Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Batman
Δημοσιεύσεις: 52
Εγγραφή: Παρ Μαρ 04, 2016 6:03 pm
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Cimbali M21 Junior
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Mazzer Major
2ος Μύλος:: Mazzer SJ
Τοποθεσία: Κρητη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Batman » Τρί Σεπ 15, 2020 7:44 pm

georgevag έγραψε:
Τρί Σεπ 15, 2020 7:06 pm
Ο φίλος λέει για πιο λόγο καίγεται το κάτω μέρος του puck του. Δεν αναφέρεται στο βίντεο μου. Του εξηγώ ότι παλαιότερα όταν δεν χρησιμοποιούσα ocd είχα συνήθειο να βαράω προς τα κάτω το βουνό για να πέσει. Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα να φεύγουν πολλά fines κάτω. Ακόμα κ ocd να κάνεις μετά δεν φτιάχνει. Καλό είναι να μη χτυπάς το pf για να πέσει το βουνο αλλά να χρησιμοποιείς κατευθείαν ocd.
Αυτο με το χτυπημα το γνωριζω και συμφωνω..ομως εχω αρχισει να πιστευω πως χρησιμοποιοντας ενα tool τυπου ocd κανοντας πολλες περιστροφες σπρωχνουμε τα fines και παλι κατω..
Ισως οχι τοσο γρηγορα οπως με τα χτυπηματα,ομως κανοντας πολλες περιστροφες το ιδιο γινεται με πιο αργο ρυθμο.

Άβαταρ μέλους
georgevag
Δημοσιεύσεις: 96
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: Κ3 Touch
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από georgevag » Τρί Σεπ 15, 2020 8:59 pm

Δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό αφού γυρνώντας το tool συμπαρασύρεις εκτός από τα fines και τα χοντροτερα μέρη του καφέ από τη κορυφή του βουνού στα πλαϊνά του φίλτρου. Κατά τη διαδικασία αυτή συμπιέζεται και ο υπόλοιπος καφές χωρίς όμως να διαχωριζει τα fines κ να τα σπρώχνει πιο κάτω αν δεν χτυπήσουμε το φίλτρο.. Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από τότε που σταμάτησα το χτύπημα κ άρχισα να χρησιμοποιώ ocd το puck βγαίνει αρκετά ομοιόμορφα....(εννοειται ότι μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο μύλος..)

Batman
Δημοσιεύσεις: 52
Εγγραφή: Παρ Μαρ 04, 2016 6:03 pm
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Cimbali M21 Junior
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Mazzer Major
2ος Μύλος:: Mazzer SJ
Τοποθεσία: Κρητη

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από Batman » Τετ Σεπ 16, 2020 12:37 am

georgevag έγραψε:
Τρί Σεπ 15, 2020 8:59 pm
Δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό αφού γυρνώντας το tool συμπαρασύρεις εκτός από τα fines και τα χοντροτερα μέρη του καφέ από τη κορυφή του βουνού στα πλαϊνά του φίλτρου. Κατά τη διαδικασία αυτή συμπιέζεται και ο υπόλοιπος καφές χωρίς όμως να διαχωριζει τα fines κ να τα σπρώχνει πιο κάτω αν δεν χτυπήσουμε το φίλτρο.. Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από τότε που σταμάτησα το χτύπημα κ άρχισα να χρησιμοποιώ ocd το puck βγαίνει αρκετά ομοιόμορφα....(εννοειται ότι μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο μύλος..)
Καλα χωρις καλο μυλο δεν πας πουθενα...
Τυχαινει και εχουμε και το ιδιο levelling tool..
Θελω ομως να δοκιμασω τα αλλα που εχουν τις 2 πλευρες και την υπερυψομενη ακμη στην μεση.να δω τι διαφορες μπορει να εχουν στο αποτελεσμα..

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Ascaso i mini i2
Οι καφέδες μου:: MOKKA ,Boundi (από comersial)
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από johnsin » Τετ Σεπ 16, 2020 11:46 am

Κάπου είχα δει video από ένα ζευγάρι Κινέζους τεστ σε διάφορα leveling και είχαν βγάλει καλύτερο αυτό με την μια τομή δεύτερο τον σταυρό και τελευταίο αυτό με τα τρία που έχουμε όλοι μας

Άβαταρ μέλους
georgevag
Δημοσιεύσεις: 96
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: Κ3 Touch
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από georgevag » Τετ Σεπ 16, 2020 12:13 pm

Χαχα... Και γω το έχω δει! Πώς έφτασα να βλέπω κορεατικα βιντεάκια δε ξέρω...

