Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Tkin73
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Σάβ Νοέμ 20, 2021 9:52 pm

Mπορεις να ρυθμίσεις θερμοκρασία; Αν ναι ρίξε την στους 91 βαθμούς ίσως στον καίει . Μετά δοκίμασε λίγο ψιλοτερο άλεσμα ή περισσότερο πάτημα.
Πειραματισου, έχεις πάρει ακριβή μηχανή και πρέπει να πάρεις άψογο αποτέλεσμα.
Αν αλλάζοντας από μια φορά παράμετρο δεν βελτιωθεί το αποτέλεσμα άλλαξε καφέ.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 278
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Hatori » Σάβ Νοέμ 20, 2021 10:08 pm

Φίλε Θανάση αν είχε υψηλή θερμοκρασία θα τον έκαιγε τον καφέ και θα ήταν πικρός όχι ξινός :a016:

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 147
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Lelit Anna PID
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Specialty

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από laonikos78 » Σάβ Νοέμ 20, 2021 10:17 pm

Μήπως αν εξαιρέσουμε τους specialty από την Βραζιλία και όχι όλους γιατί παίζει ρόλο η ποικιλία το ψήσιμο, είναι δύσκολο να βρούμε καφέ χωρίς οξύτητα που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά στον ουρανίσκο του;
«Θεέ μου, προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους κανονίζω μόνος μου»

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 278
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Hatori » Σάβ Νοέμ 20, 2021 10:33 pm

laonikos78 έγραψε:
Σάβ Νοέμ 20, 2021 10:17 pm
Μήπως αν εξαιρέσουμε τους specialty από την Βραζιλία και όχι όλους γιατί παίζει ρόλο η ποικιλία το ψήσιμο, είναι δύσκολο να βρούμε καφέ χωρίς οξύτητα που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά στον ουρανίσκο του;
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο !

Giorgos87
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 20, 2021 10:44 am

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Giorgos87 » Σάβ Νοέμ 20, 2021 10:36 pm

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τον χρόνο που αφιερώσατε παιδιά, θα συνεχίσω τις δοκιμές και θα ενημερωσω

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 278
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Hatori » Σάβ Νοέμ 20, 2021 11:14 pm

Γενικά Γερμανία τι παίζει από καφέδες? Έχει φρέσκους και καφεκοπτεια που ασχολούνται με speciality?

Giorgos87
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 20, 2021 10:44 am

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Giorgos87 » Κυρ Νοέμ 21, 2021 11:42 am

Hatori έγραψε:
Σάβ Νοέμ 20, 2021 11:14 pm
Γενικά Γερμανία τι παίζει από καφέδες? Έχει φρέσκους και καφεκοπτεια που ασχολούνται με speciality?
Ναι υπάρχουν πραγματικά εκατοντάδες! Μερικά γνωστά που έχω ακούσει πχ είναι το Quijote και Speicherstadt στο Αμβούργο, το Berliner Kafferösterei και το the Barn στο Βερολίνο, Supremo στη Βαυαρία κ.ο.κ γενικά αν πατήσεις Kafferösterei θα δεις ότι υπάρχουν εκατοντάδες πραγματικά

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tkin73 » Κυρ Νοέμ 21, 2021 12:48 pm

Άλιμονο ρε παιδιά αν δεν είχαν στην Γερμανία με το βιωτικο επίπεδο που έχουν!
Το περιεργο είναι οι άπειρες επιλογές που υπάρχουν στην Ελλάδα με την αγοραστική δύναμη που έχουμε...

serqual
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από serqual » Δευ Νοέμ 22, 2021 9:58 am

Γιώργο, εγώ αυτό που θα εκανα σαν πρώτο βήμα , είναι να παίξω με τη θερμοκρασία. Εφόσον ο καφές βγαίνει ξινός, η εκχύληση δεν είναι ολοκληρωμένη. Θεωρώ, πως θα πρέπει να διατηρήσεις όλα τα υπόλοιπα τα ίδια και να αυξήσεις τη θερμοκρασία. Ίσως να θέλει τη θερμοκρασία γύρω στους 101-102 βαθμούς. Δοκίμασε και μας λες.

S.F.
Δημοσιεύσεις: 99
Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
Όνομα: πανος
Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
2η Μηχανή:: Gaggia Pure
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: ascaso i2
Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από S.F. » Κυρ Νοέμ 28, 2021 8:08 pm

αν ειναι χωρις οφ σετ η μηχανη θα επρεπε να ξεκινησει με 97-98 στο Pid

Απάντηση