Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Re: Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.
Φίλε μου σου έγραψα μία λίστα συμβουλές παραπάνω. Άμα θέλεις τις ακολουθείς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
anastapalios
- Μύλος:: Ψήνεται....
- Οι καφέδες μου:: ???
Τις ακολουθώ όλες τις συμβουλες που μου έδωσες και προσπαθώ να τις τηρώ όλες και γι'αυτό σε ευχαριστώ πολύ.Δεν πιστεύω να σου έδειξα ότι δεν τις ακολουθώ..Απλά προσπαθώ να μάθω με ερωτήσεις χωρίς να υπάρχουν αμφιβολίες για όλα τα βήματα που κάνω προς το παρόν. Και πάλι ευχαριστώ.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Όλα τα θέματα που έχεις τώρα με τις κακές εκχυλίσεις,θα λυθούν βήμα-βήμα με τις προτάσεις που είχε η λίστα του Χρήστου.
Βασικά είναι κάτι σαν Ευαγγέλιο τα παραπάνω για να ξεκινήσεις τις καλές εκχυλίσεις και σιγά-σιγά να καταλαβαίνεις ποιος παράγοντας και που , επηρεάζει το ποτήρι σου.Αυτήν την στιγμή πάρα πολλά μπορεί να φταίνε για τα άσχημα ποτήρια.
Μακάρι να μπορούσαμε να πιούμε καλό καφέ μόνο με την αγορά μίας καλής μηχανής.
Αν και οι περισσότεροι εδώ μέσα μαζί και εγώ,πιο πολύ παθιαζόμαστε με αυτή την διαδικασία και όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις..κτλ.Πολλές φορές κάνω καφέ (όπως τώρα
) για να τον δω να τρέχει από το γυμνό PF.
Το καλύτερο είναι το διάβασμα πιστεύω και σίγουρα η εξάσκηση στην προκειμένη περίπτωση.
ΑΛΛΑ πρώτα από όλα πρέπει να αποκτήσεις ζυγαριά ακριβείας!Εφόσον έχεις μύλο για να δοκιμάζεις τα κοψίματα..
Καλά καφεδάκια σου εύχομαι και καλό ταξίδι στον δρόμο της παραγωγής εσπρέσο!
Το τελευταίο μου το είχε ευχηθεί άλλο μέλος του forum!Και είχες δίκιο Alex!
Βασικά είναι κάτι σαν Ευαγγέλιο τα παραπάνω για να ξεκινήσεις τις καλές εκχυλίσεις και σιγά-σιγά να καταλαβαίνεις ποιος παράγοντας και που , επηρεάζει το ποτήρι σου.Αυτήν την στιγμή πάρα πολλά μπορεί να φταίνε για τα άσχημα ποτήρια.
Μακάρι να μπορούσαμε να πιούμε καλό καφέ μόνο με την αγορά μίας καλής μηχανής.
Αν και οι περισσότεροι εδώ μέσα μαζί και εγώ,πιο πολύ παθιαζόμαστε με αυτή την διαδικασία και όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις..κτλ.Πολλές φορές κάνω καφέ (όπως τώρα
Το καλύτερο είναι το διάβασμα πιστεύω και σίγουρα η εξάσκηση στην προκειμένη περίπτωση.
ΑΛΛΑ πρώτα από όλα πρέπει να αποκτήσεις ζυγαριά ακριβείας!Εφόσον έχεις μύλο για να δοκιμάζεις τα κοψίματα..
Καλά καφεδάκια σου εύχομαι και καλό ταξίδι στον δρόμο της παραγωγής εσπρέσο!
Το τελευταίο μου το είχε ευχηθεί άλλο μέλος του forum!Και είχες δίκιο Alex!
-
anastapalios
Καλημέρα!!Τελικά όντως υπάρχει κλήση και με το αλφάδι την υπολόγισα περί τα 0,5cm..Ίσως και παραπάνω..οπότε να γιατί υπάρχει άλλη ροή από τα βρυσάκια!Ευχαριστώ και πάλι!Christos έγραψε:Αυτό συμβαίνει επίσης όταν:
α) η μηχανή δεν είναι απόλυτα επίπεδη και β) όταν κάνεις λάθος διανομή - πάτημα του καφέ.
Επόμενο πρόβλημα:Αφού έστρωσε η ροή και προσπαθώ να μάθω τα περί tamping, είπα να κάνω και το πρώτο αφρόγαλό μου..Ή κατέστρεψα το ακροφύσιο ατμού ή θέλει πολύ καθάρισμα. Προσπάθησα να το κάνω όπως το διάβασα στο forum, αλλά όχι μόνο δεν τα κατάφερα να φτιάξω ένα ικανοποιητικό αφρόγαλο, αλλά απομακρύνοντας το κανατάκι και μέχρι να το αφήσω στον πάγκο, λόγο του ότι το ακροφύσιο ήταν καυτό, έκαψε το γάλα που ήταν στην επιφάνεια, αφου δεν πρόλαβα να το καθαρίσω..Το σκούπισα, το ξανασκούσπισα, αλλά τπτ. Αποφάσισα να το βάλω σε νερό να μαλακώσει και για κακή μου τύχη αφου τα είχα χάσει, έβαλά νερό βρύσης στο ποτήρι και έτσι κόλησαν και άλατα στο ακροφύσιο, αφού υπέθεσα ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσηω ζεστό νερό...Τώρα???
