Περι χρόνου εκχύλισης

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
GiannisK

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από GiannisK » Κυρ Μάιος 02, 2010 3:10 pm

Christos έγραψε:Το πόσο θα γεμίσεις το καλαθάκι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ο κυριότερος είναι η πρώτη ύλη σου όπως πολύ σωστά αναφέρει ο psycho παραπάνω, και κάθε φορά που αλλάζεις καφέ, πρέπει να δοκιμάσεις με διαφορετικές ποσότητες, 14, 16, ακόμα και 21 g και να βλέπεις τι πάιρνεις σαν τελικό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι σου.

Πάντως για να μην μπερδευόμαστε, η γεύση είναι υποκειμενική, και αυτό που αρέσει στον καθέναν από εμάς είναι και το ζητούμενο. Πχ εγώ δεν πρόκειται να πιω καφέ από τον Μιχάλη, γιατί θα το βρω νεροζούμι, ειδικά άμα έχει χρησιμοποιήσει speciality καφέ. 8 g για 50 ml είναι πολύ αραιωμένος.

Με την ευκαιρία μία διόρθωση. 8 g για 30 ml δεν είναι ristretto αλλά ο κανονικός μονός. Θα ήταν ristretto εάν πέρναμε γύρω στα 15 ml.
Το πιο ωραίο πράγμα που συμβαίνει σ' ένα forum είναι η ανταλλαγή απόψεων και να μαθαίνεις καινούργια πράγματα.

Μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια, για εμένα, πράγματα, όπως άλλωστε το έκανα κι αυτές τις ημέρες με διπλούς, υπέρδιπλους, 100% arabica κτλ.

Αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνεις η γεύση και τα γούστα είναι καθαρά υποκειμενικά κι εγώ συνεχίζω να παραμένω από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ιταλικού τρόπου παρασκευής, όπως συνεχίζω να τρελαίνομαι όταν μπαίνω στα μικρά καφέ (σε οποιαδήποτε πόλη της Ιταλίας) και απολαμβάνω στο όρθιο "σκέτο" τον τυπικό μονό espresso "σβήνοντας" την πίκρα μ' ένα κλασσικό κορνέττο (κι αυτά μονο με 0,70 - 1,00 euro - αλλά αυτό αποτελεί αλλη συζήτηση).

:)

GiannisK

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από GiannisK » Κυρ Μάιος 02, 2010 3:13 pm

Μιχάλη υπάρχουν καφέ που το κάνουν. Ναι πετάνε το ένα καφεδάκι απο τα δύο... Ναι αλλάζουν κόψημο κάθε μέρα τουλάχιστον...
Σε άλλα (90% των cafe πιστεύω )καφέ δεν ασχολούνται καθόλου. Μου έχουν σερβίρει καφέ που έχει μπει στο group απάτητος τελείως (ουτε καν leveling) και έχω ποιεί και καφέ απο την ίδια δόση !!! :o :o :o :o
Στο 99% θα έλεγα το αποτέλεσμα είναι οικτρό και για τις δύο Σχολές... :)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Μάιος 02, 2010 3:35 pm

GiannisK έγραψε:...
Φυσικά και το πρόσεξα κι εδώ έρχονται οι εξής σημειώσεις - ερωτήσεις μου:

α) Ο ιδανικός χρόνος εκχύλισης για έναν διπλό espresso είναι όντως τα 25 sec ή μήπως πρέπει να είναι αναλόγος με την ποσότητα του καφέ που βάζουμε; (δηλαδή διπλάσιος)

β) Αν ο χρόνος εκχύλισης σ' ένανα διπλό espresso δεν είναι ο διπλάσιος αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το χαρμάνι που χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή του διπλού μαζί με το κόψιμο που κάναμε είναι άχρηστα για την παρασκευή ενός μονού, γιατί αν χρησιμοποιηθεί (το ίδιο χαρμάνι με την ίδια κοπή) σε ποσότητα 7+ gr τότε σε καμμία περίπτωση ο χρόνος εκχύλισης δεν θα είναι 25 sec και το αποτέλεσμα δεν θα είναι τέλειο!

