Kamegeri & Gasumba Rwanda [Cup10]
"Η ...Ταυτότητα του καφέ"
Φάρμα: Νyarusiza washing station
Περιοχή/Χώρα: Kamegeri & Gasumba / Rwanda
Υψόμετρο: 2000 m
Ποικιλία: Bourbon
Επεξεργασία: Fully washed
( Τιμή: 9,80€/250gr )
Προφίλ: Sweet, bright and clean. Orange marmalade, orange juice, syrup, cherries, floral.
"To ... Review"
Είμαι χαρούμενη που πλέον μπορώ να πω με σιγουριά, πως έχω βρει τον Ψήστη μου, ήτοι τον βασικό προμηθευτή καφέ για την Οικογένεια στο σπίτι. Η Νο. 1 μηνιαία επιλογή είναι από Cup10.gr, μιας και συνδυάζει πάρα πολλά από τα (+) που ψάχνει κάθε coffee geek. (Τα έχω πει εδώ, να μην επαναλαμβάνομαι).
Ο συγκεκριμένος καφές τώρα, είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενος. Μια Rwanda σε μεγάλο υψόμετρο, bourbon variety (όπως άλλωστε περίπου~95% από Rwanda), με υγρή επεξεργασία και ...artisan ψήσιμο από τον Μιχάλη, light to medium στην δική μου 'οπτική αντίληψη', δίνει (είτε σε brew είτε σε espresso) πολύ καθαρά και γλυκά φλιτζάνια, με ζωηρή/έντονη και ευχάριστη οξύτητα. Αρκεί φυσικά να τηρήσεις το ...timing και να μην υποκύψεις στο άνοιγμα του σακουλακίου νωρίτερα από ότι προτείνει ο συνετός και λογικός σου νους, που σου φωνάζει κάθε φορά που φτάνει η παραγγελία με courier <<Άσε το degassing να κάνει τη δουλειά του! Μη βιάζεσαι!>>... (well, το' χω πάθει και έχω μάθει, χαχα)
- Για Brew:
Την έχω δοκιμάσει από 4η ημέρα. Δε πήρα κακό αποτέλεσμα (λίγο messy, και 'καπνιστό' θα έλεγα ελέω CO2), αλλά για να πάρω την καθαρότητα που επιθυμούσα, κατέληξα με δοκιμές, μετά την 6η ημέρα από το RD. Από έβδομη έως 10η ημέρα (σήμερα), μου δίνει σταθερά γευστικά και ξεκάθαρα φλιτζάνια. Στο φίλτρου, από τη δική μου μικρή εμπειρία μέχρι τώρα, το "bright & clean" είναι target! Κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία, γι αυτό και ίσως έχετε διαπιστώσει πολλοί πως καφέδες από Kenya πχ, συνήθως σε brewing απογειώνονται.
Το άρωμα στο φλιτζάνι, για μένα και τη μύτη μου, είναι αυτό που συχνά αναφέρεται ως orange blossom σε διαδικασία cupping. Κάποιοι μπορούν να το αντιληφθούν ως χυμό εσπεριδοειδών γενικότερα, πάντως εμένα μου θύμισε έντονα και την πρωινή μου μαρμελάδα (πορτοκάλι/βερίκοκο γράφει το βαζάκι της). Λουλουδάτος επίσης, με έντονο το γλυκό τελείωμα κίτρου ως aftertaste.
Στις 'ζεστές' μου εκχυλίσεις (Κεραμικό V60 02 || Bonavita PID || hario brown paper filters), βρίσκω όσα ανέφερα προηγουμένως. Αυτό που με εντυπωσίασε όμως, ήταν το γευστικό αποτέλεσμα σε iced filter, όπου εκχυλίζω πάνω σε πάγο. Ένας παγωμένος φίλτρου με γεμάτη floral αίσθηση, και κυρίως Δροσιστικός! Πραγματικά, έχεις την αίσθηση ότι σε ξεδιψάει. Αξίζει σίγουρα δοκιμή σε iced filter, και το προτείνω σε όσους χρησιμοποιούν V60, για ένα 'εναλλακτικό' κρύο ρόφημα, μιας και δεν έχουμε οι περισσότεροι εξοπλισμό για cold brew.
Στα του χειρισμού: Νερό σε 94°C, καλή διαβροχή με καυτό νερό στο καφέ χάρτινο φίλτρο να φύγουν τα αρώματα του χαρτιού -είναι λιγάκι πιο παχύ από τα κλασικά λευκά-, bloom με μάζα νερού ίση με τα gr του καφέ στο φίλτρο χ2, και αφήνω να ανθίσει ο καφές ~30''-40''. Συνεχίζω με κυκλικούς παλμούς των 60-70gr.
Ζεστός φίλτρου: χρόνος = 2'40", 20g αλεσμένος, stop εκχύλισης λίγο πριν το dripping, περίπου δηλ στα 300g.
Κρύος φίλτρου: χρόνος = 2'00", 16g αλεσμένος, τέλος εκχύλισης στα 200gr. Στο server έχω 5-6 σχετικά μεγάλα παγάκια. Αμέσως μετά το τέλος του brew (πριν δηλ λιώσουν), σερβίρω μόνο το ρόφημα σε ποτήρι με πάγο (εννοώ όχι μαζί με τα παγάκια του server). Σαφώς, εδώ αλέθω λιγάκι πιο coarse σε σχέση με το ζεστό (~4 γραμμές στον Ε10).
- Για espresso:
Οπωσδήποτε μετά από 2 εβδομάδες από RD, για να μην πω τρεις. Στις 20 μέρες στα καλύτερά του! Fine άλεση αρκετά, ~35-40 sec, 18.5 με 19.5 γραμμάρια in, ρόφημα ~30gr, (και παραπάνω, στα 35g πολύ καλό φλιτζάνι είχα πάρει). Είχα δοκιμάσει και για freddo με brew ratio 1/2, στα 40 sec και ήταν απολαυστικός. PID είχα στο 102 (~ 93 με 94°C)
Αυτές ήταν οι δοκιμές μου, από τη προηγούμενη παραγγελία, με το Δώρο του κάπτεν για το Πάσχα.
Περισσότερα σε espresso (βίντεο κλπ), σε καμιά 10αριά μέρες που θα μπω στο κατάλληλο εύρος από rd.
To be Continued...
Kamegeri & Gasumba Rwanda
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Kamegeri & Gasumba Rwanda
Ευχαριστούμε για την συνταγή. Να είσαι καλά.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Kamegeri & Gasumba Rwanda
Ωραια παρουσιαση, οφειλω να παραδεχθω οτι οι παρουσιασεις σου ειναι σ αλλο "level" οπως και οι ψησιες του Μιχαλη
Rwanda νοστιμοτατη, 30-35" 1,5 ratio 94-93C
Rwanda νοστιμοτατη, 30-35" 1,5 ratio 94-93C
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 156
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 18, 2018 12:05 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus iv-r
- Μύλος:: Mazzer Major
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Kamegeri & Gasumba Rwanda
Οντως ωραια παρουσιαση Σταυριάνα! Θελω να τον δοκιμασω και εγω αυτον τον καφε!! Γενικα πινω κρυα καφεδακια (θα ανεβασω και παρασκευη coldbrew που φτιαχνω σπιτι χωρις tower με χαμηλο κοστος καποια στιγμη..) και μεχρι στιγμης από τα λιγα που εχω δοκιμασει (και φιλοι, οικογενεια εννοειται..) μου αρεσουν ο 'Guji' καφεδαρα (απο Μοκκα, Area51 και θελω να τον δοκιμασω και απο Kudu ), ο Colombia - Huila 'πολυ τιμιος!' (απο Coffee Island) που ειναι μεχρι στιγμης ο βασικος καφες για ολους... Επισης δοκιμασα ενα 'χαρμανι' που εφτιαξα και βγηκε πολυ ωραιο αποτελεσμα σε κρυο και ζεστο εσπρεσσο!! Εβαλα 70% Colombia - Huila 'Washed' (απο Coffee Island) + 30% Costa Rica - Las Lajas 'black honey' (απο Μοκκα) σε 18gr - 30/32sec - ~40ml - 98~99 C. Θελω να δοκιμασω και να παρασκευασω πολλους καφεδες ακομα!! (Μοκκα, 10cup, Taf, Kudu....) Να ρωτησω κατι?! Το καλαθακι που εχεις, τι χωρητικοτητας είναι και βαζεις 18.5 με 19.5? (ρωταω επειδη εχω παρατηρησει ότι η ντουζιερα της μηχανης μπαινει αρκετα μεσα στο καλαθακι..) Επισης τι ρυθμισεις PID εχεις στη μηχανη? Εγω την πηρα μεταχειρισμενη μαζι με το μυλο απο αγγελια του φορουμ ειναι ρυθμισμενη στους 99C, εχει version=1.04, F3= C, P= 0.3, I= 0.01, D= 10.1, F4= 0, F5= 108. Μετα το 'βιντεακι' ωρας που ειδα εκανα τεστ, τα 60ml νερο μου βγηκαν στα 6sec με το κομμενο κλειστρο και ειδα οτι ο χρονος για 'recovery' ηταν 1:40 ~ 1:50 για να φτασει τους 99C που ειναι ρυθμισμενο. Μιλησα με εναν τεχνικο απο barista.gr και μου ειπε οτι το P και το I ειναι καλα, αλλα αν θελω μπορω να τα μηδενησω και να αρχισω το ψαξιμο... και για το D οτι εχει να κανει με το ποσο γρηγορα θα 'τραβηξει' προς τα πανω την θερμοκρασια ακριβως μετα την εκχυλιση, μεχρι να φτασει σε αυτη που του εχω ορισει. Αλλα εαν την υπερβει για μεγαλο χρονικο διαστημα ή κατα 2~3 βαθμους, τοτε θα πρεπει να το χαμηλωσω μεχρι να βρω το επιθυμητο... Σημερα πηγα Coffee Island και πηρα απο microfarm project τον 'MAASAI' - Kenya αλλα αυριο θα κατσω να τον 'βγαλω'! Εντυπωσεις ή καμια συνταγη?!!