Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
serqual
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από serqual » Τετ Οκτ 07, 2020 12:52 pm

τι σημαίνει όταν το πακ βγαίνει υγρο? τι πρέπει να κάνω? χρησιμοποιώ διπλό καλαθακι με 18 γρ καφε

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 606
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Οκτ 07, 2020 1:56 pm

Το οτι το πακ βγαίνει υγρο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα ,πέρα απο αισθητικούς και ψυχολογικούς λόγους. Αυτό όμως που εχει μια κάποια σημασία ειναι η σωστή αποσταση απο την ντουζιέρα και αυτός ειναι ο λόγος που υπάρχουν διαφορα μεγεθη καλαθάκια.

Τα καλάθια εχουν ενα ευρος ογκου καφέ στο ιδανικό βάρος το οποίο σημαινει οτι μπορεις να ανέβεις λίγο σε όγκο για δεδομένο βάρος ,αλλά το ιδανικό θα ήταν (ειδικά αν δεις οτι εχεις channeling) να χρησιμοποιούσες ενα μεγαλύτερο καλάθι για να μείνει σταθερη η αποσταση πακ-ντουζιέρας.

geathana
Δημοσιεύσεις: 87
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM PID
2η Μηχανή:: Nespresso
Μύλος:: Eureka Mignon
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από geathana » Τετ Οκτ 07, 2020 3:35 pm

Καλησπέρα,

πρέπει να βρεις τη σωστή ποσότητα καφέ, η οποίας θα διαφέρει απο blend σε blend, κατά την οποία ΔΕ θα δίνεις πολύ χώρο στον καφέ κατά την εκχείλιση να διογκωθεί πολύ.

Να διαβάζεις, αλλά να μην στέκεσαι πάρα πολύ(κατά γράμμα) στις συνταγές που κυκλοφορούν στο forum και στα sites γιατί το να πετύχεις την επιθυμητή για εσένα γεύση ο μόνος κριτής θα πρέπει να είσαι εσύ. Το τελικό φλυτζάνι διαφέρει πάρα πολύ από καλαθάκι σε καλαθάκι πόσο μάλλον και στη δική μας περίπτωση που έχουμε καλαθάκια 57mm. Δηλαδή στα ίδια γραμμάρια, εμείς έχουμε πιο πολύ ύψος πεπιεσμένου καφέ, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Στο δια ταύτα... Εγώ αν και έχω και το τριπλό καλαθάκι και έχω κάνει δοκιμές και με αυτό, στην πλειονότητα των blends που χρησιμοποιώ βάζω από 18,5 έως 19,5 στο διπλό, αυτό που ήρθε μαζί με τη μηχανή. Με τα πειράματα που έκανα και με το τριπλό, λόγω του ότι έδινα πολύ χώρο στον καφέ να διογκωθεί, έβγαινε υγρό το πακ και κατά το χτύπημα, έμενε πολύ (λάσπη) μέσα... Στη δική σου περίπτωση, επειδή θεωρώ οτι τα 17γρ είναι λίγα, σου προτείνω, αν το σηκώνει ο καφές σου, να ανέβεις σίγουρα μέχρι 18-18,5 γρ, να δοκιμάσεις και να μας πείς.

Συνοψίζοντας, πρέπει να βρείς τον όγκο πεπιεσμένου καφέ, που εκχειλίζει καλύτερα το καλαθάκι σου(εύκολα θα το καταλάβεις κατά το tamping). Αν τρέχει σα νερό, κόβεις πιο fine και ανεβάζεις λίγο γραμμάρια, αν πηγαίνεις πολύ πάνω τα 35" και πικρίζει, κόβεις πιο coarse και ρίχνεις λίγο γραμμάρια.

nkout
Δημοσιεύσεις: 234
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nkout » Σάβ Οκτ 17, 2020 10:33 pm

Εχω την εξης απορία:
Εχω 2 καλαθακια, ενα vst 18gr κ ενα ims competition για 20gr. Και τα δυο με σωστη ρύθμιση στον μυλο κ τη σωστη ποσοτητα καφε (οντως 2gr απεχουν) κανουν νορμαλ εκχυλισεις. Ποιο θα προτιμουσατε απο τα δυο?

Θα ελεγα πως οπτικα ειναι πολυ καλυτερες οι εκχυλισεις των 20gr, γευστικά χωρις να ειμαι σιγουρος μαλλον τα 18gr.

Είναι καλύτερα να πάω σε λιγότερα γραμμάρια κ πιο ψιλη αλεση ή το αναποδο?

Jazzu Nyc
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Σάβ Απρ 18, 2020 9:38 am

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Jazzu Nyc » Σάβ Οκτ 17, 2020 11:31 pm

Οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες

Jazzu Nyc
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Σάβ Απρ 18, 2020 9:38 am

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Jazzu Nyc » Σάβ Οκτ 17, 2020 11:39 pm

...κοινώς,
...κυνηγώντας το δέντρο, χάσαμε το δάσος...

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 606
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Rallakias » Κυρ Οκτ 18, 2020 9:42 am

nkout έγραψε:
Σάβ Οκτ 17, 2020 10:33 pm
Εχω την εξης απορία:
Εχω 2 καλαθακια, ενα vst 18gr κ ενα ims competition για 20gr. Και τα δυο με σωστη ρύθμιση στον μυλο κ τη σωστη ποσοτητα καφε (οντως 2gr απεχουν) κανουν νορμαλ εκχυλισεις. Ποιο θα προτιμουσατε απο τα δυο?

Θα ελεγα πως οπτικα ειναι πολυ καλυτερες οι εκχυλισεις των 20gr, γευστικά χωρις να ειμαι σιγουρος μαλλον τα 18gr.

Είναι καλύτερα να πάω σε λιγότερα γραμμάρια κ πιο ψιλη αλεση ή το αναποδο?
Γενικα η ψιλότερη άλεση οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εκχύλισης οπότε προτιμάμε το μικροτερο καλάθι εκτός αν για οποιοδήποτε λόγο μας χαλάει την εκχύλιση.Αν σου φτάνουν τα 18γρ προτιμάς το πρωτο ,αλλιώς πας στο δεύτερο.

nkout
Δημοσιεύσεις: 234
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από nkout » Κυρ Οκτ 18, 2020 4:39 pm

Ευχαριστώ πολύ, θα παω στο πιο μικρο καλαθι τοτε :)

Απάντηση