γ) Αντίθετα αν χρησιμοποιησουμε το ίδιο χαρμάνι , με το ίδιο άλεσμα, που παρασκευάσαμε έναν espresso 25 ml σε 25 sec, για την παρασκευή ενός διπλού (χρησιμοποιώντας δηλαδή διπλάσια ποσότητα καφέ) τότε σίγουρα ο χρόνος εκχύλισης δεν θα είναι 25 sec; αλλά το αποτέλεσμα; Γιατί να μην είναι τουλάχιτον πολύ καλό;

Θέλω να καταλήξω ότι το θέμα σηκώνει πολύ τεκμηριωμένη συζήτηση και δοκιμές όσον αφορά την παρασκευή ενός κλασσικού espresso (30 ml) όπως αυτόν που απολαμβάνουμε στα cafe της Ρώμης.
Επίσης κάτι που μπερδεύει τον Γιάννη αλλά και πολλούς άλλους.
Μονός 7g για 25 ml χρειάζεται 25 s. Ο διπλός 14g για 50 ml ΠΑΛΙ χρειάζεται 25 s(με κάποια σχετικά μικρή αποκλίση). Πώς γίνεται αυτό; απλό είναι. Το διπλό καλαθάκι έχει διπλάσιο αριθμό από τρυπούλες (διπλάσια διατομή) από το μονό καλαθάκι, και ενώ έχεις διπλάσια ποσότητα καφέ έχεις παράλληλα και διπλάσια ροή και γι αυτό ο χρόνος παραμένει περίπου ο ίδιος. Αντίθετα, αν σε ένα διπλό καλαθάκι βάλουμε 7 g αντί για 14 g o χρόνος θα υποδιπλασιαστεί, δηλαδή θα πέσει στα 12.5 s.

Σημ. Στην πράξη και για απόλυτη ακρίβεια ο μύλος χρειάζεται να ρυθμιστεί κατάλληλα ξεχωριστά για τον μονό και τον διπλό. Οπότε ένα καλό καφέ θα έχει είτε δύο μύλους είτε θα έχει έναν ρυθμισμένο για διπλό και θα πετάει την μισή ποσότητα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
dalas
Δημοσιεύσεις: 387
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 27, 2010 2:53 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
Τοποθεσία: Athens

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Μάιος 02, 2010 4:17 pm

GiannisK έγραψε:ΝΑΙ ! Όπως ήδη έχω πει σε αλλά μηνύματα ειμαι λάτρης του Italian style και του καφέ που πίνω στην Ιταλία όπου κι επισκέφτομαι 3 φορές το χρόνο.
Είμαι λάτρης των χαρμανιών arabica + robusta που μου δίνουν (για εμένα πάντα) το καλύτερο αποτέλεσμα στο φλυτζάνι.
Βασικά οι Ιταλοί δεν το κάνουν για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά για λόγους οικονομίας... :lol:
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Μάιος 02, 2010 5:59 pm

Off topic:
Παρα πολυ ενδιαφερον η συζητηση!!!(οι προβληματισμοι,οι τασεις και οι προτασεις !!)

Συγχαρητηρια σε ολους!.. Μακαρι να ειχα μια μηχανη να επαιρνα μερος και γω..

Άβαταρ μέλους
psycho
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από psycho » Κυρ Μάιος 02, 2010 10:11 pm

dalas έγραψε:
GiannisK έγραψε:ΝΑΙ ! Όπως ήδη έχω πει σε αλλά μηνύματα ειμαι λάτρης του Italian style και του καφέ που πίνω στην Ιταλία όπου κι επισκέφτομαι 3 φορές το χρόνο.
Είμαι λάτρης των χαρμανιών arabica + robusta που μου δίνουν (για εμένα πάντα) το καλύτερο αποτέλεσμα στο φλυτζάνι.
Βασικά οι Ιταλοί δεν το κάνουν για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά για λόγους οικονομίας... :lol:
+10
+Λόγους ταχύτητας. Π.χ. Τον καφέ τον κόβουν το πρωί και κάθε όποτε χρειαστεί. Η νέα άποψη είναι οτι ο καφές κόβεται on demand για κάθε διαφορετικό φλιτζάνι. Κι εγώ ήμουν λάτρης του italian style αλλα μέχρι να μάθω για το specialty. Μπορώ να πώ οτι πήγαινα Ιταλία για ψώνια +καφέ! Τέτοια αρρώστια. :o :o :o :o

Daliar
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τετ Οκτ 02, 2019 6:44 pm

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από Daliar » Τετ Οκτ 02, 2019 6:51 pm

Εγω εχω μια delonghi ec685 και ρύθμισα το χρόνο περίπου στα 20" το οποιο μου βγαζει 60+ ml για ποσότητα καφέ 14gr.
όντως άλλαξε το ύψος του καφέ, έγινε πιο "βαρυς" και πιο στα γούστα μου :cfstd: :clap:

apergis
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τρί Ιαν 22, 2019 1:30 pm
Μηχανή:: NESPRESSO
Μύλος:: Της Πλάκας

Re: Περι χρόνου εκχύλισης

Δημοσίευση από apergis » Παρ Οκτ 04, 2019 6:01 pm

Δεν ξέρω τι καφέ χρησιμοποιείς αλλά προσπάθησε να μειώσεις αρχικά τα ml.

Απάντηση