pressurized basket και tamping

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Re: pressurized basket και tamping

Δημοσίευση από boltsis » Κυρ Οκτ 24, 2010 12:28 pm

Οκ καταλαβαίνω απολύτως.Επίσης λέω να μετατρέψω το pressurized pf μου σε non μιας και απο ότι είδα στις φωτό που υπάρχουν στο θέμα της μετατροπής ότι είναι ολόιδιο με το δικό μου.Θα το δοκιμάσω αβλεπή!Θα είναι non pressurized η θα είναι ένα ψευτο non pressurized?Απο ότι έχω διαβάσει τα αποτελέσματα ήτανε θετικά!!θα γράψω στο αντίστοιχο θέμα της μετατροπής καθώς έχω και άλλλες απορίες και να βάλω μια φωτό απο αύριο..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

MISTERIO

Re: pressurized basket και tamping

Δημοσίευση από MISTERIO » Παρ Φεβ 24, 2012 12:47 pm

Χαίρετε ! Έχω αγοράσει την ROWENTA ES 4400 εδώ και 2 μήνες περίπου (δεν χρησιμοποιεί καλαθάκια για μονό /διπλό καφέ γιατι έχει ένα σύστημα optipress όπου το portafilter όσο το κουμπώνεις περισσότερο, τόσο πλησιάζει και πιέζει τον καφέ στο καλαθάκι και σκαλώνει στο σημείο που δεν μπορει να πιέσει άλλο την ποσότητα του καφέ που έχουμε βάλει.
Με καφέ lavazza Qualita Oro (δεν μου άρεσε καθόλου), Qualita Rossa (κάπως καλύτερος σε γεύση), η ροή ήταν ικανοποιητική και η ποσότητα του εκχυλιζόμενου καφέ αντίστοιχη της προρυθμισμένης από εμένα δόσης (έχει προγραμματιζόμενη δοσολογία νερού για διπλό και μονό καφέ).
Ενώ στη συγκεκριμένη μηχανή δεν παρέχεται tamper, είχα δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω από άλλη μηχανή με ελάχιστη πίεση ώς και με μεγάλη για να δω διαφορές. Στην ελάχιστη πίεση οκ, στη μεγαλύτερη αντίστοιχη του NON PRESSURIZED BASKET ζορίστηκε λίγο ώσπου να ξεκινήσει η εκχύλιση με ελάχιστη διαφορά στην τελική ποσότητα νερού/καφέ που έβγαλε.
Πήρα αργότερα τον Jolly cafe arabica 100% και με καθόλου πίεση (μόνο του optipress της μηχανής έως μηδαμινή που χρειάζεται για ένα απλό στρώσιμο, στον διπλό καφέ μπουκώνει εντελώς, αργεί να κάνει εκχύλιση και στο τέλος βγάζει τα 2/3 του προγραμματισμένου νερου για διπλό καφέ και με κάποια "σαπουνάδα" (βγαίνουν από τα spouts φυσσαλίδες με καφέ δηλαδή).
Τι λέτε ? μήπως είναι πολύ ψιλοκομμένος ο συγκεκριμένος καφές και κρατάει περισσότερο νερό (όσον αφορά την ποσότητα που εκχυλίζεται) και μπουκώνει το pressurized basket επειδή ο μικρός κόκκος γίνεται συμπαγής και δεν αφήνει το νερο να βγεί ?
Αυτό συμβαίνει με όλα τα pressurized portafilters/ baskets?
Ψάχνω μετατροπή, αλλά μάλλον το ιδιόμορφο portafilter του με σύστημα eject του καφέ και το optipress που σχετίζεται και με το group το κάνει πολύ δύσκολο....

Απάντηση