- Christos
- Συντονιστής

Τάσο με δική σου ΕΥΘΥΝΗ (σου γράφω όχι από προσωπική μου εμπειρία) μπορείς με την μηχανή απόλυτα κρύα να βαπτίσεις το ακροφύσιο σε ΚΡΥΟ νερό βρύσης και να το αφήσεις να μουλιάσει για κάποιες ώρες.
Εάν δεν πετύχει μπορείς να δοκιμάσεις με ακόμα πιο κρύο νερό ρίχνοντας κανα-δυό παγάκια.
Επίσης, σύμφωνα με το παρακάτω link υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά προϊόντα για αυτήν την δουλειά.
Εάν δεν πετύχει μπορείς να δοκιμάσεις με ακόμα πιο κρύο νερό ρίχνοντας κανα-δυό παγάκια.
Επίσης, σύμφωνα με το παρακάτω link υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά προϊόντα για αυτήν την δουλειά.
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... aning.htmlNote: Most backflush detergents are quite toxic and not suited for this task. I recommend clean water. Urnex does make a product specifically designed to clean steam wands called Rinza, and PuroCaf has their own dairy cleanser as well. Both of these products work very well and are highly recommended for soaking the wand and tip.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
anastapalios
Καλημέρα!Πιστεύω πήγαν όλα καλά και αυτό αν και δεν μπόρεσα να διαβάσω εγκαίρως τη συμβουλή σου, χρησιμοποίησα ζεστό νερό και μούλιασα το ακροφύσιο μέχρι να κρυώσει το νερό και να "χάσει" τη δραστικότητά του.Έτσι μετά με ένα vetex το καθάρισα και το έτριψα αρκετά και ολά πήγαν καλά, επανήλθε στο φυσιολογικό του..Γιατί όμως χρειαζόταν να το κάνω με κρύο νερό??Είναι φυσιολογικό να κολάει και να καίγεται το γάλα πάνω στο ακροφύσιο κάθε φορά που θα κάνω αφρόγαλα?(δεν το ξαναπροσπάθησα..)
- Christos
- Συντονιστής

Πάντα θα κολλάει, οπότε θα πρέπει να έχεις πάντα εύκαιρη δίπλα σου μια νωπή πετσέτα ή vetex ώστε να καθαρίζεις το steam wand αμέσως. Και φυσικά αφού το περάσεις με την πετσέτα αμέσως εκτονώνεις και ατμό ώστε να καθαρίσει και από μέσα.
-
anastapalios
Σ'ευχαριστώ φίλε μου, το απόγευμα θα ξαναπροσπαθήσω... 
- zografos
- 2η Μηχανή:: Pezzetti
- Μύλος:: Rancilio Rocky SD
- Οι καφέδες μου:: Τους ψάχνω ακόμα ...
Φίλε "anastapalios", συγνώμη που θα παρέμβω στο thread σου, αλλά μάλλον είμαστε στην ίδια κατάσταση, οπότε, για να μην ανοίγω δεύτερο παρόμοιο thread, συνεχίζω εδώ, αν δεν έχεις αντίρρηση βέβαια ! 
Ευτυχής (???) κάτοχος της Silvia κι εγώ, εδώ και μερικές ώρες και προσπαθώ να πιω καλό καφέ (μου φαίνεται θα γυρίσω στην Pezzetti μου που ποτέ δε με πρόδωσε αν κι εγώ την πρόδωσα, για μια Krups στο παρελθόν αλλά και για τη Silvia τώρα) !
Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν ... Διάβασα όλο το forum (χωρίς υπερβολή) βρήκα άριστες συμβουλές, βρήκα απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μου ... ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν ήξερα ότι είχα (!!!) αλλά καλό καφέ ΔΕΝ έκανα !
Να δηλώσω αρχικά ότι δεν έχω μύλο και πριν με πάρετε με τις πέτρες να υποσχεθώ ότι θα είναι η επόμενη αγορά μου ... σύντομα ... μόλις περάσει η κρίση .. όχι στην Ελλάδα, αυτή αργεί, αλλά η κρίση στο πορτοφόλι μου μετά τη Silvia !
