Δεν παίρνω καλή κρέμα με Gaggia Classic.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
zvrikos
Όνομα: Ζήσης
Μηχανή:: Gaggia classic
2η Μηχανή:: illy X7.1
Μύλος:: Graef CM 702
Οι καφέδες μου:: Barista shop, TAF, Divino... αναζητώντας

Δεν παίρνω καλή κρέμα με Gaggia Classic.

Δημοσίευση από zvrikos » Τρί Σεπ 30, 2014 1:56 am

Γρήγορη ερώτηση : δεν παίρνω κρέμα στον εσπρέσο μου αυτήν την περίοδο. Υποτίθεται ο καφές είναι specialty με rd μηνός, αλλά όπως και να κόψω η κρέμα είναι ελάχιστη (κλάσμα μικρό της Aeg!!!!) και έναν καφέ άγευστο, εώς καμμένο... Φταίει ο καφές? φταίει πρόβλημα θερμοκρασίας?
Ακόμη και εάν δεν ήταν το κόψιμο σωστό, η κρέμα δεν θα έπρεπε να είναι πλούσια? το σακουλάκι ανοίχτηκε την Παρασκευή!!!
Περίεργα τα πράγματα...

Υγ
Συνταγή:
Ζέσταμα 15-20 λεπτά, άνοιγμα, κλείσιμο, πέταμα νερού περίπου 100 ml και εκχύλιση....

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Δεν παίρνω καλή κρέμα με Gaggia Classic.

Δημοσίευση από Christos » Τρί Σεπ 30, 2014 8:10 am

α) Την Παρασκευή που τον άνοιξες πως συμπεριφερόταν ο ίδιος καφές; Εάν δεν έδινε πάλι κρέμα αγόρασε άλλον καφέ που να γνωρίζεις. Επίσης έκανε ελάχιστη κρέμα από την αρχή ή έκανε πολύ που απλά κάθονταν μετά την παρέλευση κάποιου χρόνου; Κοίταξε τέλος μην βάζεις πολύ λίγο καφέ (έχεις ζυγαριά ψηφιακή ακρίβειας 0.1γ;)
β) Αυτό που περιγράφεις για συνταγή δεν δίνει καμία πληροφορία.
(καφές μάρκα, RD, γραμμάρια, χρόνος-όγκος, γεύση, κρέμα, κατάσταση pack στο τέλος, και ακόμα καλύτερα και ένα video.)

YΓ Ζήση σε παρακαλώ μην δημοσιεύεις συνέχεια στο νήμα "H βίβλος της Gaggia Classic". Καλύτερα άνοιγε νέα νήματα. Ευχαριστώ.
ΥΓ2 Μην γράψεις ότι το παραπάνω πρόβλημα είναι επειδή χρησιμοποιείς το μονό καλαθάκι. Εάν ναι, τότε είσαι μόνος σου :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Σεπ 30, 2014 9:35 am

zvrikos έγραψε:Γρήγορη ερώτηση : και έναν καφέ άγευστο, εώς καμμένο... Φταίει ο καφές? φταίει πρόβλημα θερμοκρασίας?

Υγ
Συνταγή:
Ζέσταμα 15-20 λεπτά, άνοιγμα, κλείσιμο, πέταμα νερού περίπου 100 ml και εκχύλιση....
Αυτά τα δυο δεν συμβαδίζουν! Αν ειναι άγευστος συνηθως είναι από χαμηλή θερμοκρασία, ενώ καμμένος από υψηλή! :c034:

Εν τω μεταξυ τι εννοείς άνοιγμα, κλεισιμο;
Επίσης βγάζεις πάρα πολύ νερό! Αδειάζεις τα 2/3 του μπόιλερ. το αποσταθεροποιείς τελείως!

Το Blonding σε ποιό δευτερόλεπτο της εκχύλισης σου έρχεται;

zvrikos

Δημοσίευση από zvrikos » Τρί Σεπ 30, 2014 10:31 am

Καλημέρα και ευχαριστώ για τις πληροφορίες..
Χρήστο, νόμιζα ότι δεν θα ήταν σωστό να ανοίξω καινούργιο νήμα. Θα ακολουθώ πλέον την υπόδειξη σου.
Εχω την υποψία ότι φταίνε οι καφέδες.. Τι να πω..
Παράπονα και να έχω από τον μονό ΔΕΝ πρόκειται να ποστάρω. Αφού, το ξε΄ρω, είμαι μόνος, όπως πολύ σωστά λες.

Γιάννη, στην ουσία αφού περάσουν τα 15 λεπτά και μου ανάψει το λαμπάκι ετοιμότητας, κάνω την πρώτη απόρριψη νερού. Μέχρι να σβήσει το λαμπάκι. Και μετά περιμένω να ξαναανάψει.. Ε, εντάξει δεν θα είναι 100 μλ αλλά λογικά είναι πάνω από 50... και έτσι ζεσταίνω και το ποτήρι..

Θα συνεχίσω τις εκχυλίσεις και θα σας ενημέρωσω...
Ευχσριστώ και καλή σας μέρα..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Σεπ 30, 2014 10:37 am

Ζήση δεν μας απαντάς όμως στις ερωτήσεις παραπάνω για να δούμε τι φταίει. Το πιο πιθανό είναι ο καφές αλλά ας μην αποκλείσουμε και άλλα θέματα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Angeldust » Τετ Οκτ 01, 2014 12:25 am

Ο μπαγιάτικος καφές στην άρχει τις εκχυλίσεις βγαίνει μαυροζούμι χωρίς καθόλου κρέμα και κατά τι μέση αρχίζει να βγάλει αδύναμο κρέμα.Αν είσαι σε τέτοια περιπτώσει πρόσθετης λίγη φρέσκια robusta και ανακατεύεις το καφέ πριν την αλέσεις.

zvrikos

Δημοσίευση από zvrikos » Τετ Οκτ 01, 2014 12:46 pm

Κάνω δοκιμές, αλλά ο καφές μου... τελείωσε τώρα..
Σήμερα που ήπια τον τελευταίο με 17 γραμμάρια καφέ, είχα σε 30' 50 ml με καλή κρέμα και καλή γεύση. Puck όχι απολυτως στεγνό -απλως ικανοποιητικό. Πάτημα δυνατό (το πάτημα το έχω πλέον κανόνα να είναι δυνατό) και το τελικό αποτέλεσμα ήταν γενικώς ικανοποιητικό
ΙΣΩΣ να φταίει το ότι ο καφές ήταν εκτός σακούλας και φυσικά όχι στο αεροστεγές δοχείο που κρατούσα τον υπόλοιπο, εντός του μύλου, όλες τις προηγούμενες ημέρες.. ισως αυτό να φταίει, τώρα που το σκέφτομαι..

Απάντηση