Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
-
gpapag
- Δημοσιεύσεις: 17
- Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Καλησπέρα,
είμαι και γω πλέον κάτοχος της Gaggia Classic εδώ και λίγες ημέρες και προσπαθώ να μπω στο
πνεύμα. Με τον Zassenhaus Lima δεν μπορώ να πω πως είναι και ότι πιο εύκολο να ρυθμίσω το
άλεσμα αλλά έχω καταφέρει να πάρω εκχύλιση 60ml σε 27-28sec με διπλό non pressurized και
~19gr καφέ. Ο καφές που έχω είναι Pellini Top.
Αυτό που με προβληματίζει είναι πως με μία άθλια μηχανή που δούλευε με πίεση από το βράσιμο
του νερού, με 14gr καφέ πιό χοντρά αλεσμένο και ελαφρύ πάτημα, με εκχύλιση σε ~40-50sec
έπαιρνα καφέ χωρίς καθόλου κρέμμα μεν αλλά με πολύ καλύτερα γευστικά αποτελέσματα (όχι
σταθερά αλλά 2 στις 3 φορές).
Καμία ιδέα για το που μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο?
Την Δευτέρα ελπίζω να έχω και νέο μύλο γιατί βαρέθηκα να προσπαθώ να ρυθμίσω τον Zass...
είμαι και γω πλέον κάτοχος της Gaggia Classic εδώ και λίγες ημέρες και προσπαθώ να μπω στο
πνεύμα. Με τον Zassenhaus Lima δεν μπορώ να πω πως είναι και ότι πιο εύκολο να ρυθμίσω το
άλεσμα αλλά έχω καταφέρει να πάρω εκχύλιση 60ml σε 27-28sec με διπλό non pressurized και
~19gr καφέ. Ο καφές που έχω είναι Pellini Top.
Αυτό που με προβληματίζει είναι πως με μία άθλια μηχανή που δούλευε με πίεση από το βράσιμο
του νερού, με 14gr καφέ πιό χοντρά αλεσμένο και ελαφρύ πάτημα, με εκχύλιση σε ~40-50sec
έπαιρνα καφέ χωρίς καθόλου κρέμμα μεν αλλά με πολύ καλύτερα γευστικά αποτελέσματα (όχι
σταθερά αλλά 2 στις 3 φορές).
Καμία ιδέα για το που μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο?
Την Δευτέρα ελπίζω να έχω και νέο μύλο γιατί βαρέθηκα να προσπαθώ να ρυθμίσω τον Zass...
- G.K
- Δημοσιεύσεις: 288
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 26, 2012 5:57 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: G.B Modified By GK
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Porlex Mini
- Τοποθεσία: Χανια
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
φιλε μου και εγω καινουργιος ειμαι στον εσπρεσσο,και εγω βρισκομαι σε διαδικασια μαθησης
του εξοπλισμου μου,πολυ βασικο αυτο,οπως και η ολη διαδικασια
καλο ζεσταμα μηχανης, temperature surfing, ζυγισμα με ζυγαρια ακριβειας 0,1gr
πατημα με tamper γυρω στα 15 κιλα, και βασικοτερο ολων καλο φρεσκοκαρβουντισμενο καφε.
φανταζομαι θα σου απαντηση και καποιος πιο εμπειρος απο μενα
οσο για την γευση αυτο ειναι κατι το υποκειμενικο για τον καθενα και καθενας ρυθμιζει την εκχυλιση αναλογα τα γουστα του.
αυτα απο μενα και καλα καφεδακια
του εξοπλισμου μου,πολυ βασικο αυτο,οπως και η ολη διαδικασια
καλο ζεσταμα μηχανης, temperature surfing, ζυγισμα με ζυγαρια ακριβειας 0,1gr
πατημα με tamper γυρω στα 15 κιλα, και βασικοτερο ολων καλο φρεσκοκαρβουντισμενο καφε.
φανταζομαι θα σου απαντηση και καποιος πιο εμπειρος απο μενα
οσο για την γευση αυτο ειναι κατι το υποκειμενικο για τον καθενα και καθενας ρυθμιζει την εκχυλιση αναλογα τα γουστα του.
αυτα απο μενα και καλα καφεδακια
-
gpapag
- Δημοσιεύσεις: 17
- Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Την διαδικασια την ακολουθώ, ζυγαριά χρησιμοποιώ, tamping θεωρώ πως είμαι εντάξει. O καφές είναι ίδιος που χρησιμοποιούσα και στην άλλη μηχανή μόλις πριν λίγες ημέρες.
Το μυαλό μου πάει στον μύλο και στο κατά ποσό το άλεσμα είναι ομοιογενές. Εκτός και αν πρέπει να κάνω ποιο ψιλό άλεσμα και ακόμα ποιο αργή εκχύλιση για τον συγκεκριμένο καφέ. Τι να πω?
Το μυαλό μου πάει στον μύλο και στο κατά ποσό το άλεσμα είναι ομοιογενές. Εκτός και αν πρέπει να κάνω ποιο ψιλό άλεσμα και ακόμα ποιο αργή εκχύλιση για τον συγκεκριμένο καφέ. Τι να πω?
- manyjobs23
- Δημοσιεύσεις: 328
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
- 2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
- Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Το καφε δεν τον ξέρω αν δεν ειναι φρεσκοψημενος δοκίμασε κάποιον με φρέσκο RD.Απο Temperature surfing?ειναι σημαντικό να ξεκινάει τουλάχιστον η εκχυλιση όσο πιο κοντά γίνεται στην ιδανική θερμοκρασία.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........
-
gpapag
- Δημοσιεύσεις: 17
- Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Ανάβω την μηχανή για ~20min με το pf στην θέση του, το βγάζω και περνάω 100 -150ml νερού. Στην συνέχεια βάζω καφέ στο pf και κάνω εκχύλιση. Κάνω κάτι λάθος??
- manyjobs23
- Δημοσιεύσεις: 328
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
- 2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
- Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Δοκίμασε 30' ζέσταμα και τραβά 50-60 ml νερό απο το γκρουπ πριν κουμπωσεις και ξεκινήσεις την εκχυλιση, 100-150ml ειναι πολλά.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........
- G.K
- Δημοσιεύσεις: 288
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 26, 2012 5:57 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: G.B Modified By GK
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Porlex Mini
- Τοποθεσία: Χανια
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
ετσι ειναι 100-150ml ειναι πολλα,φαντασου οτι το μποιλερ εχει 3,5oz χωρητικοτητα που ειναι
περιπου 100γρ,οποτε καταλαβαινεις.....αδειαζεις ολο το μποιλερ
τραβωντας νερο για 5-6sec....50-60ml οπως σου ειπε και ο προηγουμενος φιλος ο μανος
(μπορεις να δοκιμασεις και λιγοτερο χρονο,εγω το κανω πχ για περιπου 3sec,περναει και καποιος χρονος μεχρι να αρχισεις την εκχυλιση...... δοκιμαζεις και βλεπεις)
θα παρατηρησεις οτι ενω σταματησες να τραβας νερο, μετα απο καποια δευτερολεπτα σβηνει το φωτακι..αυτο συμβαινει λογω το οτι ο θερμοστατης
δεν ειναι ψηφιακος και ετσι υπαρχει μια καθυστεριση στην αντιδραση του.

περιπου 100γρ,οποτε καταλαβαινεις.....αδειαζεις ολο το μποιλερ
τραβωντας νερο για 5-6sec....50-60ml οπως σου ειπε και ο προηγουμενος φιλος ο μανος
(μπορεις να δοκιμασεις και λιγοτερο χρονο,εγω το κανω πχ για περιπου 3sec,περναει και καποιος χρονος μεχρι να αρχισεις την εκχυλιση...... δοκιμαζεις και βλεπεις)
θα παρατηρησεις οτι ενω σταματησες να τραβας νερο, μετα απο καποια δευτερολεπτα σβηνει το φωτακι..αυτο συμβαινει λογω το οτι ο θερμοστατης
δεν ειναι ψηφιακος και ετσι υπαρχει μια καθυστεριση στην αντιδραση του.
-
gpapag
- Δημοσιεύσεις: 17
- Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Παρέλειψα να αναφέρω πως αφού βγάζω τα 100 ml βάζω πάλι το pf για λιγο και μετά το βγάζω και βάζω καφέ. Ωστόσο θα δοκιμάσω να βγάλω λιγότερα ml νερού.
Σήμερα δοκίμασα να βάλω και ese pods (illy). Μεγάλη πίκρα... Ακόμα και με το μέτριο -κατά τα δικά μου γούστα- αποτέλεσμα που περνώ με τον αλεσμένο, δεν υπάρχει σύγκριση. Επίσης με τα pods η κρέμα που πήρα ήταν ελάχιστη κάτι που με παραξένεψε. Έχετε άποψη?
Σήμερα δοκίμασα να βάλω και ese pods (illy). Μεγάλη πίκρα... Ακόμα και με το μέτριο -κατά τα δικά μου γούστα- αποτέλεσμα που περνώ με τον αλεσμένο, δεν υπάρχει σύγκριση. Επίσης με τα pods η κρέμα που πήρα ήταν ελάχιστη κάτι που με παραξένεψε. Έχετε άποψη?
- manyjobs23
- Δημοσιεύσεις: 328
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
- 2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
- Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Οποία ese pods και να δοκιμασεις το ίδιο κακό αποτέλεσμα θα πάρεις με την gaggia.Δοκιμασε μερικές εκχυλισεις με τον τροπο που προαναφέραμε και σίγουρα θα δεις βελτίωση.Πανω απο όλα φρεσκοψημενος καφές!
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........
-
nbackal
- Δημοσιεύσεις: 128
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 13, 2012 9:52 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Gaggia Classic Oro
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic 2012
- Μύλος:: Mahlkönig vario
- Οι καφέδες μου:: Segafredo ES, Danesi Doppio και άλλοι.
Re: Gaggia Classic και προβληματισμός με εκχυλίσεις
Η τεχνική του να αφήσεις το pf επάνω είναι σωστή.
Αφησε να τρέξει το πολύ 30 ml νερό πριν βάλεις τον καφέ δεν χρειάζεται παραπάνω.
Δεν γνωρίζω τα χαρακτηριστικά του Pelini και σε τι κόψιμο αποδίδει. Εαν είναι φρεσκοκαβουρδισμένος δοκίμασε 2 - 3 ρυθμίσεις στο κόψιμο.
Εαν και το tamping σου είναι ομοιόμορφο τότε θα είσαι οκ.
Ενα point στο τέλος της εκχύλισης το puck βγαίνει στεγνό ή νερουλό απο το καλαθάκι ?
Αφησε να τρέξει το πολύ 30 ml νερό πριν βάλεις τον καφέ δεν χρειάζεται παραπάνω.
Δεν γνωρίζω τα χαρακτηριστικά του Pelini και σε τι κόψιμο αποδίδει. Εαν είναι φρεσκοκαβουρδισμένος δοκίμασε 2 - 3 ρυθμίσεις στο κόψιμο.
Εαν και το tamping σου είναι ομοιόμορφο τότε θα είσαι οκ.
Ενα point στο τέλος της εκχύλισης το puck βγαίνει στεγνό ή νερουλό απο το καλαθάκι ?