Παιδεύομαι λοιπόν με αγορασμένους καφέδες ... και μάλιστα ούτε καν από καφεκοπτείο ... αλλά καφέδες SuperMarket
Δοκίμασα με illy, με Daw Egberts, με Lavazza και ότι άλλο είχα (αύριο θα βγω για ψώνια να πάρω κι άλλους) ! Οπότε μια ... μάλλον αφελής ερώτηση:
Μέχρι να πάρω μύλο, υπάρχει περίπτωση να πιω καλό καφέ ??? Ποιόν να πάρω ? Δοκίμασε κάποιος κάποιον με επιτυχία ? Αν προτιμήσω καφέ από καφεκοπτείο, ΠΩΣ να ζητήσω να μου τον κόψει ??? Μη βαράτε, ορκίζομαι
ότι θα πάρω μύλο ΑΜΕΣΑ, αλλά μέχρι τότε ? 
Ευτυχής (???) κάτοχος της Silvia κι εγώ, εδώ και μερικές ώρες και προσπαθώ να πιω καλό καφέ (μου φαίνεται θα γυρίσω στην Pezzetti μου που ποτέ δε με πρόδωσε αν κι εγώ την πρόδωσα, για μια Krups στο παρελθόν αλλά και για τη Silvia τώρα) !
Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν ... Διάβασα όλο το forum (χωρίς υπερβολή) βρήκα άριστες συμβουλές, βρήκα απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μου ... ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν ήξερα ότι είχα (!!!) αλλά καλό καφέ ΔΕΝ έκανα !
Να δηλώσω αρχικά ότι δεν έχω μύλο και πριν με πάρετε με τις πέτρες να υποσχεθώ ότι θα είναι η επόμενη αγορά μου ... σύντομα ... μόλις περάσει η κρίση .. όχι στην Ελλάδα, αυτή αργεί, αλλά η κρίση στο πορτοφόλι μου μετά τη Silvia !
Παιδεύομαι λοιπόν με αγορασμένους καφέδες ... και μάλιστα ούτε καν από καφεκοπτείο ... αλλά καφέδες SuperMarket
Δοκίμασα με illy, με Daw Egberts, με Lavazza και ότι άλλο είχα (αύριο θα βγω για ψώνια να πάρω κι άλλους) ! Οπότε μια ... μάλλον αφελής ερώτηση:
Μέχρι να πάρω μύλο, υπάρχει περίπτωση να πιω καλό καφέ ??? Ποιόν να πάρω ? Δοκίμασε κάποιος κάποιον με επιτυχία ? Αν προτιμήσω καφέ από καφεκοπτείο, ΠΩΣ να ζητήσω να μου τον κόψει ??? Μη βαράτε, ορκίζομαι
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Γενικά οι καφέδες από SM είναι σχετικά χοντροκομμένοι και προορίζονται για μηχανές με pressurized portafilters.
Όταν και εγώ έπαιρνα από SM είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο illy είναι ο πιο λεπτοκομμένος απ'όλους, γιατί ζόριζε περισσότερο την τότε μηχανή μου (biffinet by LIDL).
Οπότε αν το πρόβλημά σου με τις εκχυλίσεις τις Silvia είναι η υποεκχύλιση (ο καφές ρέει πιο γρήγορα) τότε θα σου έλεγα να ξαναδοκίμαζες τον Illy. Εν ανάγκη, προσπάθησε να στριμώξεις περισσότερο καφέ στο pf και να πατήσεις όσο πιο δυνατά μπορείς.
Αν από την άλλη έχεις υπερεκχυλίσεις (που πολύ αμφιβάλλω γιατί όπως σου είπα οι καφέδες από SM είναι χοντροκομμένοι) τότε δοκίμασε λιγότερο καφέ στο pf.
Πάντως με silvia και χωρίς μύλο............................δύσκολα τα πράγματα. Πολύ δύσκολα....
(Μην απογοητεύεσαι όμως, η μηχανή είναι απ'τις καλύτερες, δεν πήρες σκαρτο πράγμα)
Όταν και εγώ έπαιρνα από SM είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο illy είναι ο πιο λεπτοκομμένος απ'όλους, γιατί ζόριζε περισσότερο την τότε μηχανή μου (biffinet by LIDL).
Οπότε αν το πρόβλημά σου με τις εκχυλίσεις τις Silvia είναι η υποεκχύλιση (ο καφές ρέει πιο γρήγορα) τότε θα σου έλεγα να ξαναδοκίμαζες τον Illy. Εν ανάγκη, προσπάθησε να στριμώξεις περισσότερο καφέ στο pf και να πατήσεις όσο πιο δυνατά μπορείς.
Αν από την άλλη έχεις υπερεκχυλίσεις (που πολύ αμφιβάλλω γιατί όπως σου είπα οι καφέδες από SM είναι χοντροκομμένοι) τότε δοκίμασε λιγότερο καφέ στο pf.
Πάντως με silvia και χωρίς μύλο............................δύσκολα τα πράγματα. Πολύ δύσκολα....
(Μην απογοητεύεσαι όμως, η μηχανή είναι απ'τις καλύτερες, δεν πήρες σκαρτο πράγμα)
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!