Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
gpapag
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso i-mini i2

Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από gpapag » Παρ Ιαν 18, 2013 9:55 pm

Καλησπέρα,

είμαι και γω πλέον κάτοχος της Gaggia Classic εδώ και λίγες ημέρες και προσπαθώ να μπω στο
πνεύμα. Με τον Zassenhaus Lima δεν μπορώ να πω πως είναι και ότι πιο εύκολο να ρυθμίσω το
άλεσμα αλλά έχω καταφέρει να πάρω εκχύλιση 60ml σε 27-28sec με διπλό non pressurized και
~19gr καφέ. Ο καφές που έχω είναι Pellini Top.

Αυτό που με προβληματίζει είναι πως με μία άθλια μηχανή που δούλευε με πίεση από το βράσιμο
του νερού, με 14gr καφέ πιό χοντρά αλεσμένο και ελαφρύ πάτημα, με εκχύλιση σε ~40-50sec
έπαιρνα καφέ χωρίς καθόλου κρέμμα μεν αλλά με πολύ καλύτερα γευστικά αποτελέσματα (όχι
σταθερά αλλά 2 στις 3 φορές).

Καμία ιδέα για το που μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο?

Την Δευτέρα ελπίζω να έχω και νέο μύλο γιατί βαρέθηκα να προσπαθώ να ρυθμίσω τον Zass...

Άβαταρ μέλους
G.K
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: Τετ Σεπ 26, 2012 5:57 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini
Τοποθεσία: Χανια

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από G.K » Παρ Ιαν 18, 2013 10:21 pm

φιλε μου και εγω καινουργιος ειμαι στον εσπρεσσο,και εγω βρισκομαι σε διαδικασια μαθησης
του εξοπλισμου μου,πολυ βασικο αυτο,οπως και η ολη διαδικασια
καλο ζεσταμα μηχανης, temperature surfing, ζυγισμα με ζυγαρια ακριβειας 0,1gr
πατημα με tamper γυρω στα 15 κιλα, και βασικοτερο ολων καλο φρεσκοκαρβουντισμενο καφε.
φανταζομαι θα σου απαντηση και καποιος πιο εμπειρος απο μενα
οσο για την γευση αυτο ειναι κατι το υποκειμενικο για τον καθενα και καθενας ρυθμιζει την εκχυλιση αναλογα τα γουστα του.
αυτα απο μενα και καλα καφεδακια :coffee:

gpapag
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso i-mini i2

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από gpapag » Παρ Ιαν 18, 2013 10:38 pm

Την διαδικασια την ακολουθώ, ζυγαριά χρησιμοποιώ, tamping θεωρώ πως είμαι εντάξει. O καφές είναι ίδιος που χρησιμοποιούσα και στην άλλη μηχανή μόλις πριν λίγες ημέρες.

Το μυαλό μου πάει στον μύλο και στο κατά ποσό το άλεσμα είναι ομοιογενές. Εκτός και αν πρέπει να κάνω ποιο ψιλό άλεσμα και ακόμα ποιο αργή εκχύλιση για τον συγκεκριμένο καφέ. Τι να πω?

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Δημοσιεύσεις: 328
Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από manyjobs23 » Παρ Ιαν 18, 2013 10:50 pm

Το καφε δεν τον ξέρω αν δεν ειναι φρεσκοψημενος δοκίμασε κάποιον με φρέσκο RD.Απο Temperature surfing?ειναι σημαντικό να ξεκινάει τουλάχιστον η εκχυλιση όσο πιο κοντά γίνεται στην ιδανική θερμοκρασία.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

gpapag
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso i-mini i2

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από gpapag » Παρ Ιαν 18, 2013 11:30 pm

Ανάβω την μηχανή για ~20min με το pf στην θέση του, το βγάζω και περνάω 100 -150ml νερού. Στην συνέχεια βάζω καφέ στο pf και κάνω εκχύλιση. Κάνω κάτι λάθος??