QS-Plan
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Παρ Αύγ 21, 2020 12:34 am
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Gaggia Gran Deluxe
Μύλος:: Graef CM 702
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από QS-Plan » Τετ Σεπ 16, 2020 1:26 pm

Καλησπέρα σε όλους.

Μακάρι να είχα βρει το φορουμ αυτό πολύ πιο πριν, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Έχω μια Gaggia Gran Delux (ευελπιστώντας σύντομα να την αλλάξω) κι έναν Graef CM702.

Καφέδες πίνω αρκετούς την ημέρα, 4 με 5 διπλούς.

Έβγαλα και το σύστημα της πίεσης κάτω στο πορταφιλτερ του, πήρα πατητήρια, μπολικους καφέδες εμπορίου και από καφεκοπτεια, αλλά ότι και να έκανα δεν πετυχαίνω καν τους χρόνους και τις ποσότητες.

Στα 15 γραμμάρια καφέ, θα πάρω κοντά στα 40 γραμμάρια ρόφημα στα 15 δευτερόλεπτα.

Είτε ανεβάσω, είτε κατεβάσω κόψιμο η διαφορα μου θα είναι 1-2 δευτερόλεπτα για την ίδια ποσότητα...

Έλεγα ότι είχα βρει την ρύθμιση στο 5, όπου είχα πάρει μέσα σε 23 δευτερόλεπτα από 15 γραμμάρια καφέ 35 γραμμάρια ρόφημα και με κρέμα που κράτησε αρκετά.

Έλεγα μήπως πατάω λιγότερο ή περισσότερο, μήπως δεν κατανέμεται καλά ο καφές, οπότε σήμερα μου ήρθε ένα δυναμομετρικο πατητήρι και το εξάρτημα για τη ισοκατανομή του καφέ.

Έχω ήδη πετάξει απίστευτες ποσότητες καφε. Την μόνη διαφορά που εχω δει, είναι στη συνοχή του πακ και στο λιγότερο νερό που κατακρατεί.

Κατά τ'αλλα, όσο ψιλό κι αν το έχω κόψει (έχω κατεβει μέχρι και στο 1, ή όσο χοντρό κι αν το έχω κόψει έχω πάει μέχρι το 15, από 15 γραμμάρια καφέ θα πάρω 40 γραμμάρια ή 60 ml ρόφημα, σε πολύ λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Υ.Γ.: Πλέον έχω ανέβει στους 7 με 8 καφέδες την μέρα... Πάλι καλά που δεν με πιάνουν...

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Ascaso i mini i2
Οι καφέδες μου:: MOKKA ,Boundi (από comersial)
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από johnsin » Τετ Σεπ 16, 2020 2:32 pm

Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιεις καλαθάκι τεχνητής πίεσης και δεν αλλάζει ότι κόψιμο και να κάνεις χρειάζεσαι καλαθάκι non presurize(πιστεύω να το έγραψα καλά).

QS-Plan
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Παρ Αύγ 21, 2020 12:34 am
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Gaggia Gran Deluxe
Μύλος:: Graef CM 702
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από QS-Plan » Τετ Σεπ 16, 2020 2:42 pm

Μα, τον μηχανισμό τεχνητής πίεσης τον έχω ήδη βγάλει και από ότι μου είπαν το καλαθάκι που είχε η μηχανή είναι ήδη non pressurised...

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Ascaso i mini i2
Οι καφέδες μου:: MOKKA ,Boundi (από comersial)
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από johnsin » Τετ Σεπ 16, 2020 2:49 pm

τότε κατέβα και άλλο στον μύλο και αν δεν έχει άλλο βάλε τις ροδέλες που σου έχουν δώσει σε αυτόν

xenos
Δημοσιεύσεις: 146
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευση από xenos » Πέμ Σεπ 17, 2020 10:58 am

Η απάντηση είναι στο παραπάνω ποστ. :oneup:
Πρώτ απ όλα λες "είτε ανεβάσω είτε κατεβάσω κόψιμο", που σημαίνει ότιτ δεν έχεις καταλάβει προς τα που να πας.
Ξεκαθαρίζουμε: ο καφές βγαίνει πολύ γρήγορα => πρέπει να κόψεις πιο ψιλά, τέλος.
Αφού και στο 1 τρέχει γρήγορα, θα πας στο τόπικ με τον 702, θα καταλάβεις τι λέμε, θα τον ανοίξεις (πρόσεχε ότι θέλει ανάποδη φορά), θα βάλεις 1 ροδέλα αρχικά, θα κλείσεις, θα δοκιμάσεις. Αν πάλι μέχρι και στο 1 συμβαίνει το ίδιο, θα προσθέσεις και άλλη ροδέλα.

Απάντηση