Κένυα - Ngunguini AA
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Κένυα - Ngunguini AA
Region: Muranga, Kirinyaga
Altitude: 1600 to 1800m
Variety: SL 28, SL 34, Ruiri 11
Processing: Full Washed & Sun Dried
Notes: Cola, Ripe Berries, Red Apple, Plum.
1η εκχύλιση:
in: 19gr
out: 42gr
29"
Channeling σχεδόν από τα πρώτα 5" της εκχύλισης με αραιή ροή και κρέμα στο φλιτζάνι οριακά υπαρκτή με σχεδόν κίτρινο χρώμα.
Δεν με ενθουσίασε το αποτέλεσμα είναι αλήθεια αν και το έπινες μια χαρά χωρίς όμως να πιστεύεις πως αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα που επιθυμείς, άνευρος στο φλιτζάνι.
2η εκχύλιση:
in 21,6gr
out: 39gr
36"
Καλύτερο αποτέλεσμα, εξαφανίστηκε το channeling με ροή σταθερή αλλά 'επίφοβη' ως προς αυτό αν τα δεύτερα γινόντουσαν περισσότερα.
Κρέμα κάπως καλύτερη με το χρώμα της σχεδόν κίτρινο, σώμα μέτριο και γεύση που μπορείς να βρεις το δαμάσκηνο, γλυκός καφές που συνυπάρχει με την λίγη του οξύτητα.
Όλες οι δοκιμές έγιναν χωρίς ζάχαρη.
Οπτικά οι κόκκοι σε εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους και την καθαρότητα τους, στην κοπή τους ο αλεσμένος καφές παίρνει ένα μουσταρδί χρώμα.
Αυτά.
Altitude: 1600 to 1800m
Variety: SL 28, SL 34, Ruiri 11
Processing: Full Washed & Sun Dried
Notes: Cola, Ripe Berries, Red Apple, Plum.
1η εκχύλιση:
in: 19gr
out: 42gr
29"
Channeling σχεδόν από τα πρώτα 5" της εκχύλισης με αραιή ροή και κρέμα στο φλιτζάνι οριακά υπαρκτή με σχεδόν κίτρινο χρώμα.
Δεν με ενθουσίασε το αποτέλεσμα είναι αλήθεια αν και το έπινες μια χαρά χωρίς όμως να πιστεύεις πως αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα που επιθυμείς, άνευρος στο φλιτζάνι.
2η εκχύλιση:
in 21,6gr
out: 39gr
36"
Καλύτερο αποτέλεσμα, εξαφανίστηκε το channeling με ροή σταθερή αλλά 'επίφοβη' ως προς αυτό αν τα δεύτερα γινόντουσαν περισσότερα.
Κρέμα κάπως καλύτερη με το χρώμα της σχεδόν κίτρινο, σώμα μέτριο και γεύση που μπορείς να βρεις το δαμάσκηνο, γλυκός καφές που συνυπάρχει με την λίγη του οξύτητα.
Όλες οι δοκιμές έγιναν χωρίς ζάχαρη.
Οπτικά οι κόκκοι σε εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους και την καθαρότητα τους, στην κοπή τους ο αλεσμένος καφές παίρνει ένα μουσταρδί χρώμα.
Αυτά.
..Για πάντα και μια μέρα.
- dasimo
- Δημοσιεύσεις: 198
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Bezzera BZ10
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
- Μύλος:: Eurika Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MDF
- Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Κένυα - Ngunguini AA
Washed.....θέλει τον χρόνο του και ψηλές θερμοκρασίες και αρκετά ψιλά κοψίματα. Προσωπική διαπίστωση από τους washed καφέδες είναι οτι τους λατρέουν οι μύλοι αλλα τους μισούν οι καφετιέρες. Εγκλωβίζουν υγρασία και έτσι δεν βλέπουμε εύκολα clamping, αλλα μόλις μπούν στήν καφετιέρα διαπιστώνεις οτι θέλουν αρκετο preinfusion ίσως και δεκα δετρεόλεπτα για να αρχίσουν να αναδυκνύονται. Εμένα επειδή μου αρέσουν πολύ (ιδιαίτερα ο ινδικός monsoon και τελευταία ένας hondura) αλλα επειδή είμαι σίγουρος οτι η Bezzera ΒΖ-10 δεν φτιάχθηκε για αυτούς (δεν υπάρχει PID, δυνατότητα preinfusion, profiling) διαλέγω το πιο βαθύ καλάθι, κάνω flushing μονο δυο δευτερα και κάνω τον σταυρό μου......Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, δεν έχω channeling αλλα επειδή δεν έχω έλεγχο του pre infusion δυστυχώς κατηφορίζει και τρέχει μετα απο 20 ευτερόλεπτα. Προσωπική μου παρατήρηση είναι οτι δεν ακούνε και απο κόψιμο ....δηλαδή μπορείς να πάς παρα πολύ fine χωρίς μεγάλες διαφορές στους χρόνους. Νομίζω οτι αυτοί ειναι καφέδες για Lelit Bianca, Elizabeth, LM , Synchronika , γενικά καφετιέρες που μπορείς να ασκήσεις έλεγχο.
Με δυσκολεύουν αρεκτα, τους έχω για χωνευτικούς , βραδινούς και όχι για κυρίως που εκεί θα πάω σε πιο απλά πράγματα και blends.
Με δυσκολεύουν αρεκτα, τους έχω για χωνευτικούς , βραδινούς και όχι για κυρίως που εκεί θα πάω σε πιο απλά πράγματα και blends.
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Re: Κένυα - Ngunguini AA
Σε τι θερμοκρασία κάνετε την εκχύλιση;;;
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Re: Κένυα - Ngunguini AA
Στους 94 είναι μια χαρά ευχαριστώ
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Κένυα - Ngunguini AA
Δοκιμή σήμερα πρώτη φορά με Kenya και πρώτη φορά με τον συγκεκριμένο, όλα καλά απλά νομίζω ότι θέλει κι άλλο ανέβασμα η θερμοκρασία. Τον εκχυλιζω στους 104 (pid offset 0)