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Δημοσιεύσεις: 328
Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από manyjobs23 » Παρ Ιαν 18, 2013 11:44 pm

Δοκίμασε 30' ζέσταμα και τραβά 50-60 ml νερό απο το γκρουπ πριν κουμπωσεις και ξεκινήσεις την εκχυλιση, 100-150ml ειναι πολλά.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

Άβαταρ μέλους
G.K
Δημοσιεύσεις: 288
Εγγραφή: Τετ Σεπ 26, 2012 5:57 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini
Τοποθεσία: Χανια

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από G.K » Σάβ Ιαν 19, 2013 9:29 am

ετσι ειναι 100-150ml ειναι πολλα,φαντασου οτι το μποιλερ εχει 3,5oz χωρητικοτητα που ειναι
περιπου 100γρ,οποτε καταλαβαινεις.....αδειαζεις ολο το μποιλερ
τραβωντας νερο για 5-6sec....50-60ml οπως σου ειπε και ο προηγουμενος φιλος ο μανος
(μπορεις να δοκιμασεις και λιγοτερο χρονο,εγω το κανω πχ για περιπου 3sec,περναει και καποιος χρονος μεχρι να αρχισεις την εκχυλιση...... δοκιμαζεις και βλεπεις)

θα παρατηρησεις οτι ενω σταματησες να τραβας νερο, μετα απο καποια δευτερολεπτα σβηνει το φωτακι..αυτο συμβαινει λογω το οτι ο θερμοστατης
δεν ειναι ψηφιακος και ετσι υπαρχει μια καθυστεριση στην αντιδραση του.
:coffee:

gpapag
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso i-mini i2

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από gpapag » Σάβ Ιαν 19, 2013 10:45 am

Παρέλειψα να αναφέρω πως αφού βγάζω τα 100 ml βάζω πάλι το pf για λιγο και μετά το βγάζω και βάζω καφέ. Ωστόσο θα δοκιμάσω να βγάλω λιγότερα ml νερού.

Σήμερα δοκίμασα να βάλω και ese pods (illy). Μεγάλη πίκρα... Ακόμα και με το μέτριο -κατά τα δικά μου γούστα- αποτέλεσμα που περνώ με τον αλεσμένο, δεν υπάρχει σύγκριση. Επίσης με τα pods η κρέμα που πήρα ήταν ελάχιστη κάτι που με παραξένεψε. Έχετε άποψη?

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Δημοσιεύσεις: 328
Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από manyjobs23 » Σάβ Ιαν 19, 2013 10:57 am

Οποία ese pods και να δοκιμασεις το ίδιο κακό αποτέλεσμα θα πάρεις με την gaggia.Δοκιμασε μερικές εκχυλισεις με τον τροπο που προαναφέραμε και σίγουρα θα δεις βελτίωση.Πανω απο όλα φρεσκοψημενος καφές!
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

nbackal
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 13, 2012 9:52 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Gaggia Classic Oro
2η Μηχανή:: Gaggia Classic 2012
Μύλος:: Mahlkönig vario
Οι καφέδες μου:: Segafredo ES, Danesi Doppio και άλλοι.

Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις

Δημοσίευση από nbackal » Σάβ Ιαν 19, 2013 4:02 pm

Η τεχνική του να αφήσεις το pf επάνω είναι σωστή.
Αφησε να τρέξει το πολύ 30 ml νερό πριν βάλεις τον καφέ δεν χρειάζεται παραπάνω.

Δεν γνωρίζω τα χαρακτηριστικά του Pelini και σε τι κόψιμο αποδίδει. Εαν είναι φρεσκοκαβουρδισμένος δοκίμασε 2 - 3 ρυθμίσεις στο κόψιμο.

Εαν και το tamping σου είναι ομοιόμορφο τότε θα είσαι οκ.

Ενα point στο τέλος της εκχύλισης το puck βγαίνει στεγνό ή νερουλό απο το καλαθάκι ?

Απάντηση