νέος στις gaggia!

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
giaroumpis
Μηχανή:: bialleti brikka elit
2η Μηχανή:: Gaggia newbaby class

νέος στις gaggia!

Δημοσίευση από giaroumpis » Τετ Μάιος 25, 2011 6:02 pm

γεια χαρα παιδιά!εδώ και 2 μέρες είμαι περήφανος κάτοχος μιάς gaggia new baby class..χαχ.λοιπόν να σας πώ οτι είναι η πρώτη μου επαφή με μηχανή που δεν είναι μπρίκι :a048: .Ετσι θα θελα την συμβουλή σας μηπως βγάλω κανα αξιοπρεπές ποτήρι...Ξεκινάω λοιπόν..πότε να ξεκινήσω την εκχύλιση γιατι έχω μπερδευτεί!Όταν ανάψει το λαμπάκι οτι ζεστάθηκε η μηχανή?η να αφήσω να τρέξει νερο μέχρι να σβήσει το λαμπάκι?το λαμπάκι οταν ανοίξω την μηχανή αφου ανάψει μετα απο μερικα sec επειτα αναβοσβήνει καθε 15 sec περιπου...Στις πρώτες προσπάθειες μου ο καφες τρέχει πολυ γρήγορα και βγάζει 60ml πολυ πιο γρήγορα απο 25sec...στην αρχή είναι σκούρος για 2-3sec και μετα ξεκινάει blonding :c034: !να σας πω οτι κανω 15kg tamping με το χάλια tamper που είχε η μηχανή το οποίο αφήνει περιθώριο στο καλαθακι...είναι σωστό αυτο το περιθώριο?επίσης να σας ενημερώσω οτι δεν έχω μύλο λόγω αφραγκίας αλλα προμηθεύομαι φρεσκοαλεσμενο απο καφεκοπτείο γνωστής μου σε μικρές ποσότητες προς το παρόν..

Άβαταρ μέλους
Sandman
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend

Re: νέος στις gaggia!

Δημοσίευση από Sandman » Τετ Μάιος 25, 2011 6:52 pm

Παιρνεις ενα σωστο 58 χιλιοστα ταμπερ.
Παιρνεις μια κινεζικη φτηνη ζυγαρια γραμμαριων,

Εφοσον εμπιστευεσαι τη φρεσκαδα του καφε, το αφηνουμε αυτο εκει.

[Εμπειρικος κανονας]
Αφηνεις τη μηχανη κανα 20λεπτο ανοιχτη να ζεσταθουν καλα τα στοιχεια της.
Με το λαμπακι αναμμενο αφηνεις νερο να τρεξει απο το grouphead ωσπου αυτο να σβησει (περιπου 12-14 δευτερολεπτα).
Χρησιμοποιησε αυτο το χρονο να ζεστανεις το ποτηρακι σου με το νερο που τρεχει.
Οταν σβησει το λαμπακι σταματας.
Χρησιμοποιεις το χρονο αυτο να σκουπισεις το ποτηρακι απο το νερο.
Οταν αναψει παλι το λαμπακι κουμπωνεις το portafilter και εκχυλιζεις/
[/Εμπειρικος κανονας]

ΥΓ. Παντως, τοσο γρηγορη εκχυλιση βρωμαει ειτε λιγο καφε στο portafilter (παντα εκχυλιζουμε με το διπλο καλαθακι, ακομα και μονο να κανουμε), ειτε μπαγιατικος καφε, ειτε και τα δυο.

Άβαταρ μέλους
Sandman

Δημοσίευση από Sandman » Τετ Μάιος 25, 2011 6:58 pm

Γουατ αμ αη θινκινγκ.

Ξεχασα να πω πως για τη τρηγορη εκχυλιση μπορει να ευθυνεται και ενα χοντρο κοψιμο του καφε.

ή και παλι, ολα μαζι :p

Γενικα οι Gaggia αρεσκονται στο ψιλο κοψιμο. (ισως γιατι η αντλια τους ειναι ρυθμισμενη σε υψηλοτερη πιεση? νοου αηντια..

giaroumpis

Δημοσίευση από giaroumpis » Τετ Μάιος 25, 2011 7:33 pm

λοιπόν sandman σχετικά με Tamper και ζυγαριά ήταν η πρώτη σκέψη μου.έπεσες μέσα.συν ένα θερμόμετρο έλεγα :a014: ;ο καφές που χρησιμοποιώ είναι ο λουμιδης aroma...το κόψιμο στο 2,1περίπου σε μύλο ditting γιατι ήξερα οτι η gaggia θέλει ψιλό.λες να θέλει πιο ψιλό?20γρ καφέ βάζω.το αναβόσβημα που κάνει το λαμπάκι ειναι φυσιολογικό?.οι οδηγίες της μηχανής λένε να κάνω ζέσταμα στο portafilter(άθλιες οι οδηγίες με ελλείψεις και ασάφειες και τραγικά λάθη στην μεταφρασμένη έκδοση στα ελληνικά :a134: )αλλά δεν κατάλαβα αν θα το βάλω στο group με το καλαθάκι κενό η σκέτο το portafilter?μετα το ζέσταμα χρειάζεται σκούπισμα απτο βρέξιμο?Επίσης κάθε φορά θα πρέπει να περιμένω 20 λεπτα ε?sorry για το πρήξιμο αλλά είμαι noobas με ηλεκτρικές..

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Μάιος 25, 2011 8:12 pm

Οταν μεινει 20 λεπτα με κουμπωμενο pf τοτε ειναι ολα ζεστα και εισαι ετοιμος για να κανεις καφε.Παντα βαζεις τον καφε αφου σκουπισεις καλα το καλαθακι σου.20 γρ ειναι πολλα αρα μαλλον θελει πιο ψιλο κοψιμο.Ολα τα παραπανω που σου ειπε ο ερμης ισχυουν.Τα 20 λεπτα ειναι για την πρωτη φορα μονο οχι για ενδιαμεσα.
Τελος τα παντα υπαρχουν γραμμενα εδω σαν οδηγιες και οχι μονο.Χιλιες φορες ειναι προτιμοτερο να διαβασεις λιγο κανοντας υπομονη.Πρωτα τα διαβαζουμε καλα και υστερα αν εχουμε αποριες ανοιγουμε θεμα και το σηζηταμε.Προτιμουμε η συζητηση να γινεται στα ηδη ανοιχτα ΠΟΛΛΑ θεματα που υπαρχουν για τους νεους.
Καλο διαβασμα και καλες εγχυλισεις με τη νεα σου γιαγγια. :oneup:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μάιος 25, 2011 8:31 pm

Μόνο μία επισήμανση στα πολύ σωστά σχόλια παραπάνω γιατί το ρώτησες.
Κουμπώνεις το portafilter με το άδειο καλαθάκι προσαρμοσμένο.

Ζυγαριά + δοσομετρικό ποτηράκι πρέπει να αγοραστούν χθες.
Πάτημα σε ζυγαριά μπάνιου όχι πάνω από 10 κιλά στην αρχή. Εστιάζεις την προσοχή σου στο να κάνεις μια επίπεδη επιφάνεια που να ισαπέχει από τα χείλη του basket.
Καλό διάβασμα στο forum και ξεκίνα τις οικονομίες για αγορά μύλου.

ΥΓ Καλορίζικη η μηχανή. Άμα θέλεις ενημέρωσε το προφίλ σου. Ευχαριστώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

yiannis2002s

Δημοσίευση από yiannis2002s » Τετ Μάιος 25, 2011 9:44 pm

Sandman έγραψε:παντα εκχυλιζουμε με το διπλο καλαθακι, ακομα και μονο να κανουμε.
Νομίζω οτι αυτη ειναι λαθος συμβουλή γιατι αν βάλουμε πχ 8.5 gr στο καλαθάκι του διπλού που εχει πιο πολλές τρυπες απο το μονο τοτε θα γίνει η εκχύλιση σε παρα πολυ σύντομο χρονο....

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μάιος 25, 2011 10:26 pm

Ναι υπάρχει κάποιο θέμα με την διατύπωση. Αυτό που θέλει να πει ο Ερμής είναι ότι όταν ξεκινάμε και μαθαίνουμε την παρασκευή espresso κάνουμε διπλό espresso ή δύο ταυτόχρονα μονούς (εάν το pf έχει διπλό spout) και άρα χρησιμοποιούμε το διπλό καλαθάκι με ποσότητες καφέ από 14g - 20g.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Sandman

Δημοσίευση από Sandman » Πέμ Μάιος 26, 2011 12:15 am

Αυτο ακριβως Χρηστο, ευχαριστω.

Και τωρα θα το πω για τον καφε γιατι να σου πω την αληθεια ακουσα πολλες βλακειες (προχτες κι ολας) για τον εν λογο καφε μετα απο επισκεψη μου σε μαγαζι του brand. Δε θα τον εβαζα στη μηχανη μου ακομα κι αν ηταν ο τελευταιος καφες στη γη.

Αυτο αφου ακουσα το φοβερο "καλε δεν εχει προβλημα, ο καφες αν δεν αλεστει κραταει και ενα χρονο φρεσκος" (οταν ρωτησα αν ξερουμε roast date).

Προσφατα επεσε στα χερια μου μπαγιατικος καφες (το κερατο μου, με το συμπαθειο κι ολας).
Το μονο που μπορεσα να κανω για να σωσω κατι ηταν να κοψω αρκετα ψιλοτερα (χε χε ας ειναι καλα το κτηνος ο Rancilio) και να ανεβω αρκετα σε ποσοτητα (πχ Sweet Blue εβαζα 18γρ. κατεληξα σε αυτον να βαζω 19.5γρ!).

Τεσπα.. βγαζω τη γκρινια μου βραδυατικα..

Οτι χρειαζεσαι ειναι σε αυτο το φορουμ. Καλη αρχη.

giaroumpis

Δημοσίευση από giaroumpis » Πέμ Μάιος 26, 2011 11:46 am

sandman μην τρελένεσαι δεν υπάρχει κουλτούρα στον καφέ στην ελλάδα..πάντως ο aroma που σου είπα για mainstream καφέ τον θεωρώ καλύτερο απτον lavazza που είναι ο επόμενος στην επιλογή μου.ευχαριστώ παιδιά για τις συμβουλές..θα προμηθευτώ ζυγαριά και tamper και ποτηράκι και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα..στο forum μπαίνω εδώ και ένα χρόνο και διαβάζω και ενημερώνομαι αλλα αν δεν δείς και στην πράξη τα εξαρτήματα και την διαδικασία...γιαυτό αγχώθηκα τώρα και σας πρήζω :a048:

Απάντηση