Turbo shot

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 308
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Σάβ Απρ 02, 2022 11:44 am

dasimo έγραψε:
Σάβ Απρ 02, 2022 9:34 am
Turbo shot χωρίς profiling, δεν ειναι λίγο δύσκολο να γίνει ? Επίσης λογικά, δεν πιέζονται οι μηχανές ίσως και εκτός ορίων τους ?
Το μόνο που χρειάζεται για το turbo shot είναι να κατεβάσεις την πίεση στα 6bar. Δε χρειάζεται να κάνεις κάποιο άλλο profiling κατά τη διάρκεια της εκχύλισης ας πούμε. Δε χρειάζεται ούτε καν preinfusion λόγω της χαμηλής πίεσης. Η μηχανή γιατί να δουλεύει εκτός ορίων;; εδώ οι κατασκευαστές τις στέλνουν από το εργοστάσιο στα 12-15bar και όλοι κατεβάζουν στα 9. Δε βλέπω τι πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργήσει η λειτουργία στα 6. Η αντλία της classic ας πούμε λειτουργεί τέλεια και στα 4 bar ακόμα.

isnogood
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 27, 2019 2:08 am
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Ecm Classika pid 500
2η Μηχανή:: Gaggia new baby
Μύλος:: Casadio Instantaneo
2ος Μύλος:: ascaso i-steel
Οι καφέδες μου:: Taf, taresso, nomad, red

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από isnogood » Κυρ Απρ 10, 2022 3:13 pm

Εδώ είναι η έρευνα https://www.cell.com/matter/fulltext/S2 ... owall=true
Εδώ όλα τα σχεδιαγράμματα https://www.cell.com/matter/fulltext/S2 ... =true#fd17
Εδώ ο δακτύλιος ρύθμισης του ek43 (1-3 για espresso) https://www.rumblecoffee.com.au/products/grinder-guide
Μία διαπίστωση μου έκανε εντύπωση. (εικ. 2) ότι σε λεπτή άλεση το 99% είναι κάτω από 100 μm αλλά το υπόλοιπο 1% καταλαμβάνει το 20% του όγκου που σημαίνει, αν κατάλαβα καλά, μεγάλη διαφορά στα μεγέθη >100μm.
Βέβαια το ζητούμενο πάντα είναι το γευστικό αποτέλεσμα κι όχι απαραίτητα το tds.

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1035
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από After » Κυρ Απρ 10, 2022 3:19 pm

Το tds είναι μια μπούρδα που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα(το σχόλιο μου πάει στους γνωστούς του ίντερνετ που το παίζουν επιστήμονες)

Μπορούμε να έχουμε 10 εκχυλίσεις του ίδιου καφέ με τα ίδια tds, και η κάθε μία να έχει τελείως διαφορετική γεύση και υφή
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

isnogood
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 27, 2019 2:08 am
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Ecm Classika pid 500
2η Μηχανή:: Gaggia new baby
Μύλος:: Casadio Instantaneo
2ος Μύλος:: ascaso i-steel
Οι καφέδες μου:: Taf, taresso, nomad, red

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από isnogood » Κυρ Απρ 10, 2022 5:22 pm

Συμφωνώ και κρατάω και στο πίσω μέρος του μυαλού μου σχετικά με το Turbo shot την πιθανή προσπάθεια να στραφεί ο κόσμος εκεί. Μικρότερη ποσοτικά κατανάλωση άρα δυνατότητα για αύξηση τιμών.

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 308
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από DgSensei » Παρ Μάιος 27, 2022 12:45 pm

Ένα μικρό update για όποιον ενδιαφέρεται: Μετά από 2 μήνες δοκιμών το turbo shot (modified από sprometheus) δηλαδή 17in 40 out σε 15-17δευτερόλεπτα με πίεση 6bar χωρίς preinfusion, έχει γίνει πλέον ο στάνταρ τρόπος παρασκευής εσπρέσο για μένα. Το προτιμώ πλέον σε σχέση με τον "κλασσικό" τρόπο γιατί μου προσφέρει πλούσια γεύση ειδικά σε "λουλουδένιους" καφέδες και απόλυτη επαναληψιμότητα στα shots που με την κλασσική μέθοδο δεν είχα (ίσως και λόγω εξοπλισμού). Τώρα έχω σε κάθε shot το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Δε θα το συνέστηνα σε όσους αρέσουν οι καφέδες με έντονο σώμα πχ βραζιλίες κλπ γιατί με αυτή τη μέθοδο χάνεις λίγο σε σώμα αλλά κερδίζεις σε καθαρότητα - διαύγεια στη γεύση.

Αυτά :a013:

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 547
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από Hatori » Σάβ Δεκ 03, 2022 5:36 pm

Μετά από ενάμιση μήνα χωρίς τη λειτουργία της μηχανής (έκοβα στον μύλο καφέ για aeropress και πίναμε) είπα να την ανοίξω επιτέλους και να αρχίσω τα εσπρεσσακια που τόσο μου έλειψαν. Ένεκα και η παραγγελία του black Friday κι έχω κάμποσο κόκκο....
Το θέμα ήταν τώρα να βρω το σωστό κόψιμο και να μη πετάξω πολύ καφέ στο νεροχύτη.
Τελικά κατέληξα σ ένα turbo shot 18 in 48 out σε 17 sec
(αφού ήδη είχα πετάξει ένα κι είπα δεύτερο να μη πετάξω)
το οποίο turbo shot να πω την αλήθεια δεν ήταν καθόλου άσχημο.
Αύριο πάλι δοκιμές, που θα πάει θα έρθει στα μέτρα που πρέπει αλλιώς turbo again....
:a014:

georgekyr
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Δευ Οκτ 11, 2021 9:29 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Anita PL042TEM
Μύλος:: Lelit Anita PL042TEM

Re: Turbo shot

Δημοσίευση από georgekyr » Δευ Ιαν 09, 2023 6:24 pm

Έκανα μερικές δοκιμές και εγώ που ξεκίνησαν κατά λάθος σε dialing νέου καφέ. Να πω την αλήθεια μου θυμίζει τον καφέ που έπινα από τη Bialetti Brikka (τα παλαιότερα μοντέλα με το βαρύδι που ανέβαζαν ~3 bar πίεση) με έναν μύλο της Delonghi - τα έχω στο εξοχικό, οπότε συνεχίζω κατά καιρούς να πίνω από εκεί και δεν είναι παλιά ανάμνηση η γεύση τους. Ενώ δεν μου αρέσουν οι όξινοι καφέδες σε εσπρέσο (πίνω κυρίως μπαγιάτικους) τόσο σε turbo shot όσο και με την Brikka η έλλειψη οξύτητας μου κάνει πολύ πιο ευχάριστες ποικιλίες καφέ που δεν θα επέλεγα για εσπρέσο.
Προσωπικά μεταξύ turbo shot και brikka προτιμώ brikka, αλλά συνολικά προτιμώ κλασσικό εσπρέσο...

Απάντηση