντρα" τα λαθη, οσο σκληρο κι αν ακουγεται πως το λεω.
Η μηχανη αυτη εχει δυνατοτητα για περιφημο καφε, αλλα οχι υπο τη συνθηκη "αγοραζω εσπρεσσο μαζι με ρυζι/απορρυπαντικο απο το σουπερ μαρκετ".

Απάντηση