Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
spyros
Δημοσιεύσεις: 411
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 08, 2010 12:36 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από spyros » Τρί Ιουν 21, 2011 1:20 pm

Στους ίδιους χρόνους η παρασκευή του καφέ; Το πιθανότερο είναι να κάνει ρωγμή το puck και το νερό να βρίσκει διόδους. Δοκίμασε μεγαλύτερες ποσότητες με διαφορετικό καλαθάκι.

Γιάννης
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
Μηχανή:: Ascaso Dream
Μύλος:: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Ascaso i-2
Τοποθεσία: London

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Γιάννης » Τρί Ιουν 21, 2011 2:43 pm

ναι στους ίδιους χρόνους...δυστυχώς δεν υπάρχει μεγαλύτερο καλαθάκι για τη μηχανή μου (γεμίζω πάντα στα 15 +-5 γρ) :( πιστεύω οτι η διαφορά οφείλεται στο ότι ακουμπάει ο καφές στη ντουζιέρα αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δίνει ξινή γεύση οταν ακουμπάει?

spyros
Δημοσιεύσεις: 411
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 08, 2010 12:36 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από spyros » Τρί Ιουν 21, 2011 4:52 pm

Δεν την ξέρω την μηχανή σου για να προτείνω καλαθάκι. Είναι με pressurized pf; Θα κάνω ένα ψάξιμο αργότερα να δούμε αν υπάρχει άλλη λύση. Την γεύση στην χαλάει επειδή υποεκχυλίζεται. Ακουμπώντας δηλαδή το κέικ του καφέ στην ντουζιέρα σπάει με αποτέλεσμα όταν το νερό έρχεται υπό πίεση από την αντλία να βρίσκει ευκολότερες οδούς. Τώρα για τους χρόνους λογικά ισορροπείται επειδή αυξάνει και η ποσότητα.

Γιάννης
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
Μηχανή:: Ascaso Dream
Μύλος:: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Ascaso i-2
Τοποθεσία: London

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Γιάννης » Τρί Ιουν 21, 2011 6:30 pm

οχι δεν είναι με pressurized pf.Πάντως το κέικ ήταν πάντα κομπλέ δηλ ούτε πολύ υγρό ούτε ραγισμένο...
υποεκχύλιση δεν είναι όταν έχουμε αυξημένη ροή καφέ σε λίγο χρόνο πχ 60ml σε 15sec?
το παράξενο είναι οτι είμαι πάντα ''μέσα'' σε χρόνους και ποσότητα

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Ιουν 21, 2011 7:10 pm

Η αυξημένη ποσότητα πάντως αποκλείεται να δημιουργεί από μόνη της ξυνίλα.
Το Blonding στα πόσα δευτερόλεπτα σου έρχεται;
Δημιουργείται σταδιακά ή απότομα;

Γιάννης
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
Μηχανή:: Ascaso Dream
Μύλος:: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Ascaso i-2
Τοποθεσία: London

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Γιάννης » Τρί Ιουν 21, 2011 10:25 pm

y.v έγραψε:Η αυξημένη ποσότητα πάντως αποκλείεται να δημιουργεί από μόνη της ξυνίλα.
αποκλείεται δλδ να οφείλεται στο οτι ακουμπάει ο καφές στη ντουζιέρα?
δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά θα δω αύριο σε πόσα δευτ ξεκινάει το blonding
πάντως για αυτό που είμαι σίγουρος είναι οτι 16 με 14 γρ έχει τεράστια διαφορά!

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Ιουν 21, 2011 10:45 pm

Γιατί να ξυνίζει από την επαφή με την ντουζιέρα...
Από ανοξείδωτο ατσάλι είναι και όχι από λεμόνι :lick: (χιούμορ κάνω μην παρεξηγηθείς σε παρακαλώ :c034: )


ΥΓ Για τους παλαιότερους: Τελικά δεν με αφήνουν ήσυχο οι ντουζιέρες :lol:

Γιάννης
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:36 pm
Μηχανή:: Ascaso Dream
Μύλος:: OE Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Ascaso i-2
Τοποθεσία: London

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Γιάννης » Τρί Ιουν 21, 2011 11:04 pm

αφού όταν ακουμπάει ο καφές στην ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ βγαίνει καμμένος...!!! πόσες φορές θα το πούμε ακόμα...? :lick:
τότε προς τι ο χώρος (10cents) ανάμεσα στον καφέ? :offtopic: το μόνο αρνητικό αυτής της μηχανής είναι οτι δεν βρίσκεις εύκολα αξεσουάρ πχ μεγαλύτερο καλαθάκι

spyros
Δημοσιεύσεις: 411
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 08, 2010 12:36 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από spyros » Τρί Ιουν 21, 2011 11:34 pm

Υπάρχει η περίπτωση να έχεις υποεκχύλιση με τους ίδιους χρόνους π.χ. 25 δευτερόλεπτα. Το blonding point θα στο δείξει αυτό, είναι το σημείο όπου ξανθαίνει το χρώμα. Δυστυχώς είναι αδύνατο με ένα καλαθάκι να έχεις εύρος 4 γραμμαρίων και για να έχεις νέκταρ στα 14 σημαίνει χοντρικά το καλαθάκι λειτουργεί χοντρικά 13:15 γραμμάρια ( δεν μπορώ να το ξέρω αυτό).
Η μηχανή δεν παίρνει απαραίτητα καλαθάκια μόνο της ascaso, με 58 57 mm (αν δεν κάνω λάθος) pf μπορείς να δεις και άλλα...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος spyros την Τρί Ιουν 21, 2011 11:49 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πως γεμίζουμε με καφέ το φίλτρο;

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Ιουν 21, 2011 11:36 pm

Γιάννης έγραψε:αφού όταν ακουμπάει ο καφές στην ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ βγαίνει καμμένος...!!! πόσες φορές θα το πούμε ακόμα...? :lick:
τότε προς τι ο χώρος (10cents) ανάμεσα στον καφέ? :offtopic: το μόνο αρνητικό αυτής της μηχανής είναι οτι δεν βρίσκεις εύκολα αξεσουάρ πχ μεγαλύτερο καλαθάκι
:lol: :lol: Βλεπω ότι παρακολουθείς πολύ προσεκτικά το φόρουμ! :respekt:

Στο θέμα μας τώρα έχω να πώ ότι το κενό πρέπει να υπάρχει διότι ό καφές όταν βρέχεται διογκώνεται, εάν δεν έχει χώρο το πιό πιθανό είναι να δημιουργηθει πρόβλημα στο Puck.
O M. Petracco αναφέρει ότι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται από αυτήν την διόγκωση μοιάζουν με τις δυναμεις που ασκούντο από τις ξυλινες σφήνες που διογκώνονταν όταν βρέχονταν και με αυτό τον τρόπο κατάφερναν παλιά, να σχίζουν το μάρμαρο στα λατομεία μαρμάρου.

Απάντηση