Σελίδα 1 από 1

Κένυα - Ngunguini AA

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 20, 2022 11:51 am
από laonikos78
Region: Muranga, Kirinyaga
Altitude: 1600 to 1800m
Variety: SL 28, SL 34, Ruiri 11
Processing: Full Washed & Sun Dried
Notes: Cola, Ripe Berries, Red Apple, Plum.

1η εκχύλιση:
in: 19gr
out: 42gr
29"

Channeling σχεδόν από τα πρώτα 5" της εκχύλισης με αραιή ροή και κρέμα στο φλιτζάνι οριακά υπαρκτή με σχεδόν κίτρινο χρώμα.

Δεν με ενθουσίασε το αποτέλεσμα είναι αλήθεια αν και το έπινες μια χαρά χωρίς όμως να πιστεύεις πως αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα που επιθυμείς, άνευρος στο φλιτζάνι.

2η εκχύλιση:
in 21,6gr
out: 39gr
36"

Καλύτερο αποτέλεσμα, εξαφανίστηκε το channeling με ροή σταθερή αλλά 'επίφοβη' ως προς αυτό αν τα δεύτερα γινόντουσαν περισσότερα.
Κρέμα κάπως καλύτερη με το χρώμα της σχεδόν κίτρινο, σώμα μέτριο και γεύση που μπορείς να βρεις το δαμάσκηνο, γλυκός καφές που συνυπάρχει με την λίγη του οξύτητα.

Όλες οι δοκιμές έγιναν χωρίς ζάχαρη.

Οπτικά οι κόκκοι σε εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους και την καθαρότητα τους, στην κοπή τους ο αλεσμένος καφές παίρνει ένα μουσταρδί χρώμα.
Αυτά.

Re: Κένυα - Ngunguini AA

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 31, 2022 11:02 pm
από dasimo
Washed.....θέλει τον χρόνο του και ψηλές θερμοκρασίες και αρκετά ψιλά κοψίματα. Προσωπική διαπίστωση από τους washed καφέδες είναι οτι τους λατρέουν οι μύλοι αλλα τους μισούν οι καφετιέρες. Εγκλωβίζουν υγρασία και έτσι δεν βλέπουμε εύκολα clamping, αλλα μόλις μπούν στήν καφετιέρα διαπιστώνεις οτι θέλουν αρκετο preinfusion ίσως και δεκα δετρεόλεπτα για να αρχίσουν να αναδυκνύονται. Εμένα επειδή μου αρέσουν πολύ (ιδιαίτερα ο ινδικός monsoon και τελευταία ένας hondura) αλλα επειδή είμαι σίγουρος οτι η Bezzera ΒΖ-10 δεν φτιάχθηκε για αυτούς (δεν υπάρχει PID, δυνατότητα preinfusion, profiling) διαλέγω το πιο βαθύ καλάθι, κάνω flushing μονο δυο δευτερα και κάνω τον σταυρό μου......Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, δεν έχω channeling αλλα επειδή δεν έχω έλεγχο του pre infusion δυστυχώς κατηφορίζει και τρέχει μετα απο 20 ευτερόλεπτα. Προσωπική μου παρατήρηση είναι οτι δεν ακούνε και απο κόψιμο ....δηλαδή μπορείς να πάς παρα πολύ fine χωρίς μεγάλες διαφορές στους χρόνους. Νομίζω οτι αυτοί ειναι καφέδες για Lelit Bianca, Elizabeth, LM , Synchronika , γενικά καφετιέρες που μπορείς να ασκήσεις έλεγχο.
Με δυσκολεύουν αρεκτα, τους έχω για χωνευτικούς , βραδινούς και όχι για κυρίως που εκεί θα πάω σε πιο απλά πράγματα και blends.

Re: Κένυα - Ngunguini AA

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 12, 2022 10:54 pm
από xarris32
Σε τι θερμοκρασία κάνετε την εκχύλιση;;;

Re: Κένυα - Ngunguini AA

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 13, 2022 10:56 am
από laonikos78
93°C η 94°C

Re: Κένυα - Ngunguini AA

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 15, 2022 12:48 am
από xarris32
Στους 94 είναι μια χαρά ευχαριστώ

Re: Κένυα - Ngunguini AA

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 14, 2022 5:35 pm
από Hatori
Δοκιμή σήμερα πρώτη φορά με Kenya και πρώτη φορά με τον συγκεκριμένο, όλα καλά απλά νομίζω ότι θέλει κι άλλο ανέβασμα η θερμοκρασία. Τον εκχυλιζω στους 104 (pid offset